Фентъзи и фантастика - Тема 13 - Номинации

• 53 407
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
О, не е така. Цялата поредица има много дълбоко послание.
В края на поредицаат Кралят  Луи 14 исак да се отърве от героите, те са пречка за него.
Той предлага маршалски жезъл на Д''артанян - неговата мечта - ако арестува своите приятели.
Във втората част Кралицата е представена в отрицателан роля. Тя забравя героите,  има любовна авантюра с наследника на Ришельо - Мазарини.
Героите бързо стават  "излишни" именно защото са герои. Те са  помогнали на краля и кралицата, имали са звоя звезден миг, а оттам на тях им трябват само пионки, не и хора с авторитет

третата книга - от поредицата Виконт  дьо Баржелон -  след още десет години - е пребаротен здраво и я познаваем във филмовите адаптации във вида "желязната маска", но там изобощ се не набляга на тоав какъв отвратителен крал е Луи 14 и как спи с жената, в която е влюбен синът на Портос, само за да си направи кефа, а посел я захвърля  а него  се опитва да го убие.

# 466
Е, каква е поуката? Дюма просто интерпретира по интересен начин исторически събития. Това, че френските благородници са гадове, не е изненада. След стотина години наследниците им са "опрали пешкира" Wink

# 467
 поуката е именно,
Скрит текст:
че френските крале (пък не само френските) са гадове. Във първата книга те са ни представени в силно положителен образ, а кардиналът - в отрицателна светлина. Във втората книга мускетарите очасти съжаляват за Ришельо кралицата от положителен е изведен до отрицателен образ, а в третата нейният син, когото те спасяват във вотарата, е изведен до силон отрицателен персонажа.
 Първо Послание - на никой крал (феодал) не са удобни герои, сеньориет искат послушни кучета
второ послание романтиката е за младите,  но тя не топли на старини
3 послание - кралете рядко са добри, те си гледат собствения кеф и собствения интереси и са готови да пожертват други хора за това (както Кралицаат пожертва придворната си дама в Тримата мусктер и посел я забрави)
4- още в Тримата мускетари при внимателен прочит, ещ видим, че е трудно да наречем  основните герои поолжителни. Кралицата изъшва държавна измяна - прелюбодейства ; Ришельо исак престъплението да се разкрие, а Д''артанян който е влюбен в придворната дама Констанс помага то да бъде скрито. Бих казал че положителната личност тук е кардинала, а не мускетарите.

Довечера или утре вечер смятам да дочета завършека на трилогията "горският шаман", и тогава ще  правя аналоз с други книги на Хоб.

П.С. ей този сняг  в края март ми обра точките

# 468
И на мен повечето от главните герои в тази поредица никога не са ми изглеждали особено свестни като хора - те избиват гвардейците без да им мигне окото и често стават причина за смъртта на обикновени хора. Но, в крайна сметка, никой не е съвършен. Освен това няма правило, според което трябва да симпатизираме само на изцяло положителни персонажи.

Вчера в една група за четящи във Фб имаше въпрос "На кого симпатизирате по-често - на положителните, или на отрицателните персонажи?" - трябва някой ден да се пусне такава анкета във форума; ще е интересно кой ще събере повече гласове.

# 469
  • София
Ами то вече все по-рядко има точно чисти положителни и отрицателни герои, има главният/те  и тези срещу него Simple Smile Симпатизирам според книгата. Simple Smile Май все пак симпатизирам най-често на този, на когото трябва, т.е. на когото е предвидено да симпатизира читателя Simple Smile

# 470
 С удоволиствие бих отговорил но от положителен до положител персонаж има разлика, както  и от отрицателен до отрицателен персонаж има разлика. понякога отрицателният персонаж е представян като жадуващ за власт и необикновено зъл, друг път - като  мъдрец, залитнал по злото (Саруман), трети път, като някой кой от нежелание да е вечно втори е готов да стигне до крайности, четвърти път отрицателният персонажа схваща обединението на територии (което е тъй необходимо срещу общия враг), не като коалиция от съюзници, а като завоевание на един човек.....
респективно причните които движат положителните герои са също доста различни - от любов към конкретан жена до желание да спаси света или жажда за приключение.
В този смисъл - има случаи да харесвам отрицателни персонажи, има случаи да харесвам  положителни персонажи.
не мога да не харесвам трагичната фигура на Денетор, но в същото време няма как да харесам Змийския език, въпреки че и единият и другият са отрицателни герои.

П.С. ще шокирам много хора, но на мен манипулатори  като Гандалф не ми допадат. Гандалф ръчка с остена другите да му свършат мръсната работа, а посел се държи като ментор и им казав твърде малко. Защо сам не си свърши работата, а трябва Билбо и  Ф родо да му разнасят пръстена?

# 471
В този дух - симпатизирам на почти всички герои на Мартин(от Песен за огън и лед), но  на самия него вече ми е все по-трудно...

# 472
специално от мартин аз симпатизирам на Станис, Давос, Аря, Джон Сняг, Тирион и дори донякъде - на Хрътката.

категорично не симпатизирам на Церсей ,, Джайм и Бриен, Денерис и Санса а на чичо М. - още повече. hahaha

от  Властелинът категорично симпатизирам на
1. Арагорн
2. Фарамир
3.Саруман
4. Денетор
5. джуджетата
6. Елронд

страшно ме дразнят елфите -(и особено Галадриел),  без Елронд, също и Гандалф
към Боромир нямам отношение намирам го  храбър и доброжелателен, но без спонобност да разсъждава хладнокръвно.

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 15:12 от Джон Сняг

# 473
  • България
Понякога нямам любимци, често харесвам женски образи, понякога и отрицателни герои.
Често пъти главният герой ми е прекалено праволинеен и скучен.
Уж добър, но всъщност някакъв тесногръд проповедник на собствената си представа за добро  Grinning.

# 474
Даже и изброените от теб са ми симпатични - може би най-малко Церсей. Но я разбирам.

# 475
Церсей толкоз е дъвкана, че е едно клише Simple Smile
Всъщност изучаването на книгата би била от полза в училище, доколко поне младежите и сега разискват кой от героите ги кефи и кой не, кой какви мотиви има и т.н. и биха се справили чудесно с всякакви съчинения и есета на темата. Което освен за разнообразие, би могло да им служи за основа и паралел като пишат за други произведения. Даже сега се сещам, че на курсовете в 7 клас учителката по БЕЛ си беше направила труда да извади откъси от актуалните тогава Игри на глада, че да ги кара да пишат...преразказ ли беше или друго- не помня. Ами сработва. Беше им по-интересно Wink

# 476
Ен на брой отговори в темата, реших, че обсъждате някоя нова хубава книга. Влизам и чета- Под игото, Достоевски, Война и мир, Мускетари.  Twisted Evil
Приключих с  "Приказни песни".  Мартин преди всеки цикъл разкази пише прелюдия, в която разказа кой разказ как е написан, къде и колко време му е отнело да го публикува. Оставам с впечатлението, че му доставя по-голямо удоволствие да пише разкази, отколкото романи и общо взето е бавен писател. Една новела пише с месеци. За една антология в която са публикували заедно с Кинг, редакторът е бил на косъм да му откаже новелата, докато Кинг е забравил кога е предал своя разказ.
Продължавам с "Сезонът на бурите" на  Сапковски.

# 477
 "Игрите на глада" е добра тема за 7 клас - и аз одобрявам.

За мартин просто не проумявам в началото ка е пишел толкова бързо?
сега някакъв изкуствен интелект го дописвал, вече имало 5 глави дописани. в Темата за мартин съм дал линк.

Меган, новите книги ще станат ясни на пролетния панаир.

засега само слухове има.
Аз очаквам тази година МБГ да издадат цяла четирилогия на Робин Хоб, но да видим.  Ако бъдат на панаира ще ги питам това-онова.

# 478
Никога не харесах Санса...Вярно, че съм чела само частично, но знам какво се случва с нея (в книгите и в сериала). Не ме интересува има ли оправдание - прекалено е различна от мен и не мога да й симпатизирам.
Нямам нищо против Гандалф, въпреки, че е манипулативен, но до някъде имам проблем с Дъмбълдор - също манипулативен, но и невероятно самоуверен, дори самодоволен...
От самото начало харесах Снейп - той спаси Хари в края на първата книга; никога не съм имала съмнения, че той е на страната на добрите. Това, че е с лош характер не ми пречи. Не съм имала груби учители, но съм имала груби преподаватели в университета - това не ме кара да ги мразя, по-скоро ще намразя някой, който се подмазва и се държи подчертано любезно, но е ограничен и/или пристрастен.
От друга страна - няма как да харесам леля Петуния - не мога да повярвам колко защитници има тя! Няма абсолютно никакво значение какви са мотивите й - тя е тормозила бебе!
Не харесвам особено и таткото на Хари - този тип хора, които искат на всяка цена да са популярни и тормозят по-слабите от тях, за да печелят точки пред стадото си, са отвратителни.

В книгите обикновено харесвам положителните герои (макар и не всички), но в сериалите и мангите, често се случва да харесвам и злодеите или сивите.

Вчера във Фб групата възникна спор за това дали Ветинари, който е тиранин и диктатор, е положителен или отрицателен персонаж. Според мен, е сивеещ положителен персонаж. Simple Smile Освен това, чисто статистически, е един от най-харесваните в поредицата.

# 479
аз не харесвам не само Гандалф, а и всички магьосници от неговия тип - Аланон, дъмбълдор и т.н.
ИДват, казвай ти "хайде, стягай си куфарите, да спасяваш света, че нямаш друга работа" и ти трябав да се подчиниш - без да ти бъдат давани никакви обяснения.
В процеса на задачата ти научаваш че има един куп неща които не знаеш.
И аз харесах Снейп, защото също като Сам във Властелинът, и Билбо - в Хобит (или Давос - в ИнТ) той свърши един куп мръсна работа, за която никой не му благодари, а реално без тези герои положителният финал не би бил възможен.
Ветинари не е нито положителен, нито  отрицателен персонаж, но като цяло функцията му е градивна, защото той си налага самоконтрол в името на прогреса -  в града има свобоад на етносите, проституцията е легализирана, стражите са под контрол, има вестници, железопътна линия, телеграф, града развива международните отношения...

п.С. във връзка с този сняг ще ви река две думи - ЗИМАТА ИДЕ! hahaha

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 15:51 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт