Яли ли сте бой като деца

• 57 411
  • 792
  •   1
Отговори
# 675
Един шамар не е.
По един шамар през 3 часа, защото родителят дреме и смята детето за твърде тъпо да разбере, или той самият е тъп и не се сеща - вече е.
Упорито като ви се зададе въпрос колко пъти шамарите, заобикаляте и се обяснявате. Очевидно при вас не става дума за един шамар.

# 676
  • София
Скрит текст:
Ами ето два лични примера:

Идва си сина ми от детската градина (4-та група) и ми казва:
- Мамо, днес госпожата ми удари шамар.
- Защо ти удари шамар?
- Защото я наплюх в лицето.
- Защо я наплю в лицето?
- Защото, докато ми помагаше да се облека, аз не стоях мирно и тя ми се скара да застана мирно, за да ме облече.

Е, не му ударих шамар, но и през ум не ми е минало да отида да държа сметка на госпожата за това, че го е шамаросала. Дори му се скарах и на другия ден го накарах да й занесе едно цвете и да й се извини за това, което е направил.

Скрит текст:
Друг случай:
Три пъти по ред синковеца яде бой от негов съученик, като последния път се еше опитвал да го души. Три пъти ни викаха при директорката, три пъти детето обещаваше, че повече няма да го прави и после пак същата работа. На четвъртия път майка му го шамароса в коридора след срещата с директорката, защото им казаха, че ще вземат по-сериозни мерки, ако не се погрижат тази агресия да спре. Явно само с говорене вкъщи не са успели да оправят нещата. След тази случка, повече проблеми не е имало в училище нито със сина ми, нито с другите деца.
Тук и двамата е трябвало да се извинят един на друг – той, че я е наплюл, а тя, че го е ударила. Нейната реакция не е по-зряла от неговата.

Втрората случка не я коментирам, защото не знам дали преди това е имало насилие вкъщи спрямо другото дете.

# 677
И през ум не би ми минало - нито тогава, нито сега, да приема, че в този случай, учителката е виновна. Да не говорим, че тя е един прекрасен учител, от който всички родители бяхме много доволни. Вината си беше изцяло на синковеца и мен, като родител, ме беше срам от това, което е направил.

# 678
Един шамар не е.
По един шамар през 3 часа, защото родителят дреме и смята детето за твърде тъпо да разбере, или той самият е тъп и не се сеща - вече е.
Упорито като ви се зададе въпрос колко пъти шамарите, заобикаляте и се обяснявате. Очевидно при вас не става дума за един шамар.

Нещо не ти разбрах въпроса, кви шамари през 3 часа? След голямо провинение се прилага мярката, ако повтори- пак. Ако не подейства се сменя подхода, ама до сега не сме имали такъв случай.

# 679
  • София
Този нейна реакция говори колко недобър професионалист е била. Виждала съм реакция на обучени хора (логопед и психолог) при много по-сериозни ситуации от тази в детската градина. Овладяваха децата (за различни случки става въпрос) без да ги докоснат и с пръст. За пореден път се убеждавам, че насилието е отговорът на неумеещия.
Сетих как в класа на сина ми, когато беше 1-4 клас имаха няколко, набедени за по-трудни деца от родителите. При класната им не смееха гък да кажат, при нея "трудните" деца се държаха съвсем нормално. Отново без да ги докосне с пръст.

Последна редакция: ср, 16 ное 2022, 11:35 от milenaka

# 680
  • София
Недопустимо е учител да посегне на ученик. Това говори за липса на професионализъм.

За втората случка не би ме изненадало детето да е свикнало точно у дома, че проблемите се разрешават с бой. Затова и то бие, а накрая пак яде бой от майка си и то унижавайки го пред други хора.

Който не успява да се справя по друг начин, търси най-лесният - този на силата.

# 681
За мен вината е била изцяло на сина ми. Вчерашен лигльо, който дори не е могъл да се облече сам и се е наложило да му се помага, е проявил крайно неуважение към по-възрастен човек, който се грижи за него всеки ден в продължение на 3 години. И то се грижи доста добре! Съжалявам, но никога не би ми минало през ум да обвиня учителката в тази ситуация. И не говорим за "трудно дете", а за еднократно, крайно грозно действие от страна на дете към по-възрастен човек - без значение дали е учителка или не. Това е наплюване в лицето! Няма никакъв шанс да оправдая подобно действие.

# 682
  • София
Да, действието му наистина е било грозно. Нейното - също.

# 683
  • София
Действието не е за оправдание и би трябвало да се коригира и от учителя, и от родителя. И детето да понесе определени последици (сериозен разговор, извинения и т.н.), но не да бъде бито. Още повече пък квалифицирано!
Учителката също е било редно да си понесе последиците от действията.

# 684
На мен ми е интересно това дете как е решило, че е нормално да плюеш, когато нещо не става, както искаш? Или как му идва на ум да души? Предполагам това е поведение, което се копира от някъде. И пак се наказват децата за грешките на възрастните.

# 685
Ние имахме ситуация преди години в училище. Един ученик от съседните класове псува учителя на майка. Учителят, иначе кротък човек, побеснява и му удря не шамар, ами няколко юмрука. Ходеше насинен ученикът. Не знам били ли са го като дете, но...изключиха го от училището. А учителят, мисля, изтърпя някакво наказание, но остана.
Не съм фен на биенето на деца, но в някои много критични ситуации, особено когато детето не разбира опасността от нещо, може да се наложи, айде ако не шамар, то някаква физическа намеса. Имах една случка с детето. На площадката сме, той беше още на годинка и половина някъде, и беше много трудно да му се обясни нещо. Каквото му кажеш да не прави, той  напук, точно това върши. Намери един фас на площадката и го лапна. Моля го да го изплюе - не, затваря си устата и тича. Аз се притесних да не се задави с него и започнах да се мъча да го догоня и да му отворя устата, като е възможно да съм го плеснала по бузката, за да зяпне и да мога да бръкна. Е, погледнато отстрани е изглеждало точно все едно съм му ударила шамар.
Едва сега, когато е вече на 2 и половина, вече малко от малко включва на някакви обяснения и се вслушва. Започва да разбира и кое може да е опасне, макар и далеч още да не е изградил особено чувство за самосъхранение. Но просто до един  момент нямах особен избор, освен или да го гоня по улиците с настръхнали от страх коси ( нали само и само да е на неговата) , или да го влача за ръка, докато той се е тръшнал като дроб и не иска да ходи хванат. А, да...трети вариант, да го нося на ръце в 40 градуса жега, натоварена с чанти и покупки. Мисълта ми е, че не винаги ситуацията предполага дълги пространствени обяснения, уговорки и кандърми.

# 686
На мен ми е интересно това дете как е решило, че е нормално да плюеш, когато нещо не става, както искаш? Или как му идва на ум да души? Предполагам това е поведение, което се копира от някъде. И пак се наказват децата за грешките на възрастните.

Именно! Приех действието на сина ми, като мой пропуск във възпитанието, което ме накара да ме е срам от постъпката му. Категорично няма как да го е видял вкъщи, но това няма значение - явно аз някъде съм сбъркала, щом е решил, че всичко му е позволено и може да прави подобни неща.

# 687
Ако детето бърка в контакт, значи родителите не са обезопасили. Защо наказват друг за собствената си небрежност?
Това с контакта беше просто пример.. Ти абсолютно всички опасности ли можеш да предвидиш и предотвратиш?

# 688
След голямо провинение се прилага мярката, ако повтори- пак.
А, именно. Не е един шамар и шамарът няма ефект, затова грешката бива повтаряна и шамарът също бива повтарян. Няма нужда от допълнителни разяснения.

# 689
Кой ти каза че няма ефект? Шамарът бива повтарян след време при същото провинение, не за щяло и нещяло. И тва са единични случаи, и пак ти казвам хайде поне на мен да не ми казваш как се гледат деца?

Общи условия

Активация на акаунт