Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-23

• 81 352
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
Мерси, Попея, за разяснението. Законът за шайбите от 60 е след земетръса във Вранча. От 80, може да е друг. Ставаше въпрос за имот от 31, заради който се зарових да чета. Мисля темата за много полезна, с информацията която предлага. Обсъждането на потребители, съдържанието на портфейлите им, или умствения им багаж, е неуместно.
От 31-а година вероятно си има тухлени "шайби". Тогава всички стени са били от плътна тухла и са носещи за вартикални и ХОРИЗОНТАЛИ товари (на земетръса по-опасна му е хоризонталната компонента).
Останала съм с впечатление, че се е приел след земетресението от 10 ноември 40 г, но може и да греша.
Асансьорните клетки също играят роля на противоземетръсни шайби, блокове без асансьор, според мен са животозастрашаващи.
Спри се малко, моля!!!!

# 391
  • In transit
Freyda, И аз щях да кажа, че има нещо гнило в имота...за тия пари, но бях в движение и ми изфиряса от главата. Някой бърза да се оттърве. Вени, проверете съседите как са.

# 392
Това за Варна ставало въпрос, аз за 60к€ не мога да намеря тристаен, хората за под 40 намират. Отваряйте си очите...на 8! Виждал съм такива обяви, но за имоти около Максуда, което никак не ме устройва...

# 393
Един познат неотдавна си продаде апартамента в Плевен и си купи жилище във Варна - май ставаше дума за 37 хил. евро, но е продал ок.100 кв, а е купил 70, освен това е етаж от къща.

# 394
Искам само да успокоя за противоземетръсните, че при Вранчанското земетресение в Свищов основните щети бяха на големите блокове на Химията. Тухлени, стари сгради, сред които Академията и много къщи, са напълно оцелели. Даже Съборната църква си е там, макар и доста пострадала, пък е строена много преди "съвременни" противоземетръсни изисквания Simple Smile

# 395
По мои наблюдения бая хора се отказват от чудесни имоти заради страха от земетресение. Не знам защо е така, но го има този феномен в България. Мисля, че София издържа доста добре теста с 5.6 по Рихтер, ако не се лъжа и тогава основно щетите бяха по високите сгради "с асансьор". Дора24 какво ще каже по въпроса?

# 396

Останала съм с впечатление, че се е приел след земетресението от 10 ноември 40 г, но може и да греша.
Асансьорните клетки също играят роля на противоземетръсни шайби, блокове без асансьор, според мен са животозастрашаващи.

Беше през 60-та, а сега стана 40-та... Може и през 40-та да е приемано нещо, не знам, но през 80 г след земетресението във Вранча от 77 година се приема нова наредба за нормите за устойчивост на трусове.

Бачкатор е прав. Смятането на носимоспособността и устойчивостта на земетресения не е проста работа, има много аспекти и фактори, и за него учат по 5 години ПГС, сега ССС в УАСГ. Нека не навлизаме в него. Ако някой иска да се осведоми за потенциална покупка, нека си вземе консултант ССС или ПГС, и той да му обясни как стоят конкретно нещата.

# 397
  • Бургас
Мира, ако не е тайна в кой район и на каква цена е апартаментът, който харесахте? Може и на ЛС!

# 398
Блоковете в Свищов които паднаха са били строени с повече пясък и по-малко цимент, даваха скоро филм. Т.е. не е било качествено строителство. В този блок са живяли хора работещи в академията, не случайни, интелигенция.  По време на комунизма се крадеше яко, но ето че няма гаранция за кого е строени. Там има 6 етажни панелки от 70те, тогава са били новичко, не са мръднали, дори пукнатини няма. Сега не знам как са, нали там нещо връзките. Днес тъкмо ми развиваха теорията, че тези връзки като корозираат и целия панел щял да пада. Така че след 10-20 години очаквайте падащи панели.

# 399
Мира, ако не е тайна в кой район и на каква цена е апартаментът, който харесахте? Може и на ЛС!
Точно същото щях да пиша.

# 400
Писах ви и на двете, момичета! Simple Smile

# 401
Блоковете в Свищов които паднаха са били строени с повече пясък и по-малко цимент, даваха скоро филм. Т.е. не е било качествено строителство. В този блок са живяли хора работещи в академията, не случайни, интелигенция.  По време на комунизма се крадеше яко, но ето че няма гаранция за кого е строени. Там има 6 етажни панелки от 70те, тогава са били новичко, не са мръднали, дори пукнатини няма. Сега не знам как са, нали там нещо връзките. Днес тъкмо ми развиваха теорията, че тези връзки като корозираат и целия панел щял да пада. Така че след 10-20 години очаквайте падащи панели.
То вече има такъв случай с паднал панел,  даваха го по новините преди време. Животът на панелките бил 50-60г.
По въпросът за пясъка и цимента, стигнахме пак до бетона. Бачкатор може да разясни. За зиданите с тухли шайби при старото строителство четох вече, което съвсем не ме успокои, за да си дам парите за имот от 31. Аз доста неща прочетох по въпроса, че ми е мешавица в главата. Във всички случаи имот преди 70 г, със сигурност няма да купя, ако въобще реша да е старо строителство.

# 402
Падналите панели по новините са били построени върху мочурище. При такава основа нормално да паднат.

# 403
http://e-vestnik.bg/5207/%D1%81%D1%82-%D0%BD-%D1%81-%D0%B4-%D1%8 … 0%BE%D0%B2%D0%BE/
"Сградите, които са строени в началото на века в Центъра на София, не са осигурявани за земетръс, защото първият по-сериозен правилник за антиземетръсно строителство е от 1957 г. След това той се променя в 1967 г., 1974 г.,1977 г., 1987 г. и последната наредба е от 2007 г. Но в тези сгради е използвана по-сериозна строителна практика - масово са проектирани от архитекти и инженери, които са учили в чужбина, най-вече в Германия, които са имали добри познания по строително инженерство. В тях са влагани качествени материали. Стоманобетонът, ако не е подложен на някаква агресия, с времето подобрява качеството си, якостта му непрекъснато се повишава. Сградата, дори да не е изчислена за земетресение, ако е конструирана добре, арматурата е сложена при спазване на основни правила, има сериозен шанс. Стените обикновено са дебели тухлени, изградени с тухла и половина - 36-37 сантиметра. Строителните разтвори са с висока якост. Такива дебели тухлени стени играят роля на противоземетръсни шайби. Те са устойчиви, ако не са изрязвани отвори в тях и не е нарушавана целостта им. Естествено при силно земетресение от 9-та степен, те ще получат повреди. Въпросът е да бъдат отстраними и да няма човешки жертви и сериозни щети. Защото всяка една сграда се проектира, не да не получи никакви повреди, защото това е невъзможно, а повредите да бъдат такива, че да се запази животът на хората и постройката да бъде възстановима с изразходване на разумно количество средства за тази цел."

# 404
  • Бургас
Абе не знам как се е крадяло при комунизма, ама няма такива дебели стени! Представям си, ако не бяха крали...
А сега не крадат, пък стените тънки, всичко се чува.

Общи условия

Активация на акаунт