Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-23

• 81 716
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
Когато аз търсих жилище искахме да е поне 100 квадрата и не знаехме, че в новите като пише 100 в обявата, всъщност имат предвид 75. Затова и се насочихме към по-старите, но тухлено, а не панелно (в тухленото е много по-топло, а лятото е по-хладно - панелите се нагряват, ако няма изолация). Жилището ми е в много малка кооперация, в която живеят малко хора - според мен, колкото са по-малко, толкова по-добре - и входът е по-чист, знае се кой влиза и кой излиза - няма абсолютно никаква вероятност да срещнеш непознат човек на стълбите или просто така да си влезе непознат - ако някой се опита, всеки от живущите би попитал кой е и кого търси. От друга страна е хубаво, че не са прекалено малко, за да не си ставаме много близки - всеки си гледа работата и не се общува прекалено със съседи. Няма пейка пред входа и това също е добре.
Имаме и друго жилище в по-голям блок - там проблемите са повече точно заради това, че входът е значително по-голям (с повече апартаменти и по-висок) - например, съседът ни отгоре има теч в банята - викахме майстор, който каза, че са направили някакъв ремонт (нещо на тръбите - не си спомням в детайли) и вероятно крадат вода. Поне пет пъти му казваме да си оправи теча, защото тече по стената в банята ни, той отговаря че знае, че ще го поправи (или вече го е поправил) - за известно време проблемът изчезва и след седмица-две пак е същото. Една от съседките на етажа непрекъснато е сърдита на всички, като не е ясно защо...Освен това сигурността ме притеснява - влизат и излизат прекалено много хора. Освен това е значително по-мръсно - входът се поддържа, но градинката отпред винаги е пълна с боклуци.
Последните етажи имат малко предимства - никой не ти тропа (ако някой прави купон е по-малко дразнещо) и жилището е по-евтино. Живяла съм на последен етаж и имаше други проблеми - адска жега през лятото, парното тръгва трудно през зимата, ако асансьорът е повреден става доста неприятно...Не го препоръчвам, но доколкото разбрах има хора, на които им харесва заради гледката (?!).
Не сме имали професионален домоуправител - за мен да се плаща на домоуправител е странно; навсякъде, където съм живяла с това се е заемал някой от входа, без да очаква да му плащат(обикновено е на ротационен принцип - не си стои все един и същ с години).  Проблемът с неплащащите е сериозен и изключително неприятен - особено ако има някакъв по-голям разход като нужда от ремонт на покрива или нещо подобно. В старото ми жилище в един момент имаше проблем с няколко души, които отказваха да платят за чистачка на входа - естествено останалите не се съгласиха да поемат и техните дялове и за известно време останахме без чистачка - беше доста гадно... Начинът да се принудят да платят е с дела, а това също е неприятно и бавно...С една дума - по-добре да не се случва.
Добре е тези неща да се проучат, доколкото е възможно, а също не е зле и да се знае какви са съседите (т.е. дали са склонни към скандали, дали отглеждат десетина кучета в апартамента си и т.н.  - както написах, по-малко на брой е по-добре).

# 151
http://panoramapark.apartments/ - поредното нещо се заформя във Варна. Юг, ТЕЦ - окей, ама тишина? Някъде точно над това здание прелитат самолетите, колко ли ще е тихо? Simple Smile Вярно, че в един момент спираш да ги чуваш, но все пак.

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 11:06 от Мартин Димитров_545829

# 152
  • In transit
http://panoramapark.apartments/ - поредното нещо се заформя във Варна. Юг, ТЕЦ - окей, ама тишина? Някъде точно над това здание прелитат самолетите, колко ли ще е тихо? Simple Smile Вярно, че в един момент спираш да ги чуваш, но все пак.
Къде е това?

# 153
Ул. Краков, 9023, Варна, България. Пада се над парк Владислав. Виждам, че преобладават двустайните апартаменти, тристайните са в двата края на сградата, като едната спалня се пада с/и и съответно с/з. На сайта долу в дясно има иконка за Фейсбучеца, там има и местоположението, ако не е станало ясно. Simple Smile

Здравейте! Ще строи фирма "Демона", а цената 550€ на този етап е за всички апартаменти до седмия етаж. За повече информация в момента позвънете на посочените телефони. - това ми върнаха като отговор на въпроса, кой е строителя и дали цената е От 550Е или просто 550Е...
Каква е тая строителна фирма, не съм я чувал до сега!?

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 11:34 от Мартин Димитров_545829

# 154
  • Бургас
    Съфорумки скъпи, моля да си дадете ценното мнение по следния драматичен за мен казус Simple Smile
    Гледам от известно време апартаменти НС за собствено жилище, не за инвестиция. Но бюджетът в по-близко централните и читави квартали позволява +/- около 100 кв.м. застроени. А на мен за момента ми трябват поне 120 кв.м. чиста жп, за да разположа комфортно домочадието и домакинството.
    Основната дилема е - НС в по-периферен квартал, или ЕПК център/ южни райони.
    Другите ми произтичащи от нея въпроси са: как се живее с толкова съселяни и съкооператори в ЕПК Simple Smile Ако има професионален домоуправител успява ли да звероукроти неплащащите и серсемите? Също има ли нещо кофти в по-високите етажи, заплащането на разликите с абонатна станция, т.е.крадящи ТЕЦ и други подобни номерца? Кои са положителните страни? Съжалявам за многото питания, но не съм обитавала може би само този тип съсобственост.
    Ще запазят ли ЕПК-та стойност в близките 10-15 години? - вашето мнение, знам, че никой няма кристална топка.
    [/list]

elsi, не бих живяла в ЕПК, ако ще да е в самия център. Не заради конструкцията, а заради броя съседи. Повечето ЕПК-та, в които съм ходила, са неподдържани, мръсни, със заградени етажни собствености, с неплащащи...

# 155
    Съфорумки скъпи, моля да си дадете ценното мнение по следния драматичен за мен казус Simple Smile
    Гледам от известно време апартаменти НС за собствено жилище, не за инвестиция. Но бюджетът в по-близко централните и читави квартали позволява +/- около 100 кв.м. застроени. А на мен за момента ми трябват поне 120 кв.м. чиста жп, за да разположа комфортно домочадието и домакинството.
    Другите ми произтичащи от нея въпроси са: как се живее с толкова съселяни и съкооператори в ЕПК Simple Smile Ако има професионален домоуправител успява ли да звероукроти неплащащите и серсемите? Също има ли нещо кофти в по-високите етажи, заплащането на разликите с абонатна станция, т.е.крадящи ТЕЦ и други подобни номерца? Кои са положителните страни? Съжалявам за многото питания, но не съм обитавала може би само този тип съсобственост.
    Ще запазят ли ЕПК-та стойност в близките 10-15 години? - вашето мнение, знам, че никой няма кристална топка.

Според мен ЕПК е най-добрият компромис от към цена/площ. Никъде няма гаранция, че няма да имате проблеми със съседите особено ако алтернативата е НС в крайните квартали. Ако ЕПК-то е в централни/южни райони цената само ще се вдига, а и близостта до центъра винаги е голямо предимство.

# 156
    • In transit
    Мартин и аз не я знам. Пък си мислех, че съм ги научила вече. Тоя район не ми е оферта. Цената е добра, но то нещо огромно изглежда това. Кой знае кога ще стане...вече е масова практика като разпродадат да строят. Застраховат се.

# 157
    • София
    Мои роднини имаха точно същата дилема, искаха 4 стаен НС в централни райони. След 8 - 9 месеца огледи ( сигурно над 100 огледа направиха )  и тормоз, купиха 3стаен , ЕПК на висок етаж в централен район . Според мен направиха компромис с броя стаи и етажа, също и със типа строителство . Като сметнеш че също правиха тотален ремонт и крайната цена сигурно е равна на НС с гараж в по - краен квартал ( същата квадратура) . Тъй че всеки да си прецени, локация или цена и качество на строеж са по - важни. Grinning

# 158

Молбата не е отправена към мен, тъй като не съм съфорумКА, но все пак да си дам мнението Smiley .Не бих отказал оглед на апартамент само защото той е ЕПК или панел, или пълзящ кофраж. За пакетоповдигани ще си помисля, но ако ми е за бърза продажба също не бих отказал. Видът на строителство е само един от факторите за състоянието на общите части. Има и много други фактори и няма смисъл човек да робува на предразсъдъци и да отказва огледи. По скоро за новото е подвеждащо да гледаш общите части, защото не знаеш как всъщност са построени (дали няма да се разхлопат плочките след 2 години) и как ще се поддържат (някой беше писал за съсед, който качва дърва и въглища по стълбите в нова кооперация).
    Пък ако след 3, 4, 5 огледа установите, че това не е Вашият тип строителство, тогава просто сте изгубили няколко часа от живота си, като в същото време чуденката дали ЕПК-то става вече няма да ви тревожи.

# 159
    По въпроса ново строителство в по-краен квартал или ЕПК в центъра - аз мисля, че е по-добре ново строителство в краен квартал, но гледайте да е близо до метро, за да не губиш много време за пътуване.

# 160
    Както казва мъжа ми - ЕПК-то е едно малко село /като численост/ и не си го причинихме. Предпочитам дори не НС, а стара тухла в по-краен квартал, но със сравнително добра комуникация. Колкото по-малко съседи, толкова по-добре.

# 161
    • София, Bulgaria
    GrinningStuck Out Tongue Winking Eye https://www.olx.bg/ad/grobno-myasto-ID76NCt.html   Stuck Out Tongue

Все си мислих, че съм видяла много, но винаги разбирам, че далеч не е всичко!

# 162
    Аз не съм убеден, че в НС апартаментите са много по-малко от едно средностатистическо ЕПК.

# 163
    • София
    Аз не съм убеден, че в НС апартаментите са много по-малко от едно средностатистическо ЕПК.
    Например онзи ужас в Пловдив, с изглед на китайската стена. Оазис 1,2,3....

# 164
    • sofia
    За поддръжката на общите части на ЕПК си е до конкретен вход. Сестра ми живее в ЕПК. Последните години управляват етажната собственост много добре, даже елха имаха във фоайето, която си остана непокътната.
    Но локацията не е престижна.

Общи условия

Активация на акаунт