Продукти или марки, които никога не купувате

  • 62 242
  • 594
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
  • Мнения: 25 824
А защо не купувате сол? Според новите изследвания това супер ограничаване на солта, което стана модерно по едно време е дори доста вредно.

# 376
  • София
  • Мнения: 877
Имам един пакет от 1 кг буквално от години, купувам и шарена сол.
Всички млечни продукти са със съдържание на сол. По-скъпи видове не съм пробвала.

Сетих се, че в началото на темата, имаше потребители, които сами си мелят зърното в каменни мелнички, поръчани от чужбина.

За тези, които са по-крайно здравословно, имам един въпрос. Чувствате ли се много енергични, свежи? С хубава кожа, не боледувате, стройни? Правите ли отделно някакъв вид детокс режими?

# 377
  • Мнения: X
За тези, които са по-крайно здравословно, имам един въпрос. Чувствате ли се много енергични, свежи? С хубава кожа, не боледувате, стройни? Правите ли отделно някакъв вид детокс режими?
Пффффф, първо да чукна на дебелото дърво. Аз спазвам по-краен режим- ниско въглехидратен, защото нямам друг избор. С инсулинова резистентност съм. Освен това от около година и половина се храня, правейки периодично гладуване. То не е гладуване в буквалния смисъл, а всеки ден не ям по 16-18 часа, а ям в останалия интервал от 6-8 часа. Идеята е в този интервал организмът да посяга към собствените си мастни запаси. За момента резултатите:
1. Свалих 22 килограма. 53 кг на 175 съм сега. Заслуга обаче има и ежедневното спортуване.
2. Може и да е съвпадение, но не съм боледувала от нищо откакто се храня по този режим. Даже по Коледа и синът ми, и дъщеря ми, и Уишмастъров се тръшнаха от грип, а аз въпреки че контактувах с тях, гушках ги, не се заразих.
3. Изчезна ми хормоналната мигрена, която ми беше "бонусът" към първия ден от цикъла. Алелуя.

# 378
  • Мнения: 795
Румка, попаднах сега на темата и прочетох спорът ви с Уиш и наистина ми се струва странно да не можеш да повярваш, че има хора, които не купуват тези продукти.

Аз не обичам сладко и газирани напитки и по тази причина в нас никога не е имало подобни неща, докато детето беше малко.  То така и не им стана привърженик и до сега не ги консумира без аз да налагам каквото и да е. Даже държа по един стек кола в хладилника, ако му дойдат гости. Еми сегашнитя е купен преди 6 месеца и още е наполовина пълен.

Вафла, мисля че е ял веднъж-двапъти. Вкусовете се възпитават и са въпрос на навици, изградени в детството.

Ние и чипс много рядко купуваме, дори и той, макар че има възможност вече сам да го прави. Няколко пъти в годината правя домашен, пържен със сол. За огромна купа отиват 2 картофа, не повече от 20 гр. олио да остане по тях и сол, в допустимо количество.

Няма как да го огранича, но съм му създала някакви навици и сега сам избягва подобни храни.
Бряво на теб! Ето на това казвам майка възпитаваща добри навици. Алилуя;)

# 379
  • Мнения: 795
Здравейте на всички. Не спорете повече. Подкрепям много Уиш, в една друга тема за споделяне от предишния си профил ме подкрепи.
И Румка, аз не съм провинциалистка само, била съм и 4 години в търсене на работа и 1г успях да работя. Сутрин не закусвах. Иначе след работа си готвех.

За мен начина в справянето с вредни навици при деца както и при другите проблеми е че и двамата, мама и тати да са на едно положение да се подкрепят, да не разрешават определена храна, после да се даде инфо-клип, статии в които деца, които са болни заради изобилното ядене на сладкотии и мазнотии. Дайте им клипче със стокилограмови тинейджъри които са в клуба на Д.Оливър.
Трето правило както казах пазаруване без деца.
Четвърто контрол и ако е необходимо малко наказания. Според мен не е толкова хитлерско както каза една жена да възпитаме децата да не ядат вредни неща.
Румка, ти какво мислиш, че в малкия град няма чипс ли или за десерт мъниците ядат пръст;) естествено което ме дразни тук и навсякъде е простотията на баби, свекърви, лели, гледачи.
Те дават наградки в период на вашите строги пости и си мислят че ще апечвлят лпбовта им;)
По този параграф трябва да сте напълно строги и да се опълчите на майките/свекитата че вие възпитавате детето си и тя не трябва да го възнаграждава с подобни сладкотии.

Може би аз нищо не знам.
Само респект към мамите с три и повече деца, в частност Уиш!

Между другото, когато съм в пост, преди Великден всеки идва да ме черпи....как добре работят лошите сили;(.
Както каза Уиш, аз също не отказвам, но се научих. Да казвам първо „не” и след това живота е по-лесен!

Екскюзе моа, пръстите са ми дебели а кейпада ситен и ръся грешки!

Последна редакция: нд, 15 юли 2018, 16:58 от Blagoslovena

# 380
  • София
  • Мнения: 18 391
За тези, които са по-крайно здравословно, имам един въпрос. Чувствате ли се много енергични, свежи? С хубава кожа, не боледувате, стройни? Правите ли отделно някакъв вид детокс режими?

Понеже нашето семейство се стараем да се храним здравословно, мога да кажа за нас. Започнахме да следим с какво се храним преди вече близо 20 г., когато наш близък се разболя онкологично и след (адекватно) лечение започна да следи храненето си. Ние също. За тези години със съпруга ми почти не сме боледували, с изключение на няколко настинки и едни негови сериозни проблеми с гърба, но те са с различен първоизточник. Децата ни също боледуват много рядко. Правим си всяка година изследвания и резултатите ни винаги са добри. Лекар основно посещаваме за годишните изследвания и за бележки за училище, че са здрави.
Енергични сме, спортуваме, движим се много, живеем динамично и рядко чувстваме сериозна умора (нормалната след някой по-напрегнат ден само). Всяка секунда извън работа сме в движение.
Кожите ни са хубави (предвид съответствието на възрастта на всеки от семейството, понеже и ЕГН-то се отразява на нейното качество). Стройни е широко понятие, но не сме нито дебели, нито слаби. Аз съм 170 см. и 60 кг. Съпругът ми е 180 см. и 75 кг. Децата - 172/52, 168/50, 145/32, 97/15.
Не спазваме детокс режими, но големите ни дъщери периодично си правят разтоварващи дни само на плодове или фрешове, или смутита.

# 381
  • София
  • Мнения: 2 298
Имам един пакет от 1 кг буквално от години, купувам и шарена сол.
Всички млечни продукти са със съдържание на сол. По-скъпи видове не съм пробвала.

Сетих се, че в началото на темата, имаше потребители, които сами си мелят зърното в каменни мелнички, поръчани от чужбина.

За тези, които са по-крайно здравословно, имам един въпрос. Чувствате ли се много енергични, свежи? С хубава кожа, не боледувате, стройни? Правите ли отделно някакъв вид детокс режими?
Ние пък купуваме сол, хималайска,  организмът има нужда от сол, без да се прекалява.
Домашни каменни мелнички не е необходимо да се купуват от чужбина, от години се внасят и в България, а има и български такива.
Да, чувствам се по-добре. На такъв начин на хранене сме през последните 16 години и определено съм в доста по-различна кондиция. Да чукна на дърво, нямаме хронични заболявания, вируси ни хващат много рядко. Детето  е на 13 години и за първи път хвана вирус на 3 години и половина след като тръгна на детска градина. И нея рядко я хваща някой вирус и минава буквално за часове. Антибиотици до сега не е пила.
Кожата ми е стегната, без бръчки, учудващо за моята възраст, но това зависи и от гените на човек.
Не правя специални детокс програми, ако не се смятат някои дни, но не често, на плодове, чай и прясно изцедени фрешове. И не бих определила режима ни като "крайно" здравословен. Вече писах няколко пъти по въпроса с какво се храним.

Последна редакция: пн, 16 юли 2018, 08:45 от nati_nat

# 382
  • Мнения: 22 036
Не знам дали храненето има отношение и към имунитета, защото аз например пуша и пия вино, но не боледувам особено много. Скапах се от както се преместих и според мен е от гадния стар климатик, но пак само кихам. Детето за 18 години е пило антибиотик само два пъти.

Но наистина навиците са важни. Леля му донесе чийзкейк и вече втори ден седи в хладилника. Сега не тренира, заради контузия и явно няма и нужда от бързи въглехидрати.

# 383
  • София
  • Мнения: 20 725
Днес открих настоящата тема и виждам, че традиционно е избила на е.... ти страна
Да дам и аз моя дял в дърленето.
Доста често т.нар. био продукти са за градски наивници, които хабер си нямат. За да има някаква продукция търговски вид, едва ли ще мине без препарати. Баща ми казва, че оборският тор все пак е по-добър, защото е балансиран и преработен от добитъка, а не изкуствен.
Колбаси - купувам предимно филета или варено-пушени, макар да не се заблуждавам в технологията за правенето им.
Но животът все пак е кратък и ако висенето във форума ми доставя полезна храна за душата - тялото ще понесе някоя недотам полезна храна. Не живея, за да готвя, а обратното.
Не зная дали е коментиран финансовия аспект, но неполезното е евтино.
Дето са казали: Какво време настана - бедните ядем пържоли и бял хляб, богатите карат на глухарчета и семки.
А бат Мити Дзвера и аз засега само го чета, но идва времето, в което ще спретна нещо от неговите колбаси. Лошото е, че съм такъв месояд, че ще си ги изям сама или трябва сериозни количества да правя.
Уиш, имаш ли шунковар и изобщо как вариш колбасите?

Последна редакция: пн, 16 юли 2018, 17:37 от Cuckoo

# 384
  • Мнения: 1 120
Не се ограничаваме особено. От изброените неща, доста консумираме вредни храни. Знам, че не е хубаво, но по принцип си имаме правило, яде ли ни се купуваме по малко, хапваме, иначе само да гледам някой чипс, например, ще се дразня повече, отколкото да си хапна 50 гр. на седмица.
Неща, които от години не купувам са: бял хляб, ядем само пълнозърнест на определена марка, която я носят в близкия магазин два пъти на седмица. Степчета, това е пълна глупост, защо има подобни работи и аз не знам, желирани бонбони, не че не ги обичам, имам проблеми със зъбите и лесно ми се образуват кариеси. Не обичам шоколадови вафли, но моят мъж ги яде, той си купува. За маргарина.В интерес на истината в хладилника има винаги една подмятаща се кутия, ям два пъти в месеца средно. замразени храни, ядем, защото готвя от такива. Не обичам сладолед. Обикновено като се купи, само го опитвам, дори и да ми хареса почти не ям. Друго не се сещам, по принцип не съм пристрастена към нищо. А,  алкохол не консумираме у нас.

# 385
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 507
Аз сега май нищо не ям, но ще се оправя. Иначе си правих тест на имунологична несъвместимост към храните и свят ми се зави от резултатите.  Като мине химиотерапията, ще правя нов. Докато го спазвах, всички хормони влязоха в норма и ослабнах са 12-15 кг, ревмофактора ми от положителен стана отрицателен, изведнъж оздравях от всичко. Обаче голям зор е това да мислиш постоянно какво може да ядеш и какво не може. Че и зверски скъпо, на всичкото отгоре. Намразих до смърт всичко здравословно-гадно и безглутеново  Sick
Сега карам на общ режим когато мога и ям по малко от всичко. Артрита се върна, разбира се, Хашимотото също. ooooh! Ама нямам нерви за режима повече.
При мен е въпрос на здраве здравословното хранене. Някога, когато синът ми беше едва 3-годишен, направи върховното заключние, че "всичко полезно е гадно". Вярно е  Tired
Я да попитам - решила съм сама да си направя колбаси. Рецепти намерих тук - http://batimiti.blogspot.com/2016/12/blog-post_11.html
Някой правил ли е нещо подобно?

# 386
  • София
  • Мнения: 20 725
Я да попитам - решила съм сама да си направя колбаси. Рецепти намерих тук - http://batimiti.blogspot.com/2016/12/blog-post_11.html
Някой правил ли е нещо подобно?
Май всички четем батМити, Уиш говори за него. Ще стане, защо да не стане.
Аз веднъж правих опит, нещо като роле от плешка с подправки, но варено в тенджера под налягане. От кило месо останаха около 700 г, добре беше, макар и постничко, обаче... го опапахме за няма и 48 часа.

# 387
  • Мнения: 7 325
Аз имам шунковар. Първият и единствен опит не беше много успешен. Малко жилаво и твърдо остана месото. Някъде я сбърках, но още не мога да се усетя къде.
Който е пробвал луканките на Дзевера моля да сподели възможно ли е да се сушат в хладилник?

# 388
  • Мнения: X
Уиш, имаш ли шунковар и изобщо как вариш колбасите?
Нямам, Куку, но процедирам по два начина. Единият е по-пипкав и съм го зарязала- опаковаш нещото в прозрачно фолио и стягаш като бонбон, слагаш го или на газовия котлон, или в слоукукъра на най-ниската степен и с термометъра проверяваш дали температурата на водата е достигнала 80 градуса. Като ги достигне, държиш така указаното време и изключваш. Обаче нямам нерви и време да следя и проверявам, затова практикувам по втория начин-във фурната. Мажа нещото с подправки, увивам го стегнато в хартия за печене и като си лягам (около 22ч.) го мушвам във фурната, нагласена на 80 градуса. Като стана сабахлем (6-7ч.) вадя произведението и след като си изпия кафето, го мушвам в хладилника да стяга до вечерта. Много по-мързеливо е. Само трябва да си нагласиш количеството месо според фурната ти, че всяка пече различно. При мен за посоченото време идеално стават парчета от по кило-кило и половина. Ако е контра филе или филе, времето трябва да се намали с 2-3 часа или парчетата да са по-големи, за да не се пресуши. В момента съм мариновала две парчета свински врат, всяко по 1 килограм и довечера ще ги пращам във фурната. Идеята е температурата в никакъв случай да не надвишава 80 градуса, защото само така се получава консистенция като на купешките филета. В противен случай, ще стане печено месо. Не че е лошо и то, де.

# 389
  • София
  • Мнения: 877
Не е вярно, че е здравословното е скъпо, а нездравословното евтино. Само чрез пропускане на много храни (джънка и изобщо преработените) вече е по-здравословно. Не е нужно да се забиеш в биомагазина-може да се добавят кълнове, сурови ядки, традиционните български постни храни (напр. бобови), салати, плодове. Точно "луксозните" храни са по-вредни и калорични. Също качество за сметка на количество. Точно до нас има един център за онкоболни и даже издирих кои храни причиняват и кои възпират и се съобразявам.
Не обичам да готвя и подкрепям, че не живея за да готвя, а обратното. Но на други им е приятно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт