Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц

• 86 915
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
  • Русе
Така и така реалното ѝ образование е моя пряка грижа. На училището отдавна не разчитам за образовние. ooooh!
  Има нещо такова. След като тази година бях свидетел на деца от МГ, ходещи на уроци по математика, и деца от АГ, ходещи на уроци по английски.

# 586
Проблемът е не толкова как ще ги извини. И бележка от лекар може да вземе, но се изпуска материал, а за горните класове това е от значение.
Това вече ми е последна грижа. Откакто установих, че когато е болна у дома, дъщеря ми учи забележитено повече отколкото, когато е на училище, където материалът се взема пет за четири, ми е все тая какво е изпуснато. Така и така реалното ѝ образование е моя пряка грижа. На училището отдавна не разчитам за образовние. ooooh!

Същата работа и при моето дете.
И не само при моето.

Голяма част от децата отиват на училище за да издемонстрират знания, придобити другаде- дали у дома, дали на частни уроци. Училището е нещо като "Дай тон за песен"- т.е. какъв и колко материал е взет, усвояването му рядко е по заслуга на училището.

Другата полза от училище- за създаване на социални контакти.

Затова, много съм се замислила дали има смисъл от борба за "високобалова паралелка" след VІІ клас или да изберем по-семпло място, за да си караме както досега- почти на домашно обучение.

Ако и езиците ще се учат с частни уроци, не виждам особен смисъл , но нямам никаква информация от близко дете, което да е в гимназиален етап.

# 587
А колко са максимално разрешените извинени отсъствия?

25% или 20% от учебните часове по конкретен предмет. При повече отиват на изпит., предполага се, че не си си покрил нужните налични три оценки за оформяне. Може и да греша, трябва да е описано също някъде. Това е по вътрешен правилник от нашето училище. Нормативно и законово дали, къде и как го има-не съм се интересувала.

# 588
А колко са максимално разрешените извинени отсъствия?

25% или 20% от учебните часове по конкретен предмет. При повече отиват на изпит., предполага се, че не си си покрил нужните налични три оценки за оформяне.
Не, според новия закон, ако има нужния брой оценки, можеда се оформи, дори при по-голям брой отсъствия. Интересно как някои училища си позволяват правилници, противоречащи на закона.

# 589
Сега ще го потърся конкретно, може да е с и/или написано, т.е. ако имаш толкова отсъствия и нямаш оценки.
Реално как се случва при нас-имаш ли оценки не те закачат, та не съм изчислявала процента надвишаваме ли го.

Според сайта на столичното 31 СУЧЕМ:
https://www.ivanvazov.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D … %D0%B8%D1%8F.html

има го по наредба:
"ВАЖНО!

Наредба № 11/01.09.2016 г. на МОН за резултатите от обучението на учениците :

Чл.22(5) Срочна оценка не се формира без наличието на минималния брой текущи изпитвания поради отсъствие на ученика в повече от 25 % от часовете по учебния предмет в съответния вид училищна подготовка. В този случай ученикът полага изпит за определяне на срочна оценка "

Щом имаш оценки, няма драма. Ако нямаш поради тези ти отсъствия-тогава. Обикновено се знаят датите за тестове, класни, ходи се и оценка е налична.
Не вярвам да има училище, което да не е съобразило закона и да е разписало нещо, което противоречи. Дали и как се спазват отново е отделен въпрос.

Последна редакция: ср, 01 авг 2018, 14:10 от smetanapalata

# 590
  • Плевен
Здравейте! Моята дъщеря ще бъде в първи клас тази есен. Като ви чета направо страх ме хваща. Май ще се наложи да започвам и аз да уча наново. Не разбирам що за обазование имаме, щом децата ни трябва да посещават частни уроци по какво ли не. Винаги съм мислила, че ако детето ходи на уроци по нещо, то ще са някакви интереси като например музика, танци, плуване, а не математика, английски, български.

# 591
  • Майничка
Скрит текст:
Сега ще го потърся конкретно, може да е с и/или написано, т.е. ако имаш толкова отсъствия и нямаш оценки.
Реално как се случва при нас-имаш ли оценки не те закачат, та не съм изчислявала процента надвишаваме ли го.

Според сайта на столичното 31 СУЧЕМ:
https://www.ivanvazov.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D … %D0%B8%D1%8F.html

има го по наредба:
"ВАЖНО!

Наредба № 11/01.09.2016 г. на МОН за резултатите от обучението на учениците :

Чл.22(5) Срочна оценка не се формира без наличието на минималния брой текущи изпитвания поради отсъствие на ученика в повече от 25 % от часовете по учебния предмет в съответния вид училищна подготовка. В този случай ученикът полага изпит за определяне на срочна оценка "

Щом имаш оценки, няма драма. Ако нямаш поради тези ти отсъствия-тогава. Обикновено се знаят датите за тестове, класни, ходи се и оценка е налична.
Не вярвам да има училище, което да не е съобразило закона и да е разписало нещо, което противоречи. Дали и как се спазват отново е отделен въпрос.

Обаче след това, през ноември, мисля, излезе
Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2016г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците (ДВ,бр. 74 от 2016 г.), според която:
"... § 6. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:
...
3. Създава се ал. 12 със следното съдържание:
„(12) С решение на педагогическия съвет срокът за определяне на срочна оценка по ал. 8 може да се удължи, но с не повече от един месец за ученик, който няма минималния брой текущи изпитвания по
чл. 12, ал. 1 и е допуснал отсъствия поради продължителни здравословни проблеми, удостоверени с медицински документ, в повече от 25 % от часовете по учебния предмет в съответния вид подготовка."

# 592
  • Ямбол
Няма ограничения за извинените отсъствия.
Ако може да се оформи срочна оценка, не се полага изпит.

# 593
Лиляна е права. А Бастилията е известна отдавна със свободните си интерпретации на закона.

# 594
Какво например е интерпретация свободна в случая?
пише така: Срочна оценка не се формира без наличието на минималния брой текущи изпитвания поради....и т.н.

# 595
Прилагането. Ако това е вашето училище, значи си наясно до колко трябва да са извинените отсъствия, ако не искаш да останеш неоформен. Броят им на практика няма нищо общо с официално написаното. Изобщо, интересни са практиките на Бастилията.

# 596
О, не, не е там детето. Практикуват различно от написаното на сайта им ли? То аз не знам кое е бастилията всъщност, както и да е.
В нашето училище не спазват често нормативи точно по тези теми-за извинения на отсъствия и т.н. но съм се интересувала да си "вържа гащите". Това не означава, че по места не спазват стриктно. Имам приятелка с дете в училище с проверки и за медицинските бележки, там си искат заявленията 3 дена предварително и само ако си заумирал (непредвидени обстоятелства и крайна невъзможност) приемат по телефон.

# 597
Бастилията е 31-во. Там се изредиха едни директорки, все недосегаеми.

# 598
Проблемът с извинените е, че пък сега се отива към групата "Деца в риск". В края на годината вече имаше привиквани изумени родители Flushed
"Ако детето ви натрупа повече от 130 часа отсъствия в училище, независимо дали по уважителни или неуважителни причини, ще бъдат викани социалните служби, съобщиха от Министерството на образованието и науката."

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obrazovanie/2018/06/26/130-otsystviia-na-det … nite-idvat.380412
А 130 часа не са много. Боледуване - 4 седмици х 5 учебни дни х 6-7- часа.

# 599
Една пневмония и 130 часа са в кърпа вързани.

Общи условия

Активация на акаунт