Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13

• 49 255
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
  • над кукувичето гнездо
Aria, ако бебчето спинка, на четвъртия час от началото на предходното хранене е добре да му предложите гърда. Може и без да го събуждате, просто го гушкате и му давате да суче, но като е в леката фаза на съня.

# 451
Аз в компресите не вярвам. Някак не мога да се убедя че пресечено мляко ще ми помогне. Топъл компрес помага, но има и други начини да се направи.
Винаги се предлага първо запушената гърда и се прави масаж върху топчето с цел избутването му към зърното.
Ако е отока е голям, зачерви се кожата и вдигнете висока температура потърсете лекар да ви изпише антибиотик.
Верчето, как са нещата при теб?

# 452
Температура нямам, обаче ми е червена гърдата от едната страна. 🙁 При ЛЛ ли да ходя при друг ли? Не ми се вярва какво си докарах, а с щерката беше такова удоволствие кърменето.

# 453
Ако е за антибиотик и по телефона може личния да каже.
Аз миналата седмица лепнах вирус и имах хрема няколко дни и мисля, че от снижения имунитет заради вируса направих някакъв много скоростен мастит. Сутринта усетих запушването и до вечерта вдигнах 39 градуса. Веднага започнах АБ и следващя ден бях по-добре.

# 454
  • над кукувичето гнездо
Температура нямам, обаче ми е червена гърдата от едната страна. 🙁 При ЛЛ ли да ходя при друг ли? Не ми се вярва какво си докарах, а с щерката беше такова удоволствие кърменето.
Щом има червенина, започвайте яко кърмене, цедене, компреси, лецитин. Щом започне да се разкарва червенината, нещата се подобряват. По мое мнение, не бързайте с антибиотика, опитайте с кърмене, цедене, ако трябва и зелев лист наложете. Бебчето може и на два часа да кърмите през нощта в тази извънредна ситуация. Ако през нощта и утре до обяд не овладеете положението с цикъла топъл компрес, масаж, кърмене, масаж, цедене, цедене, цедене, почивка, зелев лист (ако решите да ползвате) и после всичко от начало, то потърсете лекар.

# 455
Излезе ми микробиология с много епителни клетки и много левкоцити, пък малко Лактобацили. Като го знам лекаря ще ми изкара някаква инфекция, която трябва да лекувам с антибиотик, въпреки че нямам никакви оплаквания. Знаете ли, дали се прекъсва кърменето, заради лечение на такива инфекции?

# 456
Ако няма патогени какво ще лекувате?
Ако все пак иска антибиотик лекаря има съвместими с кърменето. Както коментирахме напоследък с isa_pisa пихме антибиотик, пием бири...няма страшно Simple Smile

# 457
Благодаря за съветите! Положението е значително по-добре, червенината изчезна, напрежение също почти няма. А как се пие лецитина?

# 458
Ако няма патогени какво ще лекувате?
Ако все пак иска антибиотик лекаря има съвместими с кърменето. Както коментирахме напоследък с isa_pisa пихме антибиотик, пием бири...няма страшно Simple Smile

Ами, миналата година пак имах подобен проблем и лекаря каза, че щом има много левкоцити, има и инфекция. Предписа ми някакви антибиотици и като ги започнах се появиха и оплаквания.. Един месец се лекувах...

# 459
А ако ти изпише лактобацили и после отново мб?

Аз много патих от такъв лекар преди 10 години- една година ми съсипа от антибиотици и глобули. Накрая му теглих една и сама се оправих.

# 460
Ами сменете лекаря! Ако има инфекция трябва да се вижда на микобиологията какво е. Щом няма растеж на патогени как ще знае какво да лекува...ако е гъба какво ще направи с антибиотика...нищо. Всичко, което може да се случи  пиенето на АБ безз нужда е да убие полезните бактерии, да се промени равновесието на влагалищната флора и да се развият гъби и съответно да имате проблеми.
Принципно не съветвам за самолечение, но аз не бих пила АБ в този случай дори и да ми го изписват.
При мен имаше завишени левкоцити заради наличие на папилома вирус, който не се хваща с микробиология, но пък и от АБ не се оправя.
Можете да направите контролна микробиология след месец примерно.

# 461
Благодаря! Ще потърся и второ мнение. Аз имах раничка на шийката, но не знам какво се случи с нея след раждането. Резултатите от цитонамазката не ги виждам. А за папилома вирус не съм се изследвала. Ще видим какво ще каже. Ако изпише антибиотици ще търся друг..

# 462
Здравейте, прекрасни хора, които помагате за кърменето. Надявам се да не задавам вече обсъждан въпрос. Обещавам да се върна назад и да изчета всичко Blush Моето бебче е на 7 дни, само на кърма, след кърмене ми остава кърма, понякога усещам гърдите пълни и доизцеждам с помпа. От колко изреждания мога да събирам кърмата в един контейнер и да замразявам? Докато събирам в хладилника ли да държа досега събраното количество?

# 463
Честито бебче! Това сме го обсъждали в тази тема, но все пак е спорен въпрос. Първо за какво искате да събирате кърма? Рискувате да си напълните фризера за нула време и после да се чудите какво да я правите. Ако целта е да давате млякото на все още малкото бебе не е много разумно да добавяте или ако го правите се прави като задължително държите събраното в хладилник, а новата порция първо се охлажда и после се смесват. Така е по-разумно от гледна точка на развитие на бактерии. Предполагам че за ден-два можете да събирате на едно и да го замразите. В хладилника не дръжте кърмата на вратата, защото там температурата е по-висока, а някъде по-назад на рафта. Аз съм замразявала точно така със смесване, но я давах на голямо дете в кашите, за да си разчистя фризера, но за малко бебенце не бих го направила. Имайте предвид че размразената кърма има специфична миризма и може детето да откаже да я пие въпреки вашите усилия по събирането и.
За да се регулира кърмата оставяйте гърдите леко пълни, така организма ще разбере, че произвежда в излишък и ще се намалее количеството. Ако цедите, не се увличайте, защото колкото повече цедите, толкова повече ще произвеждате, та гледайте да не е до край.

# 464
  • над кукувичето гнездо
За антибиотиците 
Скрит текст:
Ако микробиологията не показва растеж и брой, не е нужно да пиете антибиотик. Ако има растеж, обикновено се прави и антибиограма, за да се проследи чувствителност към определени антибиотици. Обадете се да питате в лабораторията дали са изследвали и за кандида, ако в резултатите не е споменато. Да, има такива лаборатории, при които изрично трябва да се поиска и това изследване. Ако не са го правили, питайте дали пазят материала и дали срещу доплащане могат да направят посявка и за кандида.
Ако все пак пиете антибиотик, вземете си и пробиотик, а после евентуално и някакво локално антигъбично (имаше едно, което се прилага еднократно и действа три дена - гиназол), а после може и някакви лактобацили или млечна киселина (лактобор). Но за всичко това се посъветвайте с аг лекаря и с педиатъра.
Скрит текст:
Когато бях бременна имах букет от стафилокок агалактие + кандида и намалени лактобацили. От аугментин много се гъбичасва ми каза фармацевта, та трябва да се има предвид. Месеци се борих с тези красоти на конвейрен принцип, та на края направих схемата по-горе - антибиотик, антигъбичното и на края млечна киселина. И точно се изчистих и ме хоспитализираха да раждам...
, което ме подсеща да ви призова да намерите и читав лекар. Поликлиничните, работещи по здравна каса, обикновено не са читави. Има и изключения де. Три-четири седмици след лечението направете нова микробиология в сериозна лаборатория (което също е под въпрос, за съжаление).

За съхранение на млякото
Скрит текст:
Първо, честито бебе! Изцеденото слагате в хладилник, както е обяснила Ваня А. Ако следващото количество е повече, първо го охлаждате и него, след това смесвате. Ако е по-малко може да смесите веднага. Ако е за директна консумация, до ден-два от първата порция не е проблем да се съхранява (принципно и повече го дават). Ако е за замразяване, колкото по-бързо след събиране се замрази, толкова по-добре, но не повече от коментираните ден-два.
Ако усещате гърдите твърде пълни след кърмене или между храненията, изцедете само до облекчаване, ако бебето се е нахранило добре.

Aria, щом няма червенина, явно сте се преборила.

П.П. Дано като дойде време за новата тема, да имам време да вмъкна тези най-често коментирани въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт