Пубертетът при момчетата

• 124 924
  • 1 293
  •   1
Отговори
# 90
Леле, браво на вас. И големия ли тогава ляга? Това имам чувството, че никога не мога да го постигна. И в 22,00 да е заспал пак е нещо, но в 22,30 още да ми се мота... Ми, то и на мен не ми стига тоя сън, пък камо ли на него.

# 91
  • Бургас
И моят отказва да си ляга.
В 10,30 с триста зора е в леглото.То молене,то разправии,кандардисване...
И рядко заспива преди 11.
Ако все пак го придумам да легне преди 10,започва да се върти и да се оплаква,че не може да заспи.
Боли го понякога главата,правихме ЕЕГ, невроложката каза мигрена.И каза да ляга по-рано.Опитахме,но не заспива,изнервя се,че не може да заспи и на практика ако легне по-рано, заспива доста късно.
И сега с тези страхове,всяка вечер съм до него докато заспи.

# 92
Леле, браво на вас. И големия ли тогава ляга? Това имам чувството, че никога не мога да го постигна. И в 22,00 да е заспал пак е нещо, но в 22,30 още да ми се мота... Ми, то и на мен не ми стига тоя сън, пък камо ли на него.
Да, и тримата лягат в 8.30. Малката заспива веднага, момчетата четат по половин-един час. Хигиената на съня е много важна, а в Бг доста се пренебрегва това. Именно затова в детските им стаи няма телевизори и интернет.
В петък им позволяваме да гледат филм вечер, тогава си лягат в 22.30, но в събота си доспиват. В понеделник момчетата са на тренировка до 20 часа, докато се изкъпят и вечерят, успяват да си легнат към 21 и нещо - тогава пропускат четенето и заспиват, скапани са. Това са единствените изключения от режима.

# 93
  • Бургас
Леле,какви примерни и послушни деца!
Моето само си измисли правила-събота е почивен ден,не се учи.В петък и събота може да си ляга и след 10.30.
В събота и неделя го оставям да си поспи доста.

# 94
  • Русе
 Обикновено се връща от залата след 20 часа, понякога и около 21. Хапва , гледа си нещо негово или идва с нас да погледа някой филм и си ляга около 22.30. Става в 7.30, защото училището му е на по-малко от 5 минути пеша. Има телевизор в стаята , но рядко го пуска. Лаптопа го контролирам, защото е склонен да прекалява. В петък също гледа да си легне навреме, защото сутринта има тренировка. Виж в събота е ненормирано.

# 95
  • Бургас
дълги години се разправяхме за лягането, карах го в 22.30 да ляга за да стане в 6.30, всяка вечер разправии, понякога лягаше уж, а после го намирах с телефона под одеалото да си джитка, в 8 клас вече ми писна и го оставям да ляга когато си иска, при условие, че в 6.30 като го събудя да си стане веднага без мърморене и системата работи, като е уморен сам си ляга рано, понякога - по-късно, но сутрин винаги е  готов, без мрънкане, даже понякога е станал преди мен

# 96
  • София
И аз за съня съм безкомпромисна. 9-9:30 най-късно да са по леглата. Големият понякога мърмори, че го карам да ляга преди бебето, но сутрин като стане отпочинал и не прекарва първите два часа в нирвана, като повечето си съученици, ми е благодарен!

# 97
И у нас между 19:30 и 20:30 двамцата са загасили лампите. Зависи колко са уморени самите те. Ако са били на у-ще, занималня и спорт ... след домашните сами се домогват до постелите и ме викат да гася лампата.
Иначе четат малко книга и нани. Даже малкия , на 7 , повече издеянва от брат си. Явно голямото се измаря повече. Сутрин в 7 без 15 не може да се събудят. С по-малко сън не мога д си представя .
Да допълня компютърни игри не играят , нито на телефона . Т.е. никакви игри. Компютъра се ползва за търсене на информация , разгледжане , сортиране и съхранение на снимки, писане на документи ... смартфона за комуникация с приятели.

Иначе мързел, измъквачество ... имаме го. Но поне горното е плюс.

# 98
. Хигиената на съня е много важна, а в Бг доста се пренебрегва това. .

За хигиената на съня съм съгласна, но основната причина да се ляга късно не е точно прищявки на деца или неглижиране на родители.

Моят син- 6 клас два пъти седмично има седми час до 19.30 Как да се окаже в 20.30 в леглото-като до 20 ч. не се е прибрал още, а училището е сравнително близко/ 15мин -20 мин.пешеходно разстояние/. Технологично време се изисква от биенето на звънеца, преобличане, ако посл.час е физическо,прибиране, къпане, хапване, а и не може с пълен корем веднага да се легне.

Обикновено около 22ч. си ляга, но спи до 8.30  с което си "изяжда" от времето за учене.

Двусменният режим на учене изяжда много време и тормози не само съня, но и храненето на децата.

Моето, например не е ходило на занималня. Стои при баба си, тя готви и детето много и харесва нещата, яде доста разнообразно. Обича и сам си търси супи от коприва, спанак, телешко  и др. Всеки ден яде топла и готвена храна.Попитах в темата за бързи въпроси, ами как се хранят децата след 8 клас ,като имат например 8 часа / и са пак на двусменен режим/ Имаше отговор, че не били бебета, да, не са, ама не е работа да се яде набързо и все суха храна.Защото за половин час е невъзможно да се отиде някъде, да се поръча нещо нормално и да има време да се изяде. При продължителен учебен ден с едно 30 минутно голямо междучасие, храната е тотално задраскана като здравословен фактор. Чела съм темата "Какво приготвяте на децата", ами мерси от студени храни всеки ден

Въпросът в БГ е с организацията на учебния процес, не отричам, че има родители ,които пренебрегват храна и сън, но в основата стои друго и то е организацията на учебния процес.

# 99
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Да, и тримата лягат в 8.30. Малката заспива веднага, момчетата четат по половин-един час. Хигиената на съня е много важна, а в Бг доста се пренебрегва това. Именно затова в детските им стаи няма телевизори и интернет.
В петък им позволяваме да гледат филм вечер, тогава си лягат в 22.30, но в събота си доспиват.

Същото е при нас. Включително с филма в петък вечер.
Моите деца са две, момчета.
Големият е официално тийн от скоро. На 13 стана.

# 100
  • София
Моите като са втора смяна също лягат малко по-късно, но и сутрин спят повече, така че общата сметка излиза.

# 101
Съгласна съм за двусменния режим. Дори мнението ми е много по-крайно.
Втората смяна противоречи на естествените процеси на организма, води до нездравословен ритъм на живот, затруднява учене и запаметяване, затормозява семейния живот, общуването в и извън семейството, занимания извън училище.

# 102
  • София
Със сина сме се разбрали за лягането и няма мърдане. Първия срок се вечеря в 19.30 ч. Хапват до 20.00 ч., после следва 30 мин. занимания с таткото /борят се и тримата заедно - татко, батко и малката/ и 20.30 ч. започва подготовката за лягане /миене на зъби, пиене на вода, ходене до тоалетна/. В 21.00 са в леглата. Баткото заспива буквално за 2 минути - все едно го удрям с чук по главата Joy Малката мрънка нещо, но и тя заспива до към 21.15.
Събота и неделя малката е при баба си, а баткото ляга в 22.00 ч. Пробвахме да ляга в 23.00 ч, обаче сутрин става в 7,30 ч и като не се е наспал не се търпи. Затова 22.00 ч. е в леглото. За втория срок съм обещала, че ще ляга в 22.00 ч. Лаптопа е разрешен през седмицата /първа смяна/ от 18.00 до 20.00 ч. Петък и събота постоянно. В петък се прибира в 16,30 ч. от английски и сяда на него. Събота е почивен ден и нищо не прави, освен да разхожда кучето. Учи и пише в неделя
Между другото, направих му абонамент в уча се и се родих. Историята му е много трудна и учи от там. Когато има контролно или класно гледа там уроците и му е по-лесно да се подготви. Благодарение на тях започна да харесва Географията. А преди много я мразеше.
Събота вечер правим кино вечер. Гледаме филми, които ще му помогнат с ученето. Например гледахме Троя, 300, сега съм приготвила Богове и Царе /историята за Моисей/.

# 103
  • София
Моят младеж се прибира в 22 часа от тренировка. Във вторник по изключение се прибира в 23 часа.
Как ще се получават нещата, когато мине първа смяна в училище, не ми е ясно.

# 104
Моите разбирания за съня са като на майките, които са посочили ранното лягане , т.е. в периода 20.30-21.30 ч.
Така съм и възпитавана. Години наред съм била най- късно в 8.00-8.30 - в леглото.
При сина ми този модел е против природата му. Ляга след 21.30, понякога се задържа до 22.30-23.00. Опитвах се да въведа по- ранен режим, още докато беше съвсем малък. Е, няма как да превърна бухала в чучулига.
Лягам по- рано да спя, а мъжете си се оправят сами.
Смятам, че насилието не е рецепта за добър резултат, т.е. за здрав, вкусен и сочен плод.

Общи условия

Активация на акаунт