НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 120

• 80 463
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Къде изчезнахте всички? Сама си кукувам тука, ама аз ще пиша, пък вие си отслабвайте тихомълком
Скрит текст:
Stuck Out Tongue Winking Eye
Вчерашното меню:
З - кафе с кокосово мляко и масло, НВ милинки
О - запеканка с броколи, яйца, сирене, кашкавал, салата червено зеле с морков
Сл. з. - кафе с кокосово мляко
В - пилешко бон филе с доматен сос и моцарела, блокче черен шоколад 81%
И кантарът тази сутрин каза, че съм качила 1 кг. за почти седмица Joy Добре, че сантиметъра вчера показва друго, че щях да се гръмна. Извод: прекалих с млечните и трябва да ги спра. Подувам се и ми докарват ужасни киселини. Особено в комбинация с месо, както беше снощи. До неделя смятам да разчиства хладилника от разните му сирена и кашкавали и от понеделник минавам на режим без млечни за седмица като за начало. Сега събирам идеи, за да изготвя меню за седмицата. Ако имате предложения, с удоволствие ще ги прочета и запиша.
Ами, аз си отслабнах колкото исках...горе-долу.   Simple Smile
Е, ако падне още някой и друг кг, няма да протестирам, ама и така бива.Храня си се, движа си се, изобщо, влязох в така трудната според някои фаза-задържане на теглото.В момента се движа на 64-65 кг.

Ако спортуваш нещо, възможно е да си качила мускулна маса, а да топиш мазнини, това би обяснило необяснимата разлика кантар-сантиметри.  Simple Smile

винен кебап
пълнени зеленчуци с кайма
кюфтенца по чирпански
риба-на скара, на фурна, на тиган
У дома например вчера имаше свинско гювеч, като аз не ям картофите.Днес ще правя терин от кайма и гъби.
Имам карфиол на пара и един мазен толстолоб на фурна.
Утре мисля да е пилешко....с гарнитура тиквички/патладжани на фурна.

# 136
  • Far away from here...
...Сега събирам идеи, за да изготвя меню за седмицата. Ако имате предложения, с удоволствие ще ги прочета и запиша.

Аз май досега почти не съм се включвала, иначе отдавна следя темата  Laughing.
Като предложения споделям някои от любимите ми:
- спагети от тиквички - страшно вкусно и може да се гарнира по избор с всичко, което подхожда и на стандартните спагети (без кашкавал, сирене в твоя случай);
- руло "Стефани"
- птичи гнезда от кайма
- фалшива "шкембе" чорба от джолан и застройка с течна сметана
- риба под морска сол със сос от заквасена сметана, майонеза и лимон
- пилешки дробчета/свински дроб и т.н.

# 137
  • София
Луна и грош,
Скрит текст:
много обичам тази книга, на която си се кръстила
, може ли линк към рецептата за рибата или да кажеш как я правиш? Мерси!

# 138
  • Far away from here...
Луна и грош,
Скрит текст:
много обичам тази книга, на която си се кръстила
, може ли линк към рецептата за рибата или да кажеш как я правиш? Мерси!

Скрит текст:
Благодаря Simple Smile И аз много го харесвам Simple Smile

Рецептата за риба под морска сол:
Подходящи за този начин на приготвяне са морски риби с люспи: ципура, фагри, лаврак и т.н. Аз обикновено купувам от Метро, охладена.
Рибата се чисти само от вътрешностите, люспите не се махат. Във вътрешността ѝ се слагат лимон, черен пипер на зърна, бахар, дафинов лист. Не се соли, тъй като в последствие ще поеме, колкото ѝ е нужно. Тавата се застила с морска сол (за предпочитане върху хартия за печене, за да е по-лесно почистването после),  като дебелината на слоя е около 1 см. Рибата се поставя върху солта и се покрива отгоре отново със сол. Пече се около час, в предварително загрята до около 180 градуса фурна.
Преди сервиране месото се отделя от кожата (т.е. тя не се яде).
Сосът се приготвя от една малка кофичка заквасена сметана, няколко лъжици майонеза, черен пипер и лимонов сок. Консистенцията му може да варира според предпочитанията, в зависимост от количеството на тези съставки.
Добър апетит! Hug

# 139
След като обърках темите, минавам да се отчета и похваля и тук -  след изследванията и прегледа при ендокринолог.
Мъжът официално няма ИР, подобрил е изцяло резултатите от преди няколко години.
Аз съм свалила КЗ на гладно и на 120 минута с 1 единица, инсулина на 60 минута е много по-добре. Е все още е много висок на 120, но и това ще се оправи. Килограмите са с 15 по-малко. Остават ми още около 6.
Много ни похвалиха за храненето и двамата и казаха да продължаваме все така.
Много съм доволна.

# 140
  • Пловдив
Чета тайничко, признавам. Ама тези дни хич нямам време. Браво на всички, похвалили се с чудесни резултати! На останалите - хъс и инат да продължим напред Wink! Няма да се даваме, я!
Аз нямам с какво да се похваля още, денят ми за мерки и теглилки дойде, но съм в цикъл и ще чакам да свърши та тогава да се меря. И грипа не ме подмина, но вече всичко е ок. Отчитам извънрежимни 2-3 лъжици мед.
Между другото пробвах руската салата с карфиол - разкошна!!!

# 141
  • Бургас
Sth, поздравления и на двама ви за резултатите. Вчера си мислех за теб, нали чакаше инсулина да излезе.
Ще се отчета по-късно, чакам малкия звяр да се събуди.

# 142
  • София
Здравейте! Чета ви, но нямам нищо за споделяне, затова и не съм писала. При мен третата седмица от режима е към края си. Не ми се ядат забранени храни, но позволените вече много взеха да ми омръзват. Вчера си направих зелена салата с яйца и обилно зехтин и не успях да я изям заради яйцата. Месо също не ми се яде, със зор го преглъщам... може да е и страничен ефект от метфогаммата, като цяло ми се гади почти през цялото време. Дори повръщах една нощ. Другия страничен ефект - диария, го нямам или поне не в мащаба, за който споделят съфорумки. Случвало се е няколко пъти, но не ежедневно и не да вися цял ден в 00. Бях супер мотивирана да се храня по този начин, знам и че е най-добрият режим за ИР, обаче се чудя в един момент съвсем като ми опротивеят тези храни, какво ще правя?

# 143
Първо, не пий лекратвата на гледно, хапни 5-6 хапки и после.
Второ разнообраявай, експериментирай и си готви вкусно и различно. Защо само яйца или пържола? Ами супи всякакви, воденички с масло, дроб, пил. дробчета, пастет, пастет от авокадо и извара. Всякакви риби и морски дарове, супи от тях. Кюфтрта, месо със зеленчуци. Хиляди опции имаш. То и аз да ям само салата с яйца или месо на скара ще ми писне.
Но при свободата която дава режима...
Има десерти, печива режимни. Не виждам какво ти липсва? Ориза и картофите ли?
Опитай руската салата с карфиол.
Не помня колко имаш за сваляне, но като наближиш целта и овладееш ИР ще имаш още повече свобода и можеш да опиташ понякога да въвдеш на 1 хранене през деня картоф, ако за него ти е мъка.
Кураж, ще свикнеш.

# 144
  • Berlin
Привет! Simple Smile От няколко дни чета различни варианти и се чудя откъде да почна - ВМ НВД, палео, АИП за Хашимото... Имам мноого кг за сваляне и много обичам да ям. Laughing Не съм си правила изследвания скоро, но трябва, защото изобщо не знам в какво положение съм, а със сигурност не е добре, защото трупам кг и никога не съм била толкова, дори и бременна. Та чуденката ми е дали да се хвърлям на дълбокото с палео хранене или АИП, което е още по-драстично, като чета, или да се опитам с ВМНВД просто и постепенно да свиквам и да намалям позволените храни. Thinking

# 145
  • Бургас
от личен опит с борбата с килограмите бих те посъветвала да опитваш постепенно да намаляш калориите,  за да посвалиш малко и да имаш стимул да продължаваш, а после да почнеш и храните да подбираш

# 146
  • Бургас
Аз също бих избрала по-плавен преход. Иначе стресът за организма може да ти дойде в повече, а и самата мисъл за много ограничения понякога демотивира. Как беше ,,с малки стъпки, но напред".
Вчерашното меню:
З - кафе с кокосово мляко и масло, варено яйце с овче сирене
О - запеканка с броколи, яйца, кашкавал и сирене, краставица
След.з. - кафе с кокосово мляко, кисело мляко, кокосов чипс (обяда нещо не ме засити достатъчно)
В. - пилешко бон филе е доматен сос и моцарела, зелена салата с краставица и репички, 1/2 круша.
Днес се сетих защо съм с килограм отгоре според кантара. В овулация съм, а в този период задържам вода. Вчера хич не ми дойде на ум, ама днес и други симптоми се появиха, та се загледах в календара.
Сега ще чакам неделя, да отчета как ми се отрази промяната в храненето за 10 дни.
Планът за следващата седмица е готов. Искам да благодаря на всички за идеите, записах си вашите предложения, страхотни сте. За момента млечните няма да спирам напълно, но ще са максимално ограничени.
Та реших: сутрин освен мазното кафе, ще има още нещо за закуска (не се чувствам добре като пропускам хранене). Варено яйце, опалянки, кексче в чаша за сега са ми вариантите.
За обяд ще бъде или нещо без месо или месо, но по-малко с повече зеленчуци.
За следобяд се запасих с кокосово мляко, хареса ми комбинацията му с нес кафе.
За вечеря месо по-малко зеленчуци. И въвеждам плод за десерт. Тиква с кокосово масло, 1/2 ябълка или круша. Гледах си записките днес, ами дали е съвпадение не знам, но в периодите с плод за десерт съм се чувствала най-добре, и съм сваляла най-добре. Снощи също ми беше много добре, направо ми дойде сърце на място както се казва след крушата.
Айде спирам, тиквен медал, че ме изтърпяхме. Сигурно ви досадих и с дневните отчети, но така ми е по-лесно да си следвам плана. Другата седмица няма да досаждам толкова.

# 147
  • София
Жаклин, хапчетата ги пия след хранене, никога преди. Случвало ми се е да пропусна дори, ако не съм яла. Не знам какво ми липсва, честно казано, аз и преди се хранех по подобен начин, ориз и картофи евентуално веднъж седмично. Само дето сега съм вдигнала мазнините и съответно калориите. Но ежедневно за закуска хапвах овесени ядки и плодове 2 пъти дневно, както и повече салати, които сега съм свела само до зелена, айсберг и краставица, рядко домат. Иначе онзи ден правих воденички в масло, правих си спаначена супа със сирене и кисело мляко, нисковъглехидратни спаначени мъфини, уж гледам да разнообразявам. Сладкиши по принцип не ям, затова и не ми липсват като цяло. Но си взех един черен шоколад да се поглезя с парченце, когато ми се прияде. Килограмите ми за сваляне са около 10, 65 съм в момента. Не че не съм била и под 50 дълго време, но след 10 години и раждане, не съм чак такъв екстремист.

# 148
https://www.vesti.bg/galerii/foto/kakvo-nakara-tozi-bashta-da-pr … hno-5420/32816424
Toзи "младеж" е бил на нашата диета.
пс:превода е топ,но все пак Grinning

# 149
  • София
Привет! Simple Smile От няколко дни чета различни варианти и се чудя откъде да почна - ВМ НВД, палео, АИП за Хашимото... Имам мноого кг за сваляне и много обичам да ям. Laughing Не съм си правила изследвания скоро, но трябва, защото изобщо не знам в какво положение съм, а със сигурност не е добре, защото трупам кг и никога не съм била толкова, дори и бременна. Та чуденката ми е дали да се хвърлям на дълбокото с палео хранене или АИП, което е още по-драстично, като чета, или да се опитам с ВМНВД просто и постепенно да свиквам и да намалям позволените храни. Thinking
Зависи колко си склонна на рестрикции. Според мен ще ти е по-лесно да минеш първоначално на палео (дори и с малки количества млечни да е - масло, зрели сирена, малко сметана понякога), поне докато се адаптираш и посвикнеш с начина на хранене. Нищо не ти пречи от самото начало да изключиш глутена и всякаквите зърнени изцяло. Както и да включиш плезните ферментирали храни и бульони.АИП е предизвикателство, особено ако не си се настроила. На мен ми е трудно понякога, въпреки че години преди се хранех НВВМ. Вече ако състоянието е остро и има нужда от бърза намеса, бих скочила в дълбокото, пък каквото стане. Като се почувства облекчение на симптомите се мотивираш лесно Simple Smile
И да отбележа прогрес в килограмите - за 3 месеца съм свалила към 2. Не го очаквах, защото си хапвам доста стабилно, под 2000-2300 калории не съм падала, в дните които съм смятала.Пък и си бях доволна от теглото.

Общи условия

Активация на акаунт