Как е най-правилно?

• 27 761
  • 229
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Между другото много хора се правят сякаш са над тези неща и финансовите въпроси са грозни и гнусни за обсъждане, но за мен наистина дори с действия като подписването на нот. акт се взима някакво решение, което показва, че тече някакъв мисловен процес. Има три варианта - да е само на нейно име апартаментът, да е на името на двамата и да е само на негово име. Който е над нещата, да го запише на нейно име.
Хаха, това ми допадна. Така е. За мен той показва пресметливост чрез няколко неща и е нормално и авторката да премисли нещата.
- Иска първо да закупи апартамент, а после да се жени.
- Иска да купи по- скъп апартамент, без да обсъжда това с нея, което индиректно й слага греда тя да поиска да се включи, тъй като е доста далеч от нейните възможности.

Ако плащаш наем, можеш да го даваш за вноска на някое по- скромно жилище. Ако живееш в свое, то проблеми нямаш.

# 61
  • София
При нас той плащаше кредита за жилището (договорът беше на негово име пресметливо подписан преди да се оженим, той настояваше само на него да е записано жилището), аз поех части от обзавеждането, седмичните пазарувания - храна и така нататък, както и половината от разходите на детето (дрехи, храна, обувки). Защото и аз се натисках да влагам, да се доказвам, а то изобщо не е нужно да се доказваш, ако мъжът до теб е на място, ама днес знае ли човек.
В момента жилището си го е изплатил и живее в него, други се радват и ползват това, което аз съм купила, а ние с детето живеем на квартира.
Аз затова говоря да се мисли жената ако може да се включи по някакъв начин като съсобственик още отсега, за да е осигурена откъм жилище дори един ден да не е много финансово стабилна.
Нищо лошо няма в това да се правят сметки по отрано. Особено, когато става въпрос за брак, който в наше време е твърде крехка институция.

# 62
  • София
Виждам, че авторката не е провела детайлен разговор, но за тези, които споделиха в темата, че другият е настоявал и категорично е отказал да изплащат заедно, това не е ли голяма червена лампа?

# 63
Интересно ми е, ако ситуацията беше различна и жената беше тази, която иска да купи жилище и да го изплаща независимо от партньора си. Дали щяхте да й обяснявате, че задължително трябва да се съгласи на негово участие, защото той настоява?

А това, че тя ще купува също храна, ще участва в плащане на сметки - напълно нормално, ползва, храни се, участва.

# 64
  • София
Не, защото законодателството в България поставя двоен стандарт и респективно "да си има жилище настрана" е за нея и детето. Докато ако един мъж настоява да купува сам за себе си, то значи не са нещата толкова чисти, колкото се изкарват, защото на практика клаузата със семейното жилище и обитаването му до 18 години рядко влиза в сила

Жената остава с едно 80% от грижите по детето и е нормално да се застрахова.
Аз така го виждам. Срещу повечето налични задължения трябва да има повече насрещни права (респективно алтернативи в морален план).

И след като усилено се работи в посока предотвратяване на новоизмисления феномен "родителско отчуждение", но само от тази страна на конеца, в която са правата на бащите, т.е. правото да го виждаш по- често и да го водиш по забавления, правото понякога майката да се съобразява с плановете на бащата, за да могат да си вземат дажбата сладолед/кино/разходка/ваканция с детето, то е нормално една майка да си осигури спасителния вариант, защото за бащите явно не се взимат мерки по другата страна на монетата, наречена "родителство", а именно задълженията.

Последна редакция: нд, 04 фев 2018, 19:36 от The Catcher in the Rye

# 65
Животът познава безброй случаи с общи имоти и ипотеки, в които се стига до раздяла. Каква е гаранцията, че човекът няма да спре да плаща, а за жената вноските са непосилни? Продажба, брокерски такси, нотариални такси...

Съжалявам, но в тази ситуация и с информацията, която е налична, бих разбрала и подкрепила позицията на мъжа. Всеки човек има право да вземе решение от този тип без натиск. Ако нея не я устройва, може да преосмисли отношенията си с въпросния мъж.

# 66
  • София
Аз не казвам да го натиска. Казвам, че той явно си прави сметката, а тогава защо не и тя да си я прави.
Като това включва да не се изхвърля много с грижите по битовите неща само и само за да се докаже, защото накрая ще стане, че той ще си плаща вноската, а тя ще издържа семейството. (Съдя по това, че не става дума за яко богаташ+ че апартаментът бил с висока цена, респективно вноска.)

# 67
Здравейте,
Скрит текст:
имам притеснения, които даже ми е трудно да формулирам и ми се ще да чуя странични мнения по темата.
Аз имам малка дъщеричка. С мъжа до мен плануваме скоро да живеем заедно официално и да се оженим плануваме. Сега неофициално той е у нас почти постоянно.
Той си купува апартамент в центъра на града, който аз и да искам не мога да си позволя.
Идеята му да го купува е за да живеем ние в него, да ни е семеен дом, има предвидени детски стаи и т.н. Като сега се случва и ремонт.
И сега. Аз се усещам в много дискомфортна ситуация. Не мога да си позволя този апартамент, вноските по него, нито ремонта. Мога да участвам с една мн малка част, ако използвам всичките си спестявания. Той за сега не е и поискал нищо от мен, не дава и индикации да поиска. Казвал е, че се чувства напълно комфортно финансово да се справи с всичко, макар и на части.
Аз не се чувствам никак добре, просто така да се нанеса един ден с все детето, без да съм участвала в съвсем нищо по тоя дом. Звучи ми...гадно:(

Бих му предложила дори и всичките си спестявания, които имам, за да участвам и аз, но едно че ще е капка в морето, второ че...ние не сме женени, аз имам дете...страх ме е да остана без никакви пари. Много го обичам и той ме обича, ама .....утре стане нещо този апартамент не е мой, нито ще бъде мой.
Скрит текст:
Дори не се чувствам достатъчно комфортно да избирам каквото и да било по ремонта, при положение, че не плащам нищо. Как избираш нещо, като няма да платиш сметката.
Още повече, че той избира около 3 пъти по-скъп ценови клас неща, от това което бих избрала аз. За всичко. От самия апартамент, до материалите и майсторите. С тоя темп аз мога да платя само кухнята и няма и да стигнат.
Много нелепа ситуация. Не зная какво да правя, как е редно да постъпя, чувствам се зле.
Не може да не се включвам в нищо и да се правя на приятно разсеяна, но не мога и да рискувам да остана без никакви спестявания, защото имам отговорност към дъщеря ми, на първо място.  От бившия ми съпруг си тръгнахме така, с дрехите и детето, въпреки че заедно го изплащахме, но на негово име. Колата също така беше.

Авторке , нали сега живеете при теб. Като се нанесеш при него ,  ти ще си имаш твое и той ще си има негово. Твоето го давайте под наем. Каквото и да се случи , ти нали си обезпечена / ако правилно съм разбрала това , че живеете при теб правилно/.
Ами опарила си се с предишния ти мъж , така се случва често. Сега и да искаш , няма как да си равностойна. И не виждам защо се чувстваш зле , при положение ,че човекът има желание да осигури добър стандарт за вас. Дай боже да ви тръгнат нещата. Не го мисли отсега . Все ще порастне детето , и друго ако имаш- ами не можеш да си равна финансово. Деца ще гледаш. Ако човекът е свестен , какъв е проблемът че има повече. Има повече- дава повече откъм финанси. Ти пък ще осмислиш двойката.
Наистина не зная какво става с мисленето на младите жени с това равенство на всяка цена. Вредно е да се създава комплекс подобен. Няма как да се предвиди всичко в този живот и човек да се обезпечи за всички ситуации. А и хората се променят. Аман с това материално !
Я по-ведро ! Дано човекът да не допуска какви мисли ти се въртят в главата , защото , според мен , би се обидил.

# 68
  • София
Комплексно е и взаимно изродяването на половете и начина и ролите, в които се възприемат.
Много мъже (не задължително глупаци и отрепки, а и уж интелигентни хора) смятат, че ако имат един апартамент и са хванали господ за шлифера и са "приютили" един вид жената. От там се появява и едно поведение, което в нажежени моменти се прокрадва, че който плаща, той поръчва музиката. Дори не визирам крайни случаи. Просто заради улесненото намиране на "по- сродната душа" и лесното разпадане на отношенията хората много започнаха да си правят сметката за всякакви сценарии.

Имам една позната, ще префасонирам малко казуса й, защото за друго ме интересува как мислите. Ако авторката не е доволна, ще си изтрия питането Peace

Става дума за млади хора в началото на кариерата си. Да кажем 25 годишни, т.е. не с особени възможности. Единият (няма значение кой) има апартамент и другият се нанася при него, внасяйки почти цялата нужна за едно домакинство техника и уредите (пералня, печка, хладилник, кухненски роботи, прахосмукачка и т.н.), закупени за собствената си квартира. Хубави и сравнително скъпи, не изостанали от соца.  Разделят се след няколко години, без деца, все още не вадят по 2-3 бона на месец. Вие при такава ситуация бихте ли си взели уредите, за да си ви служат или е циганене. Laughing

Последна редакция: нд, 04 фев 2018, 20:02 от The Catcher in the Rye

# 69
  • Варна
Бих си ги взела.

# 70
Цитат
Разделят се след няколко години, без деца, все още не вадят по 2-3 бона на месец. Вие при такава ситуация бихте ли си взели уредите, за да си ви служат или е циганене.

Да, взимам си ги.  Ако мъжчето има някакви претенции и ми ги изложи аргументирано, ще му оставя някой, някои или всички уреди. Но това, ако не ме е ядосал, зависи как сме се разделили. Smile
Ако е поради изчерпване на връзка – сядаме и се разбираме.
Ако е при изневяра от негова страна, обирам си всичко без да се замислям.
Ако аз съм изневерила, чувството за вина ще е в действие и вероятно ще оставя уредите (но това го казвам хипотетично, не знам всъщност, не съм изпадала в тази ситуация).

# 71
Комплексно е и взаимно изродяването на половете и начина и ролите, в които се възприемат.
Много мъже (не задължително глупаци и отрепки, а и уж интелигентни хора) смятат, че ако имат един апартамент и са хванали господ за шлифера и са "приютили" един вид жената. От там се появява и едно поведение, което в нажежени моменти се прокрадва, че който плаща, той поръчва музиката. Дори не визирам крайни случаи. Просто заради улесненото намиране на "по- сродната душа" и лесното разпадане на отношенията хората много започнаха да си правят сметката за всякакви сценарии.

Имам една позната, ще префасонирам малко казуса й, защото за друго ме интересува как мислите. Ако авторката не е доволна, ще си изтрия питането Peace

Става дума за млади хора в началото на кариерата си. Да кажем 25 годишни, т.е. не с особени възможности. Единият (няма значение кой) има апартамент и другият се нанася при него, внасяйки почти цялата нужна за едно домакинство техника и уредите (пералня, печка, хладилник, кухненски роботи, прахосмукачка и т.н.), закупени за собствената си квартира. Хубави и сравнително скъпи, не изостанали от соца.  Разделят се след няколко години, без деца, все още не вадят по 2-3 бона на месец. Вие при такава ситуация бихте ли си взели уредите, за да си ви служат или е циганене. Laughing

Да си вземе някои от тях. Защото по тая логика пък, той трябва да и поиска наем със задна дата, но иначе пък ще си останат за него за винаги и тя може да му поиска да и плати за тях и изобщо, най-добре да го пита - да ти оставя ли нещо или ще се оправиш Simple Smile

# 72
  • Варна
След като няма деца всеки си излиза от връзката с каквото е влязъл. Грубо казано. Ако има деца малко по-друга става картинката.

# 73

Скрит текст:

Скрит текст:
Ще разводним казуса на авторката , но веднага ти отговарям , че би трябвало този , който е приютил / да кажем/ партньора , ако има етика , да покани изнасящия се да си вземе вещите.  Живели са заедно с намерение да създадат нещо общо , не се е получило , всеки продължава по пътя си , с неговите си неща- тяло , чувства и вещи

# 74
Цитат
Разделят се след няколко години, без деца, все още не вадят по 2-3 бона на месец. Вие при такава ситуация бихте ли си взели уредите, за да си ви служат или е циганене.

Да, взимам си ги.  Ако мъжчето има някакви претенции и ми ги изложи аргументирано, ще му оставя някой, някои или всички уреди. Но това, ако не ме е ядосал, зависи как сме се разделили. Smile
Ако е поради изчерпване на връзка – сядаме и се разбираме.
Ако е при изневяра от негова страна, обирам си всичко без да се замислям.
Ако аз съм изневерила, чувството за вина ще е в действие и вероятно ще оставя уредите (но това го казвам хипотетично, не знам всъщност, не съм изпадала в тази ситуация).

Ако е при изневяра от негова страна, мисля че и да му нареже пердетата и пижамите на лентички пак ще е малко, а уредите пък съвсем няма да ги коментирам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт