Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 65 979
  • 807
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
Как да разбера какви са районите на дадените училища и дали са съседни на друг район? Много ме обърква това.
На сайтовете на повечето училища все още стоят прилежащите територии (някои имат карти не само списък на улици) от миналата година. Наистина има промени (например разпределението на Лозенец и промени в големината или формата на някои прилежащи територии, където е имало застъпване), но като цяло районите са по-скоро същите. Разгледайте картите на училищата, които Ви интересуват и ще добиете  представа дали граничат с територията на Вашето училище.

Иначе, районите за тазгодишната кампания са публикувани (само описани като улици) в Проекта, стр.7. Тук ще има малко промени, защото само ще добавят липсващи адреси.

# 616
  • Sofia
Не знам точно какво ще стане по-ясно с влизане на он лайн система, като всяко класиране ще е по входящ номер. Как  ще разберете кой стои зад номера. Между другото и за детските градини вече няма да се класира с имена. И там нищо не се промени, нито яснота ще има, нито ограничават приема на деца с ХЗ. Много важно, че в системата ще има номер на дете с ХЗ, какво точно ще промени това...
Ами аз се надявам тези 5 места на група за деца с ХЗ да се заемат през системата , по точки , а не през дирекорката -"платено". Сега и 30 деца да има с ХЗ - ще си се редят през системата и ще вземат до 5 в група Simple Smile Т.е. няма как 50% от децата да са приети по 2-рия начин , извън системата.
Пак ще си намерят врътка хората и директорите , но доста им се ограничават възможностите. Има и други промени - които ще доведат до това много деца да са на томбола ( няма месторабота , май няма да има и работещ в сферата на здравеопазването/ДГ родител и т.н. ).

Е то и в момента има ограничение за прием до 10 деца в група. В сайта и сега си присъства бройката им- нищо не е скрито. И пак се допуска наднормен прием. Щом сега 50% от децата се приемат с ХЗ, въпреки ограничението до 10 деца, защо мислиш, че ще има разлика в бъдеще. Нищо не пречи да се вземат фалшиви бележки, това че ще се регистрират в системата, как точно ще ограничи досегашната практика. Някакви инициали и номера на деца ще пише, много важно. Просто пак замазаха очите.

# 617
  • София
Защо едно дете без родители да няма абсолютно предимство например? Защо не се събират общ брой точки и не се класира както е в градините и подготвителните групи? Нека тези, които са в района на училището да имат най-много точки. Но за мен допълнителните точки за многодетно семейство, за дете сираче, за съседен район са абсурдно малко. С един починал родител - детето получава толкова малко точки, че реално те нямат никакъв смисъл според мен.

Много ми е интересно как родител ще успява да си вземе детето навреме, ако работи на другия край на София. Абсурдизъм.
Защото дете, което е пълен сирак или е в дом (те учат в конкретни училища) или е осиновено, или е в приемно семейство, като последните случаи са описани в предимствата.
Дете с починал родител получава толкова точки, че да бъде извадено пред масовката в неговата група.
За многодетните писахме и по-напред - това че има две деца в гимназия "х", не виждам защо трябва да дава предимство за начално училище "у". В случай пък, че пък всичките деца в едно училище, то бъдещия първокласник получава достатъчен брой точки за брат/сестра в училището. Така, че даже и тези 5 точки са излишни.
А що се касае до взимането - така като десетки години наред са ни взимали и сме си взимали децата, така би трябвало да успяват и сега. Има занимални, има допълнителни дейности, а и в някакъв етап децата вече си се прибират сами, това е и смисъла да са близо до дома си на училище.

bubcheto15, интересен ще ми е твоя коментар за моя случай, щом всичко е толкова перфектно в новата наредба.
Многодетно семейство, кака в желаното училище, близнаци в подготвителна група в същото училище, но за съжаление не сме в прилежащата територия. Живеем в административния район. Попадаме в четвърта група, т.е. изобщо не е сигурно, че малките ще бъдат приети в първи клас.
Смятам, че има случаи, които трябва да имат абсолютно предимство - сираци, полусираци, многодетни.

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 13:15 от svetlya

# 618
  • София
Нищо перфектно няма в наредбата, ама грам даже, напротив, наредбата е малоумна и безсмислена и ще доведе до още по-големи батаци, но категорично не това са й проблемите, които са посочени. И 400 точки да дадат за многодетни, все си оставате в 4та група. А дали   в 4тата група пред масовката ще ви извадят 22+5, тоест 27 точки, колкото имате от допълнителни критерии или ще ви извадят 400 точки е баш все тая, защото надали ще се стигне до 4тата група. А пък ако се стигне до 4тата група и само с 22те точки от каката се вътре и без точки за многодетни.

П.П. За сираци и полусираци с абсолютно предимство мога да се съглася само от чисто морална гледна точка, ама това с абсолютното предимство за многодетните е леко цинично що се касае до училище. Извинявай, ама понеже ти си решила 3те ти деца да учат в конкретно училище, дете, което живее до входа му да не може да влезе ми е прекалено. Бъди си с предимство в твойта си група или в прилежащото ти училище.

# 619
  • София
Нищо перфектно няма в наредбата, ама грам даже, напротив, наредбата е малоумна и безсмислена и ще доведе до още по-големи батаци, но категорично не това са й проблемите, които са посочени. И 400 точки да дадат за многодетни, все си оставате в 4та група. А дали   в 4тата група пред масовката ще ви извадят 22+5, тоест 27 точки, колкото имате от допълнителни критерии или ще ви извадят 400 точки е баш все тая, защото надали ще се стигне до 4тата група. А пък ако се стигне до 4тата група и само с 22те точки от каката се вътре и без точки за многодетни.

Затова и аз написах, че според мен за конкретни случаи не трябва да се гледа уседналостта, а да има абсолютно предимство. В момента с тези допълнителни критерии ни хвърлят прах в очите... Вероятността да се стигне до тях е твърде малка. Супер съм афектирана и разочарована ...

Bubcheto15 цинично е, че на практика няма предимство за многодетни. Не смятам да се оправдавам защо искам трите ми деца да учат в едно училище, което е и в моята община.

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 13:35 от svetlya

# 620
  • София
На практика имаш предимство от 27 точки като многодетна, ама чак за абсолютно се изсилваш. Иначе то и училище в Люлин 1 и Люлин 10 са в една община, но това далеч не значи, че са на подходящо разстояние. Разбирам, че си афектирана и разочарована, но ако помислиш реално нямаш особено право пред хората с две деца. Щото и аз имам кака, която учи в училище, което не ми е прилежащо и съответно точно като тебе шанса малката да не е там ми е твърде реален, тъй като също съм в 4та група и точно по същия начин ще имам голям проблем да взимам децата от две различни училища. Ти от три ли ще ги взимаш?

# 621
  • София
Някой ще ми разтълкува ли това?
И най-важният въпрос - при записването на първо дете, къде отива второто. Така че беше разработен ефективен механизъм, който да позволи второто дете, и всяко следващо разбира се, да отива при първото, независимо, че според новите правила попадат в друг прилежащ район, обясни Чобанов.
Имам по-голямо дете в училището, но не живея в прилежащия район, а само в административния повече от 3 години. Когато приеха голямото ми дете преди 2 години, имаше някакви критерии, че приемат деца от административния район с предимство, но нямаше точки и класирания по-тези точки. С малкото ми дете ще в коя група кандидати ще попадам – в 8.1 ли или в 8.4 с допълнителни 22 точки за голямото дете и 5 точки за съседен район?

# 622
  • София
Считаш ли за правилно твоето абсолютно предимство да измести дете, което живее до училището?

# 623
За абсолютно предимство съм единствено за деца без родител/и, дори и в приемно семейство.

За осиновените не съм "за" да се дават никакви точки. Не съм против осиновяването, даже напротив, харесвам и уважавам това, но след като си осиновил дете, то вече е твое като родно. Защо за всичко да има предимство? /в ДГ също имат такова/. Някой беше споменал по-назад, че е според програмата за насърчаване на осиновяването.

# 624
По повод на предучилищни класове в училищата. Има училища, т.е. техните педагогически съвети, на които основната цел е да няма групички и размятат децата във всички класове. Независимо дали става въпрос за градински добре формирани групи или училищни такива, учителите имат непоносимост към добре смазани родители и техните деца. Разделяй и владей за по-по-добър контрол и авторитарност. 

Не знам за къде говориш, но въобще не е общовалидно. Даже напротив - стимул е в някои у-ща да запазят учениците си.

# 625
svetlya - каката как е приета? Ако е по адрес - реално адресът ви е попадал в прилежащата територия на училището тогава. Т.е. сега може да се възползвате от тази нова точка , прилежащата територия на училището на каката - да е и на близнаците ... и ако имате и уседналост ..значи сте си супер. Друг вариант ви е да видите дали не ви е поне гранично училище + 5т , и + точки за ПГ ( 4 май) , за многодетни и каката .. пак сте супер напред с точките. Сега всички ще скочат Simple Smile Simple Smile Simple Smile .... , но аз , ако бях на ваше място и ако със сигурност попадам в група 8.4. за училището на голямото си дете  - бих сменила настоящия адрес в района на желаното училище ( пък нека Чобанов ми обяснява, как ще се стигне в повечето училища и до 8.4 група ....).

# 626
Да, наистина в повечето ще се стигне, само в много желаните няма да стане. Каквото е напр. 31-во за община Слатина.

# 627
  • София
Някой ще ми разтълкува ли това?
И най-важният въпрос - при записването на първо дете, къде отива второто. Така че беше разработен ефективен механизъм, който да позволи второто дете, и всяко следващо разбира се, да отива при първото, независимо, че според новите правила попадат в друг прилежащ район, обясни Чобанов.
Имам по-голямо дете в училището, но не живея в прилежащия район, а само в административния повече от 3 години. Когато приеха голямото ми дете преди 2 години, имаше някакви критерии, че приемат деца от административния район с предимство, но нямаше точки и класирания по-тези точки. С малкото ми дете ще в коя група кандидати ще попадам – в 8.1 ли или в 8.4 с допълнителни 22 точки за голямото дете и 5 точки за съседен район?

Ако преди 2 години адресът ти е попадал в прилежащата територия на въпросното училище, но сега при новото райониране не е в него, то имаш право да си в група 8.1 и за училището на голямото ти дете, и за настоящото ти прилежащо училище. Ако преди 2 години обаче адресът ти пак не е бил в прилежащата територия, ползваш предимството на  брат/сестра, ако се стигне о 4тата група, в която си.

# 628
Считаш ли за правилно твоето абсолютно предимство да измести дете, което живее до училището?
Хайде стига с тия деца дето живеят точно до училището ..с какво вашето детете , дето живее на оградата на училището е повече от моето, дето живее в същия квартал , но през 3 улици или 5 , или през един булевард от другата страна????? С какво вашето дете е заслужило да бъде в добро  и близко училище , а моето е разпределено в по-далечното или циганското ???? Тази система те принуждава да намериш начин, да дадеш на детето си равен шанс и като родител, всеки ще трябва да реши какво е правилно за него ( било то според някой морално или не ).

# 629
  • София
svetlya - каката как е приета? Ако е по адрес - реално адресът ви е попадал в прилежащата територия на училището тогава. Т.е. сега може да се възползвате от тази нова точка , прилежащата територия на училището на каката - да е и на близнаците ... и ако имате и уседналост ..значи сте си супер. Друг вариант ви е да видите дали не ви е поне гранично училище + 5т , и + точки за ПГ ( 4 май) , за многодетни и каката .. пак сте супер напред с точките. Сега всички ще скочат Simple Smile Simple Smile Simple Smile .... , но аз , ако бях на ваше място и ако със сигурност попадам в група 8.4. за училището на голямото си дете  - бих сменила настоящия адрес в района на желаното училище ( пък нека Чобанов ми обяснява, как ще се стигне в повечето училища и до 8.4 група ....).

За съжаление, какате не е приета по адрес. Т.е. оставаме си в 4та група. Да, там наистина имаме много точки, но според мен едва ли ще се стигне до тази група. Благодаря за разбирането!

Общи условия

Активация на акаунт