Уморява ли ви майчинството?

• 75 682
  • 908
  •   1
Отговори
# 150
Или на витамин "сън."
Никога няма да забравя усещането, след като за за първи път за една година и половина успях да спя по 6 непрекъснати часа, две нощи подред.

Разбира се, че майчинството/родителството уморява. И мъжът ми, и аз, сме непрекъснато уморени, просто на едно базово ниво, сравнено с това, което сме били преди.

# 151
# 152
Естествено, че майчинството уморява, но който е решил, че иска деца, трябва да си ги гледа. То в живота лесно няма. Всеки си плаща за желанията по един или друг начин. И не ме заклеймявайте, че се правя на супер майка. Единствената ми възможност да се справя е да запретвам ръкави. Правя, каквото мога и съм много критикувана от каката за методите ми. Разликата с много от вас е, че няма на кого да разчитам и стискам зъби и продължавам напред. Изборът да имам второ и трето дете е мой и когато ми е.трудно си го повтарям. Времето минава и децата стават все по-самостоятелни.

# 153
Гледане на филм и четене на книга, докато децата щъкат наоколо? Какво говориш ти, аз не мога да си чуя мислите от дърдорене и крясъци.

Докато не говореше, доста книги прочетох и доста филми гледах. Simple Smile
После настана кошмар, наистина не можех да си събера мислите от постоянно говорене и забравих за тези удоволствия. Mr. Green

# 154
Естествено, че майчинството уморява, но който е решил, че иска деца, трябва да си ги гледа. То в живота лесно няма. Всеки си плаща за желанията по един или друг начин. И не ме заклеймявайте, че се правя на супер майка. Единствената ми възможност да се справя е да запретвам ръкави. Правя, каквото мога и съм много критикувана от каката за методите ми. Разликата с много от вас е, че няма на кого да разчитам и стискам зъби и продължавам напред. Изборът да имам второ и трето дете е мой и когато ми е.трудно си го повтарям. Времето минава и децата стават все по-самостоятелни.

Не знам с какво помагаш на другите, като казваш, че лесно няма. Едва ли някоя майка е мислила, че ще й е много лесно. Безсмислено е да се хвалиш как се справяш без помощ, защото ако всяка майка тук започне да се хвали как и с какво се справя, да не излезе, че има майки, които се справят с много по-трудни ситуации от теб. Ако прочетеш внимателно темата, ще видиш че има майки, които са в много трудно положение. Не виждам нищо лошо в темата да споделим трудностите на майчинството. Чудя се на майки, като теб, които искат да изпъкнат. Вместо това, ще е много хубаво да сме по-толерантни и да споделим защо и кое ни е трудно. Жените отдавна сме доказали, че можем да се справим с много дини под една мишница. Вместо да сме толерантни една към друга, защото на нас ни се е паднала нелеката задача да раждаме и отглеждаме деца(вкупом с други задължения и работа), ние трябва да се правим коя е по-велика. Е, медал за майчинство не дават, но със сигурност остава удовлетворението, че си отгледал и възпитал един човек. Така, че хвалбите си ги запази за себе си. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 155
Подкрепям последният пост за по-лесното намиране на майки домакини в чужбина.

Повечето жени в Англия работят на 2-3-4 дневни работни седмици след децата, а и много от тях си остават у дома с 1-2 малки деца.

На всеки ъгъл има плейгрупи, църкви с класове за майки с бебета, бебешки академии с класове за бебета, кафета с детски кътове, разкошни паркове с площадки, място за пикници и велоалеи,  библиотеки с детски секции, безплатни всекидневни клубове  от 1-4.30 за деца под 8 и прочие.

В Б-я ми отне много време да намеря майки съмишленици, които да са навън всеки ден, да ходят по курсове с децата си и да са на тази вълна. Но благодарение на форума намерих Simple Smile

На мен ми беше трудно да намеря майки, с които да имам общ език и теми на разговор, интереси. С първото дете в България имах приятелки, които родиха горе-долу, когато и аз и покрай тях се запознах и с други. "Чакаха" ме да родя и се познавахме от преди това, излизали сме заедно в общи компании, работили сме. Когато се преместих тук ми беше много самотно в началото, живеехме в Източен Лондон и си беше меко казано страшно, аз се разхождах все сама. След това намерих няколко българки, с които обаче нямах много общо. Когато се преместихме "постоянно" вече децата бяха в училищна възраст и аз си работех.
Аз съм много бъбрива и контактна по принцип и не се срамувам да си говоря с хората, но "проблемът" ми беше, че много от майките имаха доста различни интереси от моите, не ми беше "кеф" да се събирам с тях. Още повече, че някои деца ми идваха в повече (оставени на самотек) и гледах да "избягам" от тази среда.
Тогава си дадох сметка, че не е за мен стоенето вкъщи и че трябва да се върна на работа ... Точно контакта с възрастни хора ми липсваше, както и смяна на обстановката, място различно от "вкъщи" и плейгрупите, където да се занимавам с други неща.

# 156
Там е работата, че целта не е да се помогне на другите, а да се изтъкнем. Така се чувстват велики някои хора като принизят някой друг и му набият канчето. Винаги така става в такива теми.

# 157

Не знам с какво помагаш на другите, като казваш, че лесно няма. Едва ли някоя майка е мислила, че ще й е много лесно. Безсмислено е да се хвалиш как се справяш без помощ, защото ако всяка майка тук започне да се хвали как и с какво се справя, да не излезе, че има майки, които се справят с много по-трудни ситуации от теб. Ако прочетеш внимателно темата, ще видиш че има майки, които са в много трудно положение. Не виждам нищо лошо в темата да споделим трудностите на майчинството. Чудя се на майки, като теб, които искат да изпъкнат. Вместо това, ще е много хубаво да сме по-толерантни и да споделим защо и кое ни е трудно. Жените отдавна сме доказали, че можем да се справим с много дини под една мишница. Вместо да сме толерантни една към друга, защото на нас ни се е паднала нелеката задача да раждаме и отглеждаме деца(вкупом с други задължения и работа), ние трябва да се правим коя е по-велика. Е, медал за майчинство не дават, но със сигурност остава удовлетворението, че си отгледал и възпитал един човек. Така, че хвалбите си ги запази за себе си. Stuck Out Tongue Winking Eye
То не е хвалба, а оплакване, но нещо не се разбираме. Във факта, че си гледам децата няма нищо героично. Липсата на баби ми тежи, но като ги нямам, какво мога да направя за да не ти звуча, като хвалеща се.

# 158
Същото като Monza.

Пиша в някоя тема по някой повод факти: "Отглеждам 3 породени деца в чужбина, без помагащи роднини, редовно пътуващ баща, без бавачки и чистачки, не се оплаквам, справям се."
Редовните реакции:
 -ама що се хвалиш;
- изкарвате се майки-героини;
- какво се правиш на велика;
- щом не се оплакваш, значи лъжеш.
- то в чужбина е много по-лесно.
Туй то.

Чудно ми е защо като заявиш, че се справяш, заявлението се приема агресия или упрек към несправящите се и мрънкащите. А като знак на емпатия и разбиране се приема пост на потребител, който на свой ред се оплаква и мрънка.
На мен справящите се ми действат стимулиращо, оплакващите се - натоварващо.

# 159
Е като ти действат натоварващо оплакващите се защо четеш такива теми? Че в чужбина е лесно не съм казала, но другите реакции, които си описала са точно такива. В тема, която е пусната с цел авторката да се оплаче, че й е трудно с 2 деца и 5 годишно майчинство, да влезеш и да напишеш: "Ох, какво се оплакваш, виж ме мен в чужбина гледам сам - сама 3 породени деца!", какво точно е? Каква му е целта?
И какво значи справяте се? Ми то и аз се справям. Не съм прочела някой тук да не си гледа децата, да ги е дал за осиновяване или да е прехвърлил отглеждането им на някой друг? Значи всички се справяме това е ясно. Но да се твърди, че е лесно и няма умора и абсурдно...

# 160
Понятието "справям се" е доста разтегливо.
По моите критерии аз също се справям, при положение, че детето е живо, здраво, тичащо, играещо и весело. За друг пък може и да не се справям - не съм научила детето да говори, къщата ми не блести от чистота, не съм вечно с усмивка на устата.
И най- чистосърдечно си признавам, че ако имах детегледачка щях да се чувствам по- добре.

# 161
Монца се е решила на второ, че и на трето, как става с близнаци не е ясно, сякаш третото може да го върнеш. И изобщо броят на децата какво значение има, всеки си ги е родил да им се радва и да му е пълноценен живота.

# 162
В чужбина въобще не е лесно. Градините и детегледачките са ужасно скъпи, дори за чужбинския стандарт.
Разстоянията са големи, транспортът - скъп.
В споменатите плейгрупи в Англия, библиотеки и т.н. е лесно достъпно, но пък е сбор на хора от "кол и въже" - не можеш да си подбереш средата.
Ако единият родител не работи или майката е сама всичко се свежда до покриване на разходи, което въобще не е идеално; "справяне" е, но не в смисъла, в който на мен ми се иска.
На нас ни отне време за да си стъпим на краката с 2 деца, както и лишения, въпреки че мм изкарваше над средната заплата.  За 3 и повече деца без помощ дори и не помислям! Shocked

# 163
  • София
Все пак, ако погледнете заглавието на темата, то не е Справяте ли се с майчинството. То всеки се справя, избор няма. Но ако някоя преуморена майка реши да изплаче, че е много изморена, не виждам с какво твърденията, че някой се справя могат да й помогнат - тя жената също си се справя, просто й се спи Simple Smile

# 164
Понякога някое от децата, или повече от едно, ме изморяват със самото си присъствие и характер. Да не говорим за модерния почин майката да е ултра-емпатична към всяка емоция на детето. Това изтощава до крайност. Особено ако живееш с идеята, че буквално си отговорна за емоциите на детето и всеки мрън е маркерче за провал. Плюс идеята, че компанията на детето трябва винаги да е приятна за майката (не, не е, децата също са хора, не божества и си имат неприятни черти, които понякога предпочитам да не виждам).

Пак ще повторя - едно време при изтощение на майката (описано е в литературата) са я пращали на санаториум. Днес я съветват да си оптимизира деня в интервали до 15 минути и да си купи секси бельо. След като има изтощение, което си е чисто биологично и изисква дълга почивка и минимум натоварване, а не още повече натоварване. Нали като ти свърши бензинът, отиваш да заредиш, не натискаш педала до дупка с идеята, че колата ще продължи да върви...

Общи условия

Активация на акаунт