Уморява ли ви майчинството?

• 75 746
  • 908
  •   1
Отговори
# 525
Ами много ясно - сто процента съм сигурна, че има деца, които едвам разбират и Питагоровата теорема, но ако им се падне, могат да си скъсат задника от рисуване на стомни и да станат много добри. Обратно, виждала съм майка да води напълно бездарно дете да кандидатства за Художествената гимназия, а то като го гледаш - дай му компютър и да програмира и след 3 години ще изкарва повече пари от майка си и баща си заедно, нищо, че е на 16.

А в Английската бутаните, които не режат през материала като нагорещен нож през масло, хич не бяха хепи. Ще ми седи да ми зубри по английски все едно е разказвателен предмет...или не може да се оправи с математиката с ниво езикова гимназия...бе простотия, какво прави там изобщо. То не става това с учене, става с дадености и едно специфично "пробуждане", след което НЯМА нужда да сядаш и да учиш, защото материалът ти става прозрачен и под нивото. Е, позапомняш по някоя дата тук и там, но това е, не е непреодолима стена. Ако е, значи нещо някъде липсва.

# 526
Ами извинявай, но защо ще буташ сред децата с дадености такова, дето е ...бутано? Сори, ама си личи и тия типове не им понасят добре елитните училища. Виреят най-добре тия, дето им идва отвътре.

Ей това е. И това поражда масовата истерия, като дойде 7 клас. Ама трябвало да го тикаш. Щом  има нужда от тикане, не му е мястото в "онези" училища е личното ми мнение.
+100, направо +1000. Няма как всички да отидат в Слидерин, а когато очевидно мястото им е в Хафълпаф, 5 години Слидерн може да ги докара до самоубийство. Всяка жаба да си знае гьола.

# 527
  • София
Абе как може на възрастен човек с висше образование да му е труден материалът в 6 клас?
Абсолютно ми е трудна Математиката за 6,7 и нагоре класове, при положение, че откакто съм завършила преди сто години никога не съм ползвала и поглеждала учебник. И не ме е срам да си призная, защото го намирам за нормално. Не вярвам, че има човек, неотварял учебник по Математика от 20 години, да седне и да реши една задача формат Пиза от НВО за седми клас, без никакъв проблем. Вероятно ако седна и прегледам всеки урок ще се справя. Може и да съм глупавичка, не зная, навремето се справях отлично.

# 528
Е хайде де, ще отвориш едни Четиризначни таблици, има гугъли-мугъли, уикипедии, ще си припомниш, дори без да си математик. То има не повече от 30 правила, а задачите са максимум 5-6 типа. Да не говорим, че едно време нямаше ПИЗА формат, нито тестове, всичко си беше разписване на задача на лист, ама не смелена на тестови въпроси, а цяла, сам да си я разделиш на проблеми.

Аз вече почвам да си мисля, че дори гимназиалният материал по математика може да се разбере от едно дете за има-няма година, ако се поеме както трябва и да прозре каква е цялостната идея, а не на час по лъжичка като разказвателен предмет.

# 529
  • София
Е нали това казвам- ако седна и си припомня - ок, може и да пореша нещичко.
И сега разписват задачи. Яко разписване. Но не ми изглежда толкова лесно, колкото го описваш.
Обаче примерно по химия / това съм завършила в гимназията/ си припомням бързо и лесно. Интересно ми беше и поразгледах учебника, там нещата ми изглеждат леснички. Значи не съм толкоз глупава.

# 530
ааааа, и в службата се случва Simple Smile))))))

# 531
  • София
Относно участието на родителя в учебния процес - абсолютен факт е, колкото и да се съпротивляваш. Не спират да те занимават с какво ли не - от сладките за коледния базар до осигуряването на материали за час по технологии и предприемачество. Край няма! Проекти за какво ли не - за природни бедствия, за Левски, за световния мир и и т.н. Режеш, лепиш с децата, купуваш картони, разпечатваш снимки, текстове - няма как деца 2-3-ти клас да се справят качествено.  Отделно от това са всевъзможните състезания по математика, в които всички дечурлига регистрират участие, не че са надарени математици, ама така за участието. Попаднали сме на клас със свръхамбициозни родители. Ето, например за Европейското кенгуру целият клас е заявил участие, а задачите са си за деца с изявени способности по математика. В Математика без граници също. От 25 деца само 2-ма имаха бронзови медали, останалите са масовка. Но не, трябва всички да участват.  Сега на 28-ми нали е Ден на розовата фланелка - световен ден за борба с тормоза в училище - ще правят букви, лентички, ще режат фланелки от розов картон, т.е трябва да осигуря розов картон и розови листи. Има и много други примери, но за тези се сещам на прима виста. Та мисълта ми беше, че постоянно сме въвлечени в училищния живот, без значение искаме или не искаме.

# 532
macro какво обясняваш на банда хахави тетки, някои от които очевидно са на такава психо вълна ,че друга комуникация освен форума нямат, навън не мърдат , семейства наоколо нямат , но там им е явно болния проблем ... та се вживяват в някаква роля и пишат безумици. Ти си правиш каквото се изисква от училището и от учителите. говориш си с тях ... това тук е за забавление . Такъв цирк е да ги наблюдаваш как тиктакат.
Дразни, докато ги въемаш насериозно.

# 533
Относно участието на родителя в учебния процес - абсолютен факт е, колкото и да се съпротивляваш. Не спират да те занимават с какво ли не - от сладките за коледния базар до осигуряването на материали за час по технологии и предприемачество. Край няма! Проекти за какво ли не - за природни бедствия, за Левски, за световния мир и и т.н. Режеш, лепиш с децата, купуваш картони, разпечатваш снимки, текстове - няма как деца 2-3-ти клас да се справят качествено.  Отделно от това са всевъзможните състезания по математика, в които всички дечурлига регистрират участие, не че са надарени математици, ама така за участието. Попаднали сме на клас със свръхамбициозни родители. Ето, например за Европейското кенгуру целият клас е заявил участие, а задачите са си за деца с изявени способности по математика. В Математика без граници също. От 25 деца само 2-ма имаха бронзови медали, останалите са масовка. Но не, трябва всички да участват.  Сега на 28-ми нали е Ден на розовата фланелка - световен ден за борба с тормоза в училище - ще правят букви, лентички, ще режат фланелки от розов картон, т.е трябва да осигуря розов картон и розови листи. Има и много други примери, но за тези се сещам на прима виста. Та мисълта ми беше, че постоянно сме въвлечени в училищния живот, без значение искаме или не искаме.

С изключение на Розовата фанелка, все едно децата ни са в един клас. Повечето от гореизброените задачи са преливане от пусто в празно и не учат на никакви способности, освен да отмяташ задачки от списъка.

За щастие училищната книжарница знае и помни повече от мен за всички изисквания и простотии  и като им кажа - абе оня материал, дето го искаха, и се сещат кое и дават, снабдени са и с най-малката простотийка, даже и знаят за какво ще са им в училище. Аз даже и за датите на родителските срещи питам в книжарницата, те са като социална мрежа:)

За мен това са дейности за петгодишни, във 2 клас има по-ценни неща да се правят и с много по-малко материали. То пък сега излизат едни деца, дето ако не са снабдени с всичко и ангажирани на всяка крачка, се разтичат като желе и не се концентрират...

# 534
Отказвам да възприема, че е редно да направиш проекта на детето си. Защо ти лепиш и режеш???
Най-отчайващото е всъщност, че и в 6 клас имат "учебни тетрадки" за попълване, и правят  "проекти" с разпечатано и залепено. Това носи лесни шестици.

# 535
  • София
ааааа, и в службата се случва Simple Smile))))))
E, тъкмо уволних една такава "бутана" красавица, един ден преди края на 6 месеца изпитателен срок. Че чак и младоците в екипа, в който беше, ми държаха сметка защо са си били губили времето три месеца да я обучават, а аз да я уволнявам "ей така". То да се чудиш -  да се смееш ли, да плачеш ли.

# 536
Съзнанието на второкласника е незаето, той си помни всички простотийки по цвят и материал, аз нямам нерви да помня. Помни, поръчва в книжарницата, лепи както може и каквото може. Сори, ама не виждам смисъл от зелен картон с разпечатано от нета нещо за Левски, в шрифт Comic Sans (WTF) за нещо смислено. Още в детската градина се научиха да лепят...

# 537
Отказвам да възприема, че е редно да направиш проекта на детето си. Защо ти лепиш и режеш???
Щот проявявам интерес и давам акъл. Никой не се ражда научен на оформление, селектиране и форматиране на информация, обработка на статистически данни. Също така е дно е да правиш нещо защото @в даскалото го  искат@ друго е да видиш , че темата е важна, интересна и и се обръща внимание и да видиш приложенията от нея.
Т.е. всеки може да изреже и налепи някакви картинки, но не на всеки му е ясно за какво го прави и каква е целта.

Това ако ти самата не го разбираш, ами имаш нужда аз да ти го обяснявам ... ами много си назад с материала драга. Май не вървиш добре по този предмет.

# 538
  • София
Най-отчайващото е всъщност, че и в 6 клас имат "учебни тетрадки" за попълване, и правят  "проекти" с разпечатано и залепено. Това носи лесни шестици.

Съдействам и помагам, не го правя сама. Всички проекти в класа са прекрасни, т.е с родителско участие, обикновено висят по стените и не мога да оставя 8-годишно дете съвсем само да го прави. Дори в учебника под задачата пише : С помощта на родител.

# 539
За мен домашната работа следва да е съобразена с детските способности, именно за да насърчава ключовата способност да си използваш собствените сили.

Общи условия

Активация на акаунт