Студенти в UK - 9

• 104 535
  • 779
  •   1
Отговори
# 120
  • София
bobystoi, в България няма как да се явиш на 4 матури:
Задължителни (без освобождаване) държавни зрелостни изпити (ДЗИ):
– Български език и литература
– очаквайте допълнителна информация

Втори държавен зрелостен изпит (ДЗИ ) по избор – очаквайте допълнителна информация

Зрелостниците могат да избират за втората задължителна матура измежду предметите:

география и икономика;
    биология и здравно образование;
    философски цикъл;
    история и цивилизация;
    физика и астрономия;
    математика;
    химия и опазване на околната среда;
    английски език;
    френски език;
    немски език;
    испански език;
    руски език;
    италиански език.

Третата матура е по избор на абитуриентите и не е задължителна. Датите за нея по отделните предмети са от в периода  по график.

Единственият вариант е за професионалните гимназии да се зачете някой държавен изпит за матура. Но при деца от езикови и математически гимназии няма как да стане.

inna_t , според мен ви искат диплома 5.90 без предмет под 5.50, матури по математика и science subject- и двете 6.00 +изпит/сертификат английски. Ако имате друг - TOEFL , IELTS пишете им и ще ви го признаят.

Това не е вярно. Малко по горе съм качила снимка. Матурите на синът ми от миналата година.
Тази година и по- малкия ще ходи на 4.

# 121
И кога е 4-тата дата?

# 122
  • София
Според мен искат 6.00 на матура в случая първа се явява  и матура по математика или някоя друга научна дисциплина, но както и другите са писали е добре да се уточни с университета. Може да искат общо 3 матури (едната задължителна - БЕЛ, една по мат. или науки и 3-та допълнителна).

# 123
  • София
По-късно се определят датите за матурите по желание.
"Държавни зрелостни изпити по желание на ученика – в периода 29 май 2018 г. – 01 юни 2018 г"
29.05 беше физика и математика
30.05 беше химия и биология
31.05 езиците
Значи при желание можеш и на 5 да се явиш.

# 124
По-късно се определят датите за матурите по желание.
"Държавни зрелостни изпити по желание на ученика – в периода 29 май 2018 г. – 01 юни 2018 г"

Да, права си. Сега намерих заповедта за изпитите за тази учебна година. Явно е нещо ново след завършването на щерката. Тогава имаха само 1 дата за  3 матура.

# 125
Относно офертите и: 2 отказа от St Andrews и Heriot-Watt.
1. Глазгоу
2. York - 5,60 диплома и 5-ца по математика
3.Шефилд - 5,70 диплома и 6-ца по математика
А иначе дъщеря ми завършва бургаска математическа гимназия с диплома 6,00. За задължителните матури сме уж оптимистично настроени, но........все пак да не избързваме!

# 126
Ето какво е получила днес след като писа директно до Глазгоу - “Ask a Student" :

Hello Stanislava,

Thank you for your interest in the University of Glasgow, and congratulations on your offer.

This condition means that you must achieve a Grade 6 in your Matura exam for either Maths or a Science, and also achieve a Grade 6 in your end-of year marks for Maths or a Science (whichever one you didn’t do in the Matura).  It shouldn’t really say a “Secondary School exam”, rather it is the overall Grade from the subject in the final year.

I hope that was helpful for you.

Best,
 Scott

P.S.. “Ask a Student”, if you have any other EU-related questions in the future that you can’t answer you can send them directly to me.

Scott Torrance

European Recruitment Officer

External Relations

# 127
 Laughing  Laughing  Laughing
Глазгоу ли е първото й желание?

# 128
Да първо и най-желано, не искам да съм на нейно място в момента. Колкото и да искам да помогна в случая са ми вързани ръцете.

# 129
Тя ще се справи, кураж  Hug. Детето изглежда е добре подготвено и силно мотивирано. Макар и трудно, за теб остава да се опиташ да си намериш нещо, което да отвлича мислите ти от излишните тревоги и притеснения. Това майките сме голямо бреме  Laughing.

Посрещнах гостенче за празниците, имат 3-седмична ваканция. Голямо щастие у дома, понеже за Коледа не успя да се прибере.

# 130
Не остава много време до крайния срок за отговор на офертите ми, а аз така и не успях да направя категоричен избор. Чудя се между Southampton и Sheffield за Software Engineering. Това което ме притеснява е, че много хора определят Southampton като депресиращ град, където е "по-добре да не прекараш 3 години". За сметка на това пък университетът е един от най-престижните в сферата на компютърните науки и курсът му се предполага, че е на ниво Imperial/Oxbridge. University of Sheffield също е в топа на класациите, с очевидно изключителен студентски град, обаче нещо ме кара да смятам, че не могат да се сравняват по качество на обучение. Не искам от вас да направите този избор вместо мен, а ако нечие дете учи/е учило в един от тези университети, да се свърже с мен и ми даде повече информация, от първа ръка. Интересуват ме: структурата на курса и колко интензивен е; дали ще имам достатъчно свободно време да работя почасово; колко скъпо е да се живее в съответния град; осигурени ли са платени стажове (летни и целогодишни); някакво инфо за общежитията и квартирите; как се пътува най-лесно и изгодно до съответния град и кога е най-удачно да си закупя самолетни билети. Благодаря!

# 131
Здравейте, прегледах темата и търсих в предишните, но не намерих мнения за магистратурите в Edinburgh Napier и Nottingham Trent. И двата университета имат нелоши рейтинги, но личното мнение също е от значение.
Въпреки че е сложно да се определи, защото зависи от много неща, заслужава ли си записването на магистратура точно в тях и даването на едни 7000- 10 000£, които не са никак дребна сума?

# 132
  • София
Интересуват ме: структурата на курса и колко интензивен е; дали ще имам достатъчно свободно време да работя почасово; колко скъпо е да се живее в съответния град; осигурени ли са платени стажове (летни и целогодишни); някакво инфо за общежитията и квартирите; как се пътува най-лесно и изгодно до съответния град и кога е най-удачно да си закупя самолетни билети. Благодаря!
Относно структурата на курса - можеш да си погледнеш програмите на сайта на университета. Там са описани - пише какво се изучава, вероятно и брой лекции по даден предмет на седмица или на семестър и можеш да изчислиш колко ще си ангажирана. Но и това не е критерий, защото при някои от специалностите се набляга на самоподготовката и тя може да отнема доста повече време от лекциите. А за общежития и квартири има ориентировъчна информация на UNISTAT https://unistats.ac.uk/ по университети и можеш да сравниш.
Можеш да видиш и в бг хелп дали има писана информация за съответната специалност и в 2-та университета. А също и на първа страница има доста линкове относно пътувания, освен това има и линк за students room , където самите британци споделят впечатления. Порови се и ще ти изскочи доста инфо.

# 133
  • Варна
Не остава много време до крайния срок за отговор на офертите ми, а аз така и не успях да направя категоричен избор. Чудя се между Southampton и Sheffield за Software Engineering................

Shadowflurry, аз като че ли бих предпочела Сотън / Southampton / . Синът ми има приятел, който завърши тамошния университет и е ходил доста пъти на гости при него. За самия университет само хубави неща съм чувала. Да, вярно е ,че градът с нищо не е впечатлил моя син и само пристанището му е било интересно, но пък приятелят му беше на квартира в къща с басейн и големи купони са ставали в нея. Климатът в по-южните части на Великобритания е по-добър, отколкото на север. Освен това от Лондон се стига бързо - за около час и половина с влак , има и директен транспорт с автобус от лондонските летища и билетите не са скъпи. За обучението - не знам подробности, но въпросното момче, беше доволно от университета и си намери работа още преди да завърши. Специалноста му е свързана с компютри . За програмите , виж какво е писала zuri , провери в сайтовете на университетите и сравни, кое ще ти допадне повече. Все пак 3 години не са чак толкова много, и качеството на обучение е по-важното от местообитаването.

Относно въпросът със стажа - по-скоро университетът не осигурява стаж, студента е длъжен да си го намери сам / изключения има при някои инженерни специалности, незнам конкретно за твоята как ще е , защото също е такава/. Вярно ,че от университета предоставят съдействие, съвети , насоки, но понякога до там, имай го предвид  Peace

Здравейте, прегледах темата и търсих в предишните, но не намерих мнения за магистратурите в Edinburgh Napier и Nottingham Trent. И двата университета имат нелоши рейтинги, но личното мнение също е от значение.
Въпреки че е сложно да се определи, защото зависи от много неща, заслужава ли си записването на магистратура точно в тях и даването на едни 7000- 10 000£, които не са никак дребна сума?

lion_queen, защо точно в тия двата ? А в Университета на Единбург /The University of Edinburgh/   каква е таксата?  Ако ще плащате, по-добре да изберете него , според мен. Напишете и специалността , от която се интересувате, някой може да даде по-адекватен съвет.   

# 134
lion_queen, защо точно в тия двата ? А в Университета на Единбург /The University of Edinburgh/   каква е таксата?  Ако ще плащате, по-добре да изберете него , според мен. Напишете и специалността , от която се интересувате, някой може да даде по-адекватен съвет.   
Сребърна паричка, в Нотингам Трент иска МА International Relations, хареса университета, защото е имала лекции с техни преподаватели, нейни преподаватели са предавали там, нейни приятели са изкарали двоен бакалавър там и са доволни. Отделно изборът на предмети също ѝ харесва. Вчера провери и в Университета на Единбург няма подобна програма.
В Edinburgh Napier се е ориентирала към MSc Human Resource Management.

Избрани са заради възможността за онлайн обучение и това, че има познати и в двата, които малко или много са дали мнение. Реши, че онлайн обучение е най - добре за нея като време и финанси. Реално това са ѝ резервни варианти ако сегашното ѝ кандидастване не е успешно.

Общи условия

Активация на акаунт