Лечение с протеолитични системни ензими (6-та тема)

• 110 777
  • 752
  •   3
Отговори
# 675
  • София
neba, това всъщност ме интересува как бетаина с пепсин може да помогне на храносмилателни проблеми.
Отдавна следя темата, и признавам си, вече съм забравил за какво в генезиса си е тя - чел съм, че много в хора в темата питат за синузит, други - за друго. Едва ли всички приемат тия ензими, за да си разреждат кръвта?

Освен това, не ги ли изкарвате малко по-опасни, откокото всъщност са тези (в някаква степен и те - плацебо, заото на колкото хора са помогнали, ндваж пъти повече не са видяли никакъв ефект от тях, уви) добавки? И последно - как мога да пия бетаина за киселини?

Кардиолог ми е казал, че натаспин не разрежда кръвта, а уж, ама не много доказано, помага срещу образуване на тромби. Не случайно при и след ковид на някои пациенти изписват и настапин и и аспирин, разбирате ли го - защото действат различно. Изчел съм много проучвания за натаспина, не са 100% доказателствата, нито че помага, нито че разрежда кръвта. Лично аз пия натаспин сутрин, 2 часа преди храна. тази препоръка срещах в тази тема, защото така по-добре действал.

Всяка информация приемам за полезна, особено ако е аргументирана.

# 676
  • София
neba, това всъщност ме интересува как бетаина с пепсин може да помогне на храносмилателни проблеми.
Отдавна следя темата, и признавам си, вече съм забравил за какво в генезиса си е тя - чел съм, че много в хора в темата питат за синузит, други - за друго. Едва ли всички приемат тия ензими, за да си разреждат кръвта?

Освен това, не ги ли изкарвате малко по-опасни, откокото всъщност са тези (в някаква степен и те - плацебо, заото на колкото хора са помогнали, ндваж пъти повече не са видяли никакъв ефект от тях, уви) добавки? И последно - как мога да пия бетаина за киселини?

Кардиолог ми е казал, че натаспин не разрежда кръвта, а уж, ама не много доказано, помага срещу образуване на тромби. Не случайно при и след ковид на някои пациенти изписват и настапин и и аспирин, разбирате ли го - защото действат различно. Изчел съм много проучвания за натаспина, не са 100% доказателствата, нито че помага, нито че разрежда кръвта. Лично аз пия натаспин сутрин, 2 часа преди храна. тази препоръка срещах в тази тема, защото така по-добре действал.

Всяка информация приемам за полезна, особено ако е аргументирана.

Бетаина с пепсин увеличава стомашната киселина и по този начин подпомага храносмилането. Много от симптомите, като газове, подуване, кислеини се срещат и при намалена и при увеличена киселинност на стомаха. Трябва да сте сигурен/а, че ви е намалена киселинността или на принципа проба-грешка. Препоръчват да се започне приема с една таблетка, после 2,3  докато не се получи оригване или киселини и след това намаляте с едно т.е. необходимата доза е -1бр. от появилите се симптоми. По принцип може да се изследва киселинноста при гастроскопия, но не съм чувала у нас да го правят.

# 677
  • София
Мерси, anita7.
Все още е загадка за мен този бетаин, особено ако го комбинирам с Натаспин

За да не съм голословен ето мащабно проучване за натаспина (на английски, но се чете и с гугъл преводач).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4479826/

Заключение все пак е (с гугъл преводач):
В заключение, единична доза прием на NK може да бъде полезен фибринолитичен/антикоагулант за намаляване на риска от тромбоза при хора. Необходими са по-нататъшни проучвания върху NK, за да се определят подробностите за метаболизма, ефективната дозировка и честота, както и безопасността за човешка употреба. Освен това изпитванията при хора, демонстриращи клиничните ползи от това действие, са ограничени, като понастоящем няма налични данни за резултатите относно това средство като алтернатива на tPA, аспирин, варфарин или по-нови антикоагуланти.

# 678
Не е проблем, млечни продукти и прем на ензими.
Ако се спазва златното правило..
Час преди или 2 часа след храна.

иначе казано ензимите пак работят, но по друго направление като дижестивни..а к.а. храносмилателни

Въпроси от типа "ами ако  ги пия 4-5 часа и т.н. са 🙄като ниво моля госпожо..детска градина.

Малко размисъл в тълкуването в междуушието ,  трябва да се вкара.

Pinko, малко грубичко влизаш. Непровокирано....

Ами точно защото се опитвам да "тълкувам в междуушието си" ми е възникнал този въпрос. Друг е момента, дали трябва да разсъждам или просто да спазвам напътствията (в случая "1 час преди/2 часа след") по всякакви въпроси.

Питането ми е базирано на приложена следната логика:
1.) Явно ензимите не действат добре в присъствие на храна в стомаха (след като се препоръчва да има времеви интервал в приема им спрямо момента на прием на храна);
2.) Със съвета за прием "2 часа след/1 час преди", явно се цели в този момент да има по-малко храна в стомаха (спрямо варианта да е имало скорошно хранене).
    - Но дори тогава ще има все пак някакви хранителни остатъци от преди/ или скоро след приема на ензимите, спрямо варианта в който изобщо няма прием на храна около приема на ензимите.

Пример:
1.) БАЗОВ ВАРИАНТ: Закуска в 9 ч и Обяд в 12 ч.; Приемам ензимите в 11 ч. Тогава в стомаха ми ще има все пак остатъчна храна от закуската и скоро ще бъде добавена нова храна. Т.е. усвояването на ензимите ще бъдат в среда с "Х" налична храна в стомаха.

2.) АЛТЕРНАТИВЕН ВАРИАНТ: Закуска в 9 ч и БЕЗ ОБЯД + да кажем вечеря в 19 ч.; Приемам ензимите примерно в 16 ч. Тогава в стомаха ми ще е разградил закусата в стомаха не само за 2 часа, а за цели 7 часа, освен това следващата храна, ще постъпи в стомаха час след +3 часа (а не след +1 ч. спрямо базовия вариант)  Т.е. усвояването на ензимите ще бъдат в среда с "Y" налична храна в стомаха, която за периода на усвояване ще бъде в пъти по-малко от "Х" количествата в първия вариант.

Ако явно храната пречи на усвояването на ензимите (след като дори малко мляко в кафето едва ли не е проблем), какво нелогично има да се предположи по-добро усвояване при по-малко количество храна в стомаха (количество "Y"), спрямо базовия вариант (количество "X")  в периода на усвояване на приетите ензими ?Anguished

Наистина ми е любопитно какво толкова глупаво има в зададения въпрос ?

Благодаря предварително (както и благодаря за първата част на отговора ти естествено !).

# 679
Роналд, аз съм пила бетаин с пепсин. След прием на кортикостероиди стомашната  ми киселина беше много намаляла и го приемах за по добро храносмилане. Тези ензими увеличават киселината в стомаха и обикновенно се взимат, когато човек е ял животински храни и в стомаха няма достатъчно кисилина да ги смели. Много добре ми повлияха, защото имах вече и бактерии в тънките черва, които с на помощта на ензимите унищожих.

# 680
  • София
Роналд, аз съм пила бетаин с пепсин. След прием на кортикостероиди стомашната  ми киселина беше много намаляла и го приемах за по добро храносмилане. Тези ензими увеличават киселината в стомаха и обикновенно се взимат, когато човек е ял животински храни и в стомаха няма достатъчно кисилина да ги смели. Много добре ми повлияха, защото имах вече и бактерии в тънките черва, които с на помощта на ензимите унищожих.
Благодаря за инфто, Елица! Как ги пи - 2 часа преди хранене или веднага след хранене?
И колко време?

# 681
  • Пловдив
Здравейте. Моля да ми препоръчате от къде мога да си купя в бг протеолитични ензими (системни). В книгата, която чета, се препоръчват такива, но не намирам по аптеките. В iherb не мога да се оправя. Има страшно много видове, а и не ми се получава нещо с поръчването.
С Хашимото съм. На елиминационната диета съм в момента.

# 682
Привет на всички !

Поръчах си комплект ензими за един курс, но в момента в който поръчвах, специално за Serrapeptase нямаше налични на "Doctor's Best", които изглежда са най-поръчвани и препоръчвани.

В крайна сметка, поръчах от тази:

Enzymedica, SerraGold, High Potency Serrapeptase
https://www.iherb.com/pr/enzymedica-serragold-high-potency-serra … -60-capsules/6869

Имам две питания, ако някой я ползвал и/или проучвал:
1.) Първо, изключвайки малко по-слабата потенция (100'000 SPU, спрямо 120'000 SPU на "Doctor's Best"), дали самия ензим е със същото или по-добро/по-лошо качество от "DB" ?
      Мисля, че тази марка "Enzymedica" е реномирана, но все пак....

2.) в този закупен продукт освен посочената концентрация на Серапептаза, има и немалка потенция на ензими под наименование "Protease Thera-blend" в прилично количество от 80'000 единици.
     Някой има ли идея какъв е тоя бленд и дали да очаквам нещо положително от него, или по-скоро е някакъв "пълнеж".... Казано честно имам такава нагласа за "No name" субстанции - визирам, че след като не са описали какво точно включва този бленд, по-скоро очаквам да не е нещо наистина добро....

==============
Освен от чисто любопитство (така или иначе ще се пие поръчания продукт), малко промених в движение плановете за срока на прием.... Общо взето поръчах повече накотиназа, и по-малко бромелаин (за 2 месеца) и серапептаза (при този прием по 2 капс, поръчания продукт е за 1 месец), като мислех да пия което за колкото стигне.

В последствие реших да пия серапептазата поне още +1 месец, или +2 месеца, та се чудя дали да поръчам още от същата или да търся друг вариант....

Благодаря предварително !

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 11:35 от FeelGood23

# 683
Здравейте. Моля да ми препоръчате от къде мога да си купя в бг протеолитични ензими (системни). В книгата, която чета, се препоръчват такива, но не намирам по аптеките. В iherb не мога да се оправя. Има страшно много видове, а и не ми се получава нещо с поръчването.
С Хашимото съм. На елиминационната диета съм в момента.
Ето и трите ензима: серрапептаза: https://biomall.bg/serrapeptase-120000-enteric-coated-doctors-best
бромелаин: https://biomall.bg/bromelain-500-mg-60-kapsuli-now-foods-cena
наттокиназа: https://biomall.bg/nattokinase-doctors-best
Привет на всички !
Поръчах си комплект ензими за един курс, но в момента в който поръчвах, специално за Serrapeptase нямаше налични на "Doctor's Best", които изглежда са най-поръчвани и препоръчвани.
В крайна сметка, поръчах от тази:
Enzymedica, SerraGold, High Potency Serrapeptase
https://www.iherb.com/pr/enzymedica-serragold-high-potency-serra … -60-capsules/6869
Имам две питания, ако някой я ползвал и/или проучвал:
1.) Първо, изключвайки малко по-слабата потенция (100'000 SPU, спрямо 120'000 SPU на "Doctor's Best"), дали самия ензим е със същото или по-добро/по-лошо качество от "DB" ?
      Мисля, че тази марка "Enzymedica" е реномирана, но все пак....
2.) в този закупен продукт освен посочената концентрация на Серапептаза, има и немалка потенция на ензими под наименование "Protease Thera-blend" в прилично количество от 80'000 единици.
     Някой има ли идея какъв е тоя бленд и дали да очаквам нещо положително от него, или по-скоро е някакъв "пълнеж".... Казано честно имам такава нагласа за "No name" субстанции - визирам, че след като не са описали какво точно включва този бленд, по-скоро очаквам да не е нещо наистина добро....
==============
Освен от чисто любопитство (така или иначе ще се пие поръчания продукт), малко промених в движение плановете за срока на прием.... Общо взето поръчах повече накотиназа, и по-малко бромелаин (за 2 месеца) и серапептаза (при този прием по 2 капс, поръчания продукт е за 1 месец), като мислех да пия което за колкото стигне.
В последствие реших да пия серапептазата поне още +1 месец, или +2 месеца, та се чудя дали да поръчам още от същата или да търся друг вариант....
Пих по едно време на Enzymedica, защото нямаше на д-р Бест. Не намерих разлика, така че според мен става.
"Protease Thera-blend" е "смес от ензими като протеаза, липаза, амилаза и целулаза. Целта е да се смесят няколко щама от всеки ензим, за да се постигне по-голяма активност в по-широк диапазон на pH. Крайният резултат от метода Thera-blend е повишена потентност, тъй като ензимите могат да разрушат повече връзки в цялата храносмилателна система. Разнообразието от щамове също прави формулите по-ефективни" (линк: https://www.newhope.com/news/efficacy-enzymedicas-thera-blend-reconfirmed).

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 12:36 от Паци

# 684
  • Пловдив
Благодаря!
Поръчах чрез приятел от iherb.
Сега избързах и си взех едни ензими на NOW Super Enzyms. В магазина ми ги продадоха за протеолитични, но на опаковката (със скромно описание) пише да се вземат с храна.
Дали можете да ми дадете съвет - ако ги вземам между храненията, дали ще се възползвам от противовъзпалителния им ефект?

И още един въпрос. Имали ли сте някакви странични ефекти или странни усещания? От няколко дена ги пия (4 дена, 2 пъти по 1) и усещам от време на време бодежи по крайниците, в колената също.

# 685
Благодаря!
Поръчах чрез приятел от iherb.
Сега избързах и си взех едни ензими на NOW Super Enzyms. В магазина ми ги продадоха за протеолитични, но на опаковката (със скромно описание) пише да се вземат с храна.
Дали можете да ми дадете съвет - ако ги вземам между храненията, дали ще се възползвам от противовъзпалителния им ефект?

И още един въпрос. Имали ли сте някакви странични ефекти или странни усещания? От няколко дена ги пия (4 дена, 2 пъти по 1) и усещам от време на време бодежи по крайниците, в колената също.
Тези ензими са смесени така, че ще действат не протеолитично, а като храносмилателни. Така като гледам, наличието на жлъчни соли, бетаин и панкреатин, за това говорят. Най-добре е да се приемат с храната, за да не дразнят стомаха. А и като храносмилателни ще имат по-добър ефект.
Според мен бодежите в крайниците и колената не би следвало да имат връзка с приема на ензимите.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 14:44 от Паци

# 686
Няма как да действат храносмилателно, ако в стомаха няма храна, но няма да са ефективни. Също както серапептазата, натокиназата и бромелаинът ще ти подействат твърде храносмилателно, ако ги вземеш близо до хранене.

# 687
  • София
Тези ензими са храносмилателни. Или ги дайте на някой или ги приемайте с храна за да ги оползотворите. Няма смисъл да ги хабите при прием на гладно.

# 688
Привет на всички !

очаквам всеки момент да ми дойдат поръчаните ензими и взех да се подготям за приема и да преглеждам нещата, та с изненада установих едно мое недоглеждане... Anguished

Натокиназата, която поръчах се оказа някакъв комплекс.... По принцип гледам да избягвам комбота, превдид неяснотата колко точно активна съставка има в тях, но това явно ми е убягнало по някаква причина...

Та чета че продукта съдържа:
Nattokinase Complex
(Nattokinase, Protease)(2,000 Fibrinolytic Units)

Явно освен натокиназа има и протеаза... Чудя се дали обявените 2000 FU в продукта може все пак да се отнасят само за натокиназата... или ....

Продукта конкретно е:
https://www.iherb.com/pr/lake-avenue-nutrition-nattokinase-2-000 … ie-capsules/97418

Дали може да се разчита на коректност на марката (мисля, че се води някаква собствена на iHerb) и да има достатъчно активна съставка в капсулите.... Ако някой е проучвал добавката и конкретната марка де...

# 689
  • София
Щом е указано натокиназов комплекс, само произодителят знае от кое по колко. Но протеазата я добавят да усилят скоростта на действието на натокиназата, значи натокинозата ще е преобладаваща. Така разсъждавам.

Общи условия

Активация на акаунт