Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да се ОПЛАЧЕМ и да поспортуваме...през юли

  • 62 519
  • 2 129
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 210


Предходните теми, в които мрънкахме през месеците на 2020, 2021 и 2022
Добре дошли са всички, които търсят място да си отпуснат душицата и да си помрънкат.


НАШИТЕ ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Първа част - цък

Съдържание:
Скрит текст:
Френска лучена супа, препоръчана от Сирос
Белгийските гофретите на Clo
Солена баница-пица на wind and fog
Телешко с критараки от Сирос
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff, подкрепен със снимков материал
Кекс от Sissy, на снимката изглежда божествен
Зеленчукови мъфини със сирене на Sissy
Козунак от mystic woman
Козунак по рецепта на Ренко
Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от Clo
Дупени картофи от demmy
Телешки ребра с Гинес, в мултикукър от Reunion и допълнено от Philomena
Суджукакя, предложение от Сирос
Домашен течен шоколад от Thewishmaster
Сладкиш с извара и сметана от Eliff
Рецепта на Уишмастърова за пилешко, мариновано в майонеза, печено в корнфлейкс
Солени мъфини от Eliff
Сладки/солени бухти от Anyyyone
Макарони на фурна от Anyyyone
Огретен с картофи от Birdflower
Рецепта за мъфини с всякаква плънка на 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Пълнени чушки, вкл. печени и пълнени с кайма от wild poppy
Невероятен сладкиш със смокини от Anyyyone
Супа от тиквички от Сирос
Негърче от Clo
Паниране на кашкавал и топено сирене от Баба Яка
Готвено с манатарки от Salilinda
Вкусна сьомга (сьомгова пастърва) с кашкавал, на фурна от Salilinda
Бухтички на фурна със сирене от мързелче
Marillenkuchen mit joghurt  (Кайсиев сладкиш с кисело мляко) от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Рогчета от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Топла салата от thewishmaster и от Сирос
Пърленки от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Шипково вино от Salilinda
Класическа рецепта за млечен крем с ванилия от Salilinda



Съдържание:
Скрит текст:
Желе от мерло по thewishmaster
Лаваш с яйце от thewishmaster
Паниран карфиол от Pandachina
Канелони с кайма и доматен сос от wild poppy
Пържен черен дроб от thewishmaster
Крем карамел от Clo
Милинки от Баба Яка
Тайландско от JACKLIN*
Соленки от Birdflower
Ябълков сладкиш от vaychka
Соленки с кашкавал и семки от Eliff
Катми без яйца от mystic woman
Палачинки от Ули
Крекери със семена и здравословни бисквитки от st. Dobri
Добруджански бюрек от Сирос
Шоколадов сладкиш с майонеза от wind and fog, с помощта на Eliff
Маслени бисквити с шоколад от wind and fog
Телешко с дюли от Reunion
Сладки картофи от thewishmaster
Пастет от пилешки дробчета от Сирос
Пастет от Ули
Фламбиран пастет от thewishmaster
Пълнена патица с гъби от wild poppy
Бътър чикън от Ули
Пилешки пържоли от бут с топено сирене, сметана и гъби от Clo
Сладки пурички от umi zoomi
Крем карамел за 7 минути от Сирос
Топла салата с цвекло от Сирос
Домашни бургери от Anyyyone и допълнен
И пак бургери от wild poppy
Милинки по препоръка на st. Dobri
Сладки балеринки (корекомки) от Anyyyone
Бисквити с течен шоколад "Нутелоти" от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Мариноване на пилешко от Сирос и бъръльо-бъръльо
Хапки 'kfc' от demmy
Ризото от Сирос
Зелеви постни сарми от Reunion
Пилешко филе с гъби, сметана и пушен бекон от Сирос
Пържен шаран от Clo
Детска кулинарна книга от Лидъл , снимки, благодарение на Ренко
Маслени бисквити от Ренко
Яхния със свинско, царевица и зеленчуци (тиква) от Salilinda
Гръцка спанакопита от Sissy
Спаначена яхния с нахут от Salilinda
Пилешко със сос от праз и синьо сирене от Salilinda и допълнение от thewishmaster
Печена тиква с мед и орехи от Clo
Гевречета от тесто за пица от thewishmaster
Френска лучена супа от Ули и Sunshine-rainbow-lollipop
Ореховки розички от Тарталета
Коледните сладки на st. Dobri
Памук погача , изпитано отAnyyyone
Пържоли на фурна от Сирос
Содена питка за Бъдни вечер - колективен труд
Пълнени сухи чушки с боб от Баба Яка
Портокалови курабийки от mystic woman
Яйчна салата от Сирос

Съдържание:
Скрит текст:
Омлет - колективен труд
Кекс с тиква (моркови) от Salilinda
Ябълков пай от Salilinda
90 секундно кето хлебче от wild poppy
Кифлички от Anyyyone
Постна орехова майонеза от demmy
Пърленки от mystic woman и 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Паста с чери домати и фета от demmy
Рибена чорба от бакалярос и кокинопсаро, от Sissy
Пача от св. уши и крачета от мързелче
Тиганици/бухти от Clo
Супа с патешко месо от Сирос
Печен лук на фурна от Birdflower
Телешко бургиноьон от Сирос
Мързелива баница с многолистно тесто от Clo
Тесто за пица, замесена в хлебопекарна от Ренко
Пица от пиле от mystic woman
За шунката от thewishmaster
Бумбар от мързелче
Кюфтенца от рибни филета и бекон от thewishmaster
Студен сос за пържена риба от wind and fog
Бретонска рецепта за рибни филета и бекон в сос за спагети лингуини от Philomena
Пастет от thewishmaster
и Пастет от wind and fog
Сос за винен кебап от thewishmaster
Винен кебап от wind and fog
Пасирана червена леща от Salilinda
Лесен какаов сладкиш (брауни) от vaychka
Монстер Брауни от Ули
Брауни и от SkyBlue
Мързеливчинки от Eфибуш
Пристрастяващо вкусен кекс от Salilinda
Пиле с ориз и джоджен от wild poppy
Плачеш кекс от Lavatera (ядеш и ревеш)
Две рецепти за гофрети, споделени от Ренко
Кюфте пълнено с кашкавал и меко сирене Süsme peynir от Ули
Сладкиш с боровинки от thewishmaster
Бананов кекс с лешниково брашно от thewishmaster
Пълнени картофи на фурна от Anyyyone
Царевичен снакс от Salilinda
Импровизация за злояди деца от thewishmaster
Бисквитена торта с ябълки от thewishmaster
Бисквитена торта с ябълки  от Bobchita
Бисквитена торта с банани от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

Продължаваме да пишем заедно ЧЕТВЪРТА ЧАСТ
Кекс от vaychka
Скрит текст:
Панде, това е най-обикновеният кекс, би трябвало всеки да има такава рецепта, но ето я:
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко + лъжичка сода
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
4 ч.ч. брашно
1 ванилия
може малко лимонова кора за аромат
Това е дозата за нормална форма за кекс, във фраера правя половин доза в хартия за печене за 43 мин на 150 градуса. Във фурната също се пече приблизително 40 минути на 160-180 градуса.
няма форма, че във фраера пека по половин доза Simple Smile

Селски хляб в хлебопекарна от wild poppy
Скрит текст:
Мисти, хляб правя селски. Става и на програмата за тесто и после да го направиш на питка или тутманик.
570 гр. брашно (аз слагам около 600)
2 яйца
300 мл. мляко (аз слагам около 280)
1 голяма мерителна лъжица (1с.л.) захар
2 малки мерителни лъжици (2ч.л) сол
2 с.л. разтопено масло
1 суха мая (7гр.)
Първо се слагат течните съставки и разбитите яйца, солта, захарта, брашното накрая и в кладенче маята.
Хляб с айрян от Сирос
Скрит текст:
Попи, много сполучлива е тая рецепта.
Хляб с айрян
500 гр. брашно
2 яйца
260 мл. айрян
1,5 с.л захар
0,7 с. л. сол
60 гр масло
1 суха мая (7гр.)
В зависимост от брашното, големината на яйцата, може да се наложи, да досипеш брашно.
Доматената супа на Ули
Скрит текст:
Тили, ето я доматената супа.
Аз общо взето никога няма уорчестър и затова го пропускам, но винаги слагам лъжичка захар да балансира доматите. Днес сложих коконут аминос, защото имах Simple Smile И чуквам яйцата директно в тенджерата, не запичам вече в гювечета.
Кашкавален топчета (студено приготвяне) от wild poppy
Скрит текст:
Панде, давам ти рецепта на мое любимо предястие за посрещане на гости - кашкавалени топчета. Кашкавалът става на идеални стегнати топчета, предполагам е от майонезата.
https://m.24chasa.bg/Article/3442466
Козунакът на Birdflower
Скрит текст:
Сиросче, ето я рецептата за козунака:
10 гр. суха мая
125 гр. прясно мляко (топло)
100 гр. масло (олио + масло)
500 гр. брашно
щипка сол
3 яйца
125 - 150 гр. захар (150 сложих аз и пак не ми е сладко)
лимонова кора
Замесих тесто в хлебопекарната, след това оформих в съда за печена, оставих да втаса и изпекох. При оформянето сложих сушени плодове.
Козунакът на Морена, изпробвано от Clo и vaychka
Скрит текст:
https://bg-mam.ma/p/704313/24514985

И половин доза, пак на Морена, споделено от vaychka
Лайла, козунака на Морена.
https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Всичките ѝ рецепти са много успешни.
Пилешки филенца като KFC от thewishmaster
Скрит текст:
За филенцата като на КФС аз ги правя като накисвам бонфиленца или филе, нарязано на хапки в около 250 грама майонеза, смесена с горчица. Може домашна, може купешка. Оставям така за цяла нощ. После добавям сушен лук на прах и чер пипер. Овъргалвам филенцата в натрошен корнфлейкс или царевичен грис и ги мятам върху хартия за печене във фурната. Стават изключително сочни и крехки и, за моя изненада, въпреки количеството майонеза, изобщо не са мазни. Като ги изваждам, поръсвам с пушен пипер.
Пилешки бутчета като KFC от Ренко
Скрит текст:
Тази рецепта я водят оригиналната

Подправките по-точно де.
Маринова се за 20-30 минути с киселото мляко и яйцето.Отцеждат се добре,после се овалват с брашното с подправки.За повече хрупкавост се повтаряло два пъти.
Салата Колсло от Aerin /и оригинален вкус от КFC/
Скрит текст:
Най-простичката е: 120мл майонеза, 2с.л. захар, 1.5с.л. лимонов сок, 1с.л. ябълков оцет, половин чаена лъжичка черен пипер, една четвърт чаена лъжичка сол.
Объркваш ги заедно, но не бързай да ги смесваш с настърганото зеле и моркови, остави го да престои няколко часа, а още по-добре цяла нощ. Не съм я правила тая рецепта, но гледам, че е много популярна и вярвам, че е близка до оригиналната.
А, така кажи. Ето я рецептата на КФС от копикатс. Винаги, когато съм ползвала копикат рецепти, са били право в целта. Иначе, в интерес на истината не ям и никога не съм яла нищо от КФС, заради славата му тук на джънк.
INGREDIENTS
8 cups cabbage finely chopped about 1 head
1/4 cup shredded carrot about 1 carrot
2 tbs minced onion
1/3 cup sugar
1/2 cup mayonnaise
1/4 cup buttermilk
1/4 cup milk
2 1/2 tbs lemon juice
1 1/2 tbs white vinegar
1/2 tsp salt
1/2 tsp pepper
Кажи ако ти трябва превод на нещо или помощ с грамажите.
Батърмилк (мисля), е пресечено мляко. Ако не се лъжа моята майка слагаше лимонтозу, за да го получи. Така ли се прави мътеница? Не знам какво е.
Обяснено е, че заместител на батърмилк се прави от мляко и някакъв ацид - лимонов сок или оцет.
Ето рецепта за заместител на батърмилк:
За 240 мл батърмилк: в мерителната чаша се слага 15мл(1 супена лъжица) бял или ябълков оцет или лимонов сок, после се долива мляко, докато стигне чертата 240мл. Разбърква се и се изчаква 10-15 минути преди да се ползва в рецепта.
Задушени пресни картофи от Clo и Philomena
Скрит текст:
Мисте, да си изпълня обещанието.

Пресни картофи, но от най-дребните, почиствам отгоре, отгоре. Колкото да няма "рошави" кожички, повечето само им подрязвам, ако имат нещо черничко някъде. Нарязвам ги на половинки или така, ме всички картофи да бъдат еднакво големи. Избирам тенджерата с най-тежко дъно в къщи и слагам на максимална степен на котлона с малко олио на дъното (да е добре покрито с олио, но без да се прекалява). Мятам едно картофче, за да следя олиото кога е готово. Когато започне да се пържи, мятам и останалите (добре подсушени), да бъдат на един ред на дъното. Бъркам с дървена лопатка, за да не залепнат. Слагам капак и бъркам през минута - две, докато се запържат от всички страни, тогава намалявам степента на котлона на половина (от 9 на 4 при мен). Разбърквам често, като не позволявам да залепнат за дъното. След десетина минути загасям котлона и оставям така, без да отварям капака, да се задушат добре. След това ги проверявам, ако не са достатъчно меки, включвам за още малко, докато омекнат. В купа нарязвам на ситно пресен чесън, нарязан на ситно копър, сол и обърквам топлите картофи. (За такива, които не обичат пресния чесън, този на прах пак е вариант, не ухае толкова много). Мммм, грух. 🐷
Кло, ако сложиш в олиото стръкче розмарин и чубрица ще стане алафрангата.
По съвет на Philomena разнообразих рецептата тази вечер. Сложих сушена мащерка, още по време на задушаването, след като изключих котлона. Стана добре, но пък спестих чесъна и копъра. Не знам и аз защо не сложих, но беше вкусно.
Пиле с грах от Сирос
Скрит текст:
Дойде ред на манджата с грах. Запържвам долната част от пилешки бутчета. Слагам при тях лук на дребно, настърган морков, малко чушка. Запържвам за кратко, добавям сол, брашно, лъжица червен пипер, домати и доливам вода според това, колко гъста искам манджата. Варя до готовност на месото, добавям консерва грах, чубрица, джоджен, магданоз и една две скилидки нарязан чесън, и гася котлона.
Ярешко! от thewishmaster
Скрит текст:
Мързелотка, първо правиш марината като за дивеч. Която рецепта си харесаш от нета, все е ок. Поне 24 часа да престои в нея. После с много масло и подправки, каквито обичате, на бааааавен огън под фолио или в глинен гювеч поне 4 часа. После ми се обаждаш да дойда.
Ярешко! от Сирос
Скрит текст:
Рен, и аз щях и Мързето не ме подсети...
На дъното на гювеч слагам две три клончета розмарин и няколко скилидки необелен чесън. Месото омазвам с масло, сол, черен и червен пипер и го слагам върху розмарина, а върху него още едно две клончета. Сипвам вино и вода, затварям и във фурната за час на висок градус, после намалявам температурата, да се готви бавно. Накрая махам капака, да хване коричка.
Руло от тиквички с Филаделфия и пушена сьомга от TuЛи
Скрит текст:
Бабри, елементарна. Simple Smile
Настъргваш тиквичките, осоляваш, оставяш ги да се изцедят, или помагаш и с ръце, след което две- три яйца, аз слагам и пармезан, копър, може чесън, разстилаш върху хартия за печене в тава, печеш там според зависи от фурната, да стане розово- златно, вадиш, чакаш за изстине, като изстине- мажеш отгоре извара/ филаделфия/ цедено мляко, каквото ти душа иска. Следват още импровизации. Може директно след това да завиеш на руло, може да наредиш слайсове шунка, може сушени домати, може пушена сьомга. В нас всичко съм пробвала, най- се тАчи последната спомената опция. Като завиеш най- добре е да постои в хладилник да стегне още малко, може и директно да нарежеш на парчета. И воала. Наистина, най- "трудоемко" и времеемко е рендосването на тиквичките, но и то става за нула време. Лесно, бързо, вкусно.
Тиквички на фурна от Aerin
Скрит текст:
Вместо брашно, галета и пармезан. Мням!
Опитай и това, също голямо мням:
Скрит текст:
 
Питките на st. Dobri
Скрит текст:
ох и за това щях да пиша.

тази питка във фрайъра стана чудна Simple Smile намалих захарта, удължих времето, но е сууупер.


https://www.youtube.com/watch?v=LU6z4GOcl8s

и тази става чудесна. на нея забравих да намаля захарта. следващия път ще е.
https://www.youtube.com/watch?v=r2LKF4l9fH4


Фокача от Ренко
Скрит текст:
Рецептата свалих от страница във фб.

Намалих водата на 150 мл, брашното беше на око,но на толкова вода,трябва да е към 300 гр.

Tortilla patata от st. Dobri
Скрит текст:
половинка картофи, обелени и нарязани на кубчета (моите не са съвсем дребни, както се вижда) се задушават в олио.
разбиват се 4 яйца и се разбъркват с картофите.
сол и черен пипер на вкус.
сместа се сипва в намаселен тиган и се пече на бавен огън под капак.
когато всичко видимо се е стегнало се намаслява по-голям тиган (тавичка в моя случай), тортилята се обръща в него и се пече и от другата страна.

по рецепта (от нета) към картофите могат да се добавят задушени лук и/или чушки. испанката каза, че може да се сложи салам...
на всяка стъпка може да се залепи за съда. затова го правих в тефлонирани тавички, но първоначалното задушаване още ме мъчи. Simple Smile имам тенджера за остъргване.

забравих да напиша. долната "страна " е направила хрупкава коричка... мммм....



[/quote]
Баница от thewishmaster
Скрит текст:
П.П. Днес да не е баничков ден? Замесих банички с много семпло тесто - вода, брашно, сол, малко оцет. Като се омеси хубаво меко тесто, се оформят топки, които се поставят в тенджерка с топло разтопено масло, да постоят така около час. После на хартия за печене се разтегля много лесно до тънка кора. Следва плънка и печене. В момента се пекат, после ще докладвам как са, но ароматът на маслото е убийствен.
Баница по рецепта, препоръчана от vaychka
Скрит текст:
Аз правя само тази баница, но си навивам корите нормално. Става много мека и пухкава.
https://receptite.com/%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b0 … d0%b8%d1%86%d0%b0

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 03:46 от 🧡 Clo 🧡

# 1
  • Мнения: 2 647
Цоп! Първа! Да живее часовата разлика!

Кло, както винаги - благодарности за темата!

# 2
  • Мнения: 3 253
Добро утро!
Благодаря за темата,Кло!
Не спах от мисли и нерви..Станах в 5ч.Имам да стягам 2куфара-моят и на домочадието.Ще пътуваме в 2различни дестинации днес.Като парцал съм и не знам как ще смогна..

# 3
  • Мнения: 15 311
Clo, отново благодаря за темата!

Най-обичам да се събудя час и половина преди предвиденото.

# 4
  • Мнения: 238
Добро утро !  Clo Благодаря за новата тема!
                       

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 34 645
Добро първоюлско!
Ама Кло, ти не си ли спала? Simple Smile Кво става с неволите? Остави ги в стария месец, нали?

Мид, при вас как е?

Аз съм 170см и никога, ама никога не съм ходила с токчета...нито мога, нито съм искала, нито от вътре ми иде Thinking

# 6
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 34 611
кло, благодаря за темчката. Simple Smile

ако не сте забелязали

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 34 645
Някой от морските дали не ходи да посреща Джулая? Simple Smile да черпи един игрев...

# 8
  • София
  • Мнения: 7 212
Добро утро!

Благодаря за новата тема, Кло! 🤗🌷

Токчета много харесвам, но ме болят стъпалата дори на нисък ток, така че само ги гледам отдалеч. Поне нямам нужда от тях - достатъчно висока съм. Е, с един 5 см ток бих изглеждала перфектно, ама не го преживявам тежко.

Мечта ми е този Джулай да го срещна на морския бряг, но все не успявам да си организирам нещата така ( не, че се напъвам особено). И не, че ще издържа будна цяла нощ в очакване на изгрева. Ама ей тъй една романтична мечта да си имам, че всичките ми други мечти в последните години са практични и прозаични.

ДобрЕ, да даваш подробен отчет от Испания, че иначе лошо ти се пише.

Напред към месец юли! ☀️❤️🌈

# 9
  • Мнения: 3 898
Привет!
Поспахме малко повече тази нощ.Шефа още дреме,аман от тия зъби.Жегите идват, пазете се!

# 10
  • Мнения: 12 905
Добро утро.
Мерси,Кло! 🌹
Мен още от 6 часа ме тормози една муха. 😤😤😤 В 8 не издържах и станах да я трепя,но като отворих вратата сама си излезе. Аз обаче не заспах повече. А си легнах в 2,с мокра коса и ся пак ме боли гърлото. 🥺😔
Добри,и аз имам такива паяжинки на дясното око,плюс това не виждам много добре с него. Така съм от 4-5 години. 🫢 Не съм ходила на очен,кретам си. 😆
Хубав да ни е юли,както и днешния петък. ❤

# 11
  • София
  • Мнения: 16 459
Добро утро.
Благодаря за темата.

Ами как, ще си постои в болницата за сега.

Аз обичам токчета, имам, но не нося много.

Юли, моят месец, обичам го. Дано е хубав.

# 12
  • Мнения: 15 311
В България не сме посрещали Джулая. Но пък съм го посрещала на любимото ми място преди две години. От тогава във вайбър ми седи такава снимка. Там посрещаме изгревите, а през деня отиваме от другата страна на полуострова и изпращаме деня със залезите. Heart

И сега съм на морето, но сме със западно изложение и изобщо не отразяваме изгревите. Залезите също не се виждат, че има планина. Като се замисля, и без това сме прекалено угрижени и изморени от битовизми, че да мислим за изгреви и залези. Просто си почиваме. Тъжно. Поне си пуснах Uriah Heep.

# 13
  • Мнения: 2 500
Кло, благодаря за темата!
Дано юли е спокоен и пълен с хубави емоции.

Снощих пих две чаши бяло вино и главата ми се замота. Заспах в 2 и се събудих в 7.
Тази година даже не се сетих, че е Джулай.

Снощи се говорили за високи токчета. Аз съм тапичка, нямам 1.55, но не мога да ходя с токчета. Вече не се и опитвам. И често се спретвам с кецове и рокля. В момента цялата съм в рани от едни сандали Скечърс, с които така и не успявам да се спогодя от миналото лято.

# 14
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 34 611
аз се дуя, че съм 1,58, но горинич ме измери на вратата...
малеееее, страх...

Общи условия

Активация на акаунт