Гестационен диабет - тема 2

• 69 350
  • 771
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, дали може да се яде кокосов чипс, просто изсушен кокос без допълнителни овкусители?
Доста е калоричен, а при гестационен диабет е добре да се следят и калориите освен количеството въглехидрати. Та отговорът е можеш да ядеш, но по малко, не прекалявай с количеството на един прием.

А до колко трябва да се намаляват калориите? На мен нищо не ми хазаха за калориите, само да не ям захар, което аз и не правя и да огранича тестеното...

Моят случай е такъв -- сутрешната ми е висока, според мен това е често срещано, защото именно сутрин рано стават някакви процеси с панкреаса и той изхвърля захар. Забравих термина, май dawn effect или нещо такова. Лошото е, че именно на сутрешната захар не може много да се повлияе с диета. Заради това класиката е да се следи именно захар сутрин на гладно. Това показва в какво състояние е организмът.

Пробвай да вечеряш по-рано...

# 331
Луничка, да, много често срещано е точно това - проблемна сутрешна захар на гладно и стойности в норма през деня.

По въпроса с калориите - много зависи как се е хранил човек преди бременността. Не мога да дам конкретна препоръка, но мога да споделя как беше при мен - преди бременността и в първи триместър ядях по 1200-1300 ккал, които по препоръка на семейната лекарка увеличих до 1700-1800 през втори триместър и стигнах до около 2200 през трети триместър. Същевременно количеството въглехидрати се променяше наобратно - най-много си позволявах в първия триместър (богати на фолати храни), намалих след 14та седмица и след 32ра съвсем ограничих.

# 332
Нормално е сутрин да е по-висока, това е и при мен проблем. Сутрин се отделят хормони, които влияят по този начин, а е възможно и да изпадаш в хипогликемия през нощта и след това сутрин да се покачва кз. Аз ставах и през нощта да я меря, за да видим има ли хипогликемия. С диета сутрешните стойности не мога да ги оправя, на инсулин съм. Иначе с храната нямам проблем, дори мога да хапвам по малко ориз и картофи.

Последна редакция: сб, 14 дек 2019, 17:33 от alivi

# 333
Д споделя сттия за този утрешен ефект на кръвната захар.
Но бих искала да кажа, че моята сутрешна захар е по-висока от на момичето, което пита, а ендокринолозите не смятат, че е твърде сериозно...всичко под 6 се смята за гранично. Вече над 6 може да се говори за инсулин и тн. Тов го пиша, за да успокоя момичето. Въпреки това, сега, когато си гледах изследванията в 4тия месец на бременността ми, моята кръвна захар сутрин на гладно е била 4.5, а сега е много по-висока. Тя явно се вдига при мен и чета, че по време на напреднала бременност (32-36та седмица) е най-рисково с кръвната захар, най-трудно се овладява, заради участието на плацентата, която също е хормонално активна. Може би, най-дорбата стратегия е от самото начало някакво ограничение на въглехидратите.

Сутрешната захар не се влияе бързо от диета и е доста важно да е не е висока. Другото наименование на този феномен (повишена кръвна захар рано сутрин) е "Сомоджи ефект".

Ето и статията:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-a … fect/faq-20057937

Вчера на доплера и метриката, която ми направи феталнат морфоложка, ми излезна, че бебето е в 88 персентил по тегло...Водата си е още на горна граница.  явно процесът продължава, въпреки, че аз съм смъкнала тегло. Мъжът ми си дойде и сега ще се отдам само на този проблем. Не знам, за съжаление, какво може да бъде направено и постигнато от мен в такава късна седмица. Но ми прави впечатление, че всеки специалист си има свое мнение за моя случай и за някои нямам особен проблем, докато за други съм си с ГД.

Обич Синеока, много благодаря за детайлната информация, за кой ли път!

Последна редакция: сб, 14 дек 2019, 16:59 от VioletBaudelaire

# 334
Благодаря ти VioletBaudelaire,
Не бях чувала за "Сомоджи ефект" , доколкото съм чела, при гестационен диабет, КЗ сутрин на гладно не трябва да надвишава 5.1, Ендокриноложката с която се консултирах в болницата ми обясни, че от 7мия месец ще започне да се покачва КЗ до 9тия месец, затова е важно да се следи, но аз едва вчера влязох в 7ми месец и леко се притесних, значи  до края ще скача още и още...
Какво ще рече това за бебчето, което си писала "бебето е в 88 персентил по тегло"?

# 335
За бременни кз сутрин на гладно не трябва да надвишава 5.1. За съжаление не всеки лекар го знае. Моята беше над това още в началото на бремеността и въпреки че питах дали не е притеснително, ми казваха, че е ок. Чак в 22 седмица, друг лекар видя, че не е ок. Така че, опитвайте се да сте максимално информирани😊.

# 336
lunichka, 88ми персентил по тегло означава, че 88% от бебетата на тази възраст са по-малки.
Може и да трябва да е под 5,1, но поне при мен с доста по-висока сутрешна кз засега не препоръчват инсулин, а само упражнения и диета. Сутрешната кръвна захар най-трудно се повлиява от диета и по принцип, ако е много висока, се препоръчва инсулин. Но става дума за стойности над 6. Тоест, най-опасна е сутрешната кръвна, това се опитах да кажа, дано да е станало ясно, но все пак при високи стойности (над 6). Поне на мен това ми обясниха, но естествено колкото лекари, толкова и мнения, всеки да слуша своите!

В 7ми месец можеш много да направиш, за да повлияеш, защото имаш още много време. При мен нещата са на финалната права и не знам точно какво мога да постигна с диета и упражнения на този етап. Но продължавам много да се старая, де...Дано резултатите са бързи.
Искам да ви попитам вие какви упражнения точно правите? Аз гледам да ходя повечко на този етап и понякога подтичквам. Не смея да плувам, заради страх от бактерии,

# 337
Явно не съм попадала на лекар, ползващ тази терминология, понеже и ние вървим 2 седмици напред.
На мен ендокринолога никакви съвети не ми даде, освен ограничение на храната, но когато специалистът по ФМ ми откри гестационния диабет, ми обясни, че 2 часа след хранене е важно да се правят разходки, ами на мен рядко ми се получава да правя разходки след всяко хранене, но гледам поне след обяда да си извървявам едни 4-5-6 км. Разбира се ако е хубаво времето 😊 Обичам да вървя, нямам физически проблеми за да не го правя(още не тежим много) и за сега ако не вали съм навън, но след другите хранения гледам да съм активна вкъщи, нещо да върша, да съм в движение. Също се старая да пия минимум литър и половина вода, знам, че е важна, преди ми беше много трудно да го правя това. Йога за бременни може да ти е полезна... ако ти е скучно сама и където живееш организират, пробвай, в моят град има, пробвах веднъж, но това не е моето, никога не съм била фен на йогата, все се каня да повторя, но някак насила ще бъде...

# 338
Луничка, благодаря много за информацията. Аз също гледам да ходя доста, но сега ще почна и да си следя крачки или дистанция. На мен също не ми тежи нищо особено, просто защото съм доста ячка, а не, че съм слаба Simple Smile)) но просто доста се бях позанемарила откъм спорт. Много се изморявах със сина си и гледах да си полегна. Сега татко му е тук и ще се спортува.

Да, и при мен именно ФМ е най-строга, защото все пак захарта не е всичко, има значение и как се развива бебето, неговите пропорции. Моето бебе си е с много дълги крайници (99 персентил), тъй като татко му е много висок. Но е и с голямо АС (обиколка на коремчето), което е дефакто сигнал, че има проблеми самото бебче (може да е макрозомично). Самите съотношения между обиколка на коремче и обиколка на глава не са хубави при нас. Та от там  е и моят голям стрес. По принцип, високата обиколка на коремчето се свързвало с хипогликемия на бебето при раждане, което е доста опасно. Та се моля да успея да повлияя с диета за малкото време, което ми остава. Но ме е страх и да не прекалявам...
Аз по изискване на ФМ започнах и дневник да си водя всеки ден сутрешна, после преди всяко хранене и след всяко хранене. Да видим докъде ще го докарам.

П.С. при мен всички пропорции и данни за бебето от ФМ излизат със статистики къде сме спрямо другите бебчета на тези гестални седмици. От там са персентилите Simple Smile))

# 339
Violet  и при нас проблема е AC, на графиката от ФМ , точката, която показва обиколката е извън графиката... иначе ние с мъжът ми сме дребнички, но бебока е натрупал мазнинки по коремчето от този гаден ГД. д-р Сигридов ми прави Фм и обясни, че с разходките има шанс да му намаля сланинките по коремчето... много се надявам да стане, но за нещастие, няма да успея да ида на последната фетална при същия лекар, понеже няма да работи в периода, в който ми трябва... и аз съм доста притеснена от кога го имам този ГД и дали няма да има последици за бебока, понеже си изрових стари изследвания, които моето АГ ми е пускал когато съм била в 12г.с. и тогава още КЗ на гладно ми е била 5.1, но той така и не установи проблем, нито забеляза, че имам увеличени води, само каза да намаля сладки и тестени или да ги избягвам, понеже бебчето расте голямо и аз качвам повече от нужното...
Но пък вече владеем ситуацията и до края ще правим каквото е нужно.
А на мен дупанката си ми тежи, имах впедвид, че бебока още мога да го нося не е толова голям и затова си позволявам дълги разходки, ама после като наедрее още, се чудя как ще съм с разходките Laughing

# 340
  • Сан Франциско
Специално за ГД, аз трябваше задължително да правя три 20-минутни разходки, веднага след всяко основно хранене. Казаха докторите - не тичане, не туткане, а енергично крачене - жизненоважно за контролиране на диабета. И аз крачех, а вечер буквално марширувах напред-назад по коридора или правех кръгчета в хола, защото беше по ей това време на годината, тъмно, мокро, студено навън, но не пропусках. Наистина мисля, че много ми помогнаха тези разходки.

# 341
И аз в отбора на въртелите обиколки в хола вечер като беше лошо времето...като луд хамстер бях, ама пусти страх. След всяко хранене, което гледах да приключи за макс. 20-30мин., ставах и излизах на разходка, глюкомерът с мен. Като ми звъннеше алармата на кръглия час (от започване на хранене!) спитах и мерех и след това продължавах с ходенето. И моят ендокринолог това ми каза - енергично, "препотяващо" темпо, доколкото е възможно. При мен се усети разлика в стойностите, особено в комбинация с малко по-ранна вечеря.
При мен стойността се качваше между 3 и 6 сутринта (ставах да засичам по нощите) след нормална захар преди лягане. Започна ок. 32ра седмица.
Има смисъл и е възможно да се повлияе положението дори в напреднала бременност, всяко усилие в тази насока е помощ за бебето. Отделно вече за всички бременни св препоръчва разумно ограничение на въглехидратите след 32-34 седмица,  ще пусна после повече информация за това.

P.S.
 Става въпрос за т.нар. Louwen-Diät на др. Frank Louwen от университетската клиника въе Франкфурт. Дано предавам правилно информацията по спомен - в този период преди раждането се Произвеждат простагландини, подготвящи организма за родилния процес. Ако инсулинът е висок,  той се скачва с рецепторите за простагландините и в резултат раждането е по-тежко и/или продължително, отколкото е необходимо. Прилагат се принципи на умерена въглехидратна рестрикция. В ютюб има няколко негови кратки лекции (на немски, по различни теми), в амазон може да се намери и книгата му.

Последна редакция: нд, 15 дек 2019, 19:59 от Обич Синеока

# 342
Момичета, какви са референтните стойности на гликираният хемоглобин.

# 343
Обич Синеока, тази информация ме настройва  оптимистично, че колкото и да е, усилията ми не са на халос.
 А по принцип реално ли е да се повлияе на растежа на бебето в по-късна седмица (да кажем от 32-33 нататък)? И на пропорциите коремче/глава?

# 344
Честно казано,  Violet,  нямам представа доколко е възможно, може би някой с повече познания ще се включи
Радвам се,  че се чувстваш окуражена и стискам палци на теб и останалите момичета!
За размерите - ако правилно си спомням от темата, ти и мъжът ти сте висока двойка, сигурно и  двамата сте
били не много дребни при раждането - това също може да допринася.

Общи условия

Активация на акаунт