Гестационен диабет - тема 2

• 69 127
  • 771
  •   1
Отговори
# 645
  • Köln
Аз бях 2 седмици на строга диета, дори и плод не ям, но захарта ми сутрин на гладно се повиши. Минах на инсулин 4 мг. ям абсолютно същата храна , но сутрин показателите са ми още по-високи. Направо незнам какво се случва😲
Утре съм на преглед, предполагам че ще ми вдигнат дозата.
Има ли някои като мен, това дали е опасно за бебето?

# 646
Не ти стига инсулинчето. Минава време, докато се нагоди, а и с времето се увеличава.

# 647
За сега 6месец се поддържам със строга диета и метформин по предписание на ендо, но съм подготвена, че последните два месеца ще ги изкарам на инсулин. За сега поддържам сутрин до 5.1, понякога е и 4.5, но става и 5.9 при стрес. Не мога да лежа в болница,  защото гледам малко дете сама и се питам, колко излиза горе-долу инсулин за месец като цена без направление. Някой с подобен случай да каже, бебето върви с малко по-малко, околоплодните са добре.

# 648
Защо трябва да влизате в болница? Аз не съм ходила и ми даваха инсулин напълно безплатно. Може би зависи от лекаря. Не знам.

# 649
Останала съм с впечатлението, че за да изпишат инсулин по здравна каса, се лежи няколко дни в болница, където уточняват дозата, инструктират те как точно си слагаш писалката и т.н. При Яначкова се следя и за сега не съм за инсулин, но искам да знам за в бъдеще. Бебето се очаква в началото на октомври, а до тогава е много време.

# 650
Dragoness, кога прави обременяване с глюкоза? Коя гс?  И как се усъмниха в ГД?

# 651
  • София
Левемира, който е бавен инсулин и се бие вчер е 25лв за 300 единици. Обикновено дозата е персонална. Аз бях дълго време на 12, после 18 и завърших с 24.
Купувах си го с рецепта. Не ми беше безплатен.

# 652
Останала съм с впечатлението, че за да изпишат инсулин по здравна каса, се лежи няколко дни в болница, където уточняват дозата, инструктират те как точно си слагаш писалката и т.н. При Яначкова се следя и за сега не съм за инсулин, но искам да знам за в бъдеще. Бебето се очаква в началото на октомври, а до тогава е много време.
И аз бях при нея. Левимира ми го даде тя, заедно с писалката. Не съм влизала в болница.

# 653
Обременяването си го правих средата на май, около 17 седмица бях, но тъй като с първата бременност получих ГД след 30 гс, сега веднага щом видях двете чертички минах на НВД хранене, постепенно си взех глюкомер и почнах стриктно да се следя и т.н. При мен проблемът беше с първата стойност на гладно, но сега с метформин я държа до 5.1. Засега обаче.

Благодаря за отговорите, момичета. Уппокоихте ме, че не се налага болница.

# 654
Dragoness, метформина Яначкова ли ви го изписа? Anguished

# 655
Dragoness, метформина Яначкова ли ви го изписа? Anguished

Да. Моето АГ също потвърди, че не е опасно за бебето. Пия сутрин и вечер х 500 мг.

# 656
  • София
И аз знам, че не е проблем да се пие метформин, щом ви и понася...

На мен за толкова години така и не ми понесе това хапче. Вечно гадене и диария.
Много се надявам като вече родила и продължавам режима да не ми се наложи да пия метформин.

# 657
Здравейте. Някой имал ли е моя случай, а именно ужасно лоши резултати от обременяването..
0 - 5
60 -13
120 -15
Минах през 2 ендокринолога, единия не взе отношение, другия каза, че нямам никакви признаци на диабет, слаба съм доста, всички хормони са ми в норма, ГХ ми е в норма. Каза да си правя домашни замервания с глюкомер и че ако се появят двуцифрени стойности, ще го мислим. Сутрин обикновено ми е до 5.6, обичайно към 5, час след ядене 6-7, максимум 8. И ми казаха така да продължавам. Аз вече съм в 8 месец, записах час и за още един ендокринолог, понеже АГ все се чуди защо не съм на инсулин, притеснявам се да не навредя на бебето, макар че мисля че поддържам добри нива, но това обременяване ми съсипа психиката вече 2 месеца...

# 658
Сутрин и преди хранене захарта трябва да е до 5,1, а час след хранене до 7,8. Резултатите от обременяването не са добри и определено имате гестационен диабет, но със строга диета може и да не е необходимо включване на инсулин. Никакво бяло брашно, бяла захар, картофи или ориз, наблягайте на месо и зеленчуци и се следете с глюкомер.

# 659
Момичета препоръчайте добър ендокринолог в МД. Знаех за много добра лекарка там, но ми убягва името.

Общи условия

Активация на акаунт