Гестационен диабет - тема 2

• 69 121
  • 771
  •   1
Отговори
# 660
  • Terra incognita
Здравейте, от 3 месеца се боря с гестационния диабет, остават ми почти още толкова и вече, честно казано, усещам, че губя контрол. Живея в чужбина и тук държат много на контрола на кръвната захар. Още в началото ми дадоха диета от 1800ккал, но адаптирана към тяхната кухня, а аз предпочитам да готвя българска кухня и се опитвах да нагаждам нещата.
Обикновено след закуска ми се завишава захарта, а от известно време закусвам по диетата.
Ето пример:
Закуска- 30гр сухар, или крекер, или оризовка+ чаша чай, или мляко, или 125гр кисело мляко.
Междинна- 150гр плод + 15гр сухар или крекер, или 2 ореха и 15гр сухар или крекер, или 125 гр кисело мляко с 15г крекер, сухар.
Обяд: 60гр паста/ ориз/ кус- кус/ качамак/ варива, или 80гр пълнозърнест хляб + 100 гр пилешки гърди/ 150гр риба/ 2 яйца/ 80гр сирене + зеленчуци + 50гр пълнозърнест хляб
СЗ- като междинната
Вечеря- по образец на обяда
Днес на консултацията с диабетолога имах неблагоразумието да споделя, че понякога за закуска ям яйца и сирене. Направиха ми забележка да се придържам към диетата. Не бивало да ям яйца на закуска, защото по- късно през деня вдигали захарта, което за мен беше изключително странно. Ако им ям сухарите и крекерите, захарта ми се вдига, ако ям както аз си знам- яйца, сирене, зеленчук и малко количество въглехидрат- всичко ми е наред. Объркана съм, ама много. Овесените ядки също категорично ги отхвърлиха.  За капак ми дадоха още 2 седмици, за да си изготвя дневник на храненето, искаха да ми назначат инсулин.
Въпросът ми е към бъдещите майки с гестационен диабет, спазвате ли някакъв специалвн режим, с какво се храните и как поддържате захарта?

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 23:14 от VickyTaylor

# 661
  • София
Шах! Че това е изцяло въглехидрати! Как ще се пазиш от диабет така?
Виж темата за НВХ.
Примерна закуска - кисело мляко с мюсли.
Обяд - месо и салата.
Вечеря - месо и салата.
Супер е да ядеш яйце или сирене на закуска. Всъщност ти май си знаеш какво да ядеш.

# 662
  • Terra incognita
Нвх не е ок при бременност. Трябва да присъстват и сложни въглехидрати. Но аз съм тотално объркана. Все пак диетата е изготвена от нутриционисти, изписва се на всички бременни с диабет.
Оначе мен много ме дразнят тия сухари с мляко за закуска. Искам нещо свежо и питателно. Оффф...

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 23:21 от VickyTaylor

# 663
Имаш прекалено много въглехидрати. Аз дето нямам ГД, не си позволявам да ям толкова много кракери, сухари и хляб.

# 664
  • Terra incognita
Там е работата,че аз не ги ям, освен на закуска, а те настояват на тази диета. Ако ям въглехидратите, посочени в диетата, захарта ми ще иде в облаците. Гледам да ям повече белтъчини и зеленчуци и по- малък дял въглехидрат. Хапвам и плод като междинна+ ядки. Проблем ми е закуската, не знам какво да ям.
Пробвах днес да ям умален вариант на диетата:
З. 3 пълнозърнести крекера + кафе
Междинна- няколко лешника
О. Купичка супа топчета- салата от домати и маслини
СЗ. Малко диня и сирене
В. Шепа паста- зелена салата с риба тон и маслини
Само да напиша за динята, че съм си мерила КЗ 1 час след яденето й и е в норма. А и не беше никак сладка.

# 665
Може би наистина трябва да минеш на инсулин?

# 666
Миленеира, аз съм ходила при д-р Йонкова. Работи в Майчин дом. Много съм доволна, но съм ходила в частния й кабинет, нямам представа дали преглежда в самия МД. Мога да дам подробности и телефон на лс.

Момичета препоръчайте добър ендокринолог в МД. Знаех за много добра лекарка там, но ми убягва името.

# 667
  • Terra incognita
Може би наистина трябва да минеш на инсулин?
Говорим за стойности, обикновено след закуска между 7,2 / 7,8 + малко

# 668
Защо тогава искат да ти назначат инсулин?

# 669
  • Terra incognita
Защото според тях често стигам до тези стойности. (Повечето закуски )Изключително рядко съм вдигала над 8, да речем. Единични случаи, просто.
Едно време със сина ми таванът беше 7,8, а сега гледам, че ми маркират като високи и стойности =, или по- големи от 7,2.
Ако си ям яйца и зеленчуци на закуска, всичко ще е наред, но ми казват, че не е правилно.
Тотално съм объркана.
Преди 2м правих ФМ при един лекар, нямащ нищо общо с болницата, в която се следя. Еми не спря да дудне, че трябва да пазя стриктно диетата, а като разбра, че съм яла сирене на закуска, направо щеше да припадне. Не спря да опява колко много съм качила (+5кг) и за този срок не би трябвало да имам промени в теглото.
Много са ми странни тия лекари тук, аз ли много ям, или те малко ядат. Определено има голямо разминаване в начините ни на хранене.

# 670
  • Сан Франциско
Ти направо ме закопа с тези яйца и сирене. На мен диетата, изготвена от диетолог, препоръчваше за закуска една препечена филия черен хляб с козе сирене и варено яйце. Както ги обичам, така ми бяха втръснали, че година след това не поглеждах ни яйца, ни козешки продукти. Зеленчуци, кафе, чай бяха “свободни”, т.е. можех да ги ям/пия по всяко време. Плодове в никакъв случай с първото хранене за деня. Писала съм преди време примерно меню. Накрая ми се ревеше с глас, като магаре, но е факт, че успяхме да контролираме диабета само с диетата, въпреки че беше доста тежък.

# 671
Изглежда има различни теории за диабета - бях гледала едно "веганско" клипче в Нетфликс, в което обвиняваха млякото и яйцата за диабета, а захарта и хляба били ок Rolling Eyes Не знам, не може ли да ги излъжеш, че им ядеш сухарите, в крайна сметка не е ли важно да не вдигаш захарта (а яйцата и сиренето очевидно не я вдигат)... Мн странно
Аз с моя ГД малко се обърках - хем не спазвам много стриктно, всеки ден си ям череши примерно, сладолед често ям, а захарта ми сутрин по последни изследвания е малко под 4...чак се притесних, че много е паднала Grin

# 672
  • Terra incognita
Знаете ли дали и как инсулинът вреди на бебето? Много съм притеснена, страх ме е да не навредя на бебето, ако се наложи терапия.

# 673
  • София
Инсулина не вреди на бебето Simple Smile

Ето едно примерно мое меню в последния триместър:
- закуска: протеин за бременни с бадемово мляко. Чаша кисело мляко, малко сурови ядки.
Или
Протеина, 25гр ръжен хляб със сирене и маслини и краставица.
- обяд:
Месо/риба/яйца/млечни (белтъчини) + салата + 25гр ръжен хляб (с квас)
Понякога вместо хляба: половин зелена ябълка (като десерт). Можеше вместо хляба да ям две-три супени лъжици ориз.
Ако ям боб или леща, не ям хляб на това ядене и това е максимум 1-2 пъти седмично с бобовите.

- вечеря - като обяда

Междинни хранения съм избягвала да имам, рядко огладнявах до толкова, че да се налага да ям. Ако съм ядяла съм гледала мининум въглехидтати.

От плодовете освен зелена ябълка и ягоди, но и те бяха в доста оскъдно количество.
Диня е абсурд, толкова захари има ...
Прясното мляко е абсолютно забранено и то..

Между храненията спазвах минимум 4 часа пауза.

В общи линии е това

# 674
  • Terra incognita
В протеина и бадемовото мляко няма ли много захар и подсладители?
Иначе динята не е толкова лоша, колкото я изкарват. Лично съм се тествала след ядене на диня, повече от 6 и нещо не ми видига и то за доволно количество. Ябълките и кайсиите, например, повече ми я вдигат.

Общи условия

Активация на акаунт