Поглед и от другата страна----Аз съм СВЕКЪРВА

• 26 222
  • 235
  •   1
Отговори
# 165
Каквото и да правиш,като свекърва си по презумпция виновна.

# 166
Точно това съм си мислила, че каквото и да правя съм си все виновна....А ако не правя нищо, пак ще съм си виновна, но поне ненатоварена и отпочинала....Кое е по-добре---да се стремя да помагам или да си стоя спокойно отстрани?

# 167
  • Sofia, Bulgaria
Точно това съм си мислила, че каквото и да правя съм си все виновна....А ако не правя нищо, пак ще съм си виновна, но поне ненатоварена и отпочинала....Кое е по-добре---да се стремя да помагам или да си стоя спокойно отстрани?
Според мен най-добрата тактика е да помагаш когато поискат иначе стоиш настрани.Имам една колежка звъни на снаха си в петък да я пита дали иска да гледа детето , ако каже да го гледа , ако не не досажда.И така си нямат разправии, но живеят отделно при вас не знам как е не прочетох цялата тема.Или другия вариант е да седнете и да си поговорите, но не знам дали е по-удачния вариант.
Успех ви желая

# 168

На първо място когато сина ти и снаха ти те помолят да гледаш внучето за да излязат за 2 часа, не ги питай като им се излиза защо са правили деца, както направи с нас преди няколко страници, а ако имаш възможност и желание се отзови, а ако нямаш - откажи тактично без да цъкаш с език - как така може ОЩЕ да им се живее на тия хора, дето вече са станали родители...

И в този пост май сама си отговаряш, като искаш да си отпочинала и ненатоварена бъди си. Не си им длъжна с нищо, ама после недей да очакваш и нищо на среща в момент, в който ти имаш нужда, щото представи си може да дойде и такъв...

# 169
Ще дойде такъв момент, дето и аз ще имам нужда...няма как, ще  остарея....Но нали всеки знае старата максима от преди доста години----ЕДНА МАЙКА ЩЕ ОТГЛЕДА ДЕСЕТ ДЕЦА, НО ДЕСЕТ ДЕЦА НЕ МОГАТ ДА ГЛЕДАТ И ЕДНА МАЙКА. Това важи в пълна сила и в наши дни.

# 170
Е, чак пък толкова. Бабите не са длъжни да гледат внуците. Обаче е съвсем нормално и човешко да помагаме един ден на родителите си. Дай сега, защото не гледали внуци, да ги зарежем като остареят. Много сметкаджийско ми се вижда.
Погледнато реално, който има деца е длъжен да си ги гледа. Ако бабите решат и могат, нека помагат. Ако няма баби, има гледачки. Ако и такива няма, ми приемат родителите положението и намират начин да се справят.

# 171
Разбира се, че не са длъжни. Ама детето ти като стане родител да не би да престава да съществува вече за теб? Законово не си длъжна и името на внуците да знаеш сигурно, ама не е много човешко ако сина ти или дъщеря ти те помоли да гледаш внучето за 2 часа за да отиде еди къде си или за да си почине да се правиш на ударена всеки път и да отказваш. Не казвам и че бабите трябва да са на повикване, те си имат свой живот, ангажименти и т.н. но пък ако всеки път се правят на разсяени когато аз имам нужда от тях, с чиста съвест ще се направя на разсяена ако те ме потърсят за нещо. Пък нека да е сметкаджийско.
И нека да е ясно въобще не говоря за ОТГЛЕЖДАНЕ на децата от бабите! Безкрайно съм против! Говоря за помощ от време на време за колкото има сили и желание. Все пак освен да помогнеш на собственото си дете е редно да имаш някакво желание и да общуваш с внучето, нали така?

# 172
Майка ми и свекърва ми работят. Работим и ние. За мен е безумно да искам да ми гледат детето, за да си почина, защото те също имат нужда от почивка. Ако е нещо спешно и наистина необходимо, да. Ама да им дам детето, а аз да лежа на дивана - ми не.
Представи си само. Едната седмица аз да си пратя детето. Втората седмица сестра ми да си прати децата. Ами на края на третата седмица майка ми ще е без грам сили.
Ако имат желание и сили, ок нека помагат. Обаче ако нямат, не бих се сърдила и не бих им обърнала гръб след време.

# 173
Това си е твое решение. Аз пък съм с детето си 24 /7 откакто се е родило, тъй като още съм по майчинство. Ако някога искам да си чуя мислите или да изпия едно кафе с мъжът си трябва това дете да бъде оставено да го гледа някой друг за 1 час и най - логично е това да е баба му. Ако тя не иска бих търсила други варианти. Не очаквам да ми гледат детето всеки уикенд, а 1 - 2 пъти месечно ЗА НЯКОЛКО ЧАСА, не дни!!!
Аз и на съседката детето съм взимала понякога защото няма роднини тук, мъжът й работи в друг град и понякога не се прибира по 2 седмици. Ако трябва спешно да отиде някъде не зъболекар или дори до магазина в най - големия сняг или да си свърши нещо друго ми го носи да играе с моето.
И на братовчедката ми децата съм взимала от ясла и т.н. Човешко е. Щом на чужди хора бих помогнала не мога да си представя да отказвам системно на дъщеря ми да гледам собственото си внуче!

А и пак питам - бабите не искат ли да общуват с внуците си във вашия случай?

# 174
Имат, разбира се, но нашите са надалеч. Затова казвам, че понякога няма как да стане и не винаги има възможност. Това, обаче не означава, че когато те имат нужда от помощ, трябва да обърнем гръб, защото не са ни гледали децата.

# 175
Е да, едно е да няма възможност, друго е да няма желание обаче.

# 176
  • Най-красивата страна
В момента много ми се иска да се преместим при свекървата.
Не защото много я обичаме.
Тя е инвалид,състоянието и се влошава.Плащаме на една болногледачка за 8часов работен ден.Идва и медицинска сестра 2 пъти седмично.
Сега обаче виждам,че свеки не може да остава сама през нощта.
И трябва да намерим още една болногледачка за нощна смяна.
Ако живеехме заедно ,щяхме да спестим много пари.
Но мъжът ми не иска и да чуе.
Мислили сме и за хоспис,ще ни излезе много по-евтино.Но свеки не иска.

# 177
По-евтино ще ви излезе да платите с пари, не с вашите нерви и здраве.

# 178
  • София
По-евтино ще ви излезе да платите с пари, не с вашите нерви и здраве.

Т.е свекървата е нещо като "опасно за живота" ли?  Wink

# 179
А мислиш ли, че е много полезно да вземеш у дома човек, който може да вдига къщата по тревога всяка нощ? някои старци са с променен режим, може да будува цяла нощ и да иска компания.

И да, може да ти скъсят живота.

Общи условия

Активация на акаунт