Поглед и от другата страна----Аз съм СВЕКЪРВА

• 26 214
  • 235
  •   1
Отговори
# 180
Вени, мъжа ти защо не иска да приберете майка му във вас? Какви са му доводите?

# 181
Мъжете, често са по-рационални в тези решения - отглеждане на тежко болен. Защото разсъждават разумно, а не емоционално или спестовнически.
И особено, ако имате деца, или такива са вече на път, един възрастен тежко болен, може да ви съкрати животеца значително.

# 182
Вени, тя няма ли някоя роднина - братовчедка, племеница, - която да се съгласи да живее при нея срещу заплащане.

# 183
Вени, точно тези пари не бих пестила на твое място, освен ако не съм много притисната финансово. Денонощното гледане на инвалид с кофти характер може да те вкара в гроба преди него.

По темата, забелязвам, че диалогът, който свекървата води с Калина е лишен дори от минимален опит от страна на свекървата да разбере съвсем умерената и разумна позиция на Калина. При това положение, намирам за съвсем излишно да ѝ давам съвети как да е добра свекърва. Безсмислено е.

# 184
Вени, точно тези пари не бих пестила на твое място, освен ако не съм много притисната финансово. Денонощното гледане на инвалид с кофти характер може да те вкара в гроба преди него.

По темата, забелязвам, че диалогът, който свекървата води с Калина е лишен дори от минимален опит от страна на свекървата да разбере съвсем умерената и разумна позиция на Калина. При това положение, намирам за съвсем излишно да ѝ давам съвети как да е добра свекърва. Безсмислено е.

Мисля, че на свекървата и е писнало на .... да гледа самата снаха + синчето си, защото момичето живее в тях от ученичка. Колкото и да ми е странно, защо някой би приютил ученичка. Та не е нормалния случай на свекърва. Просто и е писнало от всичко.

# 185
Е то, малко е късно да се чудиш как да си добра свекърва, след като вече си "осиновил" снахата от ученичка. Най-добре да отбие бебетата- снаха и син.

# 186
Добавям към наръчника за добрата свекърва, изхождайки от моя опит:
1. Можеш да даваш съвети, дори непоискани, но не настоявай да се прилагат. Интелигентният човек ще те чуе и ще обмисли съвета. За да не го приложи, значи има конкретна причина.
2. На гости се ходи след изрична покана.
3. Снахата е външен човек и с нея не можеш да се държиш "натурално". Понякога малко лицемерие помага, за да се запазят добрите отношения. Искреността невинаги се приема като такава, а по-скоро като липса на възпитание.
4. Не настоявай снахата да те нарича "мамо". Ако тя желае, ще го направи и без да го настояваш.
5. Не подлагай на съмнение уменията на снахата да бъде майка. Ако имаш такива, запази си ги за себе си. Тя и синът ти са хората, носещи отговорността за детето.
6. Не критикувай обстановката вкъщи или домакинските умения на снахата. Не си в обувките на тези хора и не знаеш за какво нямат време.
7. Не настоявай да се грижиш ти за детето, защото смяташ, че родителите му (в частност майката) не могат да се грижат за него.
8. Не смятай, че ако външният вид на сина ти не е приемлив, за това е виновна жена му. Жената не е камериер/ закупчик/ детегледачка на сина ти.
9. Семейството на сина ти не е съставено от две деца. Позицията на възрастта невинаги е позицията на знаещия.
10. Дори и израснала при различни условия и в семейство, различаващо се от твоите представи, не означава, че снахата е с интелект на зелена еуглена. Това е изборът на сина ти.
11. Не се прави на по-изискана и изтънчена от снахата, защото е проява на снобизъм и предразсъдъци и отстрани може да изглежда смешно.
12. Хобитата и ранноезиковото обучение на децата се определят от техните родители и според техните разбирания. Бабата има право на съвещателен глас, без да натрапва мнение.
13. Бабата не е най-безценния дар на природата и в 99% от случаите младото семейство не изпада във възторг, ако иска да се присъедини към семейната почивка.
14. Младите не чакат бабата за закупуване на играчки/дрехи/консумативи/лекарства. В общия случай сами се грижат за това. Хубаво е да се пита при избора на подарък или поне да не се подаряват обемни и шумни играчки.
15. Принципите на детска хигиена, захранване и лечение на децата са се изменили от 70-те/80-те години насам. Хубаво е да се отчита този факт.

Много е важно за мен номер 2, казвам го от лош опит с обратното (потенциална снаха).

# 187
Е то, малко е късно да се чудиш как да си добра свекърва, след като вече си "осиновил" снахата от ученичка. Най-добре да отбие бебетата- снаха и син.

Тя да ги отбие ама, за това трябва да ги захрани. А пък както гледам са се залепили за ненката и отдавна и няма оттърване. Просто и личи на горката, как и избива нервата, още от постовете, че снахата пуши, като комин. А сега, като се сети, че и поколението им трябва да гледа и ...

# 188
Банално е, но каквото сам си направиш...

# 189
Дори в нейния случай, тя трябва да търси кой да гледа родителите, изобщо не стои въпроса с бебето кой ще се занимава Simple Smile

# 190
Набутала се е брутално, спор няма. Ако задундурка младото семейство барабар с бебето-лошо. Ако ги отбие, пак лошо-ще гракнат възмутени каква безсърдечница е. На нейно място, бих ги оставила да грачат.

# 191
Абе и да ги оставя да си ""грачат"" все е тая. Аз единствено се притеснявам за здравословното състояние на бебето при пушене на по 30 цигари на ден...които може би са и повече от 30..Имаше в сайта мнения, които казваха, че преувеличавам с броя цигари, но не е така...При всяка запалена цигара, сърцето ми се бунтува, мълча, но понякога правя забележки и получавам отговор---сега пия кафе и с кафето пуша...точно обядвах и след обяда ми се пуши..И един ден попитах---когато се роди бебенцето и като го кърми, дали ще спре цигарите? Отговора буквално беше---не знам дали ще мога.Sad(( Какво да правя? Аз искам да имат здраво дете, а не през седмици да е на лекар вместо на детските площадки. Много ми е болно.

# 192
Снаха ти си е пройдоха, ти какво очакваш от ученичка, която се заселва в чужди хора? Ама и ти като си я взимала, да си мислила ... По-добре гледай себе си, защото ще те продадат и ще те изпушат/изпият някой ден.

# 193
Не е безотговорна, дори напротив, само пушене по време на бременността ме притеснява. добро дете е.

# 194
Но си е, как да кажа или безволева или инат, не знам точно.

Общи условия

Активация на акаунт