Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 101 279
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Ще има апартаменти за всички:

Строителството отчете небивал ръст през януари
През януари 2018 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" е с 5.1% над равнището от предходния месец и с 24.2% по-висок спрямо януари 2017 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

# 136
  • София
Прекаляват вече. Жалко че не ни останаха за продаване в София. Пазарът в момента е супер за продавача Simple Smile

# 137
Има и небивал ръст на необслужвани кредити за строителство, както и на публични задължения на строители в момента Wink

# 138
  • София
Аз където съм привърженик на НС, и всички съпътстващи неща, направо съм в потрес какво се случва на пзара.
Днес платих данъците. За единия апартамент не беше платен 2017 година. Нормално ли е от 490 лв да е станал с лихвите 560. Както и да го смятам това е лихва над 10%  Shocked

# 139
Има и небивал ръст на необслужвани кредити за строителство, както и на публични задължения на строители в момента Wink
На практика почти всичко, което съм гледала като НС и беше останало на пазара, беше с ипотека от инвеститора. На мен ми се обясняваше, че аз трябвало да я сваля, той нямал пари представете си....

# 140
На практика почти всичко, което съм гледала като НС и беше останало на пазара, беше с ипотека от инвеститора. На мен ми се обясняваше, че аз трябвало да я сваля, той нямал пари представете си....
Това е доста странно, аз като търсех попадах все на строители със собствени средства, които със завидно самочувствие ми казваха “ако не го вземеш (и платиш) сега, след месец-два ще вдигнем цената, така и така ще се изкупи”. Но може и да не съм попадала на такива строители,защото гледам да проверявам имотите на възможно най-ранен етап и ако има ипотека, обикновено подминавам имота. Не че е кой знае каква пречка, просто има достатъчно чисти имоти, за да се занимавам да купувам ипотекиран. Особено на тези космически цени сега.

# 141
Аз където съм привърженик на НС, и всички съпътстващи неща, направо съм в потрес какво се случва на пзара.
Днес платих данъците. За единия апартамент не беше платен 2017 година. Нормално ли е от 490 лв да е станал с лихвите 560. Както и да го смятам това е лихва над 10%  Shocked
Мисля, че лихвите за тези данъци са високи. Преди няколко години /3-4/, реших, че мога да изчакам до септември, и тогава видях, че лихвата е доста висока, но не съм проверявала точно колко е. Е, от тогава гледам да си плащам или в срок, или най-много месец-два по-късно.

И малко офф, но пак свързано с темата за данъци или плащания към държавата и промени в някои нормативни документи или обстоятелства, за които не сме уведомявани масово, независимо, че по новините научаваме и кой какви прашки носи. - Преди около 3 г. дадох един билет от талони за ГТ на сина ми, но беше 8-ми, без да му дам и 10-ти. Той, по-това време ползваше само колата си и не беше наясно с глупавите изисквания, има контрола, не му признават билета, той няма 40 лв. кеш в себе си да си плати глобата, съставят му акт. Аз го взех от него, но честно казано не разбрах точно такъв акт къде трябва да се плати, реших, че ще получи някакво уведомление, което не стана и нещата останаха така. Днес ми се обади, че заплатата му е запорирана, акта е предаден на ЧСИ, и за да не влизам в повече подробности, при 100 лв. глоба заради това, че е имал билет, но не е бил с ... и за 3 години лихвата е 150 лв., т.е. трябва да плати 250 лв. Всъщност това не било лихва, но имало нова наредба, че някакви актове към някакви организации/институции, били станали процент от минималната работна заплата или нещо подобно - това са му обяснили от фирмата на ЧСИ. И, всъщност никой не е длъжен /по закон?/ да го уведомява с препоръчано писмо, можело просто да се сложи бележка, пък кой видял, видял, кой взел, взел, вятърът я е издухал.... важното е държавата да си получи вземанията /и в този случай вземането си е "бая" голямо/.

И още нещо интересно /за обща култура/ - от фирмата на ЧСИ са му казали, че държавните/общински институции им дават документите точно за такива вземания - конкретно за тази фирма, те са получили около 6000 бр., миналата есен, започнали са да ги обработват, неговото писмо е от края на януари т.г., но конкретната реакция /запорирането/ е сега, и че всъщност самата фирма на ЧСИ получава само 12 лв. на акт.

Та, така - да се информираме за прашките или ...иците на някоя си, но, и да не забравяме, че има и по-важна информация, която явно трябва сами да си я намираме.

# 142
  • София, Bulgaria
Това е доста странно, аз като търсех попадах все на строители със собствени средства, които със завидно самочувствие ми казваха “ако не го вземеш (и платиш) сега, след месец-два ще вдигнем цената, така и така ще се изкупи”. Но може и да не съм попадала на такива строители,защото гледам да проверявам имотите на възможно най-ранен етап и ако има ипотека, обикновено подминавам имота. Не че е кой знае каква пречка, просто има достатъчно чисти имоти, за да се занимавам да купувам ипотекиран. Особено на тези космически цени сега.

А не трябва да ги подминавате, една сграда да има доказано осигурено финансиране е по-добрият вариант. Естествено то се дава срещу ипотека на терена и на апартаментите, като се плаща по етапно по време на строежа. Колкото и да са "дашни" банките в момента, строителите ги прекарват през яка цедка и не е толкова лесно да получат финансиране.
За мен другите, които са строят с лични средства са ми по-притеснителни, от къде да знам, че на истина имат пари. А и както правят в момента се награбват с няколко обекта, които строят едновременно...
Абееее..... това купуването на зелено си е...голям филм, но масово се купува точно така.
Аз бих купила на зелено от 2-3 фирми и то защото първоначално даваш минимален ангажимент макс 10% , останалото е след акт 16. Сделки на зелено с мои клиенти не съм имала, освен в горните случаи и ми е супер спокойно. Не мога да си представя да го мисля година и половина, дали ще я завършат сградата или не. Факт е, че вероятността да не бъде завършена дадена сграда е малка, защото имотите наистина се продават още в най-ранен етап, ама знам ли кой, как управлява паричните си потоци и дали парите събрани от продажба на една сграда няма да отидат за следващия проект и т.н.

# 143
законната лихва е олп плюс 10 процента, по въпроса с данъците

# 144
Днес ще има протест на хората от кв. Витоша срещу липсата на инфраструктура. Сега го чух по ТВ.

# 145
jfjallen, това дето са ви разправяли в кантората на ЧСИ-то са пълни глупости.
Първо - глобата е санкция, а на санкцията лихва не тече.
Второ - наказанията имат давност за изпълнение, може да си я проверите и сами.
Трето - това с процента от минималната работна заплата е някаква пълна измишльотина.
Четвърто - ЧСИ-то не печели само 12 лева на акт. Неговите такси са пропорционални на материален интерес.
Пето - длъжен е да ви изпрати покана за доброволно плащане преди да запорира каквото и да било.
Има и шесто и седмо и осмо.. Но ще трябва да ви таксувам вече Simple Smile

# 146
  • София
законната лихва е олп плюс 10 процента, по въпроса с данъците
Не го знаех това. Абсолютно нечестно е това. Когато чакахме с месеци да ни се възстанови ДДС на новата фирма никой не ни плати нищо  Tired

# 147
Томева, по въпроса с ипотеките - да, не са страшни, ама в тоя конкретен случай бяха три, наложени върху група имоти и въобще не беше ясно колко точно тежи върху този ап-т, който искам да купя. Като алтернатива въпросният поиска 100 х. евро?1? капаро да благоволи да си свали ипотеките, имотите са собственост на дружество със 100 лева капитал и....така. Няколко адвоката и двама нотариуси се видяха в чудо от така наложените ипотеки и бизнеспредложението на господина. Просто исках да се знае, че ипотеката не е порок на имота, когато всичко е чисто и ясно. 

# 148
jfjallen, това дето са ви разправяли в кантората на ЧСИ-то са пълни глупости.
Първо - глобата е санкция, а на санкцията лихва не тече.
Второ - наказанията имат давност за изпълнение, може да си я проверите и сами.
Трето - това с процента от минималната работна заплата е някаква пълна измишльотина.
Четвърто - ЧСИ-то не печели само 12 лева на акт. Неговите такси са пропорционални на материален интерес.
Пето - длъжен е да ви изпрати покана за доброволно плащане преди да запорира каквото и да било.
Има и шесто и седмо и осмо.. Но ще трябва да ви таксувам вече Simple Smile
Така е /за таксуването/, знанието струва пари:laughing:
Аз го оставих той да си уточнява нещата, защото вече е достатъчно голям, и това беше, което той ми каза. Сега погледнах документите, които са му дали от фирмата му на какво основание му запорират заплатата - Покана за доброволно изпълнение, на основание на влязло в сила наказателно постановление..., задължението му по изпълнително дело.... и конкретната разбита сума - 100 лв. глоба, 143 лв. разноски по изпълнението съгласно закона за ЗЧСИ и 12 лв. Такса по тарифата за ЗЧСИ.

Както и да е, не е по темата, просто го споделих по принцип, как може от някакво незначително нарушение за стотинки, да ти се появи задължение от 255 лв., без да има ясни критерии как трябва да бъдеш уведомяван, за да не се стигне до това.

# 149
  • София, Bulgaria
Томева, по въпроса с ипотеките - да, не са страшни, ама в тоя конкретен случай бяха три, наложени върху група имоти и въобще не беше ясно колко точно тежи върху този ап-т, който искам да купя. Като алтернатива въпросният поиска 100 х. евро?1? капаро да благоволи да си свали ипотеките, имотите са собственост на дружество със 100 лева капитал и....така. Няколко адвоката и двама нотариуси се видяха в чудо от така наложените ипотеки и бизнеспредложението на господина. Просто исках да се знае, че ипотеката не е порок на имота, когато всичко е чисто и ясно. 

Нямам предвид конкретен случай, защото не знам какъв. Щом сте проверили, значи не става сделка с този конкретен имот. При наличие на ипотеки без значение колко са, за да се прецени възможността за покупка или не, трябва да се предоставят гаранционни писма от кредиторите, в които се посочва размера на задължението към тях, при погасяването, на което те ще дигнат ипотеката. В конкретния случай, до колкото разбирам ще направят частично заличаване.  Но щом са Ви консултирали, че не може да стане сделка, най-вероятно има и други обстоятелства.

Общи условия

Активация на акаунт