Перилни препарати и омекотители – 52

• 81 411
  • 726
  •   1
Отговори
# 585
Ползвам основно Персил във всички разновидности - прах, течен, капсули, дори може да се каже , че предпочитам праха от Турция.Ариел купувам много рядко, когато е на промоция, но за мен е прехвален и особено ме дразни миризмата на капсулите.Скоро случайно попаднах на дистрибутор на Изи и въпреки предубежденията ми , взех една опаковка от този , който го рекламират в момента супер лек и концентриран 800гр.=20 пранета, много съм доволна и минавам на него, сега си взех прах за 50 пранета и 5л.течен, омекотителя също е много добър.

# 586
Аз обичам малки опаковки до 20 - 30 пранета, защото прахът старее. Иначе си заслужава цената тази опаковка.

А ако е течен, дали пак го има този проблем? Преди време ми беше останал един течен LEX, който оставих, заради сладникавия аромат, като резерва за всеки случай, или за пускане при програма за самопочистване. Близо година, от както го купих ми се наложи за последен път да ползвам от него, защото персила, който обичайно употребявам бе свършил, та не забелязах разлика в резултата на изпиране след дългия престой.

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 06:45 от BM21

# 587
  • София
Може да ви прозвучи странно. Преди време ми беше останал прах за пране Ланза, който беше престоял няколко месеца, не ми переше и остана за почистване. Свърши ми другият прах и от няма на къде пробвах - явно престоят добре му се беше отразил, защото переше по-добре. Този експеримент втори път не бих го направила, но опеределено се очудих.
Искам да попитам по колко мл омекотител Сано добавяте към прането? Дадоха ми отсипано да пробвам, но забравих да попитам за дозировката.

# 588
  • Русе
Аз обичам малки опаковки до 20 - 30 пранета, защото прахът старее. Иначе си заслужава цената тази опаковка.

А ако е течен, дали пак го има този проблем? Преди време ми беше останал един течен LEX, който оставих, заради сладникавия аромат, като резерва за всеки случай, или за пускане при програма за самопочистване. Близо година, от както го купих ми се наложи за последен път да ползвам от него, защото персила, който обичайно употребявам бе свършил, та не забелязах разлика в резултата на изпиране след дългия престой.
Течните перилни препарати са с по-малък срок на годност от праховете.

# 589
А ако е течен, дали пак го има този проблем?
Разбира се. С времето определени съставки се разрушават. При праховете това са избелителите и ензимите, а при течните, понеже не съдържат избелители – ензимите. Праховете са доста по-стабилни във времето от течните, ако се съхраняват на сухо.
Това, че срокът на годност на перилния препарат е изтекъл, не означава, че спира да пере. Нищо подобно. Основните съставки, които дават перилните качества, не се разрушават, а това са именно ПАВ. Просто качеството на изпиране се намалява драстично поради разрушаването на ензимите и избелителите.
Праховете остават безопасни за употреба и след изтичането на срока на годност стига да се сипят свободно.
При течните проблемът е, че понеже съдържат много вода, се налага да се им се слагат консерванти, за да не се развиват бактерии в тях. С времето в зависимост от вида на консервантите може действието им да намалее и да се получи бактериално замърсяване на продукта. Въпреки че не се слага директно върху кожата, не е добра идея да се ползва такъв продукт.

# 590

Разбира се. С времето определени съставки се разрушават. При праховете това са избелителите и ензимите, а при течните, понеже не съдържат избелители – ензимите. Праховете са доста по-стабилни във времето от течните, ако се съхраняват на сухо.
Това, че срокът на годност на перилния препарат е изтекъл, не означава, че спира да пере. Нищо подобно. Основните съставки, които дават перилните качества, не се разрушават, а това са именно ПАВ. Просто качеството на изпиране се намалява драстично поради разрушаването на ензимите и избелителите.
Праховете остават безопасни за употреба и след изтичането на срока на годност стига да се сипят свободно.
При течните проблемът е, че понеже съдържат много вода, се налага да се им се слагат консерванти, за да не се развиват бактерии в тях. С времето в зависимост от вида на консервантите може действието им да намалее и да се получи бактериално замърсяване на продукта. Въпреки че не се слага директно върху кожата, не е добра идея да се ползва такъв продукт.

А течните перилни препарати не са ли по-концентрирани от праховете? До този въпрос стигам, защото примерно течен "Rex" за 20 пранета е 1,5л. Прах "Rex" за 20 пранета е 2кг. Подобна е ситуацията и при "Ariel", но разликата не е чак толкова значителна между количеството прах/гел за определено брой пранета.

# 591
  • Пловдив
А Персил Color намалят ли го често? Наумила съм си него да взема, но пък ако не го пускат на промоции, по-добре да взимам Ариела, поне сега е на добра цена.

# 592
В големите градове, където има разнообразие от вериги магазини, Персил често е в промоция. Виждала съм в ДМ, Лили, Елитис, Ремедиум, Фантастико, Била, Т-МАРКЕТ, Кауфланд.

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 10:27 от rovaru

# 593
Сравняваш обем с тегло.
Ако сравняваш обема на течния с обема на праха, от праховете се слага повече. На течните дозата в зависимост от марката е максимум 75 мл, а има и такива, от които се слагат 35 мл. Лично аз не съм чувала за прах с такива дози. Примерно, от Рекс течен се слагат 66 мл, а от праха – 142 мл – почти двойно повече като обем. Така погледнато, да, течните са „по-концентрирани“, ако става въпрос за обем или количество за една доза, но все пак говорим за два коренно различни като концепция и начин на производство продукта. При течните в един гигантски миксер слагаш вода, загряваш я и в определена последователност добавяш другите съставки според рецептурата. При течните можеш да намаляваш количеството вода във формулата до определена степен, след което трябва да я заместваш с други разтворители.
При праховете процесът е дву- и тристепенен: смесване на определени съставки, сушене на кула, гранулиране, а може да има и допълнителни стъпки. Понеже е сух, на прахът много трудно може да му се сбие обема, защото няма да се сипе свободно или няма да се разтваря хубаво. Най-концентрираната суха форма са таблетките.

# 594
А Персил Color намалят ли го често? Наумила съм си него да взема, но пък ако не го пускат на промоции, по-добре да взимам Ариела, поне сега е на добра цена.

Миналата седмица в Т-Маркет тук в София гледах намален Persil Color за 40 пранета. Тая седмица има намаление на "Ариел" за 20 пранета течен в Т-маркет.

# 595
Сано сензитив прах ми направи впечатление, че е много концентриран и с везна го теглих на всяко пране,дозата беше много малка - имам спомен за някакви 35гр за 5 кг пране, без да съм на 100 процента сигурна.

# 596
С тази доза, която е написана на опаковката НЕ ПЕРЕ като хората. От опит го казвам. Трябва да се удвои, ако не и утрои, за да пере хубаво. Ако иска някой подробности, ще напиша.

# 597
Искаме. Напиши. Hands V

# 598
  • Велико Търново
Аз слагам прах/течен използвам/ на око, никога не меря, като преценявам количеството пране, което съм заредила - за пълна пералня обикновено сипвам една пълна капачка, омекотител - наполовина.

# 599
  • София
Аз слагам прах/течен използвам/ на око, никога не меря, като преценявам количеството пране, което съм заредила - за пълна пералня обикновено сипвам една пълна капачка, омекотител - наполовина.

Добре е да мериш, защото течните се изплакват по-трудно и при завишена доза и недобро изплакване може да си докараш алергия.

Общи условия

Активация на акаунт