Как да взема пълно попечителство на новородено при развод?

• 8 128
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Няма човек, който да е решил да се разведе, да не го е направил. Но в твоя случай самият факт, че съпругът е в чужбина, ти предвещава дълго чакане. Много правилно ти е казал адвокатът, че ще се проточи, а и парите няма да са малко. Трябва да се подготвиш ти да поемеш всичко.
Едно е да се разведете по взаимно съгласие, което е свързано с явяване на съпруга ти лично на делото, т.е. трябва специално да си дойде от Германия за това, друго е да е по исков път. Понеже нищо не пишеш по въпроса той какво мисли, затова си разсъждавам.
Няма как да му отнемеш родителските права. Не пишеш да е престъпник с Н-брой присъди, нито да е наркоман.
Та първо си тръгни по канален ред за развода, пък после ще видиш как ще процедираш с въпросите за евентуално вадене на паспорт на детето и евентуално пътуване в чужбина.
Биологичен баща или не, при сключен брак детето автоматично се записва на името на съпруга. Не знам дали си заслужава да се доказва нещо несъществуващо, както предложи някой по-горе. Излишно хабене не време, нерви и пари.

# 16
Звучи грозно но би ми се искало да не е биологичен баща на детето ми-но е невъзможно...Така или иначе психически съм подготвена за месеци на чакане и поемане на всички разходи по делото.Не стига че поемам ролята и на майка и на баща,трябва и това да поема върху гърба си...Ама както казват хората "Да сме живи и здрави".

# 17
  • Пловдив
За съжаление много сме така като теб с двойна роля в живота на децата си и с отсъстващ баща, че в немалко вече случаи - майка.
Захващай се със самата процедура и каквото сабя покаже. Но като гледам какво е положението, може и без много главоболия да мине всичко. Просто ще е нужно време.
И да, най-важното е да сме здрави.

# 18
...Проблемът е там,че бившият ми не е човек с когото може да се говори,категоричен е,че иска да има попечителство дори да си остане в чужбина.Готов е на всичко,за да съм зависима цял живот от него.Това обясних и на адвоката и думите му бяха,че ще бъде трудно дело и ще се проточи..Това ме плаши.
ами тогава се вложи в това да му струва всяка една зависимост възможно най-скъпо по законите на страната в която работи и тази в която сте с детето. Всяко нещо, за което се налага да го търсиш , да му се налага да го плаща. Вкл. адвокатски услуги и пр.
Според мен ти трябва печен адвокат.

# 19
... Трябва да се подготвиш ти да поемеш всичко....
защо? той по кое заонодателство ще се движи и според кое ще се плаща издръжката? При положение , че според евр. закони ако работи в чужбина то детските се изплащат от там ... Към кого ще е здравнозастраховано детето ?
Това също е европейско право. В Германия например е семейно към по-високата заплата ...

Тук трябва адвокат, който има представа от кросевропейско право. Според мен де.

# 20
  • Пловдив
Bandiera rossa, говоря за разходите по делото и адвокатските хонорари, включително и такъв на служебен адвокат за съпруга.
За кое дете се плащат детски в Германия, ако не живее там? И нали ще искат документ, че в България майката не получава такива?
Издръжката се определя от съда в България, бракът е сключен в България между български граждани. Детето живее в България, съответно на този етап никой не го осигурява т.е. здравно осигурено е от държавата.
Какво европейско право???? Трябва читав адвокат, занимаващ се с дела по семейния кодекс.

# 21
На нашето дело съдийката присъди разходите по делото на бащата ... Освен това имаше и някаква такса, която е % от определената издръжка за 2 или за 5 години напред, не помня точно.
Отново бащата трябваше да я плати.
Моя адвокат си го платих естествено, но нищо друго.
Много зависи и от съдията, който гледа делото, ако и двамата присъстват де. При нас съдийката натисна мъжа ми за по-голяма издръжка, ако аз му отстъпя повече време за виждане.

# 22
  • Пловдив
При вариант съпруг в чужбина и невъзможност да бъде редовно призован, ще е много трудно да се стигне до по-бързо приключване, ако не си особено съгласен да поемеш голяма част от разходите. То има разлика и в адвокатските хонорари в зависимост от вида на делото - дали е по взаимно съгласие или по исков път. Ако се наложи да му се назначи служебен адвокат, той не работи за без пари. Всеки адвокат може да каже колко приблизително ще излезе цялата процедура.

# 23
dundi73 сигурна ли си в това , което написа ? Или е добре да се провери?

# 24
  • Пловдив
dundi73 сигурна ли си в това , което написа ? Или е добре да се провери?

За кое по-точно?

# 25
Какво европейско право???? 
това

ако детето ще има баща и ако той работи в друга държава не виждам смисъл да се пропускат ползи . не виждам сз=о проблем ако той има права над детето то да се ползват и от детето не=а от ба=а му. Т.е. да се пресмята кое е по и кое може .

Един малзк пример тук по повод детски на работе=и в германия родители

Die Höhe der Kindergeldzahlungen auf Auslandskonten hat sich in den vergangenen sieben Jahren fast verzehnfacht. Das geht aus der Antwort der Bundesagentur für Arbeit (BA) auf eine Kleine Anfrage der AfD-Bundestagsfraktion hervor. Demnach seien im Jahr 2017 rund 343 Millionen Euro für 215.499 Kinder auf Auslandskonten geflossen. Die meisten von ihnen leben in Polen (103.000 Kinder), Kroatien (17.000) und Rumänien. 2010 hatte die Gesamtsumme der Kindergeldzahlungen ins Ausland noch 35,8 Millionen Euro betragen. Der Anspruch ergibt sich aus geltendem EU-Recht. Solange EU-Ausländer in Deutschland arbeiten, stehen ihnen Bezüge für ihre Kinder zu - auch wenn die nicht in Deutschland leben.

# 26
  • Пловдив

Всъщност не знам да има европейско право, свързано с разводите. Имаше някакви конвенции за улесняване на процедури при бракове, сключени от граждани на две различни държави и кое законодателство ще е приложимо. Защото всяка държава има свои закони в това отношение и те са много различни. Примерно една процедура по развод в Италия е много по-сложна от такава в България например.
Но при положение, че техният брак е сключен в България, двамата са българи и делото ще се води в България, приложимо си е българското законодателство.
Каква издръжка ще се определи зависи от съда. Авторката на темата може да претендира за издръжка за една година назад, а в този случай от раждането на детето.
За здравните осигуровки съм на 100% сигурна.  

Немски не разбирам. Да предположим, че бащата взема детските в Германия, това автоматично означава, че майката няма да взима такива в  България. Вероятността бащата да ги праща към България клони към 0.
Но за Белгия съм сигурна, че за да получаваш детски там, трябва да са ти спрени детските в БГ и представяш документ от социалните.

# 27
да, но можеш да избереш кои детски ... а в статията пише, че се превеждат директно по сметка в държавата в която живее детето ...
Т.е. според моя прояит майката може да ги получава спокойно.
Но трябва да се провери. СПоред мен ако тя не може да му отнеме правата може да опита д аползва някои неща.
това ми беше просто идея. Дали може ще каже адвокат.

# 28
  • Пловдив
Тя да се разведе първо, пък после да види какво може да ползва и какво не. Едно по едно.

# 29
Звучи грозно но би ми се искало да не е биологичен баща на детето ми-но е невъзможно...Така или иначе психически съм подготвена за месеци на чакане и поемане на всички разходи по делото.Не стига че поемам ролята и на майка и на баща,трябва и това да поема върху гърба си...Ама както казват хората "Да сме живи и здрави".

Щом имате брак, няма значение дали е биологичен или не, все е щяло да бъде записано на неговото име. Така че това не го мисли. Женени сте, не си имала избор дали да го запишеш на свое име. Подкарвай развода, явно ще отнеме време.

Общи условия

Активация на акаунт