За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 76 555
  • 729
  •   1
Отговори
# 105
  • München, Deutschland
Здравейте.
Много моля за изпитана рецепта или съвет за агнешко с картофи на фурна.Става въпрос за бут или плешка,незнам още.
Няма да има време за мариноване ,може ли направо във фурната?Картофите в началото ли да ги сложа?Градуси на колко?Може ли да го оставим за няколко часа на бавна температура,докато се поразходим или е рисковано Embarassed
(ще ходим на екскурзия и там ще го правим,даже не знам каква е печката Confused)

Тук мисля, че ще мога да ти помогна, защото от години наред това правя за Великден, тази година само си спестих картофите, но плешката пак я направих традиционна. Simple Smile

Преди мариновах от предната вечер, вече спрях и пак е хубаво. Преди опичане намазвам месото със следната смес:

За 1 до 1,5кг сурово месо:

- сол - около 2 с.л. (т.е. доста)
- черен пипер - 1 с.л.
- червен пипер - 3-4 с.л.
- олио - 3-4 с.л. (да стане кашичка - гъста или рядка - все тая)
- някои хора слагат джоджен или розмарин, но в моето семейство никога не сме го яли така и аз не слагам

Важно е да има малко олио, така месото се запича по-добре и не е сухо, не е и мазно. Сипвам щедро водичка (иначе остава сухо), някъде 3-4 пръста.
Пека в гювеч за 3-3,5 часа. И за 4 съм оставяла като имам време.
Ако слагам картофи, беля (може и необелени, ако обичате), режа и слагам в началото с месото, като тях ги овкусявам също отделно с олио, сол и червен пипер (в една купа ги обърквам). Не се разкашкват, стават мекички.

Цялата подготовка отнема под 10 минути с беленето и рязането на картофи.

Изобщо не е рисковано, отивайте да се разходите. Simple Smile Все пак над 4 часа недейте, че ще изсъхне месото, не за друго.

# 106
  • Стара Загора
Може ли рецепта за ЛЕСНИ и мекички курабийки?
И има ли значение колко бр яйца боядисаме, в смисъл четни, нечетни?2

# 107
  • На брега на реката
Колкото оцелеят при варенето Blush

# 108
Само знам, че първите трябва да червени и се наричат за къщата, за църква, ако ще се ходи и се оставят... За бройка, колкото си прецениш.

# 109
  • Стара Загора
Ами малко ще са яйцата. Просто ще ходим на гости и там ще има, няма кой да ги яде Simple Smile А това с кръста на челото се чудя да го правя ли, особено не ми се иска да го правя на бебе, боята безопасна ли е?
Много се вълнувам, първия ни Великден с мъжа ми и малкия. Много искам да му покажа тукашните традиции.

# 110
  • На брега на реката
Остави го настрана яйцето да изсъхне и тогава прави кръстчето. И ние си я спазваме от бебешка възраст тази традиция, просто гледам яйцето да не цапа с боя.

# 111
chrissy,много благодаря  bouquet
А на колко градуса и дали ще стане в тава с фолио?
Съмнява ме да има гювеч там Rolling Eyes
Картофките пресни ги иска мъжа ми,няма значение нали?

# 112
  • София
Здравейте, идея откъде да купя конкильони? Досега съм проверила във Фантастико, Била, кауфланд и никъде не намерих. И номера на какво отговаря -  видях в нета, че има различни номера, по-голямото число на по-голям размер  на раковинката ли отговаря или обратно?

# 113
  • Sofia
От руски магазин подарили на мм консерва пастет от дроб на треска,но нещо не ми допада...как се яде това нещо?

# 114
  • София
chrissy,много благодаря  bouquet
А на колко градуса и дали ще стане в тава с фолио?
Съмнява ме да има гювеч там Rolling Eyes
Картофките пресни ги иска мъжа ми,няма значение нали?
Също като Криси го правя, но не в гювеч , а в тава покрито с алум. фолио, включвам на 170 градуса за около 2.5-3 часа, докато е напълно готово, след това отстранявам фолиото и запичам до коричка за около 30 мин, на по-силна фурна, но  разликата е, че картофите ги слагам след като е готово месото, изваждам го и в мазнината която има добавям картофите , пресен лук около 3-4 връзки, малко джоджен наситнен.  Запичам докато се сготвят картофите. Готово.  Simple Smile

# 115
Чета за фолиото и се сетих, че всеки път се замислям с коя страна е правилно да се слага към храната? С лъскавата или с матовата? Чела съм по опаковките и двата варианта, а какви са разликите? newsm78

# 116
  • München, Deutschland
Лейди Готик, Марчева вече ти е дала и малко по-друг вариант. Не виждам защо да не стане в тава с фолио, но не съм правила. С всякакви картофки ще стане, пресните не бих ги белила, за да не се разпаднат.
Аз пека винаги на 180 градуса, и на 170 ще стане, разбира се. Simple Smile

Магнолия, все тая е, и аз много пъти съм му се чудила, но съм го слагала на всичките страни и за печива, и за меса, няма разлика за вкуса. Единствено като пека патладжани, слагам зехтин на лъскавата страна и патладжаните отгоре, защото отразява топлината все пак повече като е лъскаво и имам чувството, че по-малко залепва от лъскавата страна. Но сигурно си внушавам. Simple Smile

# 117
marchеva14, chrissy,много много благодаря  Hug bouquet
Дано не се изложа утре ,че уж ме хвалят че хубаво готвя ,пък сега се притесних с това агнешко като ученичка Embarassed Laughing

# 118
  • София
marchеva14, chrissy,много много благодаря  Hug bouquet
Дано не се изложа утре ,че уж ме хвалят че хубаво готвя ,пък сега се притесних с това агнешко като ученичка Embarassed Laughing
Ама как ще се изложиш, та то е толкова елементарно, оставяш го само да си се пече и готово.
Фолиото няма никакво значение от коя страна е. То няма страни, все си е една.
Ако имаш пресни картофи, но то все още няма, също не бих ги белила, а измивам и хвърлям в тавата, но добави пресен лук и джоджен, хубаво е.
Криси, печа на 170 градуса, но е по-дълго времето на готовност, няма проблем с градусите.  Слагам го във фурната и го забравям.

# 119
Имам останала печена пъстърва в какво да я префасонирам.
С доматен сок консерва нещо?

Общи условия

Активация на акаунт