КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

• 66 967
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
  • в полите на Балкана
Никога не бих сложила и аз тесто в пералнята. Дори и в онези луди-млади години, ма хора разни....

При нас е дъждовно и хладно. Идеално за козунак, стига да не беше разпети петък.
Приготвила съм си домашно мляко, домашни яйца, портокалови корички, лимони, стафиди и утре ще е големия ден.

# 136
  • Sofia
Поздравления за всички показани красоти и майсторките им! Букетче! (нали на тел-а няма страта версия, глупави иконки...пфу...

Ще задам тъп въпрос - къде точно поставяте купичката с вода - по средата на дъното на фурната, или в страни? Има ли значение?
Няма значение.

...При нас е дъждовно и хладно. Идеално за козунак, стига да не беше разпети петък.
Приготвила съм си домашно мляко, домашни яйца, портокалови корички, лимони, стафиди и утре ще е големия ден.
И при нас в Сф е такова, аз чакам след малко да ми доставят млякото, другото е приготвено. Утре ще е наистина големия ден - цял ден козунаци ще се мотаят - аз три по-големи и малката щерка два по -малки. Затова още късно довечера зареждам една доза.

# 137
  • в полите на Балкана
  Затова още късно довечера зареждам една доза.

И като извадиш от хладилника във фурната ли ще се отпуска или на стайна Т? Глупав въпрос, но си мисля да не стане готово заедно с омесеното утре и да не мога да смогна с печенето.

# 138
  • Sofia
Раче, на стайна Т, ще се отпуска около 45-60 мин., оформям и след около 30мин. пека. А в това време замесвам ново тесто, което няма да втасва на топло (в по-хладна стая) та няма да е бързо. По обяд ще замеся и третото.
Обаче ще видя довечера как ще е Т навън и може и на балкона да втасва, тогава още по-бързо ще го пека първото. В крайна сметка може и да вдигна Т на хладилника (сега е 5) и така... Simple Smile

Последна редакция: пт, 06 апр 2018, 09:23 от Morena

# 139
Малко тъп въпрос - виждам, че повечето рецепти съдържат много мазнина /250гр. При месенето ли се добавя или???

# 140
  • в полите на Балкана
Аз скоро така оставих готово тесто в хладилника и пекох на другия ден, но тестото не ми беше втасало добре и се наложи да се отпусне и втасва едновременно. Направих го във фурната. След това оформих, втаса отново и чак тогава пекох. Та затова си мислех дали няма да се застигнат двете теста. А за Т в хладилника хич не съм се сетила да погледна. Може и на 3градуса да е бил.

Утро, аз добавям малко мазнина в началото и след това измествам с останалата.

Последна редакция: пт, 06 апр 2018, 15:29 от мамаРаче

# 141
  • Sofia
Малко тъп въпрос - виждам, че повечето рецепти съдържат много мазнина /250гр. При месенето ли се добавя или???
Тия 250г трябва да са съответно на къмто 1кг брашно, тогава не са чак толкова много. Друг е въпросът, че силното брашно ще поеме повече мазнина, а слабото не, имай предвид това и не го насилвай, защото така (250г примерно) е дадено по рецептата.
Както е казала и Рачето, към 1/3 до 1/2 можеш да сложиш при забъркването на продуктите, а с останалата ще измесиш тестото.
Аз решавам каква доза ще правя, с колко брашно, за да предвидя колко да е маята, яйцата (повече от млякото) и млякото, а брашното и мазнината са ми колкото дойде/поеме тестото.

Раче, сутринта просто действаш според ситуацята.. може например да изчакаш малко с втората доза, така че да се разминат с първата и така... Ако втасва първото на 10-15градуса, ще е най-добре. Simple Smile

# 142
  • München, Deutschland
Уффф, подстрекателки сте и се чудя утре дали да не метна още един козунак и за българския Великден...
Продуктите за козунак си ги държа попринцип налични вкъщи...  Whistling

Много интересни неща прочетох за втасването на студено. Щеше да е оптимално днес да го замеся, а утре да го опека топъл за закуска, но ако остане в хладилника, ще е студен като стана.  newsm78

# 143
  • Sofia
Ааа, Криси, не се чуди, имаш идеален повод - да уважиш нашенския си Великден. Simple Smile
Ако ще втасва в хладилник/ на много студено, трябва му време да се стопли после преди да го оформяш. Аз гледам да е на по-топло, както писах по-горе, но пък и при мен маята е по-малко по принцип.

# 144
  • София
Може странен въпрос да задам, но, да се консултирам и с други правещи козунаци. Добре оформени и надигнали се, ги получавам, но проблема, който ме мъчи е, при печенето, се, надуват, нагоре, но се разстилат и на страни. След печене имам по широк козунак и по малко вдигнал се,  на височина.Пека на 150,с купичка отдолу. Не пека във форма, а на широката тава ги слагам.
Единственото, което на мен не ми харесва е това, че при печене се "разстила ".
Нормално ли е така да става, когато не е във форма?

# 145
  • Sofia
...
Единственото, което на мен не ми харесва е това, че при печене се "разстила ".
Нормално ли е така да става, когато не е във форма?
Нормално е. Особено, ако е слабо брашното или много меко тестото.

# 146
  • Балчик
И украсата е готова.

# 147
Здравейте, майсторки. Големи красоти показвате! Simple Smile
Аз отдавна не съм месила козунаци, но мисля да пробвам с класическата рецепта с 1 кг. брашно, 300 гр. захар, 6 яйца... (не си спомням "чия" е, но я има на първа страница даже няколко пъти).
Дозата е голяма и предполагам ще излязат 3 козунака, но ако някой прави тази/подобна/с такива количества, може ли да ми каже със сигурност, че да се ориентирам за формите?
Иии още нещо, на няколко места четох, че козунаците се пекат отделно. Това задължително условие ли е или се прави само, ако фурната е малка и не ги събира? (Моята е сравнително голяма и дълбока, струва ми се).
Ще се радвам, ако някой даде акъл, ако не, ще експериментирам някакси Innocent

# 148
  • München, Deutschland
Моренче, имаш ли опит колко време ще му трябва за втасване на козунак на м/у 5 и 15 градуса с около 1/2 кг брашно?
Защото тогава си мисля да го замеся вечерта и да го изкарам навън за през нощта.

# 149
  • Sofia
Celesté, дали ще печеш отделно или заедно си е твое решение, не е правило. А доза от 1кг я разделяш също на колкото решиш ти, с какви форми разполагаш или  без такива ще печеш, колко ти е голяма фурната...

Моренче, имаш ли опит колко време ще му трябва за втасване на козунак на м/у 5 и 15 градуса с около 1/2 кг брашно?
Защото тогава си мисля да го замеся вечерта и да го изкарам навън за през нощта.
Не съм запомнила, Криси. Но по моите рецепти (с по-малко мая визирам) слагам вечер към 24ч. и сутрин към 7ч. го поглеждам. Обичайно 500 грамови (брашно де) са.

Общи условия

Активация на акаунт