Истанбул [тема 44]

• 95 801
  • 769
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Да, изпуснала съм Сиркеджи ми се струва.

Да, Сиркеджи е изпусната, но мисля, че и преди парка има още една спирка. Не ми се рови да търся. Но това с броенето на спирките е доста ненадеждно, особено ако превозът е автобус, който не спира навсякъде. С трамвая спират, но пак е обременяващо когато спирките са повечко. По-лесно е като видят корабите да слязат. Още по-лесно е с навигация (нали има и млади хора с тях). А ако толкова пропуснат, ще се насладят на една разходка по моста и пак ще се оправят.  Wink

# 151
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Велвет, прекрасен разказ и снимки! Много благодаря, изчетох с интерес.

По-късно ще напиша и аз няколко реда.

# 152
Да, изпуснала съм Сиркеджи ми се струва.

Да, Сиркеджи е изпусната, но мисля, че и преди парка има още една спирка. Не ми се рови да търся. Но това с броенето на спирките е доста ненадеждно, особено ако превозът е автобус, който не спира навсякъде. С трамвая спират, но пак е обременяващо когато спирките са повечко. По-лесно е като видят корабите да слязат. Още по-лесно е с навигация (нали има и млади хора с тях). А ако толкова пропуснат, ще се насладят на една разходка по моста и пак ще се оправят.  Wink

В трамвая има светлинни табла, на които с големи букви се изписва спирката и коя е следващата, а на самата спирка съобщават гласово името й.  Над вратите  има схема с имената на спирките, със светещи  в зелено индикатори, които показват коя е спирката в момента.

Велвет,  благодаря за разказа и снимките! Чудни!

Последна редакция: пн, 16 апр 2018, 14:53 от daniela.qnkova

# 153
Кадифенце, благодаря за разказа и снимките.  Hug
Беше ми много приятно да те чета.

Чакам с нетърпение разказа на Шебечето  Hug, че нали съм със същата фирма в четвъртък.
Не останаааа и багажа съм събрала даже. Simple Smile

# 154
И ние се завърнахме уморени но мноого доволни.Малко да ми се избистри главата и ще кача снимки.Дано тези които ще пътуват с автобус тази седмица не преживеят нашето преминаване на граница.Почти 7 часа.Преди нас бяха минали 180 автобуса.Шофьорите на автобуси казаха че такова чудо никога не са виждали

# 155
Ето малко от мен, снимки тези дни че снимах само с телефон и качеството не е много добро:

Скрит текст:
В главата ми минават много мисли в момента, ако се получи хаотично - извинете!

А ако ме видите пак да купувам ваучери и тръгвам организирано - бийте ме през клавиатурата и после с нещо тежко по главата! Не бях пътувала организирано 7 години, ама ето че отново направих тази грешка.
Подлъгах се по съчетанието ваучер + лалета и то...Да карам подред.

Пътувахме със Запрянов и бяхме един от 20 автобуса само на тази фирма, и един от над 150те автобуса тръгнали в тая посока  Rolling Eyes Водачката ни закъсня, пък слизахме-качвахме се няколко пъти и още на Александър Невски си пролича кои ще са черните овци - всички, освен ние с мама  Laughing Шегувам се, но общо-взето сериозните не бяхме преобладаващата цифра.

Накрая се качихме, потеглихме и като виснахме на границата...Не час, не два, не три, не четири - пет часа и малко, минахме в 4:30. Около 2 часа си изкарахме извън автобуса на студа, а излишно е да качвам, че ние със Синоптика готвихме 22 градуса и аз имах само едно тънко пуловерче за сериозна дреха.

По пътя се продадоха доста екскурзии - хита сред бабите беше трансфера до мол Форум за 5 евро и корабчето за 15  Laughing
Към 8:30 вече бяхме в хотела - "хотел" Билир - една дупка с рецепция малко над Йеникапъ. на същата улица имаше 2 много хубави хотела, отново с български туристи. Останалите бяха в хотели на самия голям булевард тръгващ от Аксарай към Йеникапъ, както и на Орду - не мога да кажа, че ние сме извадили лош късмет, защото при договорите няма късмет - има си черно на бяло, кой-какво.
За да приключа темата - чаршафите бяха чисти, но кърпите не. Топла вода имаше само едната вечер, а закуската беше смачкан хляб, сирене, краставици,изпочупени варени яйца, сладко и инстантно кафе. Хотела разполагаше с 6 чинии, които се миеха като ги върне някой и даваха отново.
На втората сутрин дойдоха и една група травестито-изглеждащи труженички, на които пържиха яйца и ядоха на аванта.

Върха беше, когато настаниха 2 семейства в една и съща стая - влизат си едните в стаята, а там вече други хора. Дават им друга стая - на таванския необитаем етаж, цялата в паяжини и мръсотия и миришеща на мърша.
Съжалявам, но никога не бих препоръчала вече Запрянов - от къде да знам, че някой няма да попадне в нашата ситуация.

Да не говорим как персонала никакъв го нямаше, не се знае ще настаняват ли, няма ли, кога...водачката като хваната от гората, никаква организация и реакция. Зарязахме багажа и в 9 тръгнахме, то времето си минава, а резултат няма.
Стартирахме с купуването на още една Истанбулкарт - препоръчвам всеки да си има лична, така се стига до цени от 0,95 лири. За чекиране на повече хора с една карта на ферибота вече не дава отстъпка - всеки с пълна цена. Моята карта не беше ползвана 7 години и си беше напълно наред, 18-те лири си ме чакаха. Само ме подразни, че каквато банкнота сложиш - толкова зарежда, не можеш да избираш, нито да прекратиш операцията. Бутнеш ли парите край.

По Орду и към Султанахмед - ма то не можеш да разбереш, че си в Турция - българин връз българин, то досадно чак.
Видяхме килима, много красив и нямаше хора точно там, групите бяха при фонтана на Вилхелм. Новия, за мен, шараван пред Ая София е много красив, душа му на студения вятър ни дойде чудесно  Laughing
Сега, аз не съм много голяма патка заспала, обаче напълно изумих че там времето освен че се мени е и на региони - тука лято, отсреща трещи буря. Та по цял ден обличай-събличай, ама обличането и от вятъра не спасяваше дори.

Минахме Соукчешме, която нещо я ремонтират и не беше в блясъка си, надолу-надолу и на Еминьоню.
Много навалица, едвам се ходи.
Качихме се на ферибота и към Емиргян. Премръзнахме, бяхме последните на палубата и като ледени шушулки слязохме на парка, където беше толкова топло и без грам вятър.
Парка...честно казано не ме впечатли.  Embarassed Нямаше ги лехите от снимките, първите изгорели лехи бяха направо стряскащи  Tired Викам, ако и нагоре е така да ходим да пием кафе направо.

Парка беше пълен със стада кадъни с кофи пълни с ядене, а докато влизахме стовариха цял кораб с ученици с лилави тениски които препълниха парка и изобщо...То газиха, лягаха, ставаха - не учениците, кадънките...Хубаво беше, но не беше уау в никакъв случай, а и бяха попреминали вече, особено тези опечените от слънцето и червените сортове.

След това хванахме ферибот отново, пак българи само на пристанището - самоорганизирани, това е добър знак че четат и се ограмотяват и слязохме на Арнавуткьой и там продължи нашата ветровита разходка.
След това се натъпкахме като сардели в един рейс за да стигнем до Ортакьой, човека тръгна ние още не можем да се промушим да излезем. Тук също беше лудница, не като преди 7 години, пак българи, джамията много хубаво е почистена, останалата част е занемарена и твърде комерсиализирана.
Тук последва 50-минутен опит да хванем нещо, защото автобусите идваха претъпкани и дори не спираха. Добро впечатление ми направи, че учениците почнаха да стопират коли и хората им спираха и ги качваха.
Накрая дойде нещо, на което мернах Таксим, но не беше от записаните от мен номера, спря, имаше малко място и викам -качваме се. Минава си по познатия маршрут, завива, изкачва се и чакам да се появи Таксим - йок. Тръгна някъде нагоре и в един момент гледам табела - Метро Османбей, майка ми ми обяснява за една фирма Османбей, говорим си и аз се усещам къде сме. Слязохме точно срещу Българската екзархия, но не сме влизали (не ме питайте защо, сега ме е яд, но от умора реакциите ми бяха на 0). Върнахме се към метростанцията и на Таксим. Лудницата беше огромна, лаленцата прекрасни и така надолу по Истиклял. Много обновен и спретнат ми се видя колкото успях да видя през хората. Малко магазини и на Шишхане, че на майка ми й дойдоха твърде много хората.

Втория ден мислех да го окълцам, защото от първия ми останаха цветните къщи, дворовете на Топ капъ и Гюлхане. Ама ме мързеше страшно много да го мисля, каквото планирах така и си го оставих, оправих се и даже и завесите не дръпнах, аз ви казвам толкова ме мързеше. Облякох си се с ризка и тънко яке - бам, навънка облаци и студ  ooooh! Отправихме се към Сюлеймание, пътьом бяхме прегазени от едно стадо баби по шалвари и бели забрадки тръгнали в същата посока, а после ни довършиха като ни достъпкаха в тюрбето на Хюрем.
Много невъзпитан народ са станали турците, да си кажа. И никакво зачитане на личното пространство - на пейката място колкото един телефон да сложиш, те сядат с гъза (без извинение) почват да подбутват който е по-възпитан да се разкара, та да седнат те. Бяхме просто така  Shocked Добре, че не седим по пейки, защото не зная как бих реагирала ако някой седне връз мен. Да не говорим, как преди като те бутнат някъде и веднага пАрдон, сега минава през теб и все едно нищо  Naughty

Благодарение на Беличката  Hug която ме упъти купихме лекарства от аптека, където жената говореше български и една препоръка - ако са ви нужни лекарства за алергия използвайте момента. Моя спасител Кларитин там е 11 лири и малко за 20 хапчета. В България 10 лв е опаковката от 10 хапчета, а и там и в България са производство на Байер.

Площадката при Сюлеймание е прекрасна, а на слънчево време би била идеална. Джамията също беше много мрачна, нищо общо с прелестта която е обикновено. Мисля, че не бяха пуснати всички лампи, а и през прозорците нали не влиза светлина...
От там покрай кинкалериите и на Капалъто. Тук очаквах зверската лудница, помня от преди беше мазало - а сега беше празно, почти нямаше хора, и то в съботен ден. Продавачите вече не са така агресивни, а цените напълно нормални - така популярните ключодържатели с око 1,5-2 л. Магнити по 4, разни гривнички -джунджурии пак по 1,5, чинийки  в разни размери 3-15 лири, нищо общо с преди.

Накупихме подаръци и покрай чешмата и излязохме в района на Кюлот сокака,  Капалъто преди ми се струваше огромно, много забутано и лабиринтесто - сега като е празно се минава за 3-4 минути нормален ход, нищо объркващо. По стръмните улички и към Египетския пазар. Много красив, но трябва повече време, ние гонехме ферибота по Златния рог, който е веднъж на час и не беше препоръчително да го изпуснем.
Стигнахме навреме, обаче:
- Халич но, кенсъл-кенсъл! Афтър ту ауърс. Гоу бус, Еминьоню бус! Кенсъл, кенсъл, онли Юскюдар.  ooooh!

Знаех си аз, че нещо подобно ще се случи и си записах резервно автобусите, нужните ни сега ги записах последно и не проверих от къде тръгват, знаех че е след моста Галата, но си имам страх от големи спирки  Blush
Айде обратно, пак през лудницата ( това го кавам за 7374374982734384 път, ама много народ в тоя Истанбул, да не говорим за пазарен ден  Laughing) и на спирката. Бързо открих рейса и започна едночасовото ни пътуване към Св. Стефан. Не трафик, то не помръдваме изобщо. Добре, че се качихме рано и седнахме, те хората си слизаха и тръгнаха пеш, ние обаче упорити.

Преди черквата се разходихме из Фенер. Ама така дискретно, през туристическите части, имаше българска група с водач които идвахаха от стръмното - или са ходили до Патриаршията, или някоя фирма е проявила невероятна ексцентричност и е пуснала тур из Фенер.
Св. Стефан е много хубава, имаше над 15 български автобуса, което е хубаво защото е много посещавана, но от друга страна е невъобразима гмеч. Района наоколо няма изглед към Златния район, защото в момента полагат усилено трамвайната линия, което е добре защото скоро с трамвайчето и никакви рейсове и трафик. А на мен ми се ходи из Фенер и Балат, в Св Стефан веднъж ми стига.

Върнахме се на Еминьоню, пътьом майка ми чекна балък екмека от лодките - нямаше кости, но каза че бил безсолен за нейния вкус, но й хареса много. Тук хванахме ферибот към Кадъкьой и се отправихме към азиатската лудница. Извинявам се, че го казвам пак, но то освен да се бутаме и пазим багажа, друго съществено не правихме, а и това занятие е много уморително.

Отварям една скоба за фериботите да кажа, че са подновили парка и сега е доста по-комфортно и приятно, забелязах че всички имаха освен барче в закрития салон и тоалетна  - ако на някого му е нужно.
На Кадькой пък предлагаха пилешка версия на балъкекмека, която ми се стори доста суха, но биваше. Там по пазарчето има много места за ядене, определено е много приятно място. Цените навсякъде ми се сториха напълно нормални, сега не говоря за заведенията от филмите и туристическите капани, но останалите места си бяха напълно нормални. Само сладкишите им са много скъпи - не разбирам само как кило баклава е 25 лири, а парче торта 19, но...

Бика беше оседнал от 10 човеца, още 5 по толкова на опашка! За снимка с него, така че му снимах опашката и на автобуса за Гьозтепе. 30 минути чакане да дойде нещо по-празно и ето ни на една от 16-ките, не помня коя. Не повтаряйте моята грешка да хващате автобус на най-удобната спирка - зад бика. Директно от пристанището, защото това е най-кошмарното пътуване евър. Чували с картофи да караше щеше да е по-внимателен. Нито имаше къде да се хване човек, нито нищо. Накрая даже се изтресох по задник на едно потегляне. Нямаше желаещи да ми помогнат да стана, така че се изтупах и си се самоизтеглих като Барон Мюхаузен.
Ама за свалки желаещи имаше и в тоя рейс, това преди го нямаше. Не го казвам да се хваля изобщо, винаги и тук съм казвала че никой нищо не ми е казвал, подвиквал, подсвирвал. Сега усърдно идваха да се запознават, да питат от къде съм - според тях бях Made in Italy, някои директно на развален италиански ме почваха.

Имаше и хубавци, но ние не сме тръгнали за това, а за лалета  Embarassed
Изтупах се и слязохме на Гьозтепе.  Heart Eyes Прекрасен, много ми хареса. Напук на студения вятър излезе малко слънце, парка беше спокоен, наоколо се продаваха едни апартаменти с френски прозорци, та и помечтахме малко да се нанесем в района. Много красиво място, бих дошла и лятото, Баъдат пък един спокоен, чуден. миналия път ми се стори тъп, сега ме привлече неговото спокойствие и средиземноморски чар, като у дома си бях. #остарявамебавнонеусетнопочти

Тук откарахме сигурно 3 часа, но поради липсата на тоалетна на бегом към рейса и тоалетната на пристанището  Mr. Green Много хубава инициатива са новите обществени тоалетни, дизайна им е много хубав.
После на бегом и към ферибота за Каракьой, че 2 минути оставаха и неусетно акостирахме. С тюнела към Галата и се помотахме там, последни покупки от любимите магазинчета и улички, метрото и в "хотела", че много студено стана, а аз от доста време придобивах все по-морав оттенък.

На другата сутрин тръгнахме в 8:15 по програма кожарска фабрика, мол Истанбул (случайно имаше магазин за обувки Фло, ако ви попадне някъде не го пропускайте - много хубави неща на разумни цени). Рейса изкупи Уайкики-ту, ние намазахме по няколко обущъка и от там към Св Св Контантин и Елена за фъстъци, кашкавал и тоалетна  Laughing Че то за това се ходи в черква, да не си помислите за друго.
Спестявам скандала на тема - защо няма да спираме на борсите, ами омекотителя, ами баклавата, ами прахта, ами маслините??? Спряхме. Чакахме, Чакахме, Чакахме. 3 кукумявки да дойдат с по една торбичка.

Разгеле, в Одрин имахме почти час и половина и имахме по съвсем малко време и за покупки, и за ядене и за разходка. За първи път виждам центъра на града и много ми хареса! Да, и тук имаше тълпа и народ, не бяха така издокарани, но някак по-приветливи, възпитани хората. Но много забрадени. Преди в Одрин ги нямаше.
Тук да вметна нещо - не ми се видяха повече забрадените в Истанбул. Може би, защото съм свикнала с тях и не ме впечатляват, но наистина не ми се видяха повече. Много имаше само в Емиргян, на другите места нормално количество, в Азия никакви.

По време на пътуването чухме така известната ни статия на Нахидето. И този път така и не разбрахме тея чорби какви са-що са, а пък водачката мислено я пратих да си се вози тя на лифта Мачка - Пиер Лотти  Laughing
Извинете, но беше безкрайно неграмотна и без това - АтатУрк, Топ Капи, квартал Левенти, Йеникапи, Рогът, голямата вода Босфор, подземното метро Мармарай и прочие...Накрая и извади една карта маркирана с жълт маркер да им покаже къде са ходили тези 3 дни, а те наизваждаха химикали и почнаха да чертаят по картите си къде е всяко видяно нещо.

Иначе каза, че агенциите разкарали Принцовите острови от програмите, защото отнемали много време, а хората искали молове.  ooooh!

Последва ново чакане 4 часа на границата, и 00:30 бяхме в София след 12 часа път.

Като заключение - Истанбул си е все така прекрасен, туристите са основно български и арабски, Фестивала на лалетата е повече рекламен трик, отколкото реално събитие, много по-чисто е от преди, много сгради са обновени и реставрирани, Истиклял сега е много по-жив, сувенирите са много по-грозни и евтини от преди. Не бих ходила повече за лалетата, бих предпочела от май-натам.

Пепелче, дано извадите по-голям късмет от нас! Ако ти дадат хотел Билир директно вдигай скандал и искай смяна, ползвай ме за алиби!

Последна редакция: пн, 16 апр 2018, 23:06 от Шебек

# 156
  • България, София
Шебече, добре завърнала се и благодаря за разказа Hug
Пускай и снимки, като свалиш.

Съжалявам за неприятните емоции покрай агенцията. Знам твоето мнение за Комфорт травъл, но последните пъти ходим с тях и съм много доволна от организацията и от водачките. То общо взето не ни виждат очите, че сме си с наша програма. Последните два пъти бяхме с една и съща водачка, която всеки път дава актуална информация за града, а предния път на връщане ни разказваше много увлекателно за българките, които са били част от харема на последния султан и за завръщането им след падането на султаната. Поне ще знам, че Запрянов се ни става и това е. Иначе на връщане и ние чакахме около 3 часа на границата, но това вече не зависи от агенцията. Бяха се събрали автобуси.
А наблюденията ти, че са станали много груби и невъзпитани ги споделям и аз. Ние, докато чакахме на Юскюдар корабчето за Златния рог, имаше една пребрадена баба, която гледаше много злобно само дето не избута детето от съседната седалка. А тя малката ми е едно джезве кокали, та колко ли място заема. За разлика от преди 4 и отгоре години на голямата ми дъщеря, която тогава също беше на 10 г., й отстъпваха място в трамвая.

# 157
Вели ще пусна, то не че нещо ново ще покажа.
Помня я вашата водачка, коментирахме я тогава, гостува ни жената в нашия рейс за 2 часа, та видяхме и ние какво е екскурзовод, че нашата само шофьора и чорбите в крайпътните кръчми я вълнуваха.

Ами ние може би сме единствената група, която чакаше водача и шофьора си, а не обратното. При положение че изрично бяхме предупредени сутринта, че всяко закъснение от 5 минути са няколко автобуса пред нас на границата.
А и по програма имахме прибиране в София в 21:00-21:30.

Но минало - следващ път лятото и сами.

# 158
  • На морето!
Леле, Шебече, аз ще ходя през май с ваучер, но на Енджой Холидейс /Варна-Истанбул/. ХванА ме страх Simple Smile

# 159
Благодаря Иве  Hug ще се пробвам...

Ето го и любимото кафене
Как се казва и къде се намира?

# 160
  • гр. София
Леле, Шебече, аз ще ходя през май с ваучер, но на Енджой Холидейс /Варна-Истанбул/. ХванА ме страх Simple Smile
Няма страшно. И ние бяхме на Великден с ваучер, но на Глобус турс и от екскурзоводката, и от хотела сме доволни. Програмата си беше наша. Ходихме само на обиколна екскурзия и вечеря на яхта. Е, хотела не беше супер луксозен, но чист и за 3 нощувки си беше много добре.
Подкрепям Шебек, че е голяма блъсканица в Истанбул и никой не се извинява. А се бутат най-грубо, не е да кажеш нещо леко......
Аз съжалявах, че изпускаме килима, ама явно тарапаната тая седмица е била по-голяма!

# 161
Шебечко,  Hug разтърси ми ликуващата тези дни душа.
Остава да се моля да е понамалял интереса към лалетата вече.
Иначе е ясно, че Запрянов ще гледа да натрупа капитал от тези ваучери и сигурно пак ще сме безкрайно количество автобуси.
Ще се моля да не попаднем на този хотел и ще се облека дебело за нощния преход.
Той май ще е повече извън автобуса. Simple Smile

# 162
Менина, не се притеснявай изобщо! То не е до ваучерите, на мен ми е трети път с ваучери и такова чудо не е било. Ние дори не бяхме настанени в Лалели, а след него - ходехме за да стигнем Аксарай. Но това е защото всичко беше фул, не сме виждали лалета всички явно Grinning

Пепелче, дано извадите късмет, водачката каза че е била в същия хотел и на Великден, целия април бил мазало. А в нашия рейс имаше и хора с ваучери от 110 лв, както и такива платили пълната цена без ваучер. Лудница. Като ви дадат името на водача драсни едно лс, да те успокоя че не е тя.

Чакаме разказ и от Беличката, при тях сигурно е било супер, спестявайки си излишни главоболия.

# 163
  • Варна
Здравейте, здравейте! Flowers Hibiscus
Прибрахме се снощи, в 2 след полунощ. Доволни, донякъде, и още гладни... за Истанбул.

Аз няма какво да разказвам, защото изпълнихме само санитарния минимум на програмата, но съм удовлетворена, че всичко мина без инциденти и сериозни проблеми. С дете на година и четири месеца не е лесно в тази лудница.

Няколко неща само, извън споделеното от мястото на събитието...

Истанбул е пълен, претъпкан с народ - така, както не съм го виждала от може би 5-6 години. В сравнение с ходенето ни преди две години през април, сега хората са десетки пъти повече.

..........................................
Има страшно много българи, навсякъде. И в църквата, и на Султанахмет, и в парка, и в МОЛ-а. Rolling Eyes
Скрит текст:
И това, за жалост, не беше повод за гордост. Не обичам приказките от типа "(вие) българите правите така", но искрено се моля никога да не съм се държала по този начин и никога да не го правя в бъдеще. От това да влезеш в двора на "Св. Стефан" и без дори да се отдръпнеш от вратата (за да могат да влизат стотиците след теб), да застанеш да снимаш и пак на входа, без да се приближиш до поставените за целта пепелници, да запалиш цигара, щото детската ти мечта е да пушиш пред светинята... през това да направиш скандал вътре в храма, защото някой те е помолил да не седиш 20 минути да ровичкаш в сувенирите, докато отзад се трупа опашка от хора, които на всичкото отгоре са с група и "гонят" автобус... да се чекнеш дълго във всякакви пози пред олтара, пречейки на другите да снимат... да поседнеш за дъъъълга почивка на пейката с пъстрия надпис в Емирган, а дамата ти да си остави чантата пред него и да пуши права до теб и двамата напълно невъзмутимо да неглижирате желанието на останалите да снимат себе си или дори само надписа, без да увековечават за поколенията простотията ти... до съответните подвиквания и компетентни изказвания... Много е грозно отстрани, много!
.....................................
Църквата е дори повече от очакваното! Невероятно красива, сияйна, омагьосваща! Надявам се да имаме възможност да я посетим и в по-спокойно време, защото при толкова хора конвейерът те изхвърля навън по-бързо от желаното. Но комшиите наистина са направили чудеса с храма. Обещала съм си да извадя старите хартиени снимки от преди 12 години (щото тези от годината, в която я затвориха, ми ги изтриха), за да направя сравнение. Но съм убедена, че трудно ще намеря база за такова. Пожелавам на всички ви скоро да я посетите, ако още не сте.
Скрит текст:

............................
Фериботите, както неведнъж сме коментирали, са супер удобен транспорт и по Златния рог, и по Босфора.
Скрит текст:

Ползвахме и HALIC HATTI (Как пък никой нищо не е казал за тоС ферибот в тая тема?! К'ви хора сте, значи, нИ вЪ знам?!), и този до Емирган, и пътувахме комфортно, сравнително бързо и приятно.
Скрит текст:
Казвам Емирган, защото за пореден път се заслушах в местните и категорично те го произнасят така (то така и се пише), а ударението е на и, както при името Емир.

..............................
За парка споделих мнението си. Нашият приятел от Истанбул категорично отрече теорията на споменатата по-преди екскурзоводка и каза, че Общината си има разсадници и си произвеждат луковиците там. Така че сами са си виновни. Станало е нещо тази година, но никой не е застрахован от подобни проблеми. По-скоро съм учудена от липсата на мерки по въпроса. Като виждат какво е станало, трябваше веднага да заменят с други цветя. За чистенето пък изобщо нямат извинение. Като не са си научили хората да не си оставят боклуците след пикниците в парка, трябва да чистят след тях. Нещо, което правят и в доста по-неизвестни и отдалечени паркове за пикник и е непростимо, че не го бяха направили тук.
Скрит текст:
Българската следа...

... холандската (а всъщност не)...

... и на местните...

... и красотата...

... без "карта" тази година...

... но с други красоти...

... и пак българско присъствие...

... и още, ама наше - най-красивото лале...
Flowers Tulip Stuck Out Tongue Closed Eyes
... а тези ще изчакат и следващите пътуващи...

... защото въпреки всичко Емирган е красив...

... макар да е бил и много по-красив... Като тук, например:

..........................
Ортаклар си е Ортаклар. Няма да го хваля повече, да не ми правят забележки. Вкусно, уютно, бързо обслужване и любезен персонал, перфектна локация и добри цени.
Малкият яде пилаф и пи ябълковия чай от стандартна чаша (за пръв път, иначе пие в преходна), та си имат нов почитател. Отново интернационална клиентела, но в събота вечер беше наполовина от наши хора, както споделих.

Това са впечатления от четвъртък и петък. За останалите два дни, както и за премеждията на отиване, ще споделя по-късно, че много ме досрамя от чаршаВа. Уж нямаше да пиша много.

Само да кажа за HGS...
Скрит текст:
Днес успях да вляза в сайта... Ето движението по сметката ни от закупуването на стикера:

OTOYOL   GİRİŞ   ÇIKIŞ   ÜCRET (TL)   AÇIKLAMA İSTASYON   TARİH/ZAMAN   İSTASYON   TARİH/ZAMAN      
MAHMUTBEY-EDİRNE OTOYOLU    MAHMUTBEY   15/04/2018 18:05:01.850   BABESKİ   15/04/2018 20:34:23.580   9,50    Geçiş hesabınıza yönlendiriliyor

MAHMUTBEY-EDİRNE OTOYOLU    BABESKİ   12/04/2018 12:07:51.500   LÜLEBURGAZ   12/04/2018 12:22:46.010   2,75    Ücret alındı

MAHMUTBEY-EDİRNE OTOYOLU    MAHMUTBEY   13/08/2017 17:19:13.310   BABESKİ   13/08/2017 19:02:28.430   7,50    Ücret alındı

MAHMUTBEY-EDİRNE OTOYOLU    ISPARTAKULE   10/08/2017 21:33:54.650   MAHMUTBEY   10/08/2017 21:33:54.650   2,75    OGS gişesinden yapılan geçiş ücret alındı

Пояснявам, че стикерът е купен на 10.08., на влизане в Истанбул (вход Махмутбей) от Одрин. Тук виждам 2.75 взети... За какво, не знам.
После на 13.08. сме се върнали до Лозенград (изход Бабаески) Таксувани сме 7.50, ако правилно разбирам.
както и тогава споделих, не виждам да ни е взета такса за пътя до Истанбул.

На 12.04. се качихме от Лозенград (Бабаески) и слязохме на Люлебургас, за да се отбием до Чорлу. Малко по-късно се качихме от Сарай до Истанбул. Тука пак се мъдри едно 2.75... и нищо повече.
И вчера се прибрахме отново по отсечката Махмутбей-Бабаески, където сме таксувани 9.50.

В отделна таблица ми дава разбивката на заплатените при закупуването на стикера 60 лири. Депозитът за стикера е 7.50, а 52.50 са останали за ползване.
Според горната таблица са ни взети общо 32.50, което отговаря на наличния според сайта остатък в момента от 30 лири. Преди последните 9.50, при проверката на автомата на Каракьой, ми даваше 39.50 остатък.
Така че сметките са точни.

По отношение на таксите, ако правилно разбирам... нищо не разбирам.

Оставам с впечатление, че взима пари (2.75) еднократно за качване на магистралата, а на слизане (но не в Истанбул) вече удържа другата такса, която през август е била 7.50, а сега - 9.50. Друга логика не откривам. На влизане в Истанбул такса не е взета - нито тогава, нито сега. Там, както споделих и преди време, вече няма гейтове, а само няколко поредни П-образни конструкции с множество камери.
Може би още някой трябва да си покаже движението, за да сравним и направим изводи.

Връщам се да чета, че аз от сутринта на порции правя този пост, а вие сте писали ли, писали.
Ай сега, четете!

Последна редакция: вт, 17 апр 2018, 00:01 от beljata

# 164
Беличке, благодаря за HGS разбивката.
Скрит текст:
При мен разбивката изглежда така:
MAHMUTBEY-EDİRNE OTOYOLU   MAHMUTBEY 08/04/2018 10:25:38.500 EDİRNE 08/04/2018 12:28:00.360   12,25 Ücret alındı

İSTANBUL-FSM KÖPRÜSÜ 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ 07/04/2018 10:42:54.650   8,75   Geçiş hesabınıza yönlendiriliyor

MAHMUTBEY-EDİRNE OTOYOLU   EDİRNE  06/04/2018 11:55:10.890 MAHMUTBEY   06/04/2018 14:51:29.610   12,25   Geçiş hesabınıza yönlendiriliyor
Като според преводача Geçiş hesabınıza yönlendiriliyor означава Профилът ви за преводи се пренасочва. Виждам, че и при теб на последния пункт ти изписва това.
Тоест при нас си е взело такса само на последния пункт, който е на връщане към границата преди Одрин. Ако си беше взело такса от първите два пункта, на третия щеше да изпищи сирената и да дозаредим. Защото сега балансът ни е 7.50ТЛ. И виждам, че в полето вид на сметка HESAP DURUMU пише черен списък Kara Liste. Пробвах до 7мия ден да платя през сайта на ПТТ с кредитна карта, но не става, не иска да я приеме. Много ме е яд, защото обичам всичко да ми е винаги изрядно, а сега...

Общи условия

Активация на акаунт