Защо мъжете ви се ожениха точно за вас

• 33 917
  • 485
  •   1
Отговори
# 390
Въпросът е да не се заядат за част от нещо там, защото там са драмите и делбите и не искам на никого да го причиня.
Дрън дрън. Тези неща могат да се уредят отлично още приживе. Само малко пари за добър адвокат ти трябват.

# 391
Ми като народиш 2 деца за 4 години, как няма да претръпнеш? То за тръпка се иска малко рахат и да си чуеш мислите:)

Аз реално с първия си брак имах повече тръпки, ама тогава бях млада шматка, пълна с романтика. Сега съм някакво ужасно създание, но имам с кого да правя секс и да си пия кафето, та така:)

Уиш, точно това смятам да направя, в един момент да се трансформира каквото трябва.

# 392
И за чий тогава е гимнастиката със "Синът ти да не е мой наследник"?

# 393
Е как да няма материални облаги - няколко години издръжка на спокойствие, та да не се налага да ползвам ясли и да се връщам принудително на тръстиката какво точно са, ако не материална облага?
Страшен "келепир", да, платен на "нищожна" цена!

По принцип на мен не са ми подарявани имоти, та не го смятам за житейска необходимост. Важното е всички сметки да са чисти в края на краищата. Аз лично не бих жалила човек, че ще му се налага да бачка - ще бачка ми, какво ще прави, ще се примотава по анцуг като БГ Мачо около Еврофутбола?
Не знам, кога преценяваш, че е "края", но предвид зашеметяващата ти професионална кариера, едва ли си имала нужда някой да ти подарява имоти, а сама си можела да ги изкарваш.

# 394
  • София
В нашия закон такова нещо - синът ти не искам да е мой наследник - няма. Защото синът (доведения) не може по презумпция да наследи мъжа на майка си. Но с цел защита на правата и на доведените и на природените деца бракът на родителите не е препоръчителен. При брак има 2 възможности: 1. майката умира първа и тогава съпругът наследява основната наследствена маса и после след неговата смърт наследеното от него отива само при родните му деца, с което детето на майката е ощетено и губи голяма част от майчиното си надледство; 2. съпругът умира пръв и жената го наследява основно, като след нейната кончина всички нейни деца делят помежду си и така родните деца на бащата губят от наследството от баща си. Същото важи и ако се разменят ролите на майката и бащата. Ако няма брак между родители с доведени, заварени, природени и т.н. деца, то всяко дете наследява собствения си родител и само родителите не се наследяват помежду си, което пък лесно се урежда с договори между тях.

# 395
  • София
Fever Ray, ако обичаш, прочети закона за наследството, написаното от теб не е вярно и би могло потенциално да заблуди някой от четящите.

https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2121542657
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135637484

# 396
В нашия закон такова нещо - синът ти не искам да е мой наследник - няма. Защото синът (доведения) не може по презумпция да наследи мъжа на майка си.
Така е. Майката обаче наследява съпруга си, а синът наследява майка си. Така има възможност доведеният син да наследи имоти от съпруга на майка си и да ги дели с неговите биологични деца. Това са тънките сметки на мъжа на Сирен, а тя ги е приела, защото това е било условието да хване героя, който да я издържа.

# 397
  • София
Кое точно не е вярно от написаното?
Пиша през телефона и няма как да пиша фермани.
Не писах, че наследяването между съпрузите е 100%.
При брак съпрузите са си наследници, каквито са и децата на починалия и се дели между тях, НО без участие на доведеното му дете. То наследява наследеното от собствения си родител наравно с другите деца на родителя си.
Шарки, точно написаното в закона съм написала и виждам, че Уиш ме разбра.
Но сметките на Сирена може да са с обратен знак. Може тя да е по-имотна и да иска да осигури повече на сина си, ако си отиде първа
 Има разлика оставеното от нея да се дели на 3 или 4 деца. И друго е да се дели между съпруг и 3-4 деца, а после само 2-3 деца да наследят баща си, а синът й да изгуби (може би сериозна) част.

Може да не ми е коректен примера, но ще онагледи грубо нещата. Майката има 4 къщи, съпруг, 1 доведено и 2 природени деца. Умира. Съпругът и получава 2 къщи и дели другите 2 с всички деца. Той също умира и неговите родни 2 деца наследяват 2-те негови къщи и неговата част от другите 2. Доведеното си остава само с първоначалната част. И без брак - майката умира и 3-те деца наследяват равни части от 4-те къщи.

Последна редакция: пн, 23 апр 2018, 09:00 от Fever Ray

# 398
  • София
..само при допускането, че 4те къщи са придобити по време на втория брак и са СИО.

В интерес на истината, темата "живо" ме интересува. А изискването на закона дори при частичното осиновяване да има съгласието на биологичния родител (БНД) - чл. 89 от Сем. кодекс - е пречка.

# 399
..само при допускането, че 4те къщи са придобити по време на втория брак и са СИО.

В интерес на истината, темата "живо" ме интересува. А изискването на закона дори при частичното осиновяване да има съгласието на биологичния родител (БНД) - чл. 89 от Сем. кодекс - е пречка.

Има и хипотезата, в която доведеното дете наследява биологичния си баща, какво се случва с отношенията му с природените му братя/сестри?! Това е също деликатен въпрос, криещ неизвестни.

# 400
  • София
"Доведеното" дете винаги наследява биологичния си баща (освен ако няма пълно осиновяване на детето преди смъртта на биологичния). Природените му братя и сестри нямат нищо общо с това "наследство".

# 401
"Доведеното" дете винаги наследява биологичния си баща (освен ако няма пълно осиновяване на детето преди смъртта на биологичния). Природените му братя и сестри нямат нищо общо с това "наследство".
Наясно съм с това. Обстоятелството създава допълнителни казуси.

# 402
  • София
То няма общо, но се стига до едни "борби" между децата кой какво и откъде ще "докопа". Особено ако и бащата има доведени, заварени и природени + законна съпруга.
Много грозни неща съм виждала в практиката.
В момента имаме доведен (и частично осиновен), природен и заварен, които са общо от 3 законни брака на родител и се съдят за няколко имота.

# 403
И за чий тогава е гимнастиката със "Синът ти да не е мой наследник"?

Ми защото в живота се случват евентуалности и нещата може да се прекъснат по-рано, примерно.

Сега, хайде да не сравняваме ябълки с круши: ти си взела мъж без собствени деца и си уредила твоите да го наследят. Обади ми се, когато убедиш мъж с деца да им подели наследството.

И пак казвам, не става въпрос някой да е ощетен откъм имоти. Просто не искам да допусна да има борби. Виж пак първия ред на аргумента. И това не са тънки сметки за материалната цена на имуществото, а са опит да се блокират и най-малките опции някой да тръгне да се съди и да си хаби силите, или просто да го прави от инат или за да навреди и да губи времето. Въобще не става въпрос за пари. Реално идеята е на всяко дете ако може да се осигури някакво отделно тип "стартово жилище", без части, овъртолване, дялове, защото това си е простотия.

Но пак искам да запитам защо подписът и шареният ритуал в църквата се смятат за невероятната гаранция, а решението да има деца е някакво си там тривиално кравешко размножаване - след като е ясно къде точно са истинските житейски последствия и къде има реално skin in the game.

И да, в моя случай е точно така: ако не съм омъжена, децата ми получават поравно някой ден: ако съм омъжена и ме блъсне кола, синът ми е ощетен, защото делът му няма да е една трета, а една четвърт, грубо казано. Та от моята страна го има момента, че може да НЕ искам да съм омъжена и да имам 4, вместо 3 наследници. Поради причини.

# 404

Сега, хайде да не сравняваме ябълки с круши: ти си взела мъж без собствени деца и си уредила твоите да го наследят.
О, не съм разбрала, че си взела мъж със собствени деца. Значи мъжът ти има деца отпреди теб?

Общи условия

Активация на акаунт