За и против ваксинирането на децата ни

• 27 599
  • 402
  •   1
Отговори
# 240
Хубаво е преди да се отговаря, да се чете темата. Съвсем ясно беше обяснено за тази глоба за отказ от консултация в Германия.

По повод "белите държави", от обсъжданото до момента става ясно, че въпросните "бели държави" са започнали лека полека да затягат положението, тъй като вероятно случаите на неваксинирани деца са зачестили. Не знам защо постоянно се дават като пример тези държави, след като ние нямаме нищо общо с тях и техния манталитет. В тези държави хората са по-стриктни, информирани и не търсят постоянно начини да "минат метър". Нали се сещате, че докато има достатъчно хора, които доброволно ваксинират децата си, няма нужда от санкции. В момента, в който броят им намалее или зачестят заболелите, е съвсем логично да се предприемат мерки. Всяка държава води здравната си политика в тази област на база на статистики за заболелите, закони и т.н., и изобщо цялостното поведение на гражданите си. Ако при нас се премахнат задължителните ваксини, направо не ми се мисли. Нали си давате сметка за един контигент, който така или иначе е скаран с ваксинирането, как няма да може да бъде задължен да ваксинира. А толкова много неваксинирани, живеещи на групи, е абсолютна предпоставка за избухването на епидемии(на каквото вече сме ставали свитедели, последно миналата година). В държава, в която народа бие лекарите си, трябват затегнати мерки, контрол и санкции. Ние още не сме дорасли да станем "бяла държава" и дори не виждам да сме се запътили натам.

# 241
  • София
Така си е! Ние тука гледаме от софийската камбанария.
Само си представете, ваксините да не са задължителни. Колко селски доктори просто няма да ги поръчат, защото са скъпи, има проблеми с доставките и т.н. Оттам ще се оголят цели райони.. и ще стане не ми се мисли какво. Африка.

# 242
Факт е обаче, че точно в случая антиваксърството не сме го измислили ние, а дойде от "белите държави", ние просто следваме. Човекът лично и най-много отговорен за епидемиите от морбили, които се вихрят в Европа и САЩ се нарича Андрю Уейкфийлд, бивш английски доктор гастроентеролог, който точно преди 20 години публикува проучване с 12 деца, което открива връзка между  МПР ваксината и аутизма, дължаща се на трикомпонентността на ваксината. Докторът тогава препоръчва да се слагат само моноваксини. В последствие се разбира, че докторът е излъгал, открива се конфликт на интереси - платено му е било от адвокатска фирма да атакува МПР ваксината,  на доктора му отнемат правата, а списанието оттегля проучването. Но през това време се създава паника, ваксинационното покритие пада, антиваксърското движение набира скорост, а митът за ваксините и аутизма е жив и до днес.

Оттогава досега са направени десетки, ако не и стотици проучвания от целия свят, които обхващат милиони деца. Заключението е само едно: няма връзка между ваксините и аутизма. Учените знаят, че аутизмът има генетична компонента плюс други фактори от средата, но все още не се знае какво точно го предизвиква. Едно нещо обаче, което може вече да се каже е какво не го предизвиква: ваксините.

Белите държави затягат положението, защото е недопустимо в 21-ви век из цяла Европа хора да умират от морбили в резултат на фалшиви новини.

Ромите между другото са едни от първите жертви на антиваксърите. Лъгали са ги, че ваксините водят до безплодие и че българите искат да ги кастрират чрез ваксини. Сред по-модерните и "образовани" бели майки "безплодие" е заменено с аутизъм и други болести.

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 04:35 от LillyM

# 243
На мен един умник ми твърдеше, че ваксината за шарка не предизвиква, а отключва аутизъм ако човек е предразположен към това заболяване. Имам приятелка, роди на 45г. Бащата беше на 37г. Още от самото начало детето се държи апатично към околните. Не се обръщаше по име, не отвръща на усмивка, абе стена. Стана на година, без да боледува, без никакви проблеми и тя след много колебания сложи МПР. Имаше реакция, висока Т и не помня още какво. Като стана на 3 се сетиха да го заведат на логопед, защото не говори. Кръстникът (който няма деца) беше твърдо против ваксините, не че му е работа, но й говореше. Сега той ми обяснява, че според него детето е отключило аутизъм от МПР. Ако се окаже така и детето е с аутизъм(защото вече почти нямам връзка с тях, изпокриха се), няма сила, която да убеди майката, че ваксината не е проблем. Аз като страничен наблюдател съм видяла, че проблемът е от преди това. Но... кел файда.

# 244
  • София
Ей, не знаех историята на отричането на МПР.
Ама сега си носят последствията. Жалко за децата.

# 245
Някои антиваксъри стигат до крайности, които са просто безумни дори и за тях. Сега най-новата мода е, че ваксините предизвикват аутизъм при домашните любимци. Налага се ветеринарни доктори да излизат с изявления, че няма случай на диагностициран аутизъм при куче.

https://www.nytimes.com/2018/04/27/world/europe/britain-dogs-autism-vaccine.html

Значи освен морбили да очакваме скоро и бяс.

# 246
  • Пловдив
АМи там им е проблем, че много бъркат нещата. Аутъзъм се диагностицира около 3та година, преди това много често се бърка с поведението свързано със самото развитие на детето, но пак си има признаци по които може да се предположи заболяване, а не просто етап от развитието.  В преден мой коментар мисля, че бпх споменала, че има промяна и в начина по който се орпеделя едно дете дали е с Аутизъм Епилепсия или друго подобно заболяване.  Това пак никой не го отчита като фактор, ама ваксините им са виновни. И ако ме питат за източник ще си кажа- Уикипедия. Ама не вярвам точно там да ръсят и пишат неща които не са предварително проверени, да не говорим, че от долу винаги има куп линкове за източниците и оригиналните статии, които 100000% са медицински, а не от съседките пред блока

# 247
  • Пловдив
Офтопик. Калина, епилепсията мисля, че не я слагаш много на място тук. Тя се диагностицира чрез електроенцефалография + клинични признаци (наличие на епилептични пристъпи) и надали някой я бърка с аутизма. Двете имат корелация, т.е. срещат се заедно със завишена честота спрямо честотата в общата популация, защото и двете са свързани с мозъчни нарушения, но не са "подобни".

# 248
  • Пловдив
Офтопик. Калина, епилепсията мисля, че не я слагаш много на място тук. Тя се диагностицира чрез електроенцефалография + клинични признаци (наличие на епилептични пристъпи) и надали някой я бърка с аутизма. Двете имат корелация, т.е. със завишена честота спрямо общата популация се срещат заедно, защото и двете са свързани с мозъчни нарушения, но не са "подобни".
Да, да, моя грешка. Има деца с Аутъзъм които може да отключат и Епилепсия, но са около 30%. В миналото са бъркали Аутъзма с Шизофренията, но в последните години двете заболявания са разграничени и децата с Шизофрения са намалели като процент, за сметка на тези диагностицирани с Аутизъм

# 249
  • София
Дете, което не говори на 3 г., изобщо не значи, че е аутист. Особено пък ако е момче.
Освен това, не ми е известно аутизмът да се свързва с възрастта на родителите.

# 250
Researchers found an increased risk of autism in children born to teen mothers and in children whose parents have a large gap between their ages. The analysis, which looked at autism rates among 5.7 million children in five countries, is the largest ever to confirm a higher risk in those born to parents in their 40s and 50s.

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150609065641.htm

Това обаче обяснява само една малка част от случаите.

Diagnosed autism linked to maternal grandmother's smoking in pregnancy

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170427091740.htm

Със сигурност има и още рискови фактори, които излизат наяве, честно казано не съм се интересувала подробно. Това, което със сигурност обаче не е рисков фактор са ваксините.

В едно интервю майката на починалото от морбили момиченце от Сърбия казва, че ако можеше да избира между аутизъм и това, което се е случило с детето й, щеше да избере аутизъм, защото дъщеря й все още щеше да си играе безгрижно до нея.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/nada-2-zbog-malih-boginja-vec- … e-spletom/n66r92h

# 251
Дете, което не говори на 3 г., изобщо не значи, че е аутист. Особено пък ако е момче.
Освен това, не ми е известно аутизмът да се свързва с възрастта на родителите.

Не, не значи, но съм написала доста други неща, които са по-съществени, а възрастта на майката съм споменала като допълнителна информация. Не знам дали детето е диагностицирано изобщо с нещо, знам, че ако бъде, за виновник ще бъде посочена МПР ваксината.

# 252
На мен един умник ми твърдеше, че ваксината за шарка не предизвиква, а отключва аутизъм ако човек е предразположен към това заболяване.

Това е абсолютно вярно. Умникът има право. Ваксината не причинява, а отключва, когато има генетична предразположеност. Такива примери съм виждала в семейства с много аутисти. Дори познавам лично семейство, на което децата редовно идваха вкъщи да си играят с моите. Четири деца, най-малкото с отключен аутизъм. Аутизъм сред чичовци, лели и братовчеди, съвсем здраво и нормално развиващо се дете се промени на 180 градуса след ваксиниране. Прието в болница с някаква форма на мозъчно възпаление, което възникна буквално два часа след ваксинирането. Днес е с тежък аутизъм. Майката обвинява ваксинирането, но не като причинител, а като отключващ фактор за рисково дете с генетична обремененост. Братята и сестрите са ваксинирани, просто най-малкото дете изтегли кофти карта.

Разбира се, че всеки може да си избере свободно страна в спора - от всички ваксини са безвредни, до всички ваксини са вредно. Спектърът е широк. Моите деца са ваксинирани, но след като станах свидетел на гореописания случай, съм склонна да вярвам на умника от твоя пост. Но няма да убеждавам никой в нищо.

# 253
Fenris, някакви сериозни научни доказателства, че ваксините отключват аутизъм имаш ли? Една жена каза не ме интересува. Това че нещо се е случило около ваксина не е аргумент. През първата година от живота ваксините са толкова начесто, че каквото и да се случва, включително и да спечелиш от лотарията, то все ще бъде около някаква ваксина. Това не означава, че тези събития са по някакъв начин свързани, единствено научни проучвания могат да установят това.

Ето такива проучвания:

https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html

Ето едно мащабно проучване, което не обхваща детето на някаква позната, а обхваща милион и двеста хиляди деца:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X14006367

There was no relationship between vaccination and autism (OR: 0.99; 95% CI: 0.92 to 1.06).

Да не говорим, че подхвърлянето и всяването на паника с невярна информация е най-малкото крайно безотговорно, да не казвам по-силни думи, о6обено на фона на това, че в момента из цяла Европа умират хора от ваксинопродотвратими болести, които вече трябваше да са изчезнали.

# 254
Fenris, някакви сериозни научни доказателства, че ваксините отключват аутизъм имаш ли? Една жена каза не ме интересува. Това че нещо се е случило около ваксина не е аргумент. През първата година от живота ваксините са толкова начесто, че каквото и да се случва, включително и да спечелиш от лотарията, то все ще бъде около някаква ваксина. Това не означава, че тези събития са по някакъв начин свързани, единствено научни проучвания могат да установят това.

Ето такива проучвания:

https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html

Ето едно мащабно проучване, което не обхваща детето на някаква позната, а обхваща милион и двеста хиляди деца:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X14006367

There was no relationship between vaccination and autism (OR: 0.99; 95% CI: 0.92 to 1.06).

Да не говорим, че подхвърлянето и всяването на паника с невярна информация е най-малкото крайно безотговорно, да не казвам по-силни думи, о6обено на фона на това, че в момента из цяла Европа умират хора от ваксинопродотвратими болести, които вече трябваше да са изчезнали.

Не е една жена каза. Свидетел съм на случая и познавам семейството много добре. Объркването у почти всички идва от факта, че не се прави разлика между ''причинява аутизъм у съвсем здраво дете'' и ''отключва аутизъм у предразположено, но здраво дете''. Говорим за различни неща. Не съм сигурна, че щеше си толкова наперена при разговор с тази майка, а по-скоро да си свиеш сърмичките и да си по-ниска от тревата. Тя има и писмено признание от лекуващите лекари, че има връзка между състоянието на детето и ваксината при условие, че реакцията се появи много кратко време след ваксинирането. Но понеже съм убедена, че не четеш внимателно, ще повторя пак - става дума за ваксина като отключващ фактор у предразположено, но здраво дете. Предразположено да се чете като генетично предразположено. В семейство без аутизъм това явление няма как да се случи. За да се направят големи и мащабни научни изследвания трябва да се намерят достатъчно семейства с чести прояви на аутизъм у членове на семейството, където неваксинирани и здрави деца да се ваксинират и да се види колко от тях ще станат аутисти. Сама се сещаш, че и да се прави такова изследване, ще отнемат много години преди да се събере достатъчно ''материал'', а и да се намерят достатъчно родители, които да дадат децата си за опитни зайчета. Хайде сега прочети отново целия пост преди да ми отговориш.

Общи условия

Активация на акаунт