За и против ваксинирането на децата ни

• 27 616
  • 402
  •   1
Отговори
# 270
На мен пък ми е смешно, че хора, които дори не могат да схванат как е направено едно проучване, се смеят на специалисти, които с това се занимават. Това се нарича ефект на Дънинг-Крюгер.

# 271
  • Пловдив
Обикновено полуинформираните по някоя тема се мислят за най-светнати. Попрочела малко и нямало да ни изнася на нас, невежите, лекция по генетика, ръйш ли... Пък то вземе, че се окаже, че и невежите сме чели същото като теб.
Гените, свързани с аутизма, не просто са много, но и не винаги мутацията в тях води до аутизъм, не е ясно защо е така, тоест не се знае в комбинация с кои други гени действат и как действат, а за някои само се предполага връзка с аутизма. Има и случаи на диагноза аутизъм, при които не е идентифицирана никаква мутация. Смята се, че в някои случаи не един, а съвкупност от гени по случайност дават този резултат, без съответните мутации поотделно да са вредоносни сами по себе си.
С други думи: няма начин към момента да се определи еднозначно, че този е предразположен към аутизъм, щото носи тоя или оня ген, а онзи не е предразположен, щото не носи.

Последна редакция: ср, 18 юли 2018, 22:25 от Магдена

# 272
Fenris, искрено се забавлявам на глупостите, които пишеш. Изглежда и си вярваш. Виждам, че четеш и Уикипедия, похвално. Жалко, че се отписа от темата, исках да чуя повече за генетиката... някои болести се били предавали по генетичен път, не думай?! Изумена съм.

Хора с генетични увреждания, които пряко влияят на способността им да комуникират и възприемат света нормално, с говорни дефицити и емоционална нестабилност викаш лесно създават семейства, раждат деца със същите синдроми, внуци... въобще пълно е в семейството с такива случаи, изумена съм.

Върни се.

# 273
  • София
Просто в момента диагнозите са много повече, защото има много по-голямо разбиране за състоянието. В миналото особено по-леките случаи изобщо не са били отчитани. Тя е малко по-особена или той е много палав (AHDH) са били обясненията. Дори хора като Албърт Айнщайн и Исак Нютон отговарят на много от критериите за аутизъм, включително и късното проговаряне, но естествено няма как някой да бъде диагностициран по този начин след смъртта му.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2988647.stm

Това е изключително стряскащо и плашещо.

Твоите заключения също са стряскащи и плашещи. Не знаеш елементарни неща, но това не ти пречи с лека ръка да обявяваш кое какво предизвиква.

Аз все още не съм умряла, т. че спокойно мога да бъда диагностицирана като аутист, защото отговарям на много, ако не и на повечето Simple Smile, критерии за аутизъм. Smiling Imp
Ето това е изключително стряскащо и плашещо - че са се навъдили "експерти", които с лека ръка могат да обявят не 1 на 68, а мнозинството от населението за аутисти.
Другото стряскащо и плашещо е, че има хора, които им се връзват на глупостите.

# 274
Абе важното е, че ти не им се връзваш на експертите, ти всичко си знаеш сама така или иначе. Никой не може да се мери с теб по познания и опит в тази област, нали? Joy

# 275
  • Пловдив
Аз също мисля, че част от увеличението на случаите на аутизъм е за сметка на хипердиагностика направо. Друга част, откъм другия "край" на спектъра, е за сметка на "преливането" към тази диагноза на деца, чиято водеща диагноза преди 20-30 години щеше да бъде умствено изоставане.
Независимо от това истински, безспорни случаи на аутизъм, със или без умствено изоставане, има много, както, разбира се, и на умствено изоставане с аутистично поведение, независимо кое ще се приеме за водещо. И кои хора са "генетично предразположени", няма как да се разбере - ако приемем, че е вярна тезата на Фенрис, разбира се. Wink Няма просто такъв начин да се отделят предразположени от непредразположени. Това със семействата е неточно и несигурно.
Да не говорим, че аз лично съм малко скептична към концепцията за предразположен, който може да развие, ама може и да не развие аутизъм. Тва не е инфаркт или диабет втори тип, да речеш, че зависи от много други променяеми фактори.

# 276
Точно факта, че науката все още не може да даде 100% обяснение за аутизма е причина в тази област като хлебарки в тъмното да се вихрят един куп шарлатани. Науката е честна и казва това го знаем, а това все още не го знаем и не го можем. Шарлатаните от своя страна всичко знаят, всичко могат и всичко лекуват.

Чета за разни направо ужасяващи неща, като например лечение на аутизъм с изключително опасна клизма с белина.

https://metro.co.uk/2017/08/07/mother-investigated-for-giving-so … s-autism-6834610/

# 277
  • Варна
Ох, недей, че някой ще прочете и ще реши да тества ooooh!

# 278
Alexandria*, на кои точно критерии за аутизъм отговаряш? Написала  си, че отговаряш на много, ако не и на повечето...

# 279
Колко мого невежество цари в темата. Вие наистинане знаете за какво говорите.

LillyM - точно така, на мен ми е много смешно как приписваш на проучването изводи, които то не съдържа. Или предложи линк на сериозна научна работа, която изследва точно групата, за която става дума, или си замълчи. Смешно е да твърдиш, че линковете ти са доказателство, че генетичната предразположеност към аутизъм не води до повишен риск от отключване на аутизма след ваксиниране. Такова изследване не е правено и най-вероятно няма и да се направи по причините, които споменах в темата по-рано. Абсурдно е да важиш изводи, че няма връзка, при условие, че такова изследване не съществува. Елементарно познание за научните методи би ти обяснило процеса, но щом искаш да намираш под вола теле, намирай си. Несериозно е.

Магдена - виждам, че си чела, но си пропуснала основни моменти. В семейства с аутизъм много по-често се раждат деца с аутизъм. Затова и се смята, че аутизмът е в голяма степен наследствено заболяване. Открити са множество гени, които се свързват с аутизъм, те се предават по наследство и това повишава риска детето също да има аутизъм. Забележи - повишава риска, не гаранция. Макар че родители с Аспергер много по-често имат деца с Аспергер и деца с аутизъм много по-често имат родители с аутистични черти, но без диагноза. Не всеки аутист е като Рейн ман, макар че това е общото схващане сред българите.

ЯННА - ти не знаеш какво е аутизъм. Мислиш си, че като си гледала Рейн ман, всички аутисти са така. Не си чувала за Аспергер и високофунциониращи аутисти. Нито си чувала, че много хора получават диагноза аутизъм в зряла възраст след като вече са създали семейство и деца. Неслучайно се нарича спектър, варира от най-тежките случаи до много леки случаи. Съвсем нормално е човек да създаде семейство и поколение като високофункциониращ аутист. И да предаде гените на децата. Не си и чувала за рецесивни гени и заболявания, на които си носител, но не развиваш или можеш да развиеш при наличие на отключващи фактори. Така е и с ракът на гърдата и яйчниците, пак се предават по наследство и могат да се развият при наличие на отключващи фактори. Невежеството ти по темата е покъртително, но излагацията е твоя. Продължавай да се смееш, но си виждала жив аутист само на картинка.

# 280
Вярно ли, не съм чувала? Ти ми носиш гащите и знаеш какво знам и не знам. Grinning Брей наглост бе, отворете си очите мили момичета и малко наведете главите, не сте единствените, които имате интернет.

Grinning

ПП: Явно все пак не си разбрала как да се отпишеш от темата... виж Уики, там всичко е достоверно Grinning.

# 281
  • Варна
ПП: Явно все пак не си разбрала как да се отпишеш от темата... виж Уики, там всичко е достоверно Grinning.
Joy Joy Joy

# 282
Дадох вече линкове към достоверни научни проучвания, които съвсем ясно отговарят на въпроса отключват или не отключват ваксините аутизъм, т.е. сред ваксинираните по-често ли се наблюдава аутизъм, отколкото сред неваксинираните? Отговорът е не. Всъщност аз съм единствения човек в този разговор, който е дал достоверни линкове с научна информация.

От другата страна какво имаме? ЕЖК, пълно неразбиране как се правят проучвания и какво означават, фалшива самоувереност, че тя знае повече от учените, които с това се занимават, т.е. ефект на Дънинг-Крюгер и т.н.

И последно, аз лично нищо не съм установявала, учените са устаноновили това. Пред мен единствено стои дилемата на кого да вярвам сега, на експертите от cdc или на теб? За щастие, поне за мен лично, това не е никаква дилема. Wink

Последна редакция: чт, 19 юли 2018, 11:25 от LillyM

# 283
Имам роднина, която това специализира в момента, учи го по желание и според мен призвание. Работи изключително с деца от аутистичния спектър и покрай моя син, който е почти на 2 г. сме обсъждали страшно много теми по отношение развитието на господинчото. Споделяла съм й за детето на моята приятелка, за което по-горе обясних, тя ме е учила какво да гледам, как да процедирам в различните етапи от развитието на сина ми и т.н. Говорила ми е за пдд, рет, ддр, аспергер и пр. и никога не е обелила една дума за ваксини. Всичко, което си написала ще го подложа на проверка пред нея. Аз вярвам на специалисти, а не на доказано манипулируеми сайтове. Wink Започни от там, после изнасяй лекции от общ характер.

# 284
Вярно ли, не съм чувала? Ти ми носиш гащите и знаеш какво знам и не знам. Grinning Брей наглост бе, отворете си очите мили момичета и малко наведете главите, не сте единствените, които имате интернет.

Grinning

С невежестта, която показваш в темата, определено не си наясно с много неща. А защо не се отписвам в темата, нов потребител съм и очевидно трябва да намеря някаква стара версия, от където да се отпиша. Попитай роднината суперкапацитет и световно известен студент как обяснява отключването на аутизъм у съвсем здраво и нормално развиващо се 2-годишно дете след поставяне на МПР ваксина (мозъчно възпаление няма и два часа след ваксинирането с 2-месечен престой в детско интензивно отделение, загуба на говор, разбиране на език, моторика и голяма регресия в развитието). Поставена диагноза аутизъм на 4-годишна възраст. Не забравяй да упоменеш, че има доста членове на това семейство с различна степен на аутизъм и че майката е получила писмено потвърждение от лекуващите лекари след 15 години борба със системата и многобройни изследвания на детето, че няма никаква друга причина за това състояние освен поставената ваксина. Детето има 3 здрави братя и сестри, които са ваксинирани, но не са отключили аутизъм. Също попитай роднината суперексперт по аутизъм за международни изследвания на семейства с много случаи с аутизъм и неваксинираните им здрави деца, евентуално реакции, и т.н. Много ще се радвам да намеря такова изследване. Иначе моят личен опит с Аспергер е доста обширен. Имам 2-ма колеги с Аспергер, семейства и деца (знам, че се учудваш, че аутисти могат да имат семейство и деца), но в моята професия техните особености всъщност са предимство. И съседи с дете с по-тежка форма на аутизъм съм имала. Да не говорим, че единият ми син е студент и има двама професори с Аспергер. Невероятно за теб, но факт, аутистите също могат да имат семейства и деца. Няма да отварям темата повече, ако намериш въпросните международни изследвания, пиши ми лично съобщение. Също и отговора на роднината суперексперт по аутизъм и генетика.

ЛилиМ, не оспорвам достоверността на линковете ти. Оспорвам адекватността им в дискусията. В линковете ти присъстват проучвания, които не отчитат генетичната предразположеност като фактор. Не можеш да докажеш, че една ябълка е червена като използваш зелена круша за доказателство и спориш, че крушата е зелена, което доказва, че ябълката е червена. Разбираш ли примера? Намери ми научно изследване, което изследва семейства с чести случаи на аутизъм и доказана генетична връзка, неваксинираните им нормално развиващи се деца и евентуални реакции след ваксиниране. Тогава можем да обсъдим резултатите за генетичната предразположеност и дали ваксинирането с някаква ваксина повишава или не риска от отключване на аутизъм. С изследване, което мери нещо съвсем различно, няма как да вадиш заключения.

Общи условия

Активация на акаунт