Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се прави желирана торта?
Как да определя размера на формата за торта?
Какви са алтернативите на формата за торта?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се прави желирана торта?
За да направите желирана торта, ще ви трябва кисело мляко, захар, ванилия, лимонов сок, банан (или ананас), компот или сок от червени плодове и готов блат. Първо разтворете желатина във вода и го смесете с киселото мляко, захарта и бананите (или ананасите). След като се стегне тази смес, добавете компота (или сока) и отново оставете да стегне желатинът. Тортата се поставя във фризера или хладилника, след което се украсява с плодове или шоколад.
-
Как да определя размера на формата за торта?
За да определите размера на формата за торта, можете да използвате следния метод: Уверете се, че диаметърът на формата е по-голям от блата. Това предотвратява разливането на млякото извън формата. Например, форма с диаметър 24,5 см изисква блат със същия размер или по-малък в диаметър, за да пасне идеално и да избегне изтичането на млякото.
-
Какви са алтернативите на формата за торта?
Ако нямате форма за торта, можете да използвате стъклени чаши или купички, като добавите бисквити или резенчета плодове за декорация и ги поставите във фурната, за да извадите десерта върху чиния и да го украсите със сметана от спрей. Тортата отнема около 2 часа, докато желето стегне. Като алтернатива можете да използвате кутия, но внимавайте да не повредите десерта при изваждане.
-
Какви са алтернативите на готовия блат?
-
Какви са пропорциите за желатина?
Ще потърся, но да имаш някаква идея къде е по-вероятно да го намеря?
Все пак ми хрумна нещо и ще потърся.
Не за друго, а защото почти всички пишат в български мерки
/например 1 българско кисело мляко на мен са ми 3 кисели млека и малко отгоре/, важното е че се получи идеално. Хиляди благодарности, Raya. А ето и няколко снимки на експеримента ми:
Вярвам че на вкус ще е невероятна 
