Орхидея

• 286 935
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Мари, смея да твърдя, че и тук има вече голямо разнообразие. Когато есента съпругът ми крепи 3 орхидеи от Кьолн не бяхме виждали почти нищо различно от фаленопсис. Докато напоследък в оранжериите с внос от Холандия има много богат избор.

# 286
Да,така е.Има ги вече и тук и то доста ..На мен са ми малко скъпички и съжалявам,че оттам не си накупих.там просто преставаш да обръщаш парите и не ти се увиждат.Но понеже се влюбих в тези цветя-ще си накупя една по една различни видове.

# 287
Имам няколко фаленопсиса. Всеки момент чакам единия да цъфне. Относно прозрачните саксийки - в ЕМИР - Варна (до сладкарница "Синчец") в момента има и то с чинийки, но са с лек цикламен, зелен, син или розов оттенък.

# 288
Тази саксия,която аз си купих,не е с чинийка.На нея пишеше,че е специално за орхидеи/мисля,че беше полска/.Вътре в средата е издадена,за да се оттича водата.И е красивичка-стъклото е матирано.

# 289
  • София
HeYkpoTuMa, от същите саксии има и в Метро - 2 и нещо струват, но са от онази доста чупливата пластмаса.

Мари, не знам за какви цени говориш, но аз купувам фаленопсисите  най-много за 18лева /в Германия бяха по  5 евро/, а останалите по 12 лева /точно те в Германия бяха по-скъпи - 8 евро/. Вярно, че в нашите цветарски магазини слагат невероятни надценки, защото в цветарския в CCS/за тези, които не са от София- това е един от моловете/ същите ги продават по 48 лева.

# 290
Ами в нашия град са от 20 нагоре.Това са си 10  евро.Имах впредвид,че там просто не ги обръщам в български и си ги считам за 6 евро.Явно финансовото ни положение не е най-цвутущо-минахме 2 бала,двама студенти-и 20 лв ми се увиждат.Но една по една-ще си купя.А саксийката ми сруваше към 10 лв.-но е стъклена.

# 291
Здравейте момичета

_re_ge ,
Taka и не знам от кой град си. И аз посетих тези дни оранжерията и току-що бяха разтоварили орхидеите и си тръгнахме с 3. Дори за малко и 4 да купим, но мъжа ми забрави, а той искаше да купи четвъртата.

За малката мини орхидея, която е в мъх - ако корените са и добре си я остави в мъха, но в никакъв случай не я топи като останалите орхидеи. Моята/лилавата/ я поливаме по малко отгоре, защото мъха попива страшно много вода. Чувства се чудесно- можеш да я видиш в галерията на мъжа ми- на втория ред, най-дясно. Ако обаче корените са изгнили я прехвърляй в почва за орхидеи като отрежеш преди това изгнилите места. Аз успях да спася изгнилата и дори пусна нещо, което прилича на кейки.

A колкото за познаването - на всички фаленопсиси, които имам корените стават сребристо сиви като изсъхнат /като въздушните корени на цвят/. Може би трябва да уточня, че моите не стоят в кашпи, тъй като знам, че се хранят и със светлина и затова се продават в прозрачни саксии. Много добре се вижда като изсъхнат. Лекото изпотяване от саксиите също изчезва.

Таня аз съм от Варна. Град голям и избор има много. Може да купиш орхидеи и по големите вериги магазини (Бриколаж, практикер, Метро, Кауфланд) и в различни цветарски центрове , че и в кварталните магазини понякога. Така че има голямо разнообразие и на орхидеи и на цени. А с Нади спрягаме Мимозата ( градински център) защото там ходим най-често - в морската градина е и като сме почивните дни на разходка все минаваме от там. А на мъжа ми му е гъделък да купи цвете от там - едно е уютно със страхотни декорации, голям избор и на цветя и на букети и на аранжировки.

Наистина малките ми две орхидеи са в такъв мъх, но и двете цъфтят, мисля че не подходящо да се пресаждат. Едната вече я топих за малко ама за сега е без поражения - отваря цветовете. Другата е като твоята бяла - нея още само я гледам .Проблемът с цвета на корените си остава обаче и двете малки Фалчета са с тъмно зелени корени които не изсветляват - е как да се ориентирам.

Благодаря много за подчертаването на факта - изпотяване на саксията. Днес като оглеждах забелязах какво имаш в предвид под изпотяване- ще го отбелязвам като показател. А кашпите които използвам са много красиви - керамични- цветето има съвсем друг вид в тях. Специално за орхидеи са, имат вътре нещо като рантче за добър дренаж. Заради ранта саксията не стъпва плътно в кашпата а има около половин сантиметър разстояние - така хем има светлина, хем има кашпа.

Мари45 добре дошла. Знам че в малките градове понеже няма конкуренция и цветята са скъпи, не е като при нас ...

Неукротима благодаря за информацията за прозрачните саксии.

Сега отивам да свалям Снимките и след малко ще ви ги постна.
Поздрави

п.С. Таня много ви е хубав котарака. Разбрах че обича да гризва орхидеи. Нашите двама още не са се светнали ...

# 292
  • София
re ge, много ни заинтригува с информацията за кашпите. Как така хем са керамични, хем пропускат светлина? Ако имаш снимки пусни да ги видим. Мога да си потърся такива.
 А колкото за потопената  във вода орхидея/тази в мъха/ наблюдавай я, защото нашата като я потопихме за пръв и последен път започна да мухлясва и я вадихме от саксийката, за да изсъхне по-бързо.

# 293
Таня ето специално направих снимка на кашпите да видите първо ранта, после каква е височината  в сравнение заради оттока и накрая отстрани тези около 0.5-0.8 мм за вентилация и светлина. В последната кашпа на раета принципно стои милтонията но можете да видите пак остоянието от стените на кашпата.

тук ще видите как съм пресадила Фалчето от непрозрачната саксия впрозрачна кофичка от салата. Чакам от вас мнение ще стане ли така.

Това пък е замъглена снимка на онези мъхове в които е засадена последната ми мини орхидея. Освен това има ракурс и отгоре да видите какви са зелени корените в саксията и не изсветляват.

Потопената орхидея беше тази с лилавите цветове до мини орхидеята. Както казах сега ще отваря нови пъпки, ще следя как й е мъха вътре.
Нека се включи някой спецалист да посъветва какво да правим с Фалчетат засадени в тези зелените мъхове.

Поздрави на всички

# 294
  • София
Идеята ти за салатената кофичка е много добра. Ако не беше показала дупките отдолу по нищо не личи, че това не е оригинална саксийка.
А за мъха си реши. Ако искаш да ти е спокойно като ти прецъфти я присади. Но моята се чувства идеално с малко поливане отгоре/миниорхидейката/

# 295
Здравейте отново.Я кажете сега защо пъпките(не са цъфнали) от горе 2 -3 изсъхнаха,а другите сълзят.Взе да кафенее,както цъфтежите,така и листата.От долу новите листа са изсъхнали.А цъфтежа увехна,т'ва о'к прецъфтява,ама другия където  даже не  е цъфнал?

# 296
да не е на течение,често се случва от това да пожълтеят и паднат пъпките,по принцип когато се оформя светонос и пъпки не трябва да се променят условията на гледане и да няма рязка промяна в Т и течение  Peace

# 297
Здравейте отново момичета!
На моя Фаленопсис днес му падна последния цвят.Какво да правя от тук нататък?Да режа ли стъбъцето или не?
Предварително ви благодаря   bouquet

# 298
да не е на течение,често се случва от това да пожълтеят и паднат пъпките,по принцип когато се оформя светонос и пъпки не трябва да се променят условията на гледане и да няма рязка промяна в Т и течение  Peace

Не е на течение,но мъжът ми я подари и тя беше с цветоноса,а другия цъфнал.Може, би за това.

# 299
Dik
върнах доста назад за да съм сигурна че имаше цимбидиум.
Пиши как го гледаш по това може да се ориентираме къде е грешката.

Общи условия

Активация на акаунт