Орхидея

• 287 506
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Вече някой като напише, че са пуснали орхидеи ще си затварям очите, за да не гледам  hahaha. Вчера отидох за друго в Кауфланд и се върнах с 3 . Този път са от друга холандска фирма. Много по-едри са, но и преполяти. Не случайно са с надупчени саксии - вътре е пълно и с изгнили корени. Все пак избора в магазина беше доста голям и можех да си избера поне още 3  Grinning. Иначе не са със сфагнум, но имат малко дунапренчета освен корите и са доста позеленели от мокро. Съветвам, които са си купили от тази партида да ги торят с универсален тор за орхидеи. Така позеленялото ще се оправи.

# 586
И ние днес минахме от там ( по други задачи )  - но нямаше орхидеи а други цветя и кактуси.
Като помисля така стана и по добре, нека видим как ще се справя с тези които имам...

# 587
  • най-шареното място
Вчера ходих да купя за подарък -  имаше 4 бели следобеда.
А аз си бях харесала една розова хубавица, но да купя 2 ми беше доста... и я нямаше да я вземя нея за подаъка...
Пресадих моята днес - имаше малко дунапрен, 1см  изгнило, няколко изсъхнали корена извън саксията. Не забелязах и зеленясване. А белите бяха със страхотни корени, но аз такава не исках.

# 588
арт мама ,а като пресаждаш сменяш ли субстрата или същия може да се използва?

# 589
  • най-шареното място
Не го смених - нямах. Не беше лигав, вмирисан или нещо подобно.
А тази дето получих няколко дни по-рано още не е присадена, Тя беше почнала да побелява /коренните/ и аз не я полях веднага , а сега хвърля пъпки и ми е мъка. Предполга, че се е уплашил,а че е на сухо и ги намалява... Ще започна да я пулверизирам, пък дано не хвърли повече...
Кауфландската не е хвърлила пъпки.

Последна редакция: пн, 22 юни 2009, 09:44 от арт мама

# 590
Вчера си купих от Бриколаж течен тор за орхидеи на Agro Cs, ползвали ли сте го и какви са ви впечатленията? И още нещо - като потапяте саксията, догоре ли я потапяте или само няколко сантиметра?

# 591
  • София
Не, не съм го ползвала, но сигурно ще върши работа. Потапянето е до ръбчето на саксията, за да могат и корените близо до повърхността да се накиснат.

Да ви кажа за новите орхидеи. Около нарочно пробитите дупки корените са абсолютно изсъхнали, а в останалите части - тъмно зелени. Явно трябва да търся нови саксии. А другото, което ме накара да се замисля е, че този път на етикетите информацията е доста повече и е нарисувано, че на 2 години се пресажда в по-голяма саксия. Бях чела, че не обичат това и сега съм в чуденка  newsm78.

# 592
  • най-шареното място
Ти дунапрена го нахна нали? Моята не е поливана още, но като гледам утре ще трябва / равномерно мокра е въпреки ваденето/.

За по-голямата саксия ли се чудиш?
За толкова ще се напълни с корени  /или има вероятност ако всичко е наред/. Предполагам това е идеята - да има и малко субтсрат.

# 593
Вчера си купих от Бриколаж течен тор за орхидеи на Agro Cs, ползвали ли сте го и какви са ви впечатленията? И още нещо - като потапяте саксията, догоре ли я потапяте или само няколко сантиметра?

Пиши ни какво пише като съотношение на елементи.
И не забравяй, че разреждаш половината от указаното количество.

# 594
Да ви кажа за новите орхидеи. Около нарочно пробитите дупки корените са абсолютно изсъхнали, а в останалите части - тъмно зелени. Явно трябва да търся нови саксии. А другото, което ме накара да се замисля е, че този път на етикетите информацията е доста повече и е нарисувано, че на 2 години се пресажда в по-голяма саксия. Бях чела, че не обичат това и сега съм в чуденка  newsm78.

Таня
аз четох че когато се добие оптималната по размер саксия вече се пресажда на две години, само защото субстрата се "изхабявал". Като гледам саксиите - не са много малки и на мен не ми се вижда разумно да се пресажда в по голяма. Все пак това не е стайно растение което да расте на височина.
Така че аз не бих взела под внимание  факта че споменават "по -голяма саксия". Даже като се замисля, нямам орхидея която да иска по-голяма саксия, пък и листата им не нарастват до безкрайност.
Дай снимка на саксиите, струва ми се че по снимките, които видях, саксиите не бяха пълни с корени ...

# 595
Аз също имам орхидея  Party Направо е страхотна, жалко че в момента не мога да кача снимки. Нямам такава. Леко керемидена е.
Обиколих цяло търново, цените са ужасни. В Практикер са по 20 лв тези които нямат нито цвят, нито цветонос, за другите даже и не попитам, защото имаше само бели.
Но в Шумен, в Кауфланд имало, мама ми се обади били с огромни цветове. Тази която са ми взели е средна по техните думи. И тя е с така наразяна саксия, но вътре корените са прекрасни.
Таня и аз видях че има някаква легенда на моята, но  не ми остана време да я погледна. Дано довечера успея да пусна снимка.
Задължително ли е преместването й в друга саксия? Само защото е срязана на места? ако да да търся.

# 596
  • София
Не става въпрос за по-големи саксии в момента. Просто каквото съм чела е било от рода, че се пресажда в нови кори на 2-3 години, но в същия размер саксия. А сега виждам и то написано от производителя, че трябва в по-голяма саксия и се учудвам. Иначе дунапренчетата не съм ги махала.

Аничка, и аз се чудя за нова саксия. Просто ми направи впечатление, че около отворите изсъхват бързо, а на другите места са зелени. И зеленясалото си стои. За момента ги оставям така. По-нататък ще видя как ще се развиват.

А на дендробиума израстъка все повече заприличва на цветонос. Всички го гледаме и му "баем" да порастне по-бързо  Mr. Green. Дори не знаем какъв цвят е , че го купихме преоценен и прецъфтял. Ако съдя по фалчетата доста време ще чакаме докато го видим цъфнал, но какво да се прави...Важното е, че все пак има надежда  Grinning.

# 597
А на дендробиума израстъка все повече заприличва на цветонос. Всички го гледаме и му "баем" да порастне по-бързо  Mr. Green. Дори не знаем какъв цвят е , че го купихме преоценен и прецъфтял. Ако съдя по фалчетата доста време ще чакаме докато го видим цъфнал, но какво да се прави...Важното е, че все пак има надежда  Grinning.

Танче давай снимка, явно твоят е дендробиум Фалаенопсис, а не като моят нобиле.

# 598
  • София
_re_ge, трябва малко да почакаш  Grinning! Толкова е малък, че трябва да разчекна листата, за да снимам  Mr. Green. Но е отгоре и е ясно изразено цилиндрично нещо, а не е сгънато на две листенце, както е било досега. Напомня ми на току-що напъпило въздушно коренче на фаленопсис. Иначе цветоноса е отгоре, а не от тези, които цъфтят над всяко листо. Освен това зимата го сложих на студено и не го поливах и явно дава резултат.

# 599
Таня
щом е в розетката значи е дендробиум Фалче, защото нобилето цъфти отстрани, на членчетата на стъблото.
Принципно четох Дендробиум Фалчетата често цъфтят и не искат да им е студено през зимата. Нобилето цъфтят само от нови булби и един път от всяко стъбло и то само ако осигуриш зимни застудяване, но толкова колкото да ги приспи но не и убие.
Знам че цветът на твоят дендробиум се развива подибно на този на пафиопедилума- от розетката.
Хайде като прорасне тогава ни направи снимки.

Аничка ще чакаме снимки на керемидената ти красавица. Тя ли ще е избора ти за букета?

Общи условия

Активация на акаунт