Орхидея

• 287 493
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 645
  • Edinburgh-UK
Здравейте момичета.Чудя се какво да правя с моята орхидея тъй като отивам на почивка и няма кой да я наглежда...ще се върна чак след близо 1 месец бихте ли ми казали как да постъпя в такав момент с нея.Корените и сега ги гледах не е още за поличане..да я полея ли или да я оставя така?според мене може би чак след 4-5 дена ще е за поливане..тука не е много горещо температурите през деня са около 18 градуса навънка а в къщи не знам точно колко е температурата.Какво бихте ме посъветвали?благодаря ви.

# 646
  • София
swetla99 , няма да и стане нищо ако я полееш за последно. Все пак преполиването ще е еднократно. По скоро ми се вижда дълъг периода от 1 месец без поливане. Няма ли на кого да я оставиш и да ти я полее веднъж след 2 седмици? Все пак re_ge преди време беше споменала, че не ги е поливала цял месец и нищо не им е станало. А и щом е студено...Не би трябвало да има проблем.

# 647
  • Edinburgh-UK
tania tda67 благодаря за съветчето ти.Ще я полея утре преди да тръгна и като се върна ще ви пиша как е орхидеята.просто вмомента няма на кого да я оставя да се гриже за нея.а и мойте познати не разбират от орхидей,не че аз много разбирам ама се опитвам да се запозная с нещата със течение на времето.Благодаря

# 648
И аз да споделя за моите две орхидеи, купени на 4 юни от Кауфланд. Вече всички цветове им се разтвориха, само че ощр след първото поливане на цикламената коренете й взеха да покафеняват. Днес най-накарая се престрших и я извадих от саксията. Доста поизрязох.Притеснявам се само, че при връщането й обратно не можах да "натъпча" пръстта плътно около корените. Освен това и аз ще заминавам, но поне ще е за около седмица, така че предполагам че дотогава ще е ясно дали съм се справила със задачата.

# 649
tania tda67 моята орхидея е фаленопсис и незнам как да я накарам да цъфне, ако имаш представа помагай, че то орхидеите са красиви с цветове, а не зелени. Благодаря предварително

# 650
  • най-шареното място
Намерих инфото за Т-рните разлики:
"Големите, достигнали зрялост растения имат по две спящи пъпки в основата на всяко листо-една голяма и една малка. Голямата пъпка носи потенциал за цветонос,а малката-за корен.При големите растение, "натрупали" достатъчно листна маса ,се намаляват температурите ,за се събудят въпросните цветоносни пъпки. Дневните температури трябва да са под 26 градуса. Идеалните дневно-нощни температури са 25 градуса дн. и 18-19 градуса нощна. При тези условия са необходими от 3 до 6 седмици ,за да се инициира образуването на цветонос. Повишаването на осветеността в този момент определено ще помогне."
flowersnet.info
отворен през нощта прозорец върши чудесна работа.

# 651
Здравейте момичета
Милтонията ми отвори два цвята -УРА, третия окапа но то беше отдавна. Разбира се ще направя снимки. И разбира се цветовете са доста по малки като размер от тези с които ми я подари любимия и самият цветонос е доста по къс, но за мен е вълшебно усещане- първата ми накарана да цъфне орхидея различна от Фал.Разбира се си спомням и загубата на предишния й цветонос което ме прави още по горда. На тази горещина не знам колко ще издържи но все пак ...

Едва вчера окапаха първите два цвята на кауфландските ми орхидеи от края на април, за сметка на това имам 5 нови цвята на различни орхидеи , верно по дребни от първите но пък се чудя как се поместват по 15-тина цвята на един цветнос. Отново забелязвам нарастване и на малки пъпчици- значи ще имам пак нови цветове- дано. Освен това всички пускат и нови листенца. На част от тях листенцата изглеждат меко казано странно с тъмен кант по края и тъмни петънца по листото- като вариегатна окраска.

Кате добре дошла в темата и честити първи стъпки в отглеждането на тези красоти.

Светла99- наистина един месец е доста време за една орхидея да остане неполята. За мен е добре да приложиш начина с вълнен конец на принципа на скачените съдове. Е няма да е като цялостно потапяне но все пак ще е като частично оросяване. Освен това ако е цъфнала си мисля че цветовете няма да издържат...

Силви- Таня ти е отговорила правилно. Разликите в температурите не са решаващи при Фалчетата. По скоро е въпрос на торене. Но ти там е сложно защото не можеш да ториш постоянно с тор за цъфтеж. Купи си по добре универсален. Попрочети по напред в темата за торенето и ако нещо не е ясно питай.

Арт мама- кристалони за вкореняване можеш да намериш на Бриколаж или в мимозата, навремето имаше и в Метро но вече там продават само универсална тор.

Поздрави на всички
  bouquet

# 652
  • най-шареното място
Честито за новия цвят!
Намерих жълт кристалон. Остана да го взема и ползвам Simple Smile

# 653
Здравейте, дами! Поздравления за хубавата ви тема!
Тези дни ми подариха тази красота:

Да си призная никога не съм гледала орхидея и няколко дена дори я бях оставила с целофана.  Embarassed Реших да се поинтересувам как се гледа и попаднах тук. Не съм изчела всичко още, но разбрах доста интересни специфични неща. #Crazy newsm78 Определено изглежда трудно, но явно си заслужава.  Laughing
Ще следя темата. Успех на вас и цветята ви!   bouquet

# 654
  • София
Здравей, .:.Demi.:. ! Много ти е хубава орхидейката! От едрите е, нали?
Добре е да прочетеш какво сме писали, погледни и какво ти пише на етикета и ако нещо не си разбрала питай! Най-важното е поливането - потапя се цялата саксия до ръбчето във вода или вода+тор за 10 -15 мин, отцежда се и се оставя на сухо.Когато корените станат сребристи се полива пак. Лятото това може да е на 4-5 дни, а зимата и на 2-3 седмици.

А аз да се похваля. Докато чакаме дендробиума и му гледаме цветоноса /вече е около 3см/ никой не в забелязал, че една от камбриите има 3 цветоноса и вече има и пъпки дори  Grinning. Сега почваме и нея да я тормозим с ежечасно наблюдение  Mr. Green

А днес специално проверих - първата ми орхидея от Кауфланд е купена на 31март и е с всичките си цветове. От тези, които купих на 1май - едната прецъфтя, а другите 2 не са окапали, но имат тръгнали нови листа и явно скоро ще паднат цветовете.

silvi_vs , просто  и осигури добро гледане,тори я и ще цъфне.   bouquet

Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 22:12 от tania tda67

# 655
Много благодаря, tania tda67, за съветите! Мисля, че е от едрите моята орхидея. Почти изчитам темата вече, много полезни неща научих.  Peace Имам един въпрос с риск да ви разсмея – срещнах на няколко места, че при поливане трябва да се пази розетката от намокряне. Тааа, въпроса ми е на кое чудо казвате розетка?  Embarassed
Весел уикенд, момичета и слънце за вас и цветята ви!   bouquet

# 656
  • София
Имам един въпрос с риск да ви разсмея – срещнах на няколко места, че при поливане трябва да се пази розетката от намокряне. Тааа, въпроса ми е на кое чудо казвате розетка?  Embarassed

Taм, откъдето излизат листата. Може да се напълнят "дупчиците" с вода и да загние. Не е страшно да се намокри, а да не се напълни. Ако стане се попива с клечка с памук. Ако пръскаш отдалече няма да влиза вода  Grinning

Никой ли още не си е купил орхидея от Кауфланд?  Mr. Green Или има такива и си ги крият  Mr. Green?

# 657
Здравейте момичета!
Сигурно не ме помните,аз писах тук през март,когато ми подариха бял фаленопсис.Той прецъфтя и аз отрязах цветоноса,защото изсъхна.
От 1 месец съм го сложила на източен прозорец и направо полудя да пуска нови листа.От около десетина дни гледам,че си имам и цветоносно стъбълце,което расте с удивителна сила.Вече е около 15 см Mr. GreenМного ме радва!!!Най-интересното е,че нито съм торила,нито пък съм полагала кой-знае какви грижи.Поливам си отгоре само през 5-6 дни.
Много съм доволна.Ще пусна снимчици като цъфне Wink

# 658
  • най-шареното място
Тъкмо бях във Кауфланд - орхидеите са по-малки от предната доставка  - по-малки растения с по-малки цветове. Някой са почти мини на цветове.

# 659
Здравейте момичета

здравей Деми, добре дошла чувствай се комфортно тук, уверявам те че след първата винаги последва втора трета и така, после започваш да визираш различни нюанси на една окраска- няма отърване, но е прекрасно хоби.
Първо честита нова орхидея Фалаенопсис - тези са ми любимите с големи восъчни цветове, доста трайни. Таня ти е отговорила чудесно. Поливането става когато корените в саксията станат сребристо сиви и няма конденз от вътрешната страна на прозрачната саксия - всичко зависи от конкретното място, топлината, влажността на въздуха. Лятото средно веднъж на седмица, зимата на две седмици може и по рядко . Поливането е по точно-потяпяне в съд пълен с вода така че да достигне до горния ръб на саксията - бъквално плува във вода. Добре е водата да е престояла. Освен това за сега те съветвам да си купиш универсална тор за орхидеи и в концентрация два пъти по малка от указаната на бутилката да разреждаш във водата през едно поливане- спомага за по обилното цъфтене по големите цветове и по голямата трайност на цвета.

Пулверизиртането е въпросно, много често тук споделят че няколко пъти дневно пулверизират ( само въздушните корени и субстрата за орхидеи - в никой случай цветовете или листата ) . За мен така или иначе въздушните корени никога не стават атрактивни, аз пулверизирам веднъж между поливането- гледам да не си разглезвам цветятя и на тях липсата на пулверизиране не им пречи. Само когато пулверизирам внимавам да не намокря розетката. Затова изпозлвам пулверизатор с по права струя за да съм сигурна къде пръскам.

Не се стряскай ако няколко от пъпките паднат- цветето ще преживее малък стрес докато се адаптира. И разбира се махни найлона- той пречи, Фалчето( Фалаенопсиса) обича добра вентилация.

Ето снимките които обещах, те са следните: Цветовете на Милтонията, трите "израстъка" на жълтия ми Фал за които се чудя дали са всичките въздушни корени или поне един ще обърне на цветонос, Вариегатното ново листче на две от фалчетата, най-новите ми два цъфнали цвята, странния начин по който прецъфтява белият ми фал- прави малки черни петънца като мухъл по цветовете, и накрая новото листо на минифалчето ми и новите стръкчета на Лудизията...

Това е за сега поздрави на всички.
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт