Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим, да обсъдим... - 4

• 83 658
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
...
За болезнени гърди на тази възраст мамолог ми е изписвала капки Мастодион и помагаше.
При мен на тази възраст се появиха множество кистички в гърдите... а 7 години по-късно при много болезнени гърди, нови кистички и запазен размер на старите ми изписаха "мастопатичен чай" (имат го в билковите аптеки), помага буквално на първата седмица пиене Wink И мамолога, и гинеколога ми казаха, че не пречи на Хашимото, с ендокринолога не съм се виждала...
(почти на 43 съм, майка ми на толкова беше с "прескачащ" цикъл, начална остеопороза от некомпенсиран дефицит на вит Д и с недиагностицирано още Хашимото, всички симптоми отдаваха на ранна менопаузи Sad С хормонални и витаминни добавки изчезнаха симптомите на ранна менопауза...)

# 196
  • Пловдив
...
За болезнени гърди на тази възраст мамолог ми е изписвала капки Мастодион и помагаше.
При мен на тази възраст се появиха множество кистички в гърдите... а 7 години по-късно при много болезнени гърди, нови кистички и запазен размер на старите ми изписаха "мастопатичен чай" (имат го в билковите аптеки), помага буквално на първата седмица пиене Wink И мамолога, и гинеколога ми казаха, че не пречи на Хашимото, с ендокринолога не съм се виждала...
(почти на 43 съм, майка ми на толкова беше с "прескачащ" цикъл, начална остеопороза от некомпенсиран дефицит на вит Д и с недиагностицирано още Хашимото, всички симптоми отдаваха на ранна менопаузи Sad С хормонални и витаминни добавки изчезнаха симптомите на ранна менопауза...)
Би ли разяснила за хормоналните добавки? Синтетични или фито хормони?

# 197
...
Би ли разяснила за хормоналните добавки? Синтетични или фито хормони?
Преди 20+ години нямаше модата на фитохормони Simple Smile Добавка на тироидни хормони (Еутирокс), не мога да се сетя за името на женските за възраст над 45г (кръгла кутийка с 3 зони - едната е 14 хапчета от първия до 14 ден на цикъла +7 +7, изрично пишеше да се пият в съответния ред и затова капака на кутийката се върти еднопосочно Wink), вит Д Вигантол, калций-магнезий-цинк в комбинирани таблетки... вит Б12 на инжекции слагаха... и бяха й обяснили, че всякакви феминорм и от този род са ако не са й се докарали нещата до там на тази възраст Hands V

# 198
Аз от няколко години имам проблем с акне, косопад и окосмяване. Пусках си тогава(преди 4-5г) хормони и според ендокринологът нищо ми нямало и тн.
Сега пак си пуснах: естрадиол, прогестерон, андростендион, тестостерон и dhea-s. Пуснах ги всички на 21-и ден от цикъла по препоръка на близък мой лекар.Оказаха се в референтните граници, но той ми обясни, че съотношението естрадиол-тестостерон не е ок, първото е мн.ниско спрямо второто.
Пуснах и щотовидни хормони, ТСХ е 3.15отновп в реф. граници, но според него нива над 2 говорят за хипофункция на щитовидната жлеза.
Бяха ми изписали Витекс(гинекологът), добре че не го пих, според моя лекар щял да влоши оплакванията ми.
Имам назначено лечение:
Фитохормон Тироид сутрин
Фитохормон Естрадиол гел 0,06%, мазане от 5-25 ден на цикъла
Фито Прогестерон 15-25 ден от цикъла 1капс от 50мг
Магнезий растителен 1капс. вечер
Коксамин 2 х 1капс.
Освен акне, косопад, имам поява на необичайно окосмяване , болки в гърдите след овулация, скъсен цикъл и депресивни състояния.
Ще пиша как се чувствам.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 19:49 от ДХ3

# 199
А защо в 21 ден те е посъветвал да пуснеш хормоните? Или не ти се е обеснявал? ИСкам да си пусна хормони в БГ, обаче в темата за хормоните пише на 3 ден за половите, теб са те посъветвали на 21. Като вляза в сайта на лабораторитя пък пише от 2- 5 ден. Та се чудя кога да ги направя тия хормони.

# 200
Ами изрично ми каза 21-и ден, той е лекар, но от много години се занимава с алтернативна медицина и работи в тази област.Лекува цялото ни семейство от години и знам, че мога да му се доверя, затова и не съм питала кое, как и защо.

# 201
Ясно, сега кажи аз кога да си ги направя Simple Smile Simple Smile

# 202
  • оттам, откъдето започва България
Дано приемате попълнения, мисля че съм за тази тема
Вчера споделих на гинеколога за скъсяване на цикъла( от 31 дни, вече съм на 25-6 дни) и зацапване около 2-3 дни преди самия цикъл. Тя смята, че до 10 години ще съм в менопаузата, а съм на 36 в момента. Това е трети гинеколог на който го споделям, другите само мълчат и нищо. Тази поне си сподели мнението. И препоръча единствено при анемия и кръвоизливи, които ми предстояли по-натам, да сложа Мирена, макар че по принцип спирала ми е противопоказна, хормони също- имам Хашимото и наследствена обремененост с разширени вени и ссз.
Чудя се сега да отида ли на ендокринолог да пусне някакви хормонални изследвания, и какви точно( ходя при споменатата Костова от Токуда за ЩЗ, но обратно на споделеното тук при мен мълчи като пукъл и дума не обелва и не бих казала че съм особено доволна). Мога ли нещо да направя. Напоследък пия вечерна иглика( нередовно, през няколко месеца) заради силни болки в гърдите- започват още 2 седмици преди цикъл. Вечерната иглика помага за това, да.  Чудя се да пусна ли някакви изследвания, и да включа още добавки? Но какви?
СЕга се сещам, че баба ми по бащина линия е споделяла, че още на 35 е била с ранна менопауза, До ден днешен си е жива жената, търчи и яде и пие всичко и е по-здрава от мен.

Откъде пък тези изводи, че ти предстои анемия и кръвоизливи? Dizzy Face

# 203
Ясно, сега кажи аз кога да си ги направя Simple Smile Simple Smile
Хахах..не знам.Ще пусна да видите моите:

# 204
  • София
Но FSH и Анртимюлеров хормон не ти е пуснал...

ТАТ и МАТ са ти наред, на мен ми "мирише" диагнозата за щитовидната жлеза. Ти на гладно и не пила никакви течности освен вода ли пуска хормоните?

Естрадиол  не се "гледа" на 21 ден, защото не дава никаква друга информация освен това колко фоликула си имала, и така като гледам, съвсем в норма - един.

Кортизол не се е сетил да ти пусне...

# 205
Да, на гладно и жадно.

# 206
Но FSH и Анртимюлеров хормон не ти е пуснал...

ТАТ и МАТ са ти наред, на мен ми "мирише" диагнозата за щитовидната жлеза. Ти на гладно и не пила никакви течности освен вода ли пуска хормоните?

Естрадиол  не се "гледа" на 21 ден, защото не дава никаква друга информация освен това колко фоликула си имала, и така като гледам, съвсем в норма - един.

Кортизол не се е сетил да ти пусне...

Sharky би ли ми казала в такъв случай кои хормони да изследвам и в кои дни ( за половите питам). А и евентуално ако мислиш, че е добре някакви други да включа. За пременопауза искам да се проверя, на къде съм. Иначе за сега проблеми и оплаквания нямам. Ще се прибираме след месец и ще отида в някоя лаборатория да се проверя, но съвсем се обърках кое кога. Виж на нея са ѝ казали на 21 ден, аз чета за трети, а видях между 2-5 след първия ден на цикъла. ТОя кортизол от кръв ли имаш в предвид да с еизследва? Питам защото преди година от слюнка ми го бяха изследвали. Посред нощите ставах в определени часове (нещо за вкъщи ми бяха дали от на ЛЛ кабинета. Това в чужбина.).Аз обаче какво да изискам?

# 207
  • София
Estradiol е изследва 2-3 ден от началото на цикъла. Прогестерон - на 19 ден от началото (принципно след доказана овулация, но това доказване е трудно постижимо, защото само АГ с ултразвук може да потвърди кога точно е била овулацията).

"Разстоянието" до менопауза го показва най-точно Антимюлеров хормон и ФСХ (тези може също на 2-3 ден от цикъла да се вземат). Моето впечатление от последните месеци и обикаляне по лекари е, че само ендокринолог от Майчин дом (проф. Здравко Каменов) или Св. София разбира от женски хормони, гинеколозите или ендокринолози, специалисти в диабети, не разбират.

Кортизолът е от слюнка, да.

# 208
  • Пловдив
Да направя и аз едно включване.
Декември месец пропуснах един цикъл след това правих абразио заради удебелена лигавица... сега последния месец ми идва два пъти през 15 - 16 дни... вече имам чувството че съм постоянно в цикъл...

# 209
От  "Мастофит" на д-р Тошков да има доволни?
Преди години го пих за кисти, после четох, че таблетките не съдържат обявеното билково съдържание и са измама, и спрях да си купувам. Двоумя се дали пак да не си взема.

Общи условия

Активация на акаунт