Операции на коляното - 2. тема

• 107 108
  • 784
  •   1
Отговори
# 765
  • София
LordOzzy, когато не живееш в нормална държава (вие там очевидно и за щастие нямате нашия проблем и спокойно се оставяте в ръцете на читави лекари), си длъжен да прочетеш и проучиш всичко предварително и да нямаш доверие на никого. 😕 За последните 3 години по неволя „станах 1/2 ортопед „.😳 Изчетох всички научни трудове, публикувани в нета за операция на ПКВ при възрастни и при деца, сайтове на спортни клиники и болници в USA, Германия и Австрия, центрове за рехабилитация, интервюта на водещи световни ортопеди. Видяла си в темата колко окепазени хора пишат, писали са ми и на ЛС.
Добре, че се намери един свестен, честен и откровен известен млад лекар, който директно ни каза тогава: “Ако имате възможност оперирайте детето навън. Колегите са на светлинни години пред нас. Аз моето дете на тази възраст не бих го оперирал тук.” Ако не бях проучила методите на операция, нямаше да разбера, че в БГ 95 % от лекарите изобщо не си правят труда да научат и прилагат последните новости и си оперират както отпреди 20 години. Ако задаваш смислени въпроси и си личи, че си проучил, започват да се дразнят и да се подиграват.
Скрит текст:
Сухожилието, което се използва стандартно за пластика на ПКВ в БГ е семитендинозус самостоятелно или преплетено с грацилис. Последни проучвания сочат, че с времето и основно при жени и момичета, при тази пластика има сравнително висок риск за реруптура или преразтегляне. Затова в много държави вече първи избор е сухожилието от квадрицепса наред с пателарното, което се използва основно при мъже. Така оперират от почти две години в Евровита, д-р Вулджев също започна да прилага този метод при жени преди година.
Когато детето скъса връзка, приятелче -спортист с две години по-голямо от нея му каза - “никога не стъпвай при Тони-коляното -обрече ме на ежедневни болки за цял живот след операцията”. И това е спортуващо дете като моето и твоите, което не спря да се рехабилитира активно и методично, за да се върне към спорта.Sad. Спортува, да, но с обезболяващи:(.
Понеже сме в спортните среди ще споделя също, че преди три години, когато започнах да разпитвам и проучвам от 15-тина познати, които са оперирали ПКВ последните 15 години, само трима-четирима нямаха оплаквания. Това са мъже, оперирани с пателарно сухожилие с костен блок (не знам как точно се казва на български). Всичките жени имаха оплаквания. През последната година, слава Богу, нямаме познати оперирани, втч. и мъжа ми, които да са се оплакали, което означава, че има някакво развитие. (става дума за 4 души +2 деца на 14).
Но докато 2-3 доктори имат желание да се развиват, другите са си застинали и ще си останат в миналото:(.
На близки приятели детенцето скъса връзка на 9 години преди месец. Поне чест им прави на нашите ортопеди (добрите такива), че казаха на хората, че в БГ няма кой да се наеме да оперира детето и да гарантира, че ще бъде успешно и ги насочиха към чужбина, където такива операции явно са рутинни.
Затова, както съм писала и преди - четете, интересувайте се, питайте, проучвайте. Тези операции не са спешни и по-добре да си дадете време за да направите правилен и информиран избор. Инвестирайте в няколко прегледа при избрани ортопеди и поговорете с тях.  Не се възприемам в никакъв случай за “последна инстанция” по въпроса. Това е опитът по лично преживяно и споделено от близки, но всеки сам трябва да прецени и усети кой е лекарят в България, на когото ще повери себе си или детето си.
Операцията на менискус е много по- проста и лека от тази на ПКВ и доста лекари могат да я направят добре, за разлика от ПКВ.
P.S.
Извинявам се за дългия ферман. Пиша го това през няколко страници. Дано има кой да го прочете. И спирам. 😳😮

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 08:26 от Skiorche

# 766
  • София
Аз съм с такава операция (на двете колена), при д-р Василев в Евровита (не ПКВ, а в резултат на вроден дефект на улея на капачката). Имам пълно възстановяване. Жена съм, 55+. Чест му прави на д-р Тивчев, че ме прати при Василев с думите "Само Василев прави такива пластики".

# 767
Не спирай да пишеш, да повтаряш  ако трябва да копираш поста, скиорче!
Това е най- ценното на този форум- личния опит, и хората, като теб, които дават безвъзмездно!
Благодаря ти!, и на мен си дала подкрепа и информация, макар да съм, уж , подкрепена от поне 2 страни със специалисти- никога не е достатъчно, особено , като се отнася за децата ни.

# 768
Аз съм много доволна от д-р Хубенов и от рехабилитацията в клиниката му. Кофти момент е, че е много претоварен, а докторите, които работят с него не винаги ми правят добро впечатление. Но отделът по рехабилитация е топ - лично мнение. Оперирала съм скъсан менискус ако има значение.

Мъжът ми също оперира менискус там преди 3 години и остана доволен, за това и аз се насочих към тях. При него всичко е наред, до сега не е имал проблеми, спортува много активно. Явно при него, както и при вас, еднаквия подход е помогнал за менискуса.

И аз съм от "доволните" от Др. Хубенов и рехабилитаторите - с ПКВ съм. Посещавах рехабилитация и след травмата, за да раздвижа крака и след операцията и двата пъти останах с добри впечатления. Но явно зависи от самия рехабилитатор. Получих и много подробни инструкции, разпечатани, за упражнения веднага след операция и по време на рехабилитация и сега, 6 месеца след операцията нямам никакви проблеми. Да, понякога усещам дискомфорт като претоваря коляното, но не е болка за умиране. Съжалявам за неприятното ви преживяване.

# 769
Мнение за доцент калин михов. След три дни съм прет операция на предна кръстна връзка.

# 770
Здравейте, предстои ми операция на ПКВ и скъсан менискус. Спряла съм се на двама доктори Валери Петров София мед и Георги Димитров света София. Изчетох цялата тема, но не видях мнения за доктор Димитров. Интересува ме и мнения за следоперативното възстановяване и връщане към спорт ако някой има наблюдение при тях

# 771
  • София
А по какъв критерии сте избрали д-р Димитров? Аз мога да препоръчам колегата му от Св. София М. Вулджев. На следващо място В. Петров. (Ако говорим за двамата). Но изборът е Ваш, разбира се.
Ортопедите само оперират. Никой не се занимава със следоперативно възстановяване. В Св. София има център за физиотерапия и рехабилитация. Като за начало е ОК, после трябва да си потърсите друго място, което Ви е удобно като локация и имате препоръки за него.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 19:30 от Skiorche

# 772
А по какъв критерии сте избрали д-р Димитров? Аз мога да препоръчам колегата му от Св. София М. Вулджев. На следващо място В. Петров. (Ако говорим за двамата). Но изборът е Ваш, разбира се.
Ортопедите само оперират. Никой не се занимава със следоперативно възстановяване. В Св. София има център за физиотерапия и рехабилитация. Като за начало е ОК, после трябва да си потърсите друго място, което Ви е удобно като локация и имате препоръки за него.
Обмислям доктор Димитров понеже много ми допадна отношението му към пациента, обърна ми доста внимание и ми даде много добри насоки. Чувам и хубави неща от хора, които са се оперирали при него, но в интернет не намирам информация.
Много благодаря за коментара, май ще се спра на доктор Петров. Обмислях да отида да се консултирам и с доктор Вулджев, но към момента при него часовете са за месец напред и може би няма смисъл

# 773
  • София
Има смисъл, повярвайте! Операцията не е спешна. Сега трябва да се фокусирате върху подготовката на коляното за операция. Трябва да заякне мускулатурата около коляното, за да протече после възстановяването по-леко. Обадете се на рецепцията на Св. София за час. Щом искате да се върнете към спорта, проучете какъв метод на операция ще е по-подходящ.
Успех, каквото и решение да вземете! И д-р Петров е много добър, но не мисля, че при него има различни варианти за избор на сухожилие. Попитайте го! Проучете и Евровита (д-р Точков)!

# 774
Точно това щях да пиша, да не се бърза, а да се обмисли кой ще е най-добрият метод за операция и кой доктор ще я извърши.
Проучете хубаво всичко, много е важно
следоперативното възстановяване и постепенното връщане към спорта.
Аз давам своя глас за доктор Точков.

# 775
  • София
Много благодаря за коментара, май ще се спра на доктор Петров. Обмислях да отида да се консултирам и с доктор Вулджев, но към момента при него часовете са за месец напред и може би няма смисъл

Операцията не е спешна и според мен не е толкова важно кой доктор от по-добрите ще я прави - ПКВ операцията без други проблеми е общо взето станала рутинна. Петров е доказан, аз се оперирах при него, жена ми също преди доста години, но има и други добри орто хирурзи. Според мен обаче наблегнете на добра предоперативна подготовка за да влезете с максимално добра мускулатура, което ще спести време и усилия след това. При мен, понеже травмата е по-сериозна, и се забавих 2 месеца, мускулите ми се стопиха, и след това заради шити менискуси още 4 седмици на патерици - възстановяването ще е много дълго и продължително... Операцията общо взето е малък проблем, макар, че повечето хора се фокусират в нея. Тя минава за 1 час и се забравя, но големите усилия са след това. Ако може да си спестите време и усилия в предварителна подготовка ще е добре. Отделно, че ако изчакате за преглед при Вулджев той може да ви посъветва и да не се оперирате, дори и при скъсана ПКВ и не е доктор, който ще ви бутне задължително в операция. Не винаги и не във всички случаи реконструкция на ПКВ е нужна, да не говорим пък за спешна. Същото би могъл да ви обясни и адекватен кинезитерапевт.

# 776
Привет на всички,
Искам да попитам дали е имало някой, на който са му диагностицирали невропатия след трамва на коляното и скъсан менискус?

# 777
Аз съм с такава операция (на двете колена), при д-р Василев в Евровита (не ПКВ, а в резултат на вроден дефект на улея на капачката). Имам пълно възстановяване. Жена съм, 55+. Чест му прави на д-р Тивчев, че ме прати при Василев с думите "Само Василев прави такива пластики".

Извинете платени ли са операциите в тази клиника или може и по здравна каса?
При д-р Василев как стоят нещата- преглед, мнение за операция, работи ли по здравна каса?
Благодаря предварително.

# 778
  • София
Не работят с НЗОК, но издават фактури ако имате допълнителни  здравни застраховки (аз нямам), та накратко - платено. Час за преглед за д-р Василев дават за един месец напред (той има аналогична клиника и в Германия и всеки месец работи две седмици в БГ и  две седмици в Германия). На мен ми определи дата за операция един месец след първия преглед. Аз не съм спортистка, на възраст съм, със сериозно тегло - каза ми: "Възрастта не е причина да се намалява качеството на живота". Трима лекари от други клиника, преди това,  изобщо не предложиха операция...

# 779
Не работят с НЗОК, но издават фактури ако имате допълнителни  здравни застраховки (аз нямам), та накратко - платено. Час за преглед за д-р Василев дават за един месец напред (той има аналогична клиника и в Германия и всеки месец работи две седмици в БГ и  две седмици в Германия). На мен ми определи дата за операция един месец след първия преглед. Аз не съм спортистка, на възраст съм, със сериозно тегло - каза ми: "Възрастта не е причина да се намалява качеството на живота". Трима лекари от други клиника, преди това,  изобщо не предложиха операция...

Нали става въпрос за Д-р Иван Василев?
Не знам тук ли е мястото да попитам, но никъде в сайта им не намирам каква е цената за операция на скъсан менискус (нямам допълнителни  здравни застраховки)?

Общи условия

Активация на акаунт