Добре, че се намери един свестен, честен и откровен известен млад лекар, който директно ни каза тогава: “Ако имате възможност оперирайте детето навън. Колегите са на светлинни години пред нас. Аз моето дете на тази възраст не бих го оперирал тук.” Ако не бях проучила методите на операция, нямаше да разбера, че в БГ 95 % от лекарите изобщо не си правят труда да научат и прилагат последните новости и си оперират както отпреди 20 години. Ако задаваш смислени въпроси и си личи, че си проучил, започват да се дразнят и да се подиграват.
Когато детето скъса връзка, приятелче -спортист с две години по-голямо от нея му каза - “никога не стъпвай при Тони-коляното -обрече ме на ежедневни болки за цял живот след операцията”. И това е спортуващо дете като моето и твоите, което не спря да се рехабилитира активно и методично, за да се върне към спорта.
. Спортува, да, но с обезболяващи:(. Но докато 2-3 доктори имат желание да се развиват, другите са си застинали и ще си останат в миналото:(.
На близки приятели детенцето скъса връзка на 9 години преди месец. Поне чест им прави на нашите ортопеди (добрите такива), че казаха на хората, че в БГ няма кой да се наеме да оперира детето и да гарантира, че ще бъде успешно и ги насочиха към чужбина, където такива операции явно са рутинни.
Затова, както съм писала и преди - четете, интересувайте се, питайте, проучвайте. Тези операции не са спешни и по-добре да си дадете време за да направите правилен и информиран избор. Инвестирайте в няколко прегледа при избрани ортопеди и поговорете с тях. Не се възприемам в никакъв случай за “последна инстанция” по въпроса. Това е опитът по лично преживяно и споделено от близки, но всеки сам трябва да прецени и усети кой е лекарят в България, на когото ще повери себе си или детето си.
Операцията на менискус е много по- проста и лека от тази на ПКВ и доста лекари могат да я направят добре, за разлика от ПКВ.
P.S.
Извинявам се за дългия ферман. Пиша го това през няколко страници. Дано има кой да го прочете. И спирам. 😳😮