Нашите орхидеи - тема 23

• 70 070
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
  • Северозапада
Благодаря, _re_ge! Няма да я бутам повече, защото мислех да купя по-голяма саксия и да я преместя. Голям тормоз и приложих за 2 дни.

# 421
Здравейте, искам да ви попитам как да разпозная гнилите и изсъхнали корени и как да разбера кои са здрави, тъй като днес ще пресаждам орхидеята ми.

# 422
  • до най-прекрасния мъж
За да не задържа вода в саксията, може са се сложи в кашпа за орхидеи. Самата саксията стои на едно като столче и е повдигната, а отдолу кашпата има място за оттичане на водата. Така саксийката няма допир до оттеклата се вода.
Друго, което може да се направи, е да се извади от саксията, да се прочистят коричките, като се премахне всичко излишно. Аз ги натопих в слаб разтвор от калиев перманганат и изсуших на слаба фурна на хартия. След това си я пресадих отново в същата саксийка със същите кори. Но корите сега са ми без примеси и не задържат много вода. И най-вече махнах гъбата под розетката, за да не ми гние орхидеята.

# 423
  • Варна
Е, гнилото пък се разпознава супер лесно Laughing Как да го обясни човек, то е просто изгнило! Колкото до сухите - ами сравнете с нормалните сиво-зелени дебели корени. Сухите са тънки, сбръчкани и с цвят на стара хартия.

# 424
Много благодаря

# 425
Нормалните корени може и да са жълти ( били са без достъп на светлина ) , може и да са кафеникави ( обикновено на някои разцветки корените на повърхността )  но са плътни и твърди .

Ето една десетгодишна и полегнала .

# 426
  • Варна
Аз нямам неполегнала. Може би само една, но тя се изживява като полумини. Всички други висят настрани.

# 427
  • Северозапада
Реге, не пада ли? Едната имам така наклонена и пада, ако не я подпра. Или трябва да я сложа в стабилна кашпа.

# 428
Скрит текст:
Нормалните корени може и да са жълти ( били са без достъп на светлина ) , може и да са кафеникави ( обикновено на някои разцветки корените на повърхността )  но са плътни и твърди .

Същата "порода" са и моите полегнали "Тодорки"... Grinning
Щом тази е десетгодишна и си е супер, пу-пу да не й е уроки, ме навежда на мисълта, че нямат "живот" около 10 години... Така бях чела някъде и наскоро една около тази възраст реши да се тръшне безвъзвратно. Може би не е било от възраст?

# 429
Реге, не пада ли? Едната имам така наклонена и пада, ако не я подпра. Или трябва да я сложа в стабилна кашпа.

В кашпа е разбира се. На старите растения липсата на светлина към корените не им пречи.

Скрит текст:
Нормалните корени може и да са жълти ( били са без достъп на светлина ) , може и да са кафеникави ( обикновено на някои разцветки корените на повърхността )  но са плътни и твърди .

Същата "порода" са и моите полегнали "Тодорки"... Grinning
Щом тази е десетгодишна и си е супер, пу-пу да не й е уроки, ме навежда на мисълта, че нямат "живот" около 10 години... Така бях чела някъде и наскоро една около тази възраст реши да се тръшне безвъзвратно. Може би не е било от възраст?

На това и аз му повярвах преди години. Лъжа е. При добро гледане всичко им е наред години и години. Долната част отмира, горната пуска корени и така в кръговрат. Аз има от 2016, живи и цъфтящи.

# 430
Предполагам, че не съм наред, но май ги предпочитам полегнали: листата си висят, отгоре стърчат и се открояват цветоносите.

# 431
  • Варна
От един момент нататък става трудно да стърчат цветоносите. Като се издължи прекалено стъблото цветоносите излизат реално от точка, намираща се извън саксията и на мен не ми е хич елегантно като ги вдигам, но пък виснали е трудно да пазят равновесие.

# 432
Почти няма фал който да стои прав освен ако не е подпрян със сложна система от пръчки. Възрастните понякога са толкова тежко че и пръчките не издържат. Използвам ластици, телчета и пак се опитват да подлегнжат.

# 433
Растенията не изправям, но цветоносите - задължително. Нямам смелост да ги оставя да си растат свободно, притеснявам се да не ги счупя при пренасяне, преминаване.

# 434
Растенията не изправям, но цветоносите - задължително. Нямам смелост да ги оставя да си растат свободно, притеснявам се да не ги счупя при пренасяне, преминаване.
Наложи ми се. Имам вече такива които се катурват и от кашпите. Големи и тежки цветя са

Общи условия

Активация на акаунт