Тромбофилия - тема №6

• 72 298
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
Феникс, не подценявай МДиди при тази доцентка, виж какво ще ти каже.
А при кой фетален си била, отношението му е безотговорно.
Направи кансултация с генетиците в Геника.
Как е кръвотока като прави фетална?

# 496
  • София
При Сигридов бях. Именно кръвотокът го накара да ме изпрати за изследване, но за останалото и аз не знам какво да мисля или коментирам...
От Геника ме насочват също за консултация и евентуална терапия със специалист, не се ангажираха с нищо по-конкретно.
В никакъв случай не подценявам МД, дори съм раждала там и може би пак ще го направя, просто срещнах противоречиви мнения за доцентката, но така и така всички са в отпуск (сега разбрах, че и проф. Паскалева я няма до 06,08), явно ще се срещна с нея.

# 497
Не искам да обидя никого - др Сгридов може да е добър в проследяването на патологични бременности, но за фетален си тйрсете сертифициран лекар.
Ако има промяна в кръвотока ще трябва да се предписват лекарства.
Доста мутацийки ми се виждат, за това при Паскалева кажете, че искате да се презастраховате.
Не знам в кои случаи се дава аспирин протект, клексан, дузодрил и т.н. и в каква дозировка.
Бебето трябва да се мери на един и същи ехограф, дали се наблюдава  изоставане и веднага да се реагира, да не се чака - тава е важно! Питай всеки път колко тежи и си записвай. Всеки път искай да ти пускат доплер.

# 498
  • На север
Предполагам че като вдигнеш кръвно ще имаш и неразположение. Никога не съм вдигала кръвно над нормалното 80 на 120.

# 499
  • София
Не искам да обидя никого - др Сгридов може да е добър в проследяването на патологични бременности, но за фетален си тйрсете сертифициран лекар.
Ако има промяна в кръвотока ще трябва да се предписват лекарства.
Доста мутацийки ми се виждат, за това при Паскалева кажете, че искате да се презастраховате.
Не знам в кои случаи се дава аспирин протект, клексан, дузодрил и т.н. и в каква дозировка.
Бебето трябва да се мери на един и същи ехограф, дали се наблюдава  изоставане и веднага да се реагира, да не се чака - тава е важно! Питай всеки път колко тежи и си записвай. Всеки път искай да ти пускат доплер.
Благодаря за мнението, gerda1, определено ми е от полза!

# 500
  • София
Феникс, и аз препоръчвам при всички тези мутации + проблеми с кръвотока да вземеш мерки без да се бавиш. Някой трябва да поеме отговорност и да ти назначи адекватна терапия.

# 501
ФЕникс, да не вземеш да се шашнеш. Няма нищо страшно. Просто колкото по-рано се презастраховаш и се вземат мерки, толкова по-добре.
но все пак някои лекари не реагират адекватно, защото просто толкова си могат.
За това не спирай да търсиш адекватен, модерен и знаещ лекар, който да се погрижи за теб.
И помни, че изоставането се засича на един и същи ехограф, много момичета си сменят лекарите и изпускат първите сигнали, че има проблем, защото различните лекари, различните ехографи мерят различно.
 И повишената кръвна захар, инсулин, може да водят до повишаване на кръвното и прееклампсия.

Имаше една потребителка с ник "елена", тя много добре знаеше за превенцията при прееклампсия (в чужбина), даваше полезни линкове на английски, защото работата й беше свързана с това. Ще я потърся и ще я поканя в темата.

Последна редакция: сб, 28 юли 2018, 09:56 от Анонимен

# 502
  • На север
Супер аз съм освен с Лайден, Мтхфр и Пай, но и с гастационен диабет... Съвсем ме притеснихте сега. Тук ми мерят кръвно и ме слушат с доплер веднъж в месеца.

# 503
И аз бях с физиологичен гестационен диабет, бил нещо нормално.
Няма да се притесняваш излишно. Щом нещата са под контрол.

# 504
  • На север
Притесних се понеже казвате че може и да няма симптоми и се вижда само с ехограф, а аз ходя на ехограф на частно веднъж в месеца. На държавно нямали да ме викат повече. Само при личния пускам кръвни изследвания, мери кръвно, давам урина, кръвна захар мери и слуша пулса на бебето с доплер. Това е веднъж в месеца. Добре де наистина ли няма неразположение? И ако съм на инжекции всеки ден за разреждане на кръвта и на нисковъглехидратна диета не е ли това добра превенция? Не ям нищо сладко и тестяно, нито пия нещо със захар в него. Дори плодовете са ми по малко. Добре се чувствам. Какво мога да направя повече?

# 505
Притесних се понеже казвате че може и да няма симптоми и се вижда само с ехограф, а аз ходя на ехограф на частно веднъж в месеца. На държавно нямали да ме викат повече. Само при личния пускам кръвни изследвания, мери кръвно, давам урина, кръвна захар мери и слуша пулса на бебето с доплер. Това е веднъж в месеца. Добре де наистина ли няма неразположение? И ако съм на инжекции всеки ден за разреждане на кръвта и на нисковъглехидратна диета не е ли това добра превенция? Не ям нищо сладко и тестяно, нито пия нещо със захар в него. Дори плодовете са ми по малко. Добре се чувствам. Какво мога да направя повече?

Това са от онези "домашните" доплери предполагам, то не ти върши работа, просто чува, че бебето е живо. Хубаво е да засичат доплер, поне на три места по артерията, на истински доплер. И запис на тонове след 28-ма.

Освен терапията и да се следиш внимателно, какво друго да се направи, нищо. За мен примерно, когато се появят и отоците е знак, че вече нещата са за непрекъснато лекарско следене и възможно най-скорошно раждане.

# 506
  • На север
Питах още в началото за този доплер и ми отказаха. Ако е толкова важно как всички тук раждат без толкова много ехографи и доплер? Може би ако имам неразположение ще реагират вече. Иначе Сигридов ме гледа преди месец в Бг и каза, че кръвотока е перфектен.

# 507
Те и тук отказват, дори не те преглежда лекар, ако не е рискова бременността, но при рискова, никой не отказва, дори сега преди да родя последния месец, първо на три дена ми следяха доплерите, после всеки ден.

# 508
  • На север
Мен не ме смятат рискова бременност тук. Казаха ми че нямам нужда дори от инжекции, защото не било доказано че Лайден може да е причина за аборт. Другите мутации дори не ги поглеждат. Само Лайдена гледат. За него казаха инжекции след като родя понеже риска се качвал на 5%, а преди това бил много нисък. Колкото за гастационния диабет ми казаха диета и всеки месец ми взимат кръв от пръста и мерят теглото. Това е. Последно в 20та седмица ми казаха, че няма да ме викат в болницата повече на прегледи. Личният ми лекар и акушерката нито имат ехограф, нито пък доплер да ми видят кръвотока. Факт е обаче че въпреки това като погледна статистиката за смъртността на бебета в България е по-висока от колкото тук. За това не съм сигурна вече и аз кой прав и кой крив. Може би истината е по средата. При нас се е превърнало в политика да те плашат за да ходиш безброй пъти на прегледи с безброй тестове за да имат работа всичките ни лекари и доходи. От друга страна тук пък нямат достатъчно персонал и аз не съм спешна или рискова за тях.

# 509
  • Бургас
Здравейте момичета!
След няколко консултации с доц. Конова имам вече схема при опити за бебе и при положителен тест за прием на аспирин, фраксипарин, ФК и вит. Д. Това което ме притеснява е че не ми е изписала нито б12, нито Б6 (хомозигот по MTHFR и 4G/5G).Излследвах  Б12, пускам снимка. Според вас трябва ли да взимам?

Общи условия

Активация на акаунт