ОКТОМВРИ още е далече, но стигнахме средата вече

• 52 987
  • 721
  •   1
Отговори
# 570
Sunshine29, при мен въпросът с доверието и лекарите винаги е бил малко особен. Почти винаги търся второ мнение. Лекаря при който бях е в клиниката в която се следя. Миналата седмица бях на ФМ и споделих с лекарите Оплакванията ми и те ме насочиха към кардиолога с думите, че вероятно ще ми изпише конкор. Не ми се иска да приемам хапчета от др страна алтернативата с прееклампсия и недостигане на достатъчно кислород и хранителни вещества към плацентата, също не ми се струва приятна.
  Като го меря вкъщи някой път и над 120 скача горната граница.

# 571
Chipunche,много несериозно от страна на следящият ти лекар да не ти измерва кръвното при преглед.На мен досега винаги са ми го мерили.Помоли го следващия път да го направи.Ако имаш някакви оплаквания от рода на ускорен пулс,недостиг на въздух,болка в гърдите, високо кръвно е препоръчително да посетиш и кардиолог.

# 572
Chipunche, мисля че прегледът при кардиолог е само ако АГ прецени, че се налага. Странно е обаче, че не ти мерят кръвното. На мен при всеки преглед ми го мерят, а аз вкъщи — един—два пъти седмично. Това е нормална практика и се учудвам, че с теб го прескачат.

Лола, едва ли биха ти дали медикамент, който е опасен. С миналата бременност на мен също ми се наложи след преглед при кардиолог. При кардиографията се видяха някакви стойности, които бяха на границата и можеше да възпрепятсват правилния растеж и захранване на бебето. Иначе твоето кръвно все още е в нормата, но щом си с ниско по принцип, трябва да внимаваш да не се повиши. Тоест да го мериш от време на време. Сега видях последното ти съобщение. Разбира се, че алтернативата високо кръвно и преекламсия е много по—опасна от медикамент, който явно изписват на бременни жени при необходимост. Както казва и моят АГ, решение почти винаги има, важното е всичко да е под контрол. Довери се на лекарите, това им е работата. А и пак да кажа относно кръвното, че високата долна граница е по—опасна. Не трябва да надскача 80.

# 573
Lola,напълно те разбирам.Проблема с кръвното не е шега работа,имах една колежка със същият проблем, не можаха да го стабилизират и трябваше да извадят бебчето 2 месеца преди термин със спешно секцио.Надявам се да си попаднала на добър лекар, а не на онези който изписват медикаменти само и само да се презастраховат.

# 574
  • Blondeville
С кръвното наистина не е шега работа, особено щом е принципно ниско, а сега е започнало да се вдига. Трябва да се следи и за белтък в урината. Щом е изписан медикамент, предполагам е съобразен. Опитай да намалиш солта също така.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 12:54 от blondie_anna

# 575
И мен така ме е страх с това кръвно. И дъщеря ми се роди преждевременно заради високо кръвно, но поне беше в началото на деветия месец.

# 576
120/80 по принцип си е идеално като стойности. На мен ми се е случвало да се качва дори на 130/87, но според моята акушерка за момента не е притеснително. Случвало ми се е да ми измерят кръвното веднага след като съм отишла, още задъхана и след 5мин да си е пак нормално 120/80. Важното е да се следи редовно.

# 577
  • Германия
Но кога всъщност говорим за високо кръвно?! Аз прочетох за стойности от 90/140.Или ако някой е бил с ниско преди да забременее и после достигне до нормалните 120/80 това също ли може да е проблем?

# 578
Момичета, силно се надявам да не съм ви вкарала голяма муха в главите. Като  цяло се провокирах да отида на кардиолог заради ускорения пулс. След 21 седмица леко започна да се покачва и кръвното. Вчера апаратът ми от качи и ми показа някакви страшни стойности,отдвлно ми беше зле и по върнах на обяд. Днес лекарят ми каза, че границата след която е опасно е 130 на 85.предполагам че всеки лекар има различно виждаме по въпроса. Не знам дали ако до преди сте били с ниско кръвно и сега ви се повиши до 120 на 80 ще е високо, някъде четох че ако се повиши с 20 единици над обичайното се счита за високо.
Момичета, още веднъж сърдечно ви благодаря за загрижеността.
 Ани, нямам белтък днес пуснах урина, пкк (от нея само левкоцитите са ми леко завишени-11 и неутрофилите) асат, алат и желязо са в норма. Хемоглобин 129.

# 579
А как разбра, че имаш такива контракции?
На рутинни тонове... Освен, че апаратът прави кардиограма на бебето, отдолу има поле (то се слага една допълнителна джаджа), в което показва дали има контракции и какви са. За 20 мин.  имах 10 контракции.

dtodorova91, аз съм родена на 18 октомври и съм кръстена на Йоан Рилски. И предполагаемият ми термин е 27 октомври. Ние вкъщи сме на мнение, че детето идва с името си. За Димитров ден бихме се съобразили ако е момче, обаче, но ако е момиче - не.

# 580
Лола, на мен ми бяха иписали разтворим аспирин 75мг по едно на ден като превентативна мярка от прееклампсия, защото и майка ми имаше високо кръвно от млада, както и бабите ми. Но моето кръвно винаги в било ниско и не го пих, но сега започнах, защото че увериха, че е в минимални дози и е безвреден. Ако искаш консултирах се и ти за аспирин, той разрежда кръвта и предпазва от запушвания на артериите. Simple Smile

# 581
Здравейте,

На мен още на БХС ми излезе риск от прееклампсия, като докторката, която ме следи ми изписа аспирин протект. Аз като цяло винаги съм била с ниско кръвно, но все пак риска ми беше 1:57 преди 37 седмица и 1:200 след 37 свдмица. Другата седмица имам насрочени изследвания за ПКК и урина и след тях ще се прецени дали да продължавам с аспирина.

Някоя от вас да има изчислен такъв риск?

# 582
И при мен в 12та седмица ми изчислиха риска. Преди 34 седмица 1:338, преди 37 седмица 1:73. Тогава нищо не ми споменаха. Май за сега ще следя ежедневно стойностите на кръвното, а идната седмица ще направя още една. Консултация вероятно във вма. Иначе когато ми изчислиха риска нещо много се бях паникьосала заради прегледа и вдигнах кръвно 137 на 90,което след като мина прегледа се нормализира Simple Smile

# 583
  • София
Здравейте! Присъединявам се към темата, макар и малко по-късно.
На 30год. от Велико Търново, бременна с момче в 23г.с. - първа бременност. Терминът ми е 03.10
Бих желала да се присъединя и във фейсбук групата tani_4_ka@abv.bg

# 584
Здравейте, вчера минах втората фетална морфология и ехокардиография за щастие всичко е наред. Официално бебчето е момче. Следващата седмица трябва да направя обременяване с глюкоза и тест за антитела. Бяхте коментирали по-напред, аз съм с 0-, а таткото е с А+, като при първата бременност дъщеря ми се роди с положителна кръвна група и ми поставиха анти д гама глобулин. Има ли майки които са или са били с ниска плацента? Че сега това малко ме притеснява, лекарката каза, че ще следим дали ще се вдигне, било възможно да стане до 28 седмица.

Общи условия

Активация на акаунт