ОКТОМВРИ още е далече, но стигнахме средата вече

• 52 979
  • 721
  •   1
Отговори
# 585
baloncheta, аз съм с ниска /даже маргинална/ плацента.На 25.06. съм на втора ФМ и на ФЕ.Чела съм, че може в последния момент да се вдигне.

# 586
Момичета, виждам че много от вас ходят и на фетална ехокардиография, при предната ми бременност ми обясниха че се ходи само ако има някакви съмнения по време на феталната морфология. Лекарите ли ви изпращат или вие ходите по собствена преценка?

# 587
И аз питам същото. С миналата ми бременност май не съм правила, а сега не са ми споменали за друго изследване освен за ФМ.

# 588
  • Beyond the stars
Аз и за трета ФМ се чудя. Марков каза, че според него е напълно безпредметно да се срещаме пак, освен ако аз или лекаря ми няма някакви конкретни притеснения. Ама ще говорим пак с лекарката и ще го мислим.

# 589
За ехокардиографията ме изпрати лекарката, която прави фм тъй като имаше съмнения. А за третата фм и аз не знам дали ще я правя.

# 590
И мен ме изпратиха на ехокардиография, защото имаха притеснения при ФМ.

А за третата ФМ, доколкото знам се ходи само, когато е имало нещо неясно или притеснително при втората.

# 591
За третата ФМ при моето АГ се ходи независимо от предното изследване. И друг път съм писала. Тя много държи да огледа кръвотоците, плацентата, околоплодните води и т.н. Това все пак е в началото на осмия месец и е критичен момент. Аз лично не бих пропуснала този преглед. На моя много близка приятелка в този срок се наложи секцио по спешност без изобщо да има индикации за раждане.

# 592
  • Beyond the stars
Не знам, АГ при което се следя също гледа кръвотоци и т.н.
Аз не съм го решила окончателно, просто на база казаното от Марков, че не вижда необходимост.
Ще обсъдим с лекарката като ида на следващата консултация. То ако не друго поне някоя снимка симпатична ще си имам  Mr. Green

# 593
При мен следящия бременността и специалиста по ФМ са един и същ човек. Всеки път като съм на консултация и прави ехография гледа още един куп неща. Сърцето и небцето ги погледна още този вторник и ми каза как е положението там, въпреки че ФМ ще ми е след две седмици чак. Много съм и благодарна, че така ме следи, знае че много се притеснявам заради лекарствата които ми се наложи да пия в началото на бременността. И предната бременност си следях при същия лекар.

# 594
  • Blondeville
И феталната ехокардиография и третата фетална са си по мое желание, без да е имало предпоставки, просто да ми е спокойно.

# 595
  • Sofia
Момичета, помощ! Вчера бях до службата да свърша малко работа и днес ми се обажда една от колежките да ми каже, че е с варицела. Супер притеснено ми е аз не съм карала нито един вид шарка. Незнам какво да правя сега?!?

# 596
Момичета, помощ! Вчера бях до службата да свърша малко работа и днес ми се обажда една от колежките да ми каже, че е с варицела. Супер притеснено ми е аз не съм карала нито един вид шарка. Незнам какво да правя сега?!?

Малинка, няма какво да направиш в случая, но и не се вкарвай в притеснения. Това, че не си карала, не означава, че на всяка цена ще се заразиш.
Преди години няколко мои близки се бяха разболяли от заушка, а по стечение на обстоятелствата бях с тях точно в най-заразния период. При това говоря, че първо едната се разболя, а след месец другата. Е, мен за щастие не ме хвана.
Освен това мисля, че рубеолата е далеч по-опасна. И другото е, че колкото по-напреднала е бременността, а и след като е минала органогенезата, не е толкова страшно.
Ако всичко това не те успокоява, консултирай се с твоя АГ.

За 3-тата ФМ, ние ще си я правим. Както е писала purpletka, не се касае само за евентуален проблем, а се оглеждат кръвоток, плацента, води и изобщо неща, които са доста значими, при положение, че наближава края на бременността.

# 597
Малинка, през първия триместър два или три пъти имаше карантина в яслата на детето заради варицела. Всеки път се случваше така, че тъкмо го оставим сутринта след боледуване и няма бележка на вратата, прибираме го следобяд и вече има. Т.е. на обяд след като сме го оставили някой родител се е обадил че детето му е с варицела. Ей, толкова се притеснявах, въпреки че според майка ми съм я карала. Вярно, че дребният беше контактен само с контактни деца, а не с болни, но все пак се размина за сега. Тогава много четох, уж варицелата не е толкова опасна през бременността, колкото ако майката се разболее броени дни преди/след раждането, защото тогава бебето няма да може да се възползва от нейните антитела, нещо такова беше. Въпреки това продължавам да се притеснявам, защото детето ще ходи живи и здрави до средата на септември на ясла.
За твое спокойствие се обади на АГ-то ти. Най-вероятно ще ти каже да отидеш да си пуснеш изследване за антитела, има много редки случаи на преболедували варицела почти безсимптомно - като настинка с две-три пъпки, които никой не е забелязал. Успех, дано да се разминеш Simple Smile

# 598
Malinka, моят съвет е да се консултираш със следящия те АГ. Аз винаги съм била на мнение, че страховете- основателни или не, е добре да споделяме с лекарите, най-малкото за да не подлагаме себе си и бебето на стреса около това да умуваме какъв би бил развоят на събитията ако възникне една или друга неприятна ситуация. Пожелавам ти всичко да е наред!

Относно феталната ехокардиография- както съм споменавала, направих си я , тъй като е включена в пакета ми за проследяване. На ФМ ми казаха, че всичко със сърчицето на бебчето е наред. Тоест ако има проблем лекарите, които ви гледат обикновено го забелязват. Разбира се има вероятност и да пропуснат нещо- като това важи не само по отношение на сърчицето, а и на мног други органи и показатели. Аз съм на мнение, че щом едно изследване не носи риск - като ехографските прегледи то, то следва да бъде направено най-вече по медицински показатели или защото конкретната пациентка е решила и е имала възможността да го направи. =)

# 599
malinka__, понеже по Великден се оказа, че съм била в контакт с родителите на едно болно от Варицела детенце и се поразрових за информация. Това което намерих е, че ако е опасна (има много и най-различни предположения), но нито едно не казваше, че е опасна след 20 седмица до към раждането. Имаше опасност при раждането, понеже се прехвърля на новороденото.
  Понеже според родителите и картоните ми от малка не съм я карала ( бях изпаднала в паника),  на първия възможен работен ден отидох да си направя изследвания дали съм я карала, понеже за това дали съм болна беше много рано. Оказа се, че имам антитела към нея (и то доста), просто явно никой не е забелязал да съм болна. Това е единственото, което можеш да направиш поне засега. Аз си правих изследванията в Цибалаб, (Варицела зостер (Varicella zoster) IgG) като стават готови до максимум следващия ден към 18 часа (моите бяха готови на същия ден). Знам че има и в Рамус, но аз не им се доверявам като лаборатория (лично и на доктора ми мнение), а и там ги пускат само веднъж седмично (всеки понеделник).

П.С. Разбира се, обсъди страховете си с доктора при следваща консултация, понеже каквото и да кажем той най-добре разбира и може да те успокои.

Общи условия

Активация на акаунт