Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 778
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
Защо да не е справедливо - на Запад си е точно така.
Понеже не е политически коректно да се сегрегират или дискриминират хората по раса, точно имотният признак става база за сегрегация. Има си квартали, които може да са с добро местоположение, инфраструктура, и всичко - но като са населени веднъж с ... как да го нарека - етнически богато население - и никой бял човек не иска вече да си купи жилище там. Съответно има квартали, които може като дадености да не са нещо по-особено, но така са се стекли нещата, че са се населили с времето от хора от средна или по-висока класа, там жилищата стават скъпи, но хората се бутат там да купуват, именно за да може децата им да ходят в училище с нормални деца, а не с такива дето местния език им е втори, по улицата да се разминават с безработни и наркомани, и т.н.

Последна редакция: вт, 29 май 2018, 09:04 от chris78

# 166
Във връзка с една сделка ще трябва да направя препис на НА. Какво ще ме посъветвате - в АВ ли трябва да отида и как протича процедурата? Нотариус дали пази документи след  повече от 15 години? Благодаря.

# 167
  • София, Bulgaria
Във връзка с една сделка ще трябва да направя препис на НА. Какво ще ме посъветвате - в АВ ли трябва да отида и как протича процедурата? Нотариус дали пази документи след  повече от 15 години? Благодаря.

В Агенцията по вписване..

# 168
  • Бургас
Скрит текст:
Привет злато/имото търсачи.
Искам да изкажа възмущения от некомпетентността на брокерите във Варна... да не бъда краен но... са пълна скръб,  никаква надежда. Е има и такива които си вършат работата но са кът ... да не задълбавам с тях.
Тези дни си мислих нещо и бих искал да чуя 1-2 съвета. Та какви са ми притесненията:
Аз съм на мнение че по добре кредит вместо под наем, НО ... се замислих че това е гледната ми точка щом се говори за двустаен (50 000 Е) ... с 20% самоучастие  остатъка от 40 000 Е би било около 20г/445лв и ако в даден момент(след 2-3 год) съберете едни 5 000 Е и случайно дохода ви се е вдигнал с 300-500лв (за цялото семейство), ги връщате и вдигате вноската или ... 2 год връшане главницата ще е паднала на 37000 - 5000(спестените) = 32Е и правите нов план за тях 8год / 750лв ...какъв скок нали от 18 на 8 години ... и след още 2-3 годинки здраве и живот и хоп всичко цветно и приказно... ТА каква ми е идеята. Ако обаче опитаме да направим това с тристаен 120кв ... вече семейството става голямо ... нуждаем се от по голям апартамент , обаче трябва да добавим и гараж, все пак апартамента е този в който ще градим семейство и история. И както в по преден коментар бях сметнал криво ляво цена за такъв апартамент в кв. Бриз .... 120 до 150 к евро. да кажем харесваме 140 000 Е всичко, гаражи сметки дрън дрън. Тези 140 000 Е (280 000лв) са 1550лв вноска за 20год АБСУРД. Я да видим за 30год ... 1190лв ... АБСУРД. Добре хайде да кажем че се решим на 1190лв за 30 год... сега представяте ли си да разиграем сценария с нов план и по висока вноска за да намалим годините? ... мдам и аз не си го представям. За сметката ви казвам че цените по горе ги изчислявам на лихвен процент 3.00 , 30год / 1190лв .... а ако стане криза... апартаментите поевтинеят примерно , това ще доведе до покачване на лихвените проценти както бяха преди 3-5 год ... 6,50 -7 сигурен съм сте съгласни че няма как за 30 год напред да не се притеснявам че ще стане нещо такова и банките да вдигнат процентите все пак не е фиксиран. Така ... ако кредита 30г/1190лв го прехвърлим не на 3% а на 7% ... се получава 30г/ 1870лв или с 2 думи - взимат ви апартамента и оставате на улицата , това е мн висока вноска не би била по силите ми за 26-28 години напред. Какво друго може да стане освен вдигане на лихвените проценти ... никой не знае. И тук идва въпроса... толкова нерви, ... притеснения , обзавеждане не съм включвал дори ... банки, такси ... я си вземи една тристайка за 700 наем и хич да не го мислиш. 30год по 1200лв направи настръхвам ... някои ще кажат ... "еее ти пък вземи си за 80к евро кво се мяташ на 140к евро" ... в циганска махала със 10кв стаи аз няма да жиевя... по добре да се върна на село в къщата на баба ми 2 етажа и центъра е на 1 улица разстояние.
Пак се поразписах но... моля ви дайте идея, като си си харесал тристаен за 150к Е ... какви варианти има за взимането му и рисквоано ли е според вас?

Вариантите са следните: поне наполовина  самоучастие (спестени пари, продажба на друг имот) и ипотека за остатъка или компромиси. По-малък, по-евтин имот, по-ниска вноска, друга локация. Покупка на по-голям, но след години. Не знам колко ти е голямо семейството и от колко голямо жизнено пространство имате нужда, но днес и по-малките жилища могат да се организират така, че да са удобни и всеки да си има място. Обикаляй, търси, разглеждай, щом времето не те притиска. Ще се ориентираш!

# 169
Налага се да ви попитам дали може с юълномощно да дам на леля ми, тя да извади скица? Купувачът иска да в носи в банката за да взема кредит. 
Освен скица за кредита, друго от продавача ще се иска ли?
Мерси

# 170
Някой може ли да ми каже границите на кварталчето Докторски паметник, понеже никъде не мога реално да ги намеря?

# 171
Някой може ли да ми каже границите на кварталчето Докторски паметник, понеже никъде не мога реално да ги намеря?

Такова кварталче няма. Това е измишльотина на агенциите за имоти. Немски панели също няма, и това си е тяхна измишльотина, а панелите всички са български, производство на българските домостроителни комбинати.

Под квартал Докторски паметник те си кръщават района на паметника, но административно няма такъв квартал.

# 172
Докторски паметник е заключен между бул Васил Левски, бул. Янко Сакъзов, бул. Евлоги Георгиев и бул. Цар Освободител.
Моралка, то и кв. Долен Лозенец административно няма, ама всеки софиянец знае приблизително  къде е и какво включва Simple Smile

# 173
Докторски паметник е заключен между бул Васил Левски, бул. Янко Сакъзов, бул. Евлоги Георгиев и бул. Цар Освободител.
Моралка, то и кв. Долен Лозенец административно няма, ама всеки софиянец знае приблизително  къде е и какво включва Simple Smile

Ох, да, Попея. Знам къде е Докторски паметник. Но такъв квартал няма на никоя карта. А агенциите си измислят наименования каквито им е удобно. Ти как определи тези граници на този несъществуващ квартал? Докторският паметник е в докторската градинка зад библиотеката. Съседните кооперации са на Докторски паметник, да. Но сградите по-надолу по Оборище до Дома на българо-съветската дружба какво общо имат с този паметник? Питам, защото попадат в границите, посочени от теб по неясен принцип.

# 174
Скрит текст:
Моралка, то и кв. Долен Лозенец административно няма, ама всеки софиянец знае приблизително  къде е и какво включва Simple Smile

Ох, да, Попея. Знам къде е Докторски паметник. Но такъв квартал няма на никоя карта. А агенциите си измислят наименования каквито им е удобно. Ти как определи тези граници на този несъществуващ квартал? Докторският паметник е в докторската градинка зад библиотеката. Съседните кооперации са на Докторски паметник, да. Но сградите по-надолу по Оборище до Дома на българо-съветската дружба какво общо имат с този паметник? Питам, защото попадат в границите, посочени от теб по неясен принцип.

Както определям и къде е Долен Лозенец - когото и да питаш около мен, всички знаят къде е Simple Smile Не е нужно да има административни разпоредби за целта. Пък ако ти смяташ, че не е така, ами ок, твое право си е. Това не променя факта, че всеки софиянец знае къде е и като комуникираме, се разбираме. Публична тайна, както се казва Simple Smile Аналогично  Кръстова вада е в район Лознец, ама всеки знае, че не е в Лозенец. Има достатъчно примери и в двете посоки за тези общоприети разделения, има ги дори вътре в кварталите - в смисъл, че може да е в един общоприет квартал, но всеки запознат с квартала знае кои части са по-добри и кои - по-лоши.  

# 175

Както определям и къде е Долен Лозенец - когото и да питаш около мен, всички знаят къде е Simple Smile Не е нужно да има административни разпоредби за целта. Пък ако ти смяташ, че не е така, ами ок, твое право си е. Това не променя факта, че всеки софиянец знае къде е.

Няма да се съглася с теб, че всеки знаел къде е. Може всеки да знае къде е Националната библиотека и Докторската градинка, но не всеки ще знае за квартал Докторски паметник, който е измишльотина на агентите за недвижими имоти и то прясна измишльотина, с която да оправдават високи цени и съответно комисионни.

Кварталът на Докторския паметник, ако изобщо може да се нарече квартал, защото това си е част от центъра на София, може да са само улиците, които заграждат градинката - Кракра, Оборище, Шипка и Сан Стефано. И то в частта на улиците непосредствено около градинката. Оборише например стига до мол Сердика, но това вече е доста далече от паметника!  Wink

# 176
Аз дадох границите, за ул Оборище не съм говорила и да, ул. Оборище има част, която е извън Докторски паметник (разделя я бул. Евлоги Георгиев) и това пак всеки го знае Simple Smile Ми ок, не се съгласявай Simple Smile Човекът пита, аз му отговарям, от там нататък мисля, че е достатъчно голям да си направи изводите на какво да вярва.

Да, част от центъра е, но центърът има доста разнообразие по отношение на кварталите/зоните в него - едно е около НДК, съвсем друго е около Лъвов мост или Сливница - като пример само. Местата са с различни характеристики, имотите в тях са с различни цени и затова е общоприето да се разграничават.

Последна редакция: пн, 28 май 2018, 18:03 от Анонимен

# 177

Да, ул. Оборище има част, която е извън Докторски паметник, и това пак всеки го знае Simple Smile Ми ок, не се съгласявай Simple Smile Човекът пита, аз му отговарям, от там нататък мисля, че е достатъчно голям да си направи изводите на какво да вярва.

Да, отговаряш, но недостоверно според мен. Истината е една - ТАКЪВ КВАРТАЛ НЯМА. А ти и обкръжаващите те софиянци как викате на едно или друго нещо не играе роля. Факт е, че агенциите за недвижими имоти разкрасяват всяка информация и локация, и пишат неверни неща с цел фалшива реклама. Така например кръщават имоти в района на Малък градски театър зад канала и Дома на българо-съветската дружба, че били във въпросния измислен квартал, с цел да надуват цените на въпросните имоти.

Между другото имат склонност тези от агенциите да лъжат и за метрото. Така например за апартамент на ул. Витиня много на юг от Ботевградско шосе бяха писали, че бил до бъдеща станция на метрото, а бъдещата станция на метрото ще е на поне два километра на север, може и повече от два киломерта да са.

Та и ти така с този квартал Докторски паметник, отговаряш както би отговорил някой служител на агенция.

# 178
Моралка, понеже почти през целия ми живот съм живяла в Оборище, мога да ти кажа, че Докторски паметник е наименование на малък район от Оборище, което се ползва от 70-те. По социализма се подразбираше зоната с посолствата, съответно повечето строени кооперации там са били за партийната върхушка, а пък съществуващите сгради от 30-те и 40-те - на по-заможни и образовани хора по време на войните. Районът винаги е бил смятан за престижен и това не е измислено изкуствено през последните години. Категорично се отличава от района към Подуене и Ситняково и този в посока Сточна гара, въпреки че всичко това е Оборище.

# 179
Налага се да ви попитам дали може с юълномощно да дам на леля ми, тя да извади скица? Купувачът иска да в носи в банката за да взема кредит. 
Освен скица за кредита, друго от продавача ще се иска ли?
Мерси
да си подбутна и аз питането Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт