Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 659
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
Срещу нас има три еднакви нови блока, първият заселен отдавна, другите два от година са завършени - преди година и три месеца оставаше само да разчистят грубите отпадъци, да оформят общите части и да получат акт 16, "до два-три месеца". Още няма нито един заселен, изглежда необитаемо, появиха се транспаранти с обяви за продажба. Който си е купил с надеждата до средата на 2017 г. да започне да се нанася, сега е поне една година назад и не се знае колко още.

# 661
  • София, Bulgaria
В България няма ни един закон или норма, която да "принуди" строител да си завърши сградата. Можеш да го съдиш, но те обичайно не притежават нищо или това,  което имат вече е взето от други кредитори и банки.
Ако строителя реши да спре, спира и толкова. Иди го гони. Не само това ! По -страшно е.
Строителя има "възможност", да ви мотае с години и ако не иска да "се откаже" от сградата , даже може да има претенции към вас, защото нещо ви "бил построил". А вие,  за да довършите сградата ( да речем се разберете всички собственици задружно да съберете пари) ,   Confused  трябва първо да вземете отказа от стария строител , че няма да довърши сградата  и няма претенции към вас, оставя ви там руините, за да продължите напред ... и пак узаконяването и Акт 16 на тези сгради , дори при тези обстоятелства е супер трудно нещо ....
( дали е спазен архитектурния план, дали всичко докумнетално е чисто и т.н. 100 инстанции и пари ) Confused
Аз минах през това и за това ви казвам, не купувайте без Акт 16 ( или само от супер доказани строители и на късен етап на строежа) , колкото и да е по - скъпо !!!

Мммм...даааа..., но кой ли слуша?!

# 662
Заради ДДС то, разбира се. За да не го връщат, поне в началото. А старите фирми, дори с един продаден апартамент, са регистрирани по ДДС и ... трябва да се внася

Не само ДДС, ами за да не отговарят ако не си изпълнят договора.
ООД-то е "дружество с ограничена отговорност". Ограничена е до размера на капитала, те правят ООД с 5 лева капитал.
Какъвто и договор да имаш с тях, ако не го изпълнят и ги осъдиш, ходи си търси парите от ООД-то.
А ако имаш договор с фима с активи за милиони, и има в договора неустойка еди-колко си % на ден за всеки ден забавяне да ти завършат апартамента, който си платил - веднага можеш да ги осъдиш и с решението при съдия изпълнител всички активи са на търг, ако не ти плати веднага.

Те по цял свят правят така предприемачите. Доналд Тръмп всичките си небостъргачи ги строи с отделно SPV, ако този проект излезе неуспешен и фалира - фалира само той, не фалира цялата му империя.
Само че по света обикновено се финансират от банки или финансови дружества, а не от аванси от клиентите си. Клиентите ако дават аванс, оставят го с ескроу-сметка, откъдето се отпуска на предприемача при достигане на определените етапи както е по договор.

# 663
Да, и на мен един такъв с ООД със сто лева капитал ми искаше 190 х. евро по сметка ПРЕДИ прехвърлянето на апартамента, за да благоволи да си свали ипотеката /всъщност май три/, че няма пари видите ли. В същото време друго негово дружество строеше друга нова сграда в София, пък колко построени се продаваха... От опита ми със строители и инвеститори съм останала с много лошо впечатление и не си представям как ни лъжат как е построена сградата, щом една покупко-продажба не могат по правилата и на светло да извършат. Продаваш за милиони, ми плати си данъците, ДДС-тата и прочее, защо клиентите трябва да ти ги поемат?  Същото нещо и с един друг, който продаваше без Акт 16, обещан от преди година, ама като го пита брокерът защо още няма започна да нервничи и да повишава тон. Колкото и да ми хареса апартаментът се отказах веднага, че аз нерви за хабене и по този проблем нямам.

# 664
  • София
Добре де,  ескроу сметката какво ми гарантира- в договора пише, че на всеки взет акт до 3 дни се заплаща %та от уговорената сума.  Не се ли обезсмисля поддържането на ескроу, чиито такси не са малки?  Така или иначе,  те като ми предоставят документ за акт 14, да кажем,  ще искат да си дръпнат парите. Реално,  излиза същото като да им ги платя доброволно.  

# 665
Плащане по ескроу сметка или сметка на нотариус има смисъл при изповядване на сделка, защото специално в София вписването в Агенция по вписването отнема повече дни, преди две години се стигаше и до две седмици чакане, за да ти впишат нотариалния акт в АВ. Т.е. ако продавачът е направил сделка и е продал имота преди два дни, но тя още не е вписана в АВ, теоретично може да ти го продаде на теб втори път и да духне после. Също и в случай, че се купува апартамент, който е имал ипотека, ескроу сметката служи за това да се преведат парите на продавача чак след като всички тежести са вдигнати.
Ако обаче не те устройва схемата на плащане на имот в строеж, ескроу сметката по никакъв начин не ти помага, нейната цел е друга.

# 666
Аз бих подписала договор за на зелено, ако ми предостави друго обезпечение- я лично от него запис на заповед, я да ми прехвърли процент от друго свое жилище, я нещо, което държи както него, така и мен-в шах. Да сме вързани имам предвид. То аз къде ли ще ходя, но той да има какво да загуби ако се стигне до там, че да ме завлече съзнателно или несъзнателно

# 667
Аз бих подписала договор за на зелено, ако ми предостави друго обезпечение- я лично от него запис на заповед, я да ми прехвърли процент от друго свое жилище, я нещо, което държи както него, така и мен-в шах. Да сме вързани имам предвид. То аз къде ли ще ходя, но той да има какво да загуби ако се стигне до там, че да ме завлече съзнателно или несъзнателно

Звучи супер, но надали би се намерил ДОРИ един инвеститор да подпише подобно нещо Stuck Out Tongue Winking Eye В момента пазарът е на продавача. Ако му поставя такова условие, най-много да ми се присмее Grinning и ще се чуе със следващия клиент Simple Smile

# 668
Все има изключения. И на нас ни разкаВаха че исканията ни са невъзможни, ама Simple Smile

# 669
Все има изключения. И на нас ни разкаВаха че исканията ни са невъзможни, ама Simple Smile
Аха, и строителя си заложи във ваша полза собственото жилище на стойност наколко лимона само и само точно вие да купите имота... Вярвам ти.

# 670
Аха, и строителя си заложи във ваша полза собственото жилище на стойност наколко лимона само и само точно вие да купите имота... Вярвам ти.
Това с лимоните е много смешно. Предполагам коректора си прави шега. hahaha

# 671
# 672
Пазарът винаги е на купувачите, като няма кой да купува, брокери, строители и банки няма какво да направят. Последните са си едни и същи, не е да са научили нови номера. Докато има кой да се съгласява да плаща без да си защитава правата, няма и да научат.
~Конфуций (бъзикам се)

# 673
подписа се като гарант лично той, като физическо лице - в допълнение на фирмата си, която както се обсъди, е с капитал 5-10 лева. Но на лично име има имоти, които да обезпечат моя интерес.

# 674
+1 и аз процедирах така.

Общи условия

Активация на акаунт