Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 464
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Ееех, как и аз  да го накарам нашия да ми се подпише като физ. лице...

# 676
Розова магнолия, имай предвид, че договор или запис на заповед или друг вид гаранция ням да те спасят, ако е решил да абдикира от строежа. И имоти за милиони да има на негово име към днешна дата, ако е решил, че проектът е нерентабилен, прехвърля за един ден всички имоти на фирма и после ще му запорираш банковата сметка, да речем, и ще чакаш някога да получи нещо по нея. Томева и Янгдзе, които имат повече опит си го казаха. Оттам нататък всеки се преценява риска и възвръщаемостта и дали е склонен да го поеме.

# 677
Много съгласна с последното изречение

# 678
Запис на заповед има начини и вратички да се стопира и да се мотаят нещата. Веднъж една, дето ми дължеше пари, ми каза: "Като искаш, съди ме, ще вземеш на босия цървулите".

# 679
  • София, Bulgaria
Всеки има глава на раменете и може да преценява какво, кога и как да направи. Проблемите идват, когато хората подхождат с презумпцията: точно на мен ли ще се случи?! И много обичаме да сме  "специалисти по всичко"  ... хем не вярваме на никой, защото по подразбиране всички са мошеници...дето искат да ни вземат парите ... и за какво да им даваме една шапка пари, за едно нищо...
В резултат репликата "Всеки има глава на раменете и може да преценява какво, кога и как да направи", която е станала клише не е вярна, защото всеки може да прецени, но на база на информация - за пазара, за строителите, за това как работи системата, за юридическата страна, за финансовата страна и т.н. и т.н. 
Моят съвет е първо се подгответе с добри експерти/ да знам във всяка сфера са кът, но ги има/, консултирайте се  и да, ще си платите за консултация, за информация, за каквото трябва, но ще имате частите, с които да наредите пъзела си и тогава вземете решение.  Всеки друг вариант е стреляне на сляпо.

# 680
Ние купихме с акт 14, но като условие на ескроу сметка беше посочено сградата да има акт 16. Друг е въпросът, че пак не успяхме да предвидим всички капани. Сградата ни вече е с акт 16, но пък няма присъединяване към Топлофикация, което аз много искам. Инвеститорът взе акт 16, но без това присъединяване . Ние трябва да му освободим  вече парите от сметката , защото не сме посочили това като условие за задържане на сумата. Внимателно обмислете условията на сметката!

# 681
  • София
Много е странно, при тези много строежи  Confused На практика строителните фирми в България са недосегаеми. Абсолютно !
Всеки келеш може да реши да строи, даже да няма лиценз за строител... може да ползва лиценза на друга фирма.... да вземе парите на хората ( обичайно на Акт 14) , да разпродаде и оттук насетне няма зор да довърши. Така се получава. Може да офейка с парите на хората !
При нас се оказа, че ние можем да го притиснем строителя ( поне да се откаже от строежа и да няма претенции към нас) , само благодарение на това, че намерихме документи с наши фалшиви подписи ( ние като собственици на земята, сме се били подписали пред фирмата строителен надзор, че сме съгласни строежа  да се замрази )  Neutral Face И това, строителната надзорана фирма го пази като документ и го показва наляво и надясно. Само с това можем да го "притиснем" и да го съдим като физ. лице, който е  фалшифицирал подписи.. инак като строител и за самата сграда ... нищо не можем да му вземем и няма смисъл от дела...
То, вече ми е смешно ама, не можехме да го намерим даже за елементарна нотариална покана.... адреса на фирмата напуснат Grinning
Не ме питайте къде пътувах и къде го намерих,  той се криеше от фирми кредитори и от хората на които беше продал.... Абе що не напиша една книга !  Grinning

Последна редакция: ср, 27 юни 2018, 11:58 от Yangdze

# 682
То е достатъчно това, което пишеш тук. Да го прочетат повече хора и да си имат едно наум.

# 683
И аз много искам с ТЕЦ. Така, че това е добър съвет.

# 684
Скрит текст:
Много е странно, при тези много строежи  Confused На практика строителните фирми в България са недосегаеми. Абсолютно !
Всеки келеш може да реши да строи, даже да няма лиценз за строител... може да ползва лиценза на друга фирма.... да вземе парите на хората ( обичайно на Акт 14) , да разпродаде и оттук насетне няма зор да довърши. Така се получава. Може да офейка с парите на хората !
При нас се оказа, че ние можем да го притиснем строителя ( поне да се откаже от строежа и да няма претенции към нас) , само благодарение на това, че намерихме документи с наши фалшиви подписи ( ние като собственици на земята, сме се били подписали пред фирмата строителен надзор, че сме съгласни строежа  да се замрази )  Neutral Face И това, строителната надзорана фирма го пази като документ и го показва наляво и надясно. Само с това можем да го "притиснем" и да го съдим като физ. лице, който е  фалшифицирал подписи.. инак като строител и за самата сграда ... нищо не можем да му вземем и няма смисъл от дела...
То, вече ми е смешно ама, не можехме да го намерим даже за елементарна нотариална покана.... адреса на фирмата напуснат Grinning
Не ме питайте къде пътувах и къде го намерих,  той се криеше от фирми кредитори и от хората на които беше продал...
. Абе що не напиша една книга !  Grinning
Ужас.  ooooh!
Какъв беше финала?

# 685
  • София
Скрит текст:
Не ме питайте къде пътувах и къде го намерих,  той се криеше от фирми кредитори и от хората на които беше продал...
Ужас.  ooooh!
Какъв беше финала?

Няма още финал. Не го виждам даже, честно. Много е заплетено. Акт14 е издаден кой знае как ( няма дори покрив на сградата). Много интереси там, много различни хора са купили, едни платили на 100 % ( луди хора) още на Акт14, други платили 20-30% ( лъжат и  показват НА с фиктивни стойности, знаете.. ) , друг купил от ЧСИ търг за жълти стотинки и т.н. Не мисля , че има начин за довършване. Интересно е,  че няма нито едно заведено дело с/у строителя от хората,  които са му дали пари. Confused Те пищят срещу нас, не срещу строителя защото не могат и да го намерят Confused
Всички адвокати ни съветват,  че е най - добре ( за нас) сградата "да почне да се руши" или да оспорим Акт14, който би могъл да се оспори ( там има още наши фалшифицирани подписи ) Но това ще ощети другите хора и едва ли не ние (собствениците на земята) придобиваме цялата сграда. Много дела обаче. Не ми се иска. В преговори сме с другите.....  ( отделно има доказана смяна на статут на ателиета, като апартаменти и пак с наши "подписи" ) опасявам се,  че има и архитектурни "отклонения" в тази връзка ... и това ще пречи на узаконяването.... абе дълго е ! за книга с отворен финал ...

# 686
Скрит текст:
Ужас.  ooooh!
Какъв беше финала?

Няма още финал. Не го виждам даже, честно. Много е заплетено. Акт14 е издаден кой знае как ( няма дори покрив на сградата). Много интереси там, много различни хора са купили, едни платили на 100 % ( луди хора) още на Акт14, други платили 20-30% ( лъжат и  показват НА с фиктивни стойности, знаете.. ) , друг купил от ЧСИ търг за жълти стотинки и т.н. Не мисля , че има начин за довършване. Интересно е,  че няма нито едно заведено дело с/у строителя от хората,  които са му дали пари. Confused Те пищят срещу нас, не срещу строителя защото не могат и да го намерят Confused
Всички адвокати ни съветват,  че е най - добре ( за нас) сградата "да почне да се руши" или да оспорим Акт14, който би могъл да се оспори ( там има още наши фалшифицирани подписи ) Но това ще ощети другите хора и едва ли не ние (собствениците на земята) придобиваме цялата сграда. Много дела обаче. Не ми се иска. В преговори сме с другите.....  ( отделно има доказана смяна на статут на ателиета, като апартаменти и пак с наши "подписи" ) опасявам се,  че има и архитектурни "отклонения" в тази връзка ... и това ще пречи на узаконяването.... абе дълго е ! за книга с отворен финал ...
Съжалявам. Cry
Обаче е хубаво че споделяш, да знаят хората и да не се доверяват на сляпо, особено ако е недоказан строител. Тези които са под наем, и чакат да се построи не ги виждам, ужасно е. Sad

# 687
В кой квартал е това?
Стоителят право на строеж върху апартаменти ли им е продавал?
Ако има само по един собственик на всеки обект, има начин да се завърши, ако повече от един имат претенции, няма голям шанс.

# 688
  • София
Да, може би не  трябва да разводнявам темата  с лична история, която си давам сметка, че е частен случай.
Но понеже писах назад, да не се купува без Акт 16. Исках да обясня , че това не е празен съвет. Confused Или поне да знаят всички, че като платят или подпишат договор без Акт 16, попадат изцяло в ръцете на строителя и чакат благоволение (едва ли не) да довърши.
Яд ме е,  че в България няма закон ( при бум на строежите), който да урегулира тези отношения и да има санкции с/у такива строители. Няма също и закон, нито норма която да каже, какво се случва с такива недостроени сгради. Нищо ! Бих се съобразила със закона и нормата. Но няма. Седим и чакаме, незнам какво ( да падне сградата) Confused мен и от това ме е страх, ще вземе да утрепе човек, сградата е на централна улица..... Anguished
Да, има АКТ 14 ( като погледнеш сградата , не би следвало да са му издали такъв) , т.е. реализирано право на строеж и толкова Confused край.....
Всички собственици са на различно мнение и са с  различни възможности да доплащат дострояването и до там... установихме че има и запори.... ( за да е още по - готино положението)

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 10:57 от Yangdze

# 689
Напомня ми за една недовършена сграда, продавана на части от ЧСИ. Строителят зачезнал, неуловим, няколко апартамента купени на търг, защото "много изгодно", и това преди повече от две години. Оттогава не бях поглеждала има ли развитие. Беше много оплетен случай в един от "перспективните" нови райони на София.

Общи условия

Активация на акаунт