СЕДМИ клас – 5 – Химикалка приготви и спокойно всичко си реши! Мами, оммм 😊 (19.05.2018–27.05.2018)

• 95 209
  • 1 318
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Наричат ги " скиорски лавини"...Някой друг е изрекъл тези думи и авторът на текста ги цитира.

Ясно е - шаранчетата са се “хванали на въдицата”;) и ние покрай тях...

# 346
  • София
Наричат ги " скиорски лавини"...Някой друг е изрекъл тези думи и авторът на текста ги цитира.
Хм Thinking
Сега, ако обясниш и защо "трудно може" и "не може" са едно и също, пращам номер две ти да го обучаваш за матурите, хич няма да се разправям с школи Joy

# 347
Моята на 13та писала, че кавичките са заради наименование. 🙃
И ние сме писали име или название

Мдаа, и моята дъщеря е написала, че е уточняващо название на лавината.

# 348
Анулирани бяха 12 изпитни работи.
От ФБ на МОН, обаче не пише дали от НВО, или от ДЗИ, или от двете заедно. Публикацията е обща за двата изпита.

# 349
  • София
Ако напиша "Има една съфорумка, Дидева я наричат - много ме кефи!", Дидева трябва ли да е в кавички, м?

# 350
Не може в едно изречение два пъти да се слагат кавички.

# 351
  • София
Ако не беше собствено име...Wink

# 352
  • София
Е, нали е цитат, какво като е собствено име? Щом е цитат, трябва да е в кавички!
Както казах по-рано - кучета и котки може...Joy

# 353
Не е собствено име, нито бащино, нито фамилно.  Не създавайте излишни слухове. Simple Smile

# 354
За мен и двата отговора са верни, макар че преносен смисъл ми се струва по-точно от цитат. За протокола 1998 г. съм влязла в университет с приемен изпит по БЕЛ и оценка 5,40. Имам се за сравнително грамотна....

# 355
  • София
Валд, и аз така, но вече имам съмнения Joy

# 356
  • София
"Непознатите думи и изрази, както и термините, чието значение се изяснява в същото изречение, се поставят в кавички или се изписват с курсив (смяната на шрифта играе роля на кавички)..." из "Междуинституционално  ръководство за изготвяне на публикациите"
Това за 13-ти въпрос.

Последна редакция: пн, 21 май 2018, 18:23 от Peruanka

# 357
Е, то всяко нещо все някой някога преди нас го е казал Simple Smile
Само с това "наричат ги" се разбира, че така им казват всички, макар да не са наистина на скиорите. Има значение и контекста. Но в случая, само от едно изолирано изречение, си е доста фантастично да се определи като цитат.
За мен това си е гаф голям.

Но ако това не е монтаж ми се изясняват доста неща Grinning

За мен и двата отговора са верни, макар че преносен смисъл ми се струва по-точно от цитат. За протокола 1998 г. съм влязла в университет с приемен изпит по БЕЛ и оценка 5,40. Имам се за сравнително грамотна....
И аз се консултирах с приятелка, която е редактор и следи всички новости. Остана изненадана от ключа...

# 358
  • София
"Непознатите думи и изрази, както и термините, чието значение се изяснява в същото изречение, се поставят в кавички или се изписват с курсив (смятат на шрифта играе роля на кавички)..." из "Междуинституционално  ръководство за изготвяне на публикациите"
Това за 13-ти въпрос.

Правилно. Ама пак не виждам общото с цитата. Ще ме мъчи този въпрос докъм...сряда, когато най-вероятно ще започне да ме мъчи нещо друго.

# 359
  • София
"Непознатите думи и изрази, както и термините, чието значение се изяснява в същото изречение, се поставят в кавички или се изписват с курсив (смятат на шрифта играе роля на кавички)..." из "Междуинституционално  ръководство за изготвяне на публикациите"
Това за 13-ти въпрос.

Правилно. Ама пак не виждам общото с цитата. Ще ме мъчи този въпрос докъм...сряда, когато най-вероятно ще започне да ме мъчи нещо друго.
Точно, защото не е цитат в случая, а условно наименование, чието значение се изяснява в същото изречение.
Тук "Наричат ги" е по скоро заместител на "така наречените" или "т. нар."

Общи условия

Активация на акаунт