Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нов имот по време на брака

 • 10 328
 • 122
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 10 733
Подавате в ЕСГРАОН заявление за режим на имуществени отношения между съпрузи с опция "РАЗДЕЛНОСТ". Не съм сигурна дали автоматично отива в Агенцията по вписвания след това или трябва вие да си го занесете, за да ви го впишат. След това който каквото си купи и си го запише на негово име си остава на негово име при евентуален развод и другия няма право да претендира за него. Важи и за двете страни

# 31
 • Мнения: 11 841
Бе то хубаво да мислиш в бъдещето.Но имаш д3ца от тоя човек ,живял си с него ента брой години и накрая ако се разсъхнело мъжо да го духа ,видиш ли вече не го обичам.Само аз ли не си бия главата с такива мисли?

Авторката иска юридически съвет. Моралната страна на нещата касаят само нея, щом дадено нещо е допустимо от закона.

# 32
 • София
 • Мнения: 5 044
Бе то хубаво да мислиш в бъдещето.Но имаш д3ца от тоя човек ,живял си с него ента брой години и накрая ако се разсъхнело мъжо да го духа ,видиш ли вече не го обичам.Само аз ли не си бия главата с такива мисли?

Авторката иска юридически съвет. Моралната страна на нещата касаят само нея, щом дадено нещо е допустимо от закона.

И аз мислех това да напиша!
Всеки си знае собственото положение най-добре. Не е тук мястото да съдим и изказваме предположения относно моралността на авторката на темата.

  # 33
  • Пловдив
  • Мнения: 8 838
  А не трябва ли да се разсъждава по този начин:
  Договорът за гледане е сключен преди брака, но изпълнението му е било по време на брака.
  (освен, ако не са починали преди брака)
  Собствеността се придобива с изпълнението на договора, смъртта.
  Не, собствеността се придобива със сключването на договора и към този момент се преценява дали е СИО.

  # 34
  • Мнения: 3 156
  Няма съдене а тя как би се почувствала ако той подходи така към нея?Явно си има причина, да факт тя дава кеша но нали той ще бачка не могат да се сравняват нещата ма то си е чисто използване в.  моите очи.Направи ремонт на моя апартамент а квото сабя покаже.Ами ако си наеме майстори  колко ще я одръстят за това?

  # 35
  • Мнения: X
  Магдена, благодаря за разяснението.
  Lady Cassiopeia Duval, да, това с
  Декларацията за избор на имуществен режим на разделност
  на основание чл.27, ал.3 и §.4, ал.2 от СК е добро решение.
  Цялата сума от продажбата трябва да бъде преведена по личен влог,
  от който да се плати новозакупения имот.
  Ето едно съдебно решение,
  където след подписана такава декларация не се установява изключителна собственост:
  https://www.appealcourt-varna.org/cp/upload/g-327-2015.htm

  # 36
  • Мнения: X
  Зависи при какви условия е сключен брака Simple Smile Ако сте като СИО, следователно всичко придобито след брака е общо ( освен, ако нямата брачен договор). Ако въпреки всичко искаш имотът да е само твой: купуваш го на името на родител, някой на когото имаш 100% доверие. Този някой ти прехвърля имота чрез чисто дарение, така имотът си остава само твой. Имай предвид, че всички тези врътки струват пари и отнемат време: скици на имущество, нотариални актове, прехвърляне на собственост, данъци, такси и т.н.

  # 37
  • София
  • Мнения: 7 135
  Няма смисъл от покупки от трети лица, дарения и пр., при положение, че законът е предвидил възможност за уреждане на отношенията и по време на брака чрез декларация за разделна собственост или брачен договор.
  Въпрос на намиране на адвокат и изготвяне на документи, стига партньорът да е съгласен. Ако не е, предполагам, че отиват на варианта с доказване на трансформация на собствеността. При всички положения казусът трябва да се огледа от юрист.

  # 38
  • Мнения: 661
  И на мен ми стана интересно, понеже съм чувал за режима на разделност, макар че аз и жена ми сме си по традиционния режим на СИО.
  Този казус, който даде Пав1 по-горе, го погледнах и там пише следното: след покупката на имота, съпрузите избрали режим на разделност.
  Така че явно каквото е придобито преди това, съдът по презумпция го приема за СИО и е голяма битка да докажеш личен принос.
  Затова - декларацията за разделност преди покупката!

  Този режим ми изглежда доста справедлив и според мен би трябвало той да стане стандартния, тоест като се жениш автоматично си на него, освен ако не избереш СИО. Тогава ще си проличи кой се жени по любов и кои са сметкаджиите и сметкаджийките - ще има "ама мило, мислех, че ме обичаш..."

  Пък и ще се спести доста разкарване, сега за всеки имот и всяка кола трябва да разкарваш съпруга/та по нотариуси, да им записваш дял в общината за данъци, пък планове и кроежи кое как ще се дели... Най-лесно и чисто е кой каквото си е купил, на негово име да се води. Пък ако купят нещо заедно, нищо не им пречи в нотариалния акт да се пишат и двамата собственици.

  # 39
  • Мнения: 6 118
  Аз съм чела, че може да се докаже при евентуален развод, че  апартамент е купен с пари от продажба на лична собственост. Става дума за доказване пред съда, ако се стигне до там, да се дели по съдебен ред. И след като съпругът има някакво участие, с труд и менажиране на разходи, предполагам, че той ще има право на някаква компенсация. Но най-добре адвокат - специалист по такъв род дела да каже, много ясно. Понеже нали даже и за личната собственост (от наследства) има правилото, че след 10 години брак тя вече също не е чак толкова лична.

  # 40
  • Пловдив
  • Мнения: 8 838
  Цитат
  Понеже нали даже и за личната собственост (от наследства) има правилото, че след 10 години брак тя вече също не е чак толкова лична.
  Категорично няма такова правило. И след сто години брак остава лична. Онова с придобивната давност е друго и за други случаи.

  Цитат
  Аз съм чела, че може да се докаже при евентуален развод, че  апартамент е купен с пари от продажба на лична собственост.
  Да, че и без развод може. Писах го по-горе, а в решението на ПАВ1 също става дума за такъв опит, но неуспешен. Има и успешни.

  # 41
  • Мнения: 29 104
  Всеки си знае собственото положение най-добре. Не е тук мястото да съдим и изказваме предположения относно моралността на авторката на темата.
  Съгласна. Ако авторката имаше нужда от съвет относно моралната страна на въпроса, щеше да ни попита.

  # 42
  • Пловдив
  • Мнения: 8 838
  Е, тя би трябвало да е пределно наясно, че ще чуе и за нея. Wink

  # 43
  • Мнения: 1 669
  Първо, бих посъветвала авторката да се обърне към адвокат, и то специалист по вещно, семейно и наследствено право, защото тези казуси не се решават чрез обсъждане по форуми, та дори и специализирани като lex.bg.
  Авторке, аз разбирам казуса ти по следния начин:
  Преди брака си си сключила с родителите си възмезден договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане. Сега този имот е твой. Продаваш го и искаш да купиш нов в друг град. Вероятно градът е по-голям, съответно и имотите по-скъпи и е необходимо доплащане. Това доплащане от кого ще се извърши - от вас двамата или от лични твои средства?

  Ако твоят имот се продаде за 60 хил.лв и новият струва 80 хил. лв., по презумпция тези 20 хил. лева представляват СИО, защото са изплатени по време на брака и затова законът презюмира /предполага/ съвместен принос и от двамата съпрузи. Така новото жилище ще е 3/4 твоя лична собственост /60 хил. лв./ и 1/4  /20 хил.лв/ СИО.

  Ако обаче и доплащането е извършено с твои средства, както и ремонтите, които водят до повишаването на цената на имота, то той е изцяло твой. Това обаче не става автоматично, а е въпрос на доказване. В твоя тежест е да докажеш, че тези допълнителни 20 000 лева са лични твои средства.

  Дори и в първата хипотеза е отново твоя тежестта да докажеш, че тези 60 000 лева са дошли от твой личен имот, който е придобит преди брака.

  При всички случаи направи консултация с адвокат.
  Успех!

  # 44
  • Мнения: 29 104
  Всъщност да, за такива неща не се пита форум, а адвокат. Ама не кой да е адвокат, а някой с опит в тази материя.

  Общи условия

  Активация на акаунт