Алкохолизъм - има ли адекватно лечение в България

• 14 361
  • 74
  •   1
Отговори
# 30
Няма клиника,няма лекарства и няма психолози ,които да помогнат!!!Обърнах света за да осигуря най-доброто лечение на съпруга си.Нищо не помогна!От прекрасният мъж ,който беше не остана нищо.Аз се отказах от тази битка-направи го и ти.Много ми се искаше да ти дам надежда ,но такава няма.Те са накрая на пътя и единсвено смъртта е избавление ,както за тях ,така и за близките им.

# 31
Ще се включа и в другата тема, но по тази - решението с лазерно горене на част от мозъка може би ти е единственото решение, ако искаш да го спасиш. След това обаче, че е коренно различен човек.

Ти като си го взимала си знаела, че той има история с алкохол. Жалко е, че ние жените сме наивни и си мислим, че това е една фаза, а не болест, която не прощава.

Потърси семейни констелации за себе си, за да си отговориш на въпроса какво те привлича в мъже, които имат нужда от спасяване.  Като те е грижа за децата ти - погрижи се да не им вмениш и на тях този комплекс, че да не се окаже, че и ти ги объркваш.

От псигологическа гледна точка - говори с добро за баща им, винаги. Намирай хубавото, припомняй им какво е правел за тях. Също им казвай и за болестта, която е нелечима. Казвай им и, че алкохолът, както наркотиците, пушенето, яденето на сладко, пиенето на кола, са все зависимости, които започват като начин на запълване на емоционални липси, но се превръшат в звяр, който напълно контролира човека, променя го, променя характера му, разбива здравето и живота му. И, също както при сектите с промиване на мозъка - спасяване няма. Сплащването не работи, разговори и убеждения не работят, нищо не върши работа, защото зависимостта като надделее, само тя съществува за човека.

За мъжът ти - йога. Сложи го да ходи всеки ден. С времето ще започне да му влияе тая йога и то много. След това мини на по-фини енергийни практики като рейки и тай чи. Всеки ден трябва да се упражнява. Да разбирам, че не е пригоден за работа сега, нали? Хвани го и го сложи да ходи на йога 4 часа на ден, всеки ден. И така 2-3-4 месеца. Докато започне да се вманиачава в това си нещо. Сложи го с някой постоянно да е с него и да не му дава да пие алкохол, ако има такава опция. Сложи го на терапия - СБТ казват, че върши работа. Заобиколи го с природни средства за справяне с депресията - лавандула, какао, мента. Накарай го да пие по 20 чаши чай на ден.

И .. си плюй на петите, защото "спасявайки го" ти си чешаш своето его, а той те включва в системата си за подпомагане на алкохола. Също виж дали няма някакво отключено друго заболяване. Например шизоидният спектър и зависимостите имат общо.

Като цяло - като ще спасяваш, спасявай себе си. Това е най-доброто за теб и децата ви. Бих препоръчала и разховори с психолог, може психодрама или семейни констелации или лайф коуч, но за теб и за децата, за да се справите със ситуацията без травми.

Изумявам се на наивността и глупостта на подобни постове. Да го запише на йога и да му вари мента и лавандула? Лайф коуч? Да не говори лошо за него на децата? Докато през това време той се напива до на*иране и я бие?!

Такава деградирала гад трябва да се остави да се самоумъртви възможно най-бързо и нито една лоша дума да не се спестява!

# 32
Сложи го... Хвани го и го сложи да... Сложи го... Сложи го...

На мен ми стана любопитно как се получава на практика това "слагане" на човек, който не желае? То нормален човек не можеш да принудиш да направи нещо против волята си, камо ли зависим...

# 33
Сложи го... Хвани го и го сложи да... Сложи го... Сложи го...

На мен ми стана любопитно как се получава на практика това "слагане" на човек, който не желае? То нормален човек не можеш да принудиш да направи нещо против волята си, камо ли зависим...

Естествено, че не може. Разни тъпи теории за йога, от които личи, че не е виждала алкохолик на живо, само е чела в разни скапани книжки.

# 34
  • Сф
Какво значи има ли клиники? Да има- ДЪРЖАВНА ПСИХИАТРИЧНА БОЛНИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА НАРКОМАНИИ И АЛКОХОЛИЗЪМ (ДПБЛНА) се казва.
Има и анонимни алкохолици.
 Нека там ходи ако иска.Да му повлияят себеподобни.
Някои сменят една зависимост с друга- наркотици- вяра в бог . (НПО Бетел също работят със зависими доколкото знам.)
Не всички успяват да се справят обаче.
Много често има психическа родова обремененост!Демек- луди хора.
Защо ти се занимаваш???-
Няма как да спасиш някой, който сам не иска!
За ръка ли ще го водиш???
П.п..Това с горенето на мозъка е удивителна глупост!

# 35
Мен ме притеснява, че авторката е сякаш склонна да се върне при него и да спасява този човек като се оправдава с децата. Според мен отлично знае, че няма вълшебна клиника, където да го излекуват отведнъж и да стане някакъв, какъвто никога не е бил в нейния случай... ВИжда ми се едно да си имал щастливи моменти с някой мъж и той тепърва да е тръгнал по склона, и съвсем друго още отначало да си го взел в насипно състояние и да чакаш някакво чудо.

Според мен е пил успокоителни , за да тушира абстиненцията от алкохола. Те всички алкохолици вземат тежки медикаменти ,за да спрат тремора и другите съпъстващи симптоми , за да не се накъркат пак, защото махмурлука го лекуват с нов запой. Зная , че и когато ги приемат в клиниките , им бият успокоителни, за да премине физическата зависимост от ново напиване без налудности.
Тежък случай е този , изобщо да не го мисли авторката !

На мен просто ми е странно откъде ги взима, какво взима точно и кой му ги предписва. Да не се окажат някакви психиатрични лекарства. Алкохолът засилва повечето успокоителни и много хора стигат до болница и отвъд след комбинация.

# 36
Усилва , ако са в комбинация. Толкова шоу звезди си заминаха по този начин.
Аз зная , че и личен лекар може да ти изпише диазепам, например . Не съм сигурна , де. Може и да те праща на психиатър.
Но съм чувала , че пият такива . От познат , който се бори с този проблем от години. Прекрасен , добър човек , напълно осъзнал проблема. И всичко е до първа чашка , откъдето по една седмица следва запой. Сам си се бори засега. Явно не е чак толкова лошо положението при него.

# 37
Май е със зелена рецепта диазепамът. Ужасно лекарство, от него пък последиците са отвратителни, развива се силна зависимост и лекарите избягват да го предписват току-тъй... И да, трябва да не пие.

# 38
  • Насред хаоса
За мъжът ти - йога. Сложи го да ходи всеки ден. С времето ще започне да му влияе тая йога и то много. След това мини на по-фини енергийни практики като рейки и тай чи.
Божичко!  Crazy Току виж създал нови асани, подходящи за когато си на черешата.
Как точно ще накараш някого да прави нещо, хеле пък зависим, който явно не признава, че има проблем? Салсиша е доста крайна в много случаи, но тук съм съгласна с нея. Още повече, че изборът дали даден човек да се алкохолизира, наркоманизира и прочие си е лично негов и другите не носят отговорност за решенията и постъпките му, че да са потърпевши от тях. Винаги, преди да затънеш, имаш шанс да се замислиш и да се спреш, докато е време.

# 39
Няма клиника,няма лекарства и няма психолози ,които да помогнат!!!Обърнах света за да осигуря най-доброто лечение на съпруга си.Нищо не помогна!От прекрасният мъж ,който беше не остана нищо.Аз се отказах от тази битка-направи го и ти.Много ми се искаше да ти дам надежда ,но такава няма.Те са накрая на пътя и единсвено смъртта е избавление ,както за тях ,така и за близките им.

Уфф, това звучи наистина мъчително и болезнено. Сигурно си мина през ада в опитите си, съжелявам,че е останало без положителна промяна.
Но има хора, които се измъкват.
Разбира се, иска се желание за живот и вяра в продължението му,подкрепа от близките и добри специалисти.
В психиатрията, в която бях на стаж, алкохолно зависимите бяха огромен брой. Повечето от тях бяха изоставени от близките си и третирани в мизерия.
Тези,обаче, които все още имаха до себе си хора, които обичат ( само мога да си представя колко е трудно това за близките им) , страшно много се обягаха на връзката си с тях, това наистина им беше мотивацията.

Алкохолизмът е като анорексията при момичетата. Пдихична болест,която страшно поразява тялото. Крайният изход много зависи от адекватните влижени отвън усилия и от ресурса на болния.

# 40
  • Варна
Единици се измъкват и все пак до живот са рискови. Аз не бих седяла в такава връзка, да живея на тръни и да се чудя кой проблем ще го накара да надигне чашката пак и да започне целия кошмар наново. Нали знаете приказката - бивш алкохолик и бивш наркоман няма.

# 41
  • София
Както написаха,  ако сам не реши, няма как да му се помогне.
От личен опит говоря с алкололизъм в семейството. Три пъти е влизано в кризи и трите излизането си беше самостоятелно. Каквото и да правехме по време на кризите, даже влошавахме положението. Сега от 2г е спокойствие, но не се знае кога ще се почне пак и какво ще го отприщи. Все различни неща са били.
Стартираха нещата на възраст около 30, сега е около 55г.

# 42

Но има хора, които се измъкват.

Алкохолизмът е като анорексията при момичетата. Пдихична болест,която страшно поразява тялото. Крайният изход много зависи от адекватните влижени отвън усилия и от ресурса на болния.

Няма хора, които се измъкват. Освен по филмите. И не е като анорексията.

# 43
Наистина,не съм запозната ,но вътрешното ми усещане е ,че няма излекуване за винаги, а една непрекъсната борба за управление на болестта-къде с успехи,къде с проблеми.Такава трябва да е нагласата у болния,както и сред близките му.

# 44
Сина на една позната ходи на някакви вливания при лекар след като жена му, взела децата и избягала. Опитал и това лечение и майка каза, че вече 3-4 години не му се пие и не пие. Като я видя ако е удобноще я питам по-подробно.

Общи условия

Активация на акаунт