Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 4

• 64 081
  • 825
  •   1
Отговори
# 600
Ами, за мой срам не съм се лекувала и не съм спазвала диета. Човек все си мисли, че на него точно ще му се размине, но не става така.  Embarassed
Не знам дали е много ВХ, в четвъртък ще ходя на ендокринолог за по-подробни напътствия. Но за сега тя каза, че пиейки Сиофор задължително трябва да имам някакъв ВХ на всяко хранене, дори съвсем малко.

За колко години обърна ИР в диабет без диета? Оказва се, че всички преди да се озовем в темата сме били любители на въглехидрати в ударни дози.... Наложително е да ги ограничиш до минимум. Предполагам, в общи линии си запозната с храните, които трябва да ограничиш от тук насетне до края на живота си??? И на мен ми е трудно все още, защото съм в началото и неслучайно често си мрънкам в темата... Simple Smile Чувствам го като присъда, с която ми слагат край на живота, а съм наясно, че не е точно така, защото просто ще лишавам организма си от некачествена и отровна храна....

# 601
Скрит текст:
Присъединявам се към вас, ако ме приемете. Накратко - след дълги години ИР и наднормено тегло, вече съм с диабет. Ще пия Сиофор. По въпроса за храненето съм намерила за сега някакъв вариант на нисковъглехидратна (но с умерено количество мазнини) диета, пък да видим как ще ми се отрази. Миналата година опитах НВ-ВМХ, но ужасно ме е страх от огромните количества мазнини. И за 1 мес не мръднах нито грам. Не е моето хранене.
Сега си позволявам на ден по 2 малки филийки пълнозърнест хляб от цели зърна (тип Бонус) или порция кафяв ориз, боб или леща, плюс един плод (без банан и диня). От съвсем скоро съм на това хранене, така че все още нищо не ми липсва много силно, освен динята.
Добре дошла!Със съжаление, естествено.Никак не е хубаво темата да се пълни с нови и нови членове.
И пак за съжаление, вече твое, точно ВМ НВХ е най-доброто в случая.Като никак не е задължително да е ВМ, а по-скоро да не бягаш от естествените мазнини в храната.
Това е доста въглехидрат за човек с диабет.Поне в началото е хубаво въглехидратите да са във възможния минимум.Иначе, с хапче или без, нищо не става.
--------------------------------------------
Миналата седмица най-после (след почти половингодишни врънкания) замъкнах моя мъж да си направи изследвания.
Скрит текст:
Той е на ВМ НВХ без да знае, но по-либерално....веднъж седмично яде едно от следните :ориз/картофи/боб.Паста не е ял от миналата година май.....Основно е на зеленчуци, месо рядко (той си мисли, че е вегетарианец   Smiley   ) ама яде всеки ден яйца, 1-2 пъти седмично риба, 1-2 пъти седмично дроб/дреболии, готвя основно с масло/мас.Та, от 180см/100кг, сега е вече 78-80 кг.И:
КЗ-5,27  (2,6-6,0)
инсулин-4,10  (3-24,9)
пикочна киселина-242 (208-428)
холестерол-4,56 (1,0-5,2)
HDL-1,63  (1,04-1,95)
LDL-2,4  (0-3,6)
триглицериди-0,75 (0,3-1,7)
Като за 53 годишен мъж, са повече от перфектни.

И моите:
КЗ-5,05
инсулин-8,36
пикочна киселина-251
холестерол-5,2
HDL-1,53
LDL-3,6
триглицериди-0,74
Като уточнявам, че последните 3-4 дни преди изследването умишлено вдигнах въглехидратите до около 150 гр.Исках да видя как се отразява по-високото количество.Оказва, че веднага вдига леко инсулина, миналата година беше около 6, но и при друга горна граница-17.

Та, който иска да намали/спре лекарствата, това е пътя.
Когато въглехидратите те разболяват, по-далеч от тях.

След хубавите новини от Елора, ето още една хубава със страхотни резултати! Simple Smile Искрено се радвам на всеки, който успява да се справи със състоянието, в което се намира... БРАВО!!!
Искам само да попитам, как се пускат тези изследвания? Личният лекар ли те изпраща, ендокринолог....или отиваш и заявяваш какво искаш да ти изследват в лабораторията и си плащаш??? Колко струват тези всичките показатели всъщност???
Не се занимавам с ЛЛ и ендокринолози.Не им вярвам.
Отивам в лаборатория и казвам какво искам да изследвам.И си плащам.
Но може и с направление.Дали Касата покрива всички, не знам.
Относно цените, отваряш сайта на някоя лаборатория, всички имат обявен и качен ценоразпис.Има разлики в цените между лабораториите, но не са кой знае какви.
Тези конкретно изследвания ми излязоха около 100-на лв, в две лаборатории.Едната в момента не правеше инсулин и В12 (на мъжа ми).

Ами, за мой срам не съм се лекувала и не съм спазвала диета. Човек все си мисли, че на него точно ще му се размине, но не става така.  Embarassed
Не знам дали е много ВХ, в четвъртък ще ходя на ендокринолог за по-подробни напътствия. Но за сега тя каза, че пиейки Сиофор задължително трябва да имам някакъв ВХ на всяко хранене, дори съвсем малко.
При доказана ИР да очакваш, че продължавайки с разболяващата те храна-въглехидратите, че няма да стигнеш до диабет, е наивност.
Сега, след доказан диабет, да продължиш с яденето на въглехидрати и да очакваш, че ще ти се разминат последиците на болестта-увреждане на бъбреците, очите, диабетната невропатия, диабетното стъпало и т.н., да не изреждам всички възможни усложнения, е наивност.
Естествено, можеш да пиеш хапче, да продължиш да се храниш както досега и просто да очакваш "естественото развитие на болестта" -както обикновено казват лекарите.
Можеш и да промениш начина на хранене и живот, и в резултат дори не само да стопираш диабета, но дори евентуално да "върнеш лентата назад", т.е. да поддържаш нормална КЗ без хапче.
Всичко е въпрос на приоритети и лични решения.
Аз не обичам лекарите, не желая да съм абонат на медицината до живот.Затова предпочетох да положа усилия и сама да си помогна.

# 602
Скрит текст:
Присъединявам се към вас, ако ме приемете. Накратко - след дълги години ИР и наднормено тегло, вече съм с диабет. Ще пия Сиофор. По въпроса за храненето съм намерила за сега някакъв вариант на нисковъглехидратна (но с умерено количество мазнини) диета, пък да видим как ще ми се отрази. Миналата година опитах НВ-ВМХ, но ужасно ме е страх от огромните количества мазнини. И за 1 мес не мръднах нито грам. Не е моето хранене.
Сега си позволявам на ден по 2 малки филийки пълнозърнест хляб от цели зърна (тип Бонус) или порция кафяв ориз, боб или леща, плюс един плод (без банан и диня). От съвсем скоро съм на това хранене, така че все още нищо не ми липсва много силно, освен динята.
Добре дошла!Със съжаление, естествено.Никак не е хубаво темата да се пълни с нови и нови членове.
И пак за съжаление, вече твое, точно ВМ НВХ е най-доброто в случая.Като никак не е задължително да е ВМ, а по-скоро да не бягаш от естествените мазнини в храната.
Това е доста въглехидрат за човек с диабет.Поне в началото е хубаво въглехидратите да са във възможния минимум.Иначе, с хапче или без, нищо не става.
--------------------------------------------
Миналата седмица най-после (след почти половингодишни врънкания) замъкнах моя мъж да си направи изследвания.
Скрит текст:
Той е на ВМ НВХ без да знае, но по-либерално....веднъж седмично яде едно от следните :ориз/картофи/боб.Паста не е ял от миналата година май.....Основно е на зеленчуци, месо рядко (той си мисли, че е вегетарианец   Smiley   ) ама яде всеки ден яйца, 1-2 пъти седмично риба, 1-2 пъти седмично дроб/дреболии, готвя основно с масло/мас.Та, от 180см/100кг, сега е вече 78-80 кг.И:
КЗ-5,27  (2,6-6,0)
инсулин-4,10  (3-24,9)
пикочна киселина-242 (208-428)
холестерол-4,56 (1,0-5,2)
HDL-1,63  (1,04-1,95)
LDL-2,4  (0-3,6)
триглицериди-0,75 (0,3-1,7)
Като за 53 годишен мъж, са повече от перфектни.

И моите:
КЗ-5,05
инсулин-8,36
пикочна киселина-251
холестерол-5,2
HDL-1,53
LDL-3,6
триглицериди-0,74
Като уточнявам, че последните 3-4 дни преди изследването умишлено вдигнах въглехидратите до около 150 гр.Исках да видя как се отразява по-високото количество.Оказва, че веднага вдига леко инсулина, миналата година беше около 6, но и при друга горна граница-17.

Та, който иска да намали/спре лекарствата, това е пътя.
Когато въглехидратите те разболяват, по-далеч от тях.

След хубавите новини от Елора, ето още една хубава със страхотни резултати! Simple Smile Искрено се радвам на всеки, който успява да се справи със състоянието, в което се намира... БРАВО!!!
Искам само да попитам, как се пускат тези изследвания? Личният лекар ли те изпраща, ендокринолог....или отиваш и заявяваш какво искаш да ти изследват в лабораторията и си плащаш??? Колко струват тези всичките показатели всъщност???
Не се занимавам с ЛЛ и ендокринолози.Не им вярвам.
Отивам в лаборатория и казвам какво искам да изследвам.И си плащам.
Но може и с направление.Дали Касата покрива всички, не знам.
Относно цените, отваряш сайта на някоя лаборатория, всички имат обявен и качен ценоразпис.Има разлики в цените между лабораториите, но не са кой знае какви.
Тези конкретно изследвания ми излязоха около 100-на лв, в две лаборатории.Едната в момента не правеше инсулин и В12 (на мъжа ми).

100 лв. на човек или на двамата??? Това са си доста пари за мен поне....

# 603
На двамата, общо.

# 604

Така става...Че ако беше само на единия си е доста... Браво и за това, че съпругът ти е свикнал и изпълнява онова, което му кажеш и си хапва храната, която му приготвяш без да капризничи, че не е пълна с въглехидрати. Simple Smile

# 605
  • Sofia
Не се храня както до сега. Не ям захар, бяло брашно, бял ориз, картофи, моркови, цвекло, много сладки плодове и алкохол. До сега ядях всичко това. ВХ, които си позволявам са в много ограничено количество. За начало мисля, че не е малко. Ако ендокриноложката каже ще коригирам още нещо. Но 2-3 ХЕ на ден не са чак толкова много, според мен. Ще разбера в четвъртък дали е така.

# 606
Не се храня както до сега. Не ям захар, бяло брашно, бял ориз, картофи, моркови, цвекло, много сладки плодове и алкохол. До сега ядях всичко това. ВХ, които си позволявам са в много ограничено количество. За начало мисля, че не е малко. Ако ендокриноложката каже ще коригирам още нещо. Но 2-3 ХЕ на ден не са чак толкова много, според мен. Ще разбера в четвъртък дали е така.

Морковите нали са зеленчук, защо да не може да се хапват?

# 607
  • Sofia
Защото съдържат доста захар. Те и картофите и царевицата са зеленчук.  Laughing

# 608
Защото съдържат доста захар. Те и картофите и царевицата са зеленчук.  Laughing

Днес ще си правя салатка зеле с моркови и зехтинче... Сега аз няма да сложа 1 кг. моркови в нея.... То без тях не е вкуснаааааааааааа....

# 609
На салата не е зле. Суровите моркови са с по-нисък гликемичен индекс от варените/готвените. Чела съм в руски сайтове за диабетици, че докато при суровите моркови ГИ е около 35, при готвените може да стигне до 92!

# 610
Алина, с патладжан е изумителна мусаката, с тиквички става водна
Само ги изпечи предварително на скара или тиган, няма да се сетиш за картофи Simple Smile

Дъщеря ми ми даде чуден съвет за мусаката с тиквички, става хем лесно, хем не е воднисто. Режеш тиквичките на едри кубчета, объркваш със сол и малко масло и във фурната на 200 градуса за около 30 мин. Разбъркваш чат-пат. Като се запекат и си пуснат водата, внимателно я отливаш (или изгребваш с лъжица) докато останат само тиквичките и чак тогава прибавяш каймата. Става супер, многократно изпробвано.

# 611
Ами, за мой срам не съм се лекувала и не съм спазвала диета. Човек все си мисли, че на него точно ще му се размине, но не става така.  Embarassed

Въздържах се да коментирам, но това подчертаното ме зачуди доста. Спазвайки същото предписание от моята ендо, така и не можах да свикна с метформина (сиофор е просто друго търговско име за същото). Чак като минах на ВМНВХ нещата се оправиха.

Според личния ми опит е точно обратното - колкото по-малко въглехидрати в храната  , толкова по-лесно и без странични ефекти се привиква към метформин. Разбира се, има и хора със железни стомаси, които и сярна киселина да пият, нищо им няма. Но за повечето хора не е така.

Да споделя нещо неочаквано за мен. Забравих си метформина и се наложи в Германия да търся да си купя. Ядец! В аптеките е само с рецепта. Отидох при лекар, прегледа ме, изписа ми Метфогама (същата уж, която пия и в България) 500мг.  Почнах да си пия хаповете и изненада - коремни спазми, разстройство! А го пия това чудо от 4 месеца и нямах никакви оплаквания. Намалих дозата и всички симптоми веднага отшумяха. Та се чудя и мая сега - дали пък при същата дозировка и вид лекарството в немските хапове не е по-силно/повече от това, което продават в нашата аптечна мрежа? Голям шаш ми е...Някой ако има подобни наблюдения?

# 612
Амур, поздравления за резултатите  bouquet

Ще се включа по въпроса за мусаката. Правя я само с тиквички или със смес от тиквички и патладжан. Нарязвам ги на кубчета, посолявам, разбърквам и ги оставям да се отцедят поне 2-3 часа. Тиквичките може и повече. Излиза им почти цялата вода и после се готвят по-кратко време във фурната. Останалата част от рецептата си е стандартната, но без брашно.

# 613
Амур, поздравления за теб и мъжа ти. Евала  bowuu

Ами, за мой срам не съм се лекувала и не съм спазвала диета. Човек все си мисли, че на него точно ще му се размине, но не става така.  Embarassed

А къде блееше досега?
Едно е да не знаеш, че имаш ИР, друго е да знаеш и да си продължаваш стария начин на живот.
Не мога да си обясня как може някой да е диагностициран с ИР, да знае, че това е предиабетно състояние и да продължава старото си хранене.

Амур, нежна си към Савина. За мен това не е наивност, а голяма глупост и безхаберие към собственото си здрави.

каква е разликата между хранителния режим и диетата  Whistling Whistling Whistling

Винаги съм мислела диетата, че значи ограничение от определени храни.
Та като чуя диета се изприщвам и се депресирам.
Хранителен режим ми звучи много по-добре  Laughing

Излязоха ми резултатите от теста за алергия.

i6 (Хлебарка; Cockroach, German)       3.10    
 t4 (Леска; Hazel)       0.54           <0.35 (-) Negative; 0.35-0.69 Low; 0.70-3.49 Moderate; > 3.5 High
f10 (Сусам; Sesame)       4.45           <0.35 (-) Negative; 0.35-0.69 Low; 0.70-3.49

Всичко останало е наред.Дори и към яйца нямам. Значи сусама бил виновен. Аз и него обаче спрях от 2 месеца, защото го заподозрях. Но продължавам да се обривам.
Леската  я гугълнах. То било лешник. Ама да не би да значи самото растение. Защото надолу в изследванията има и лешник и там ми и отрицателен.
Ми сусам няма да ям - ок.
И хлебарките няма да ги ям вече  Joy
Чета си аз из нета и то май се оказва, че ако от някъде е минала хлебарка, като нищо мога да се обрина.
Също така в храните има частици от хлебарки  Sad

Колкото до това, че с хапче е било задължително въглехидрат, аз не го спазвам. И нищо ми няма, но това си е мое решение.
Samt, това което пишеш е интересно. Значи не само храната ни се прави по-друг стандарт, но и хаповете.

# 614
Скрит текст:
Амур, поздравления за теб и мъжа ти. Евала  bowuu

А къде блееше досега?
Едно е да не знаеш, че имаш ИР, друго е да знаеш и да си продължаваш стария начин на живот.
Не мога да си обясня как може някой да е диагностициран с ИР, да знае, че това е предиабетно състояние и да продължава старото си хранене.

Амур, нежна си към Савина. За мен това не е наивност, а голяма глупост и безхаберие към собственото си здрави.

каква е разликата между хранителния режим и диетата  Whistling Whistling Whistling

Винаги съм мислела диетата, че значи ограничение от определени храни.
Та като чуя диета се изприщвам и се депресирам.
Хранителен режим ми звучи много по-добре  Laughing

Излязоха ми резултатите от теста за алергия.

i6 (Хлебарка; Cockroach, German)       3.10    
 t4 (Леска; Hazel)       0.54           <0.35 (-) Negative; 0.35-0.69 Low; 0.70-3.49 Moderate; > 3.5 High
f10 (Сусам; Sesame)       4.45           <0.35 (-) Negative; 0.35-0.69 Low; 0.70-3.49

Всичко останало е наред.Дори и към яйца нямам. Значи сусама бил виновен. Аз и него обаче спрях от 2 месеца, защото го заподозрях. Но продължавам да се обривам.
Леската  я гугълнах. То било лешник. Ама да не би да значи самото растение. Защото надолу в изследванията има и лешник и там ми и отрицателен.
Ми сусам няма да ям - ок.
И хлебарките няма да ги ям вече  Joy
Скрит текст:
Чета си аз из нета и то май се оказва, че ако от някъде е минала хлебарка, като нищо мога да се обрина.
Също така в храните има частици от хлебарки  Sad

Колкото до това, че с хапче е било задължително въглехидрат, аз не го спазвам. И нищо ми няма, но това си е мое решение.
Samt, това което пишеш е интересно. Значи не само храната ни се прави по-друг стандарт, но и хаповете.
Ахахахааа  Joy, ти откак "откри протеините" и такива ли работи прояде?  Joy
Е шегувам се, разбира се, ама не се стърпях Grinning

Общи условия

Активация на акаунт