Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 4

• 63 481
  • 825
  •   1
Отговори
# 285
В норма са й сутрешните показатели ,а след нахранване ?
 Смятам,че по принцип предразположеността към ИР не изчезва,а се контролира и много внимателно трябва да се намалява лекарството.Съвсем за спиране ,не знам дали става-може би след години на стабилизация.Така мисля,защото според мен човек напълнява заради ИР,а не обратното.С храната ние влияем  на метаболизма на глюкозата,но не премахваме  основната причина ,която формира ИР.Например,ако е дефектен ген,няма как да го елиминираш.

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 19:11 от liola

# 286
Аз  пък откакто си пия глюкофаж си ям домати и нямам такива проблеми.

# 287
Елора, точно теб чакам Grinning

Какво мислиш за експеримента с ягодите и черешите? Как ти се струват стойностите?

Копирам, за да не се връщаш назад в темата:
Скрит текст:
На гладно:
Инсулин 16,5
Глюкоза 4,85

Един час след закуска от 5 ягоди, 5 череши, 2 лъжици извара и 2 лъжици кв.сметана:
Инсулин 22,76
Глюкоза 4,04

# 288
Тамън щях и това да коментирам.
Значи инсулина на гладно си е висок. Това да ти е ясно.
След плодовете и сметаната и изварата е по-висок, но в норма. Но си почти на границата. Представи си ако употребиш по-бърз въглехидрат.
А тези плодове дето си хапнала се водят с нисък ГИ. Имаш още работа, но не се отчайвай, тия неща стават бавно. Отскоро си с ИР.
И недей да гладуваш.
Тази закуска засища ли те?
Ох, не съм фен на смесване на плодове с друга храна. Ама пък според зоната може. Това от Зоната ли си го взела?
Ама пък преди 2 седмици хапнах ягоди със заквасена сметана. Голям кеф  Heart Eyes
Впрочем колко кила стана и колко си висока?
Ама моя експеримент ще е само с диня. Мисля една сутрин да си хапна обилно диня и да ходя да се боцна и да видя  Mr. Green
Но утре ще е друг експеримента. Може и да не ми излязат резултатите същия ден, че ще са след 13 часа.
Цикъла още го няма. Но ми е нервно. И корема ми е издут. Днес ми е все гладно. Преди цикъл и протеини да ям озверявам от глад. Ама все пак ще ходя да се боцна пък. Някъде четох, че по време на цикъл може да са леко завишени стойностите. Значи аз самичка ще си ги смъкна  Joy
След няколко месеца пък се чудя дали да не хапна по-въглехидратен обяд и пак да се боцна.

# 289
Засища ме тази закуска, да. Аз от доста време това хапвам на закуска - ягоди, боровинки, малини (максимум стотина грама) със сметана и орехи. Отскоро въведох черешите, а от 2 дена ми хрумна и това с изварата, добре се получава. За да не ям всеки ден орехи (не ги кисна и беля, затова май не е добре да ги хапвам често). Не съм я взела от Зоната, но някъде четох, че въглехидратите се усвояват по-бавно по този начин... може пък и в някое тяхно четиво да съм го чела. Та мисълта ми е, че от доста време съм въвела плодовете, а инсулина леко е спаднал. Кръвната захар се е повишила от 3,7 (предишните две измервания) на 4,85, но така май е по-добре, 3,7 си е доста ниско. С оглед на днешните резултати мисля вече да намаля мазнините, упорито върви нагоре холестеролът, триглицеридите наистина са спаднали малко, но лошият холестерол е повишен. Първите резултати нали излязоха грешни... Така че от утре вместо сметана минавам на кисело мляко. И каквото още мога ще намаля и от останалите хранения. Важното е, че засега няма проблем с лекото повишение на въглехидратите, ще продължавам постепенно да ги увеличавам, за да мога да намалявам и мазнините и да постигна някакъв баланс. Ще трябва пак малко по-често да се изследвам, за да го открия, но...  здраве да е. Килограми имам да свалям още само 8, така че вече няма нужда да бързам за никъде. Ще стане. Simple Smile Мисля си също, че от тук нататък трябва повече на движението да наблегна. Вече е и много по-лесно, само трябва да се надъхам достатъчно, така, както се бях надъхала с храненето Grinning. Ей, как седя и си мисля понякога, като ме мързи да стана да се обличам за ходене навън: "Защо си нямам сега един крос тренажор като Елора"  Grinning

# 290
Ама купи си де. Не боли  Laughing

Нали знаеш, че и спорта повишава инс. чувствителност?

Не каза колко кила стана и колко си висока.

А колко сметана и извара ядеш.
На мен закв. сметана ми е много вкусна. Трудно се спирам Laughing

# 291
Като спра цигарите и спестя по 180 лева на месец и ще си купя Grinning
68/163
Сметана по 2 лъжици. Извара също по толкова.

Като споменахме Зоната една позната наскоро ми се накара за моя режим (НВ ВМХ), отсече, че лошо ще се разболея и нищо добро не ме чака Simple Smile В Зоната била истината за ИР. Ще видим, по-нататък може да пробвам. Сега нямам време да тегля и смятам всяка хапка. Като цяло ми изглежда добро, умерено хранене, само ме плашат малко тия въглехидрати. Впрочем при тях май също са ограничени, тя спомена, че е с по 100 грама на ден. Но така и така ще съм на някакъв режим цял живот, по някое време може да опитам и този.

# 292
Таз твоята позната явно е някакъв маниак и не признава нищо друго.
Реално зоната и нввмх са изключително близки режими.
Горе долу си колкото мен. Аз съм 167 на 72 кг.
Още малко ни остава.
Няма какво да те плашат въглехидратите. Яж, ама от бавните.
Не че не ям бързи. Ей сега ще ми дойде цикъла, в неделя имам РД, ха познайте какво ще направя  Blush Heart Eyes
Добре де, няма да я правя, ще си я купя.

# 293
Да, наближаваме индекс на телесната маса 25. Под него, казват, рискът намалява. То за риск какво да говорим, ние сме сгазили вече лука, ама пак е нещо, с което да се успокоявам.

Ще изкарам месец-два с увеличени В от плодове и зеленчуци. После ще видим. Сладкото все така не ме изкушава, онази вечер ми стана гадно от една облизана лъжица от сладко от череши. Но много ми се въртят в главата две лъжици овесени ядки в закуската. Ще почакат обаче, едно по едно.

# 294
Този индекс точно нищо не значи. Дъщеря ми е 50/165 с ИР.

# 295
Здравейте! Наскоро ми поставиха диагноза намален глюкозен толеранс след обременяване с глюкоза и резултати - кръвна захар на гладно - 5,7, на първия час след обременяване с глюкоза - 12,2, на втория - 9,0. Изписаха ми метфогамма 500 - 2 *1 таблетка. Но ендокринологът ми каза да си ям всичко. При това положение не е ли редно да се пази диета, въпреки хапчетата? И още нещо...Това състояние обратимо ли е или до живот?

# 296
Здравейте! Наскоро ми поставиха диагноза намален глюкозен толеранс след обременяване с глюкоза и резултати - кръвна захар на гладно - 5,7, на първия час след обременяване с глюкоза - 12,2, на втория - 9,0. Изписаха ми метфогамма 500 - 2 *1 таблетка. Но ендокринологът ми каза да си ям всичко. При това положение не е ли редно да се пази диета, въпреки хапчетата? И още нещо...Това състояние обратимо ли е или до живот?
Смени го. 
Ако ядеш всичко, си е до живот.
Ако промениш режима на хранене, пак е до живот, но е под контрол и е напълно възможно да спреш лекарствата.Стига да съблюдаваш какво ядеш.

# 297
Смени го. 
Ако ядеш всичко, си е до живот.
Ако промениш режима на хранене, пак е до живот, но е под контрол и е напълно възможно да спреш лекарствата.Стига да съблюдаваш какво ядеш.

Това означава ли цял живот диети и ограничения? Т.е. да не се докосвам до така обичаните от мен сладки нещица - шоколад, торта и т.н.?  Звучи отчайващо.... Sad  Всъщност, плодове си ям. Не знам дали е редно, но....

# 298
"Браво" на ендокринолога! Twisted Evil
Ще спазваш диета, много ясно!
То иначе е все едно да пиеш алкохол и хапчета за изтрезняване?! Shocked

Състоянието е обратимо, ако си смениш начина на хранене. Иначе ще вдигаш дозата на метформина и като спре да действа, ще минеш на инсулин.
Намаляваш до минимум всякакви въглехидрати, движиш се активно/спортуваш и ще се оправиш.

# 299
А всъщност, в какво точно се изразява диетата?! И колко време е необходимо да се справи човек с това? Четох какви ли не статии и направо се обърках.

Общи условия

Активация на акаунт