Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 4

• 63 481
  • 825
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Чак пък цял живот без шоколад. Ще е умерено: веднъж на седмица. Или шоколадът ще е черен.

Диетата е без бързи въглехидрати, които покачват инсулина. Има различни диети, които помагат: високомазнинна (пържола със салата) или съвсем без мазнини, зоната, нисковъглехидратна протеинова,....

Най-общо казано: без хляб, ориз, картофи, сладко, със спорт.

# 301
Хлябът ако е ръжен или пълнозърнест, не е ли позволен? Месо - пилешко, риба, крехко свинско, кашкавал, сирене, мляко, яйца, всички зеленчуци, плодове, сурови ядки, овесени ядки, предполагам може?

# 302
Това означава ли цял живот диети и ограничения? Т.е. да не се докосвам до така обичаните от мен сладки нещица - шоколад, торта и т.н.?  Звучи отчайващо.... Sad  Всъщност, плодове си ям. Не знам дали е редно, но....

Ограничения – да. Но положението изобщо не е отчайващо. Само за успокоение ще ти кажа, че има огромен брой режимни десерти за сладкохолиците. Друг е въпросът дали ще ти се играе да ги бъркаш.  Laughing
Но по-важното е да се знае, че това не е някакъв режим – наказание. Нито ще ходиш гладна, нито нещастна. Просто ще коригираш количествата на някои храни, други ще избягваш, трети ще заместваш и така...

Знам, че сега ще се изредят няколко човека да размахат пръст как трябва да се спазва стриктно режимът и как това, това и това трябва задължително да се изключат от менюто, но така не помагат на новаците. Хората са достатъчно стресирани от диагнозата си, за да се плашат и отчайват допълнително. ИР не е край на щастливия и безгрижен живот, напротив. Той едва сега започва.
И да, може да се яде шоколад, сладолед, хляб, дори и режимни торти има. Успокойте се.
Въпросът е в съставките и мярата.  Grinning

# 303
Никакъв хляб. Все едно е дали е пълнозърнест. И без хляб се живее. Simple Smile
Плодове също по малко и не всеки ден.

Сийке, ами по-добре да се стресират новаците, отколкото да ги лъжат докторите, че могат да ядат всичко.

# 304
Хлябът ако е ръжен или пълнозърнест, не е ли позволен? Месо - пилешко, риба, крехко свинско, кашкавал, сирене, мляко, яйца, всички зеленчуци, плодове, сурови ядки, овесени ядки, предполагам може?
Ръжен, пълнозърнест, бял, с близък ГИ са, т.е., все вдигат много КЗ.
Най-добре без хляб.
Скрит текст:
Здравейте! Наскоро ми поставиха диагноза намален глюкозен толеранс след обременяване с глюкоза и резултати - кръвна захар на гладно - 5,7, на първия час след обременяване с глюкоза - 12,2, на втория - 9,0. Изписаха ми метфогамма 500 - 2 *1 таблетка. Но ендокринологът ми каза да си ям всичко. При това положение не е ли редно да се пази диета, въпреки хапчетата? И още нещо...Това състояние обратимо ли е или до живот?
Смени го.  
Ако ядеш всичко, си е до живот.
Ако промениш режима на хранене, пак е до живот, но е под контрол и е напълно възможно да спреш лекарствата.Стига да съблюдаваш какво ядеш.

Това означава ли цял живот диети и ограничения? Т.е. да не се докосвам до така обичаните от мен сладки нещица - шоколад, торта и т.н.?  Звучи отчайващо.... Sad  Всъщност, плодове си ям. Не знам дали е редно, но....
Ами, всъщност, да, това означава.
Точно любовта ти към сладките нещица те е довела до тук....
Но не значи никога повече да не хапнеш забранен продукт, а в 90%  от времето да ядеш подходящата за нас храна-нисковъглехидратна:месо, риба, яйца, зеленчуци, а всичко останало да е рядко, за удоволствие на душата, а не за наяждане.

# 305
Аз плодове ям всеки ден. Дори преди малко изядох един банан, който знам, че е от най-вредните в моята ситуация. И след като са поставили тази диагноза - намален глюкозен толеранс, колко време след нея е първото изследване на кръвната захар? Че и това не ми каза ендокринологът. Само ме посъветва да пия метфогамма - 2*1 около година и след няколко месеца да си пусна изследвания, но какви точно, не разбрах???

# 306
Предлагам ти първо да почетеш.

Ето и темата за режима във форума, където в първи пост е събрана цялата информация, която те интересува:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1045809

Ето ти и темата с рецепти:
http://www.bg-mamma.com/?topic=675266

Има и групи във Фейсбук:
За същността на режима:
https://www.facebook.com/groups/473982439298768/?ref=bookmarks
https://www.facebook.com/groups/826727960738184/?ref=bookmarks

Рецепти и менюта:
https://www.facebook.com/groups/214621712291938/?ref=bookmarks

Има и още, но на първо време и тези ти стигат.

Не се страхувай и успех!  Simple Smile

Сийке, ами по-добре да се стресират новаците, отколкото да ги лъжат докторите, че могат да ядат всичко.

Права си, че лекарите са за бой, но и няма нужда от излишен стрес. И без това повечето хора точно от стрес са се обзавели с ИР.
По-добре е да ги успокоим, че качеството им на живот изобщо няма да пострада. Че дори да отидеш на почивка в хубав хотел, пак ще можеш да се храниш спокойно и режимно, защото има купища храни, които са подходящи за целта. И че режимът не е низ от лишения и глад, а напротив – преоткрива се истинският вкус на храната. На истинската храна.

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 09:58 от Как' Сийка

# 307
Извинявам се за поредния пост, но ето едно клипче за повече кураж и успокоение, че ситуацията не е безнадеждна:

Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети

# 308
Е, добре де... Не разбирам, защо пия лекарства за нещо, което дефакто може да се лекува с правилен хранителен режим?

# 309
Защото иска време, докато режимът подейства. Нито само с хапчета става, нито само с режим на първо време, поне не и при всички.
Пробвай с лекарство и режим, а като си вкараш резултатите в норма, тогава почни да работиш за намаляване и спиране на хапчетата.

А, и още нещо. Аз не съм сигурна, че ИР може да се излекува окончателно. Имаш си я за цял живот. С диета и/или хапчета само подобряваш състоянието си и държиш диабета надалеч. Не става с традиционното виждане за диета – ще се ограничавам сега месец-два (до морето), пък после пак ще си плюскам както си знам.

# 310
Защото иска време, докато режимът подейства. Нито само с хапчета става, нито само с режим на първо време, поне не и при всички.
Пробвай с лекарство и режим, а като си вкараш резултатите в норма, тогава почни да работиш за намаляване и спиране на хапчетата.

Колко време след прием на лекарствата и хранителен режим да започна да си меря кръвната захар - на гладно или след хранене? Само тя ли се следи или се пускат други изследвания?

# 311
liola много хубаво го написа скоро. ИР е за цял живот. Може да се подобри, но ако се върнеш към стария начин на хранене, пак се влошава.

i810, поне месец да мине. Ще изследваш на гладно КЗ, повече няма да правиш обременяване.
А ти инсулин изследвала ли си?

# 312
liola много хубаво го написа скоро. ИР е за цял живот. Може да се подобри, но ако се върнеш към стария начин на хранене, пак се влошава.

i810, поне месец да мине. Ще изследваш на гладно КЗ, повече няма да правиш обременяване.

Инсулин не са ми изследвали, нито гликиран хемоглобин, не знам защо. Виждам, че повечето пишат и тях към резултатите от обременяване с глюкоза. А ако човек се справи с проблема, спре лекарствата и започне да си позволява по нещо сладичко на ден - вафличка или две редчета шоколад, ще го върне ли към старото положение? Всичко, което се коментира тук по темата ми звучи твърде крайно. Аз съм начинаеща и тепърва започвам да се интересувам за какво става дума, но наистина стресът ми е огромен. Изплашена съм и изтормозена от всичко, което ми се стовари на главата. На всичкото отгоре, много често уринирам. Имам чувството, че животът ми минава в тоалетната. Някой друг има ли подобен проблем и как намери решение? Пуснах стерилна урина, уж нямам проблем, но положението ми не е добро.

# 313
Няма защо да се стряскаш толкова. Нищо фатално няма засега. Може да се справиш, ако си мотивирана.
Инсулин не са ти изследвали, защото за никакъв проблем не го смятат повечето ендокринолози.
Пусни си един инсулин на гладно, за твоя информация. ИРИ се води в лабораториите, плаща се.

Сладичко не че няма никога да ядеш, но трябва да е по изключение, не ежедневно.
Шоколад може, но само черен.

# 314
Скрит текст:

Инсулин не са ми изследвали, нито гликиран хемоглобин, не знам защо. Виждам, че повечето пишат и тях към резултатите от обременяване с глюкоза.
А ако човек се справи с проблема, спре лекарствата и започне да си позволява по нещо сладичко на ден - вафличка или две редчета шоколад, ще го върне ли към старото положение?
Скрит текст:
Всичко, което се коментира тук по темата ми звучи твърде крайно. Аз съм начинаеща и тепърва започвам да се интересувам за какво става дума, но наистина стресът ми е огромен. Изплашена съм и изтормозена от всичко, което ми се стовари на главата. На всичкото отгоре, много често уринирам. Имам чувството, че животът ми минава в тоалетната. Някой друг има ли подобен проблем и как намери решение? Пуснах стерилна урина, уж нямам проблем, но положението ми не е добро.
По нещо сладичко на ден, т.е., ВСЕКИ ден, е много дори за напълно здрав човек.
Никой няма нужда от толкова сладко.....ама, това ни е "ползата" от свръх производството на "храна в пакети"-зависимост от нея.
А пък ако си достатъчно мотивирана и в началото, поне няколко месеца се придържаш към истинската храна-месо, риба, яйца и зеленчуци, гаранция, че свръх апетитът ти за сладко ще намалее значително.
Аз, която можех да живея само на торти, вафли, шоколад и тесто, сега почти не се сещам за тях....
С което искам да ти кажа, да не живееш с чувството, че си обречена, след като няма да ядеш всеки ден боклуци....идва време, в което не ти се ядат.Не и със стръвта, с която сега ги искаш.

Общи условия

Активация на акаунт